Könyv

Elhunyt Horváth Iván irodalomtörténész

2024.06.05. 13:10
Ajánlom
A reneszánszkutatás megkerülhetetlen alakja, az informatika hazai úttörőinek egyike, aki diákok nemzedékeit tanította kritikai gondolkodásra, hosszú betegség után, hetvenhat éves korában hunyt el.

Horváth Iván 1948-ban született Budapesten, 1971-ben szerzett magyar-francia szakos tanári diplomát az ELTE-n. Tudományos pályáját az MTA Irodalomtudományi Intézetben kezdte, emellett a szegedi és a pécsi egyetemen, valamint az ELTE-n tanított óraadóként. 1980-ban megszerezte az irodalomtudományok kandidátusa, majd 1992-ben az MTA doktora címet. 2000 és 2002 között a párizsi Université de la Sorbonne Nouvelle vendégtanáraként tanított magyar irodalmat.

Szakterülete a régi magyar irodalom, a reneszánsz kora volt,

1993-ban megalapította a Reneszánszkutatások Posztgraduális Központját (CHER), vezetésével jött létre a reneszánsz tanulmányok interdiszciplináris mesterszak is az ELTE-n.

Balassi Bálintról korszakos jelentőségű monográfiát írt, illetve részt vett az 1980-as években megjelent új irodalomtankönyv-család megírásában is. Élete utolsó évtizedében az ómagyar szövegemlékek felé fordult, megjelenés előtt áll a Pray-kódexnek az ő kutatásán alapuló kritikai kiadása.

Másik szenvedélye az internet és a digitális irodalom volt. Kutatócsoportjával

1976-ban kezdett el dolgozni Szegeden a Régi magyar vers repertóriumán, eleinte mechanikus, lyukkártyás módszerrel, a kiadás számítógépes (1979), majd internetes változata (1993) a világ első ilyen jellegű adatbázisa volt.

Szintén ő készítette tanítványaival közösen a világ első online kritikai kiadását, Balassi Bálint verseiből, 1993-ban. A magyar irodalom történetei című kézikönyv hálózati változatának, illetve a 2021-ben megjelent online Magyar irodalomtörténetnek is főszerkesztője volt. Az informatikai irodalomtudományt körbejáró munkája, a Magyarok Bábelben online is olvasható.

Horváth Iván internet iránti érdeklődésének köszönhetően az online újságírás kezdeteinél is fontos szerepet játszott. 1995-ben részt vett az INteRNeTTo című folyóirat megalapításában. Ennek kapcsán Uj Péter, a 444 újságírója idézte meg alakját:

Az egyéniségében nem volt semmi professzoros. Szórakoztató, szellemes és – jobb szót nem tudok ide – lehengerlően intelligens fazon volt,

alig vártam a következő szerkesztőségi megbeszélést, hogy halljam mesélni. Lendületesen, élvezetesen sztorizott, akár a középkori számítógépelődökről, technikatörténeti kuriózumokról, akár a XVI. századi hitvitázókról, az 1920-as évek amerikai mozihangrendszereiről, Furtwängler felvételeiről vagy éppen az ELTE bölcsészkar alagsori helyiségeiben illegálisan (értsd: az egyetem hivatalos informatikai szervezeteinek tudta nélkül) működtetett Linux-szervereiről” – írta róla.

Horváth Iván pályája kezdete óta rendszeresen tanított az ELTE Bölcsészkarán, a Régi Magyar Irodalomtörténeti Tanszéken 1993-tól kezdett dolgozni, 2002–2009 között pedig vezette is a tanszéket.

Tanárként is a kérdések, az új utak embere volt, a hallgatókat mindig arra igyekezett rábírni, hogy mindent kritikus szemlélettel vizsgáljanak meg, és semmit ne fogadjanak el abszolút igazságként.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg reklámokat.

Fejléckép: Horváth Iván (forrás: MTA BTK ITI)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

„Teljesen abszurd az, hogy írunk” – Erdős Virág a Lírástudók vendége

Másféle versek olvashatók Erdős Virág új kötetében, mint azt olvasói megszokhatták, ám biztosan nem fognak csalódni. A József Attila-díjas költő volt a vendégünk podcastunkban, ahol Grisnik Petrának arról is mesélt, miért könnyebbség számára, ha valaki felkéri egy-egy versre.
Könyv ajánló

Kedvezményesen vásárolhatunk bérletet a Könyvhéten a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba

Viszkok Fruzsi online tartalomkészítő, Kamarás Iván, Makranczi Zalán, Nagy Katica, Vilmányi Benett és Wunderlich József színészek is ott lesznek Budapest idén 120 éves könyvtárának meghívására a Vörösmarty téren. 
Könyv ajánló

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Könyv ajánló

Elrettentésre használható a magyar példa

Ha hihetnénk a magyar kormánypropagandának, azt gondolnánk, hogy Åsa Wikforss új könyve bizonyíték arra, hogy utalnak/lenéznek minket a svédek. De igazán nem erről van szó! Sőt…
Könyv hír

Nádasdy Ádám nyitja meg az Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Egy hét múlva kezdődik a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb eseménye, a 95. Ünnepi Könyvhét. A négynapos fesztivált mintegy száz színpadi program is színesíti.