Könyv

Elhunyt Lawrence Ferlinghetti, aki a hátát tartotta Ginsberg Üvöltéséért

2021.02.24. 10:55
Ajánlom
Épp ellenkezője volt a beatkorszak feltűnősködő rosszfiúinak, akik az ötvenes években a szárnyai alatt nőttek. Jack Kerouackal és Allen Ginsberggel ellentétben Lawrence Ferlinghetti nem okozott botrányokat. Minden nap kerékpárral indult abba a könyvesboltba, amelyet társával közösen alapított, és amely beatnemzedék íróinak és költőinek törzshelyévé vált.

Lawrence Ferlinghetti 1919. március 24-én született New Yorkban. Nagynénje, majd nevelőszülők mellett nőtt fel. 1941-től újságírást tanult, első novellái a világháború éveiben jelentek meg. A II. világháborúban a haditengerészetnél szolgált, majd hazatérve irodalmat tanult a Columbián. Párizsban folytatva tanulmányait összehasonlító irodalomtudományból doktorált, ekkor ismerkedett meg Selden Kirby-Smith-szel, akivel összeházasodtak.

1951-ben feleségével San Franciscóba költöztek, és Peter D. Martinnal, fejenként 500 dollárból megalapították a City Lights könyvesboltot. A City Lights tulajdonosaként és felelős kiadójaként Ferlinghettit 1956-ban letartóztatták Allen Ginsberg Üvöltés (Howl) című versének közléséért. A vád szerint a vers sértette a közízlést, és az ügyből per lett. A bíró végül a cenzúra ellen döntött, ami precedenst teremtett későbbi hasonló ügyekben is, amikor a bíróságon kellett megvédeni a művészi szabadságot. (A perről szól a James Franco főszereplésével készült Üvöltés című film.)

GettyImages-1078510406-110011.jpg

Lawrence Ferlinghetti és Allen Ginsberg Londonban, 1965-ben (Fotó/Forrás: M. Stroud/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

Ferlinghettit költőként is jegyzik, aki azt hirdette, hogy a költészetnek mindenekelőtt elérhetőnek, érthetőnek kell lennie a nagyközönség számára.

Munkájára hatott a beatnemzedék szabadsága, kísérletező kedve, a jazz és William Carlos Williams művészete.

Politikai aktivistaként is ismert. Magát filozófus anarchistának nevezte, de a fogalmat eredeti jelentésében használta: úgy tartotta, hogy a világot szenteknek kellene benépesíteniük ahhoz, hogy a valódi anarchista társadalom megvalósuljon. Aktivizmusa természetesen elválaszthatatlan művészi és művészetpártoló tevékenységéből. Egy kiáltványában arra sürgette a költőket, hogy bújjanak elő a szobáikból, nyissák ki ablakaikat és ajtajaikat. Hatvan éven át festett, festményei múzeumok falán lógnak szerte az Egyesült Államokban.

Három könyve jelent meg magyarul: 1970-ben Egyes ​szám negyedik személy című regényét, 1977-ben verseskötetét közölte az Európa Kiadó, 2019-ben Kicsi ​Fiú című önéletrajzi regényét a Helikon adta közre.

2021. február 22-én tüdőbetegségben hunyt el San Franciscó-i otthonában. 101 éves volt.

 

A fejléckép forrása: Facebook

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Orvos-Tóth Noémi nyitja meg a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szeptember 26. és 29. között rendezi meg a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Idén is a Millenáris ad majd otthont a legnagyobb magyarországi nemzetközi könyves rendezvénynek.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Szívbe markoló az írói padlások posztumusz lesöprése

Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Gabriel García Márquez posztumusz kiadású, Találkozunk augusztusban című kisregényével foglalkozik. Gondolataira a Magvetőnél megjelent kötet kontrollfordítója, Kutasy Mercédesz reagál.
Könyv podcast

„Úgyis elmondtuk boldog-boldogtalannak” – előbújik a szerzőpáros a Pálmai-Lantos Éva írói álnév mögül

Tavalyi debütáló könyvük után itt az újabb, amely ugyancsak egzotikus helyszínre, Borneóra viszi főhősét és olvasóját. A Lírástudók új epizódjában Vancsó Évával és Szélesi Sándorral beszélgettünk, akik Pálmai-Lantos Éva írói néven dolgoznak közös regényeiken.
Könyv ajánló

Madách és a klímaváltozás – rendhagyó közösségi zenei játék a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében

Izgalmas projektbe fogott a Bélaműhely, az MNMKK Petőfi Irodalmi Múzeum egy kiállításhoz készülnek közösségi zenei játékkal. Az álom vége? Klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma című kiállítás Madách művét a jelenkor legégetőbb problémái felől olvassa.
Könyv magazin

A gyaloglás felhívás, hogy állva haljunk meg

„A gyaloglás varázsa abban áll, hogy a lépések meddő ismételgetésében megtaláljuk az ok nélküli okot a folytatásra” – állítja Frédéric Gros. És azt hiszem, igaza van.