Könyv

Elhunyt Lawrence Ferlinghetti, aki a hátát tartotta Ginsberg Üvöltéséért

2021.02.24. 10:55
Ajánlom
Épp ellenkezője volt a beatkorszak feltűnősködő rosszfiúinak, akik az ötvenes években a szárnyai alatt nőttek. Jack Kerouackal és Allen Ginsberggel ellentétben Lawrence Ferlinghetti nem okozott botrányokat. Minden nap kerékpárral indult abba a könyvesboltba, amelyet társával közösen alapított, és amely beatnemzedék íróinak és költőinek törzshelyévé vált.

Lawrence Ferlinghetti 1919. március 24-én született New Yorkban. Nagynénje, majd nevelőszülők mellett nőtt fel. 1941-től újságírást tanult, első novellái a világháború éveiben jelentek meg. A II. világháborúban a haditengerészetnél szolgált, majd hazatérve irodalmat tanult a Columbián. Párizsban folytatva tanulmányait összehasonlító irodalomtudományból doktorált, ekkor ismerkedett meg Selden Kirby-Smith-szel, akivel összeházasodtak.

1951-ben feleségével San Franciscóba költöztek, és Peter D. Martinnal, fejenként 500 dollárból megalapították a City Lights könyvesboltot. A City Lights tulajdonosaként és felelős kiadójaként Ferlinghettit 1956-ban letartóztatták Allen Ginsberg Üvöltés (Howl) című versének közléséért. A vád szerint a vers sértette a közízlést, és az ügyből per lett. A bíró végül a cenzúra ellen döntött, ami precedenst teremtett későbbi hasonló ügyekben is, amikor a bíróságon kellett megvédeni a művészi szabadságot. (A perről szól a James Franco főszereplésével készült Üvöltés című film.)

GettyImages-1078510406-110011.jpg

Lawrence Ferlinghetti és Allen Ginsberg Londonban, 1965-ben (Fotó/Forrás: M. Stroud/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

Ferlinghettit költőként is jegyzik, aki azt hirdette, hogy a költészetnek mindenekelőtt elérhetőnek, érthetőnek kell lennie a nagyközönség számára.

Munkájára hatott a beatnemzedék szabadsága, kísérletező kedve, a jazz és William Carlos Williams művészete.

Politikai aktivistaként is ismert. Magát filozófus anarchistának nevezte, de a fogalmat eredeti jelentésében használta: úgy tartotta, hogy a világot szenteknek kellene benépesíteniük ahhoz, hogy a valódi anarchista társadalom megvalósuljon. Aktivizmusa természetesen elválaszthatatlan művészi és művészetpártoló tevékenységéből. Egy kiáltványában arra sürgette a költőket, hogy bújjanak elő a szobáikból, nyissák ki ablakaikat és ajtajaikat. Hatvan éven át festett, festményei múzeumok falán lógnak szerte az Egyesült Államokban.

Három könyve jelent meg magyarul: 1970-ben Egyes ​szám negyedik személy című regényét, 1977-ben verseskötetét közölte az Európa Kiadó, 2019-ben Kicsi ​Fiú című önéletrajzi regényét a Helikon adta közre.

2021. február 22-én tüdőbetegségben hunyt el San Franciscó-i otthonában. 101 éves volt.

 

A fejléckép forrása: Facebook

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Napi húsz perc olvasásra hívja a közönséget a Libri

Az olvasás pozitív élettani hatásaira hívja fel a figyelmet új kezdeményezésével a Libri, amely interaktív felületen biztosít a közönségnek napi húsz perc olvasnivalót harminc napon keresztül.
Könyv Lírástudók

„Olyan regényben gondolkodtam, ami szabadságot hagy az olvasónak” – Krusovszky Dénes a Lírástudók vendége

A Levelek nélkül úgy képes rátapintani a klímaváltozás, a széthulló társadalom és a pedagógustiltakozások kérdéseire, hogy közben ki sem mozdul az alföldi kisvárosából. Új regénye megjelenésének apropóján Krusovszky Dénessel beszélgettünk.
Könyv ajánló

Eddig kiadatlan Petri-interjúkötet jelent meg

Először ismerheti meg az olvasóközönség azt a beszélgetést, amelyben a költő egyebek közt gyerekkoráról, családjáról, az egyetemről és barátairól mesél.
Könyv hír

Melyik lesz 2023 legjobb első prózakötete? – Június 30-ig lehet nevezni a Margó-díjra

Kilencedik alkalommal hirdették meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. Idén először különdíjjal is jutalmazzák a legjobb tíz szerző valamelyikét.
Könyv ajánló

Találkozzon ön is a Budapest Nagyregény szerzőivel az Ünnepi Könyvhéten!

Mások Mellett Szvoren Edina, Vámos Miklós, Szabó T. Anna, Kemény István és Tompa Andrea is mesél arról, milyen viszony fűzi őket a kerületükhöz.