Könyv

Elhunyt Marry Higgins Clark bestseller író

2020.02.01. 14:05
Ajánlom
A kilencvenkét éves írónő halálát kiadója erősítette meg.
  1. Kilencvenkét éves korában elhunyt Mary Higgins Clark, a Halálos tánc, a Téged nem lehet elfelejteni és a Ha kimondod a nevem szerzője. Könyvei ötven éve rendszeresen ott vannak a bestseller-listákon, csak az Egyesült Államokban több mint 100 millió könyvet adtak el a nevével, rajongói gyakran a „suspense királynőjeként” emlegetik.

1927-ben született New Yorkban. Rövid ideig dolgozott légiutaskísérőként, majd megházasodott, öt gyermeke született. Férje, Warren Clark az asszony harmincöt éves korában elhunyt, és az özvegy, hogy eltartsa a családját, novellákat kezdett írni. Ügynöke beszélte rá a hosszabb narratívákra.

Műveit harmincöt nyelvre fordították le, első regényéből (Hová tűntek a gyerekek?) 75 utánnyomás készült. 2000-ben kiadója 64 millió dolláros szerződést kötött vele öt könyvre, ezzel ő lett a világ legmagasabban fizetett női írója. „Senkit nem zártak a szívükbe úgy az olvasói, mint őt” – nyilatkozta szerkesztője, Michael Korda. – „Úgy értette őket, ahogy a saját családtagjait. Mindig tudta, mire kíváncsi az olvasóközönsége (és ami még fontosabb, hogy mire nem kíváncsi), és mégis meglepte őket minden egyes új művel.”

Magyarul több tucat címe jelent meg a Magvető, a Magyar Könyvklub, a Reader's Digest, a Gabo és a 21. Század kiadásában. (BBC)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv kiállítás

A fiatal Kertész Imrét mutatja be ez a kiállítás a Szabó Ervin Könyvtárban

Részben eddig kiadatlan fotókon és vallomásokon keresztül, digitális tartalmakkal kiegészülve tekinti át Kertész Imre Nobel-díjas író tanulóéveit a Kertész Imre Intézet utazó kiállítása, amely csütörtökön nyílt meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) auditóriumában.
Könyv interjú

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Hetvenedik születésnapja apropóján Vámos Miklós tőle szokatlan műfajjal lepte meg olvasóit: a Hetvenkedő kötetben limerickjeit gyűjtötte össze. Ahelyett, hogy mit olvassunk, házi szerzőnket most az ötsorosokba szedett vallomásokról, a regénnyé váló lakóhelyéről és az összegzésről kérdeztük.
Könyv hír

Százharminc éves Debrecen első nyilvános könyvtára

 A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára 130 évvel ezelőtt megnyitotta olvasótermét, ezzel létrejött Debrecen első nyilvános könyvtára.
Könyv magazin

Az irodalom "bonyolult" férfialakjainak társkereső hirdetései

A könyvekben élvezzük a bonyolult jellemmel rendelkező titokzatos férfiakat, akik nehéz sorsot cipelnek, esetleg titkokat is rejtegetnek. Kérdés, hogy ezek a tulajdonságok egy randi esetén is ilyen vonzóak lennének-e.