Könyv

Elhunyt Milan Kundera

2023.07.12. 11:35
Ajánlom
A lét elviselhetetlen könnyűségének szerzője kilencvennégy éves volt. Ő volt a világ legsikeresebb és legtöbbet fordított cseh származású írója.

Milan Kundera 1929-ben született Brno városában, apja Ludovik Kundera híres zongorista, zenetudós volt. Milan Kundera az egyetem előtt kétkezi munkásként, illetve jazz-zenészként dolgozott. A prágai Károly Egyetemen zenetudományt, irodalmat, filmművészetet és esztétikát hallgatott. Elsősorban a reneszánsz nagyjai, Boccaccio és Rabelais, a huszadik századi írók, gondolkodók közül pedig Musil, Gombrowicz, Broch, Kafka és Heidegger munkássága volt rá nagy hatással.

Először 1948-ban lépett be a kommunista pártba, de azt követően, hogy tiltakozott a folyamatosan kialakuló személyi kultusz ellen, kizárták.

1956-ban lépett be újra a pártba.

Tanulmányai befejezése után a Prágai Film és Előadóművészeti Akadémián világirodalmat tanított. Ebben az időszakban jelentek meg első verseskötetei is, amelyek meghozták számára az ismertséget. Első regényében, a Tréfában (1956) a sztálinizmus visszásságait dolgozta fel. A regény azonban nagy port kavart, a párt rövidesen eltüntette a könyveket a könyvesboltok és a könyvtárak polcairól. 

Mivel aktívan szerepet vállalt az 1968-as prágai tavasz eseményeiben, ismét kizárták a pártból, elbocsátották állásából, eltiltották a tanítástól, írásait pedig nem közölték. Második regénye, Az élet máshol van (1973) a publikációs tilalom miatt Párizsban jelent meg francia fordításban. 

1975-ben végül Párizsba emigrált, és haláláig ott élt.

A csehszlovák kommunista rendszer 1979-ben A nevetés és felejtés könyve című regénye miatt megfosztotta állampolgárságától, amelyet csak 2019-ben kapott vissza. 1993-tól kezdve kizárólag francia nyelven publikált. 

Műveiben elemi erővel volt képes egyszerre megjeleníteni a hétköznapi élet valóságát és a magasztos ideák világát karakterein és történetein keresztül. Ő volt a világ legsikeresebb és legtöbbet fordított cseh származású szerzője. Legismertebb regényében, A lét elviselhetetlen könnyűségében (1982) filozófiai, történelmi és politikai eszmefuttatásokon keresztül mutatja be a prágai tavasz körülményit a cseh értelmiség szemszögén keresztül.

Művében egyúttal feltárulkoznak az általános emberi létezés örök kérdései is. 

Kunderát évtizedek óta az irodalmi Nobel-díj egyik legfőbb esélyesének tartották. Munkásságát számtalan díjjal ismerték el, egyebek közt Franz Kafka-díjat, Jeruzsálem-díjat és a francia Becsületrend lovagja címet is megkapta. 

Forrás: Reuters

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg reklámokat.

Fejléckép: Milan Kundera (fotó/forrás: Elisa Cabot / Wikipedia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Könyv ajánló

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Könyv ajánló

Interaktív térbejárás, felolvasóest, zenei performansz – experimentális irodalmi programok várnak a PIM-ben

Idén nyáron kísérleti kerti programokkal is várja a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum a látogatókat, alternatív olvasatokat kínálva olyan művekhez, mint Madách Imre Az ember tragédiája vagy Hamvas Béla novellái.
Könyv magazin

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv hír

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.