Könyv

Elhunyt Lawrence Ferlinghetti, aki a hátát tartotta Ginsberg Üvöltéséért

2021.02.24. 10:55
Ajánlom
Épp ellenkezője volt a beatkorszak feltűnősködő rosszfiúinak, akik az ötvenes években a szárnyai alatt nőttek. Jack Kerouackal és Allen Ginsberggel ellentétben Lawrence Ferlinghetti nem okozott botrányokat. Minden nap kerékpárral indult abba a könyvesboltba, amelyet társával közösen alapított, és amely beatnemzedék íróinak és költőinek törzshelyévé vált.

Lawrence Ferlinghetti 1919. március 24-én született New Yorkban. Nagynénje, majd nevelőszülők mellett nőtt fel. 1941-től újságírást tanult, első novellái a világháború éveiben jelentek meg. A II. világháborúban a haditengerészetnél szolgált, majd hazatérve irodalmat tanult a Columbián. Párizsban folytatva tanulmányait összehasonlító irodalomtudományból doktorált, ekkor ismerkedett meg Selden Kirby-Smith-szel, akivel összeházasodtak.

1951-ben feleségével San Franciscóba költöztek, és Peter D. Martinnal, fejenként 500 dollárból megalapították a City Lights könyvesboltot. A City Lights tulajdonosaként és felelős kiadójaként Ferlinghettit 1956-ban letartóztatták Allen Ginsberg Üvöltés (Howl) című versének közléséért. A vád szerint a vers sértette a közízlést, és az ügyből per lett. A bíró végül a cenzúra ellen döntött, ami precedenst teremtett későbbi hasonló ügyekben is, amikor a bíróságon kellett megvédeni a művészi szabadságot. (A perről szól a James Franco főszereplésével készült Üvöltés című film.)

GettyImages-1078510406-110011.jpg

Lawrence Ferlinghetti és Allen Ginsberg Londonban, 1965-ben (Fotó/Forrás: M. Stroud/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

Ferlinghettit költőként is jegyzik, aki azt hirdette, hogy a költészetnek mindenekelőtt elérhetőnek, érthetőnek kell lennie a nagyközönség számára.

Munkájára hatott a beatnemzedék szabadsága, kísérletező kedve, a jazz és William Carlos Williams művészete.

Politikai aktivistaként is ismert. Magát filozófus anarchistának nevezte, de a fogalmat eredeti jelentésében használta: úgy tartotta, hogy a világot szenteknek kellene benépesíteniük ahhoz, hogy a valódi anarchista társadalom megvalósuljon. Aktivizmusa természetesen elválaszthatatlan művészi és művészetpártoló tevékenységéből. Egy kiáltványában arra sürgette a költőket, hogy bújjanak elő a szobáikból, nyissák ki ablakaikat és ajtajaikat. Hatvan éven át festett, festményei múzeumok falán lógnak szerte az Egyesült Államokban.

Három könyve jelent meg magyarul: 1970-ben Egyes ​szám negyedik személy című regényét, 1977-ben verseskötetét közölte az Európa Kiadó, 2019-ben Kicsi ​Fiú című önéletrajzi regényét a Helikon adta közre.

2021. február 22-én tüdőbetegségben hunyt el San Franciscó-i otthonában. 101 éves volt.

 

A fejléckép forrása: Facebook

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Új gyerekkönyvet írt J. K. Rowling

Az angol írónő legújabb regénye, a The Christmas Pig október 12-én jelenik meg, egyszerre több mint húsz országban.
Könyv óriásplakát

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Könyv hír

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv hír

Könyvkerítéssel csal mosolyt a gyerekek arcára a Bethesda Gyermekkórház

A kórház robosztus betonkerítéseit varázsolta hetvenkötetes óriás könyvespolccá némi kreativitás és egy nagy adag lelkesedés.
Könyv magazin

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.