Könyv

Elhunyt Marry Higgins Clark bestseller író

2020.02.01. 14:05
Ajánlom
A kilencvenkét éves írónő halálát kiadója erősítette meg.
  1. Kilencvenkét éves korában elhunyt Mary Higgins Clark, a Halálos tánc, a Téged nem lehet elfelejteni és a Ha kimondod a nevem szerzője. Könyvei ötven éve rendszeresen ott vannak a bestseller-listákon, csak az Egyesült Államokban több mint 100 millió könyvet adtak el a nevével, rajongói gyakran a „suspense királynőjeként” emlegetik.

1927-ben született New Yorkban. Rövid ideig dolgozott légiutaskísérőként, majd megházasodott, öt gyermeke született. Férje, Warren Clark az asszony harmincöt éves korában elhunyt, és az özvegy, hogy eltartsa a családját, novellákat kezdett írni. Ügynöke beszélte rá a hosszabb narratívákra.

Műveit harmincöt nyelvre fordították le, első regényéből (Hová tűntek a gyerekek?) 75 utánnyomás készült. 2000-ben kiadója 64 millió dolláros szerződést kötött vele öt könyvre, ezzel ő lett a világ legmagasabban fizetett női írója. „Senkit nem zártak a szívükbe úgy az olvasói, mint őt” – nyilatkozta szerkesztője, Michael Korda. – „Úgy értette őket, ahogy a saját családtagjait. Mindig tudta, mire kíváncsi az olvasóközönsége (és ami még fontosabb, hogy mire nem kíváncsi), és mégis meglepte őket minden egyes új művel.”

Magyarul több tucat címe jelent meg a Magvető, a Magyar Könyvklub, a Reader's Digest, a Gabo és a 21. Század kiadásában. (BBC)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.
Könyv podcast

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Könyv gyász

Elhunyt Paul Olchváry műfordító

Paul Olchváry nevéhez számos magyar mű fordítása és amerikai kiadása fűződik. Az alkotót ötvennyolc éves korában, tragikus hirtelenséggel érte a halál.
Könyv hír

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt is megbüntették a Lírát

Francesca Cavallo és Elena Favilli könyve a hatóság indoklása szerint öncélúan népszerűsíti a születési nem megváltoztatását, ezért ötmillió forintos büntetést szabtak ki a könyvforgalmazóra, amiért kecskeméti üzletükben egy iskola kétszáz méteres körzetében árulták.
Könyv magazin

Beleolvasó – Luca Mazzucchelli: Az 1% ereje

A (rossz) szokás nagy úr, de a jó hír az, hogy a szokások tanulhatók, fejleszthetők és változtathatók. Erről szól Luca Mazzucchelli Az 1% ereje című gyakorlati útmutatója. Olvasson bele a kötetbe!