Könyv

Elhunyt Morcsányi Géza

2023.01.04. 22:50
Ajánlom
A Magvető Kiadó egykori igazgatója, Morcsányi Géza műfordító, dramaturg és szerkesztő életének 71. évében, január 4-én hunyt el – tudatta a Magvető.

Morcsányi Géza 1952. augusztus 28-án született Budapesten, Pestszentimrén nőtt fel. Az érettségit a zuglói Teleki Blanka Gimnáziumban szerezte meg, ezt követően 1971–1977 között a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatója volt, majd fővárosi (Radnóti Miklós Színház) és vidéki (Pécsi Nemzeti Színház, Győri Nemzeti Színház, szolnoki Szigligeti Színház) színházaknál dolgozott dramaturgként 1977 és 1988 között. 

A Radnóti Színház dramaturgja 1985-ben lett, miután Bálint Andrást igazgatónak választották, ezt követően évtizedeik határozta meg a teátrum profilját a darabválasztásaival, Csehov és más klasszikusok fordításaival. 

A szerkesztői pályáját 1988-ban kezdte az Interpress Magazinnál, 1989–1995 között az IPC Könyvkiadó munkatársa volt. 1995-ben Nádas Péter és Esterházy Péter javaslatára

elvállalta a Magvető Könyvkiadó igazgatói posztját, amelyet a rendszerváltást követő válságos helyzetből a kortárs magyar irodalom egyik legfontosabb műhelyévé tett.

2002-ben a ő kísérhette ez első magyar irodalmi Nobel-díjast, Kertész Imrét a stockholmi díjátadóra. Húszéves igazgatása alatt a Magvető több mint nyolcszáz címet adott ki. Morcsányi Gézának nagy szerepe volt Ljudmila Ulickaja magyarországi fogadtatásának sikerében is műveinek fordítójaként. 

2015. március 1-től a Líra Kiadói Csoport igazgatója és a Líra Könyv Zrt. igazgatósági tagjaként tevékenykedett.

Munkáját számos díjjal ismerték el: 1999-ben Jászai Mari-, 2004-ben Gemini-, 2005-ben Budapestért díjat vehetett át, ugyanebben az évben A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

DSC6839

Morcsányi Géza (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Enyedi Ildikó felkérésére szerepelt a Testről és lélekről című, 2017-es filmben, amelyben a férfi főszereplőt, Endrét, egy vágóhíd gazdasági igazgatóját alakította. A film elnyerte az Arany Medve díjat, és szerepelt a 2017-es Oscar-díj legjobb idegen nyelvű filmjének jelöltjei között. Morcsányi Géza a bemutatót követően így nyilatkozott lapunknak: „Mikor eldőlt, hogy Enyedi Ildikó nekem akarja adni a szerepet, részt vettem a többi szereplő kiválasztásában is, hogy lássuk, hogyan illeszkedünk egymáshoz. Szokatlan, de nagyon jó élmény volt. Sok emberrel, akiket azelőtt ismertem, most teljesen más körülmények között találkoztam. Leültünk és összemondtuk azt a másfél oldalas jelenetet, amit a rendező kiválasztott. Nekik játszaniuk kellett, én pedig csak csináltam, amit azt gondoltam, hogy csinálnom kell, hiszen én nem vagyok színész.

Katartikus tapasztalat volt teljesen szokatlan szerepből belenézni az ismerősök szemébe.”

(…) Az volt a megállapodás a rendező és köztem, hogy ő bármit kér, én igyekszem a legteljesebb mértékig és a legodaadóbban megtenni – ameddig a limitált lehetőségeim megengedik. Nem akartam idegen tollakkal ékeskedni, ellesni a színészkedést, hogy majd esetleg a későbbi szerepeimhez felhasználhassam a tapasztalatokat. Nem volt előzménye ennek a szerepnek, és több mint valószínű, hogy folytatása sem lesz.”

Morcsányi Gézát a Líra Kiadói Csoport, a Magvető Kiadó és a Radnóti Miklós Színház saját halottjának tekinti.

Nyilvános búcsúztatásának részleteit később hozzák nyilvánosságra.

Fejléckép: Morcsányi Géza (fotó: Kaszás Tamás / Fidelio)

Ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat a téma érzékenysége miatt.

„Ha az Enyedi Ildikónak a te pofád kell, akkor mondjál igent!”

Kapcsolódó

„Ha az Enyedi Ildikónak a te pofád kell, akkor mondjál igent!”

Kevés színészi bemutatkozás szól akkorát, mint Morcsányi Gézáé - első filmjében egyből főszerepet játszik, a film pedig nemrég nyerte el az egyik legrangosabb filmes fesztivál fődíját, a berlini Arany Medvét. A kritikák nem csak a filmet, a játékát is dicsérik, minden adott tehát egy ígéretes színészi karrierhez. Csakhogy Morcsányi Géza nem vágyik erre, mert hogy nem is színész. Ismert és elismert dramaturgként, egykori könyvkiadóként vágott bele a filmes kalandba Enyedi Ildikó felkérésére. A Testről és lélekről forgatásáról, sikeréről és a nem épp szokványos pályakezdésről-pályaelhagyásról beszélgettünk vele.

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

A fél magyar irodalom apafigurája volt – pályatársai, barátai búcsúznak Morcsányi Gézától

A fél magyar irodalom apafigurája volt – pályatársai, barátai búcsúznak Morcsányi Gézától

Mások mellett Grecsó Krisztián, Nyáry Krisztián, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Veiszer Alinda is megemlékezett a nemrég elhunyt Morcsányi Gézáról. A Magvető Kiadó korábbi igazgatójáért barátai, munkatársai és olvasói virrasztást tartanak január 6-án a Magvető Caféban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ryan O’Neal

A hetvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja nyolcvankét éves korában hunyt el, halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be. Az Oscar-jelölt színész karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Stanley Kubrick vagy Peter Bogdanovich.
Vizuál

Sandra Hüller, Mads Mikkelsen és Tarr Béla is Európai Filmdíjat kapott

A 36. Európai Filmdíjak abszolút győztese Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című drámája lett, amellyel többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is elnyerte. Az eseményen tiszteletbeli életműdíjat adományoztak Tarr Béla Kossuth-díjas rendezőnek. 
Vizuál

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Vera Molnár

A magyar származású francia képzőművész halálhíréről a párizsi Pompidou Központ számolt be. Vera Molnárt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.
Könyv

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Színház

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Könyv magazin

Beleolvasó – Riley Black: Dinoszauruszok

A dinoszauruszok jó ideje foglalkoztatják az emberiséget. Évmilliókon át ők uralták a történelem előtti világot, és most, több millió évvel tömeges kihalásuk után a mi képzeletünket uralják. Olvasson bele ön is Riley Black új kötetébe!
Könyv hír

Kovács András Ferenc és Láng Orsolya is Bertók László Költészeti Díjat kapott

Az elismeréseket december 6-án, Bertók László születésnapján adták át Pécsett. A nagydíjjal Kovács András Ferenc életművét ismerték el, míg Láng Orsolya kisdíjat vehetett át. 
Könyv magazin

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.
Könyv hír

Füst Milán-díjat kapott Szvoren Edina és Kukorelly Endre

A Füst Milán özvegye által alapított elismerést december 5-én adták át az Írók Boltjában, a művészeket Deczki Sarolta és Garaczi László laudálta.