Könyv

Elhunyt Patócs László, író

2021.05.19. 10:15
Ajánlom
2021. május 18-án elhunyt Patócs László, vajdasági magyar író, szerkesztő, kritikus, újságíró. A hírt az újvidéki Forum Könyvkiadó nyomán adta közre a Litera irodalmi portál. Patócs László 35 éves volt.

Patócs László 1986. január 25-én született Zentán, dolgozott az Újvidéki Rádióban, az újvidéki Magyar Tanszéken, majd ismét rádiós újságíró lett. A Híd Kör Egyesület alapító tagja volt. Egy ideig a Magyar Szó Kilátó című mellékletét szerkesztette, később a Híd folyóirat főszerkesztője volt. Első regénye Vezeti a népet címmel 2019-ben látott napvilágot a Forum Kiadó gondozásában.

2010 óta vett részt a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia nemzetközi (bilaterális) projektjének konferenciasorozatában. 2013-ban kapcsolódott be az Életnarrációk, kisebbségi reprezentációs modellek című kutatási projektumba. 2009 és 2013 között az Emberi Erőforrások Minisztériumának ösztöndíjasa volt mesterhallgatói, doktoranduszi, illetve fiatal oktatói minőségben. A Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság és a budapesti Magyar Irodalomtörténeti Társaság Fiatal Kutatói Tagozatának. 2013-tól volt a Szenteleky Napok Tanácsának tagja.

Azt akarom, hogy ha valakin ökölnyomot látsz, szó nélkül állj bosszút érte, hogy megértsd, nem elég felfigyelni a problémákra, tenni is kell ellenük.

Ne a hajfonatokra és az amúgy elég nagy cafka Timire koncentrálj. És ne is rám. Ehelyett próbáld felfogni azt, ami körülötted történik, amiről nem beszélnek, noha beszélni kellene róla, és tenni kellene ellene. A süket füleket felismered, viszont egy lépéssel hátrébb húzódsz, talán nem is tudod, hogy ki kellene őket vájni, hogy ki kellene belőlük piszkálni a viaszt. Ne lépj át a földön fekvő testeken, hanem hajolj le közéjük a mocsokba! Még mindig azt hiszed, többet ér félrenézni, hiszen úgyis új áldozatok, új prédák születnek minden újabb napra. Andrej, ez nincs így, ez nem igaz. Andrej, te is tudod, hogy elsiklasz az utca porában vonagló tehetetlenek felett. Az erkélyedről bámulod, ahogy egy erőszakos barom összeveri a sérült szomszédodat. Miközben igenis látod az emberekben az elesettséget. De mégsem akarsz rajta változtatni. Egy szót se szólsz. Inkább csak figyelsz, marhaságokat gondolsz, elvagy magadban. De érted, mi a baj. Ahogy a falakon sorjázó üzeneteket is felfogod. Mégse veszed őket komolyan. A szíved mélyén te is invazív selejtnek tartod a lecsúszottakat. És tévedsz, azt szeretném hinni, hogy érzed, ez baj.” (részlet: Patócs László: Vezeti a népet c. regényéből)

A kelet-közép-európai régió egyik utolsó vadregényes és vadromantikus feladata a magyar–szerb határ átlépése. Nincs ember, aki ne tudna erről jobbnál jobb történeteket mesélni"

- olvasható a a vajdasági magyar irodalom jelenéről írt esszéjében a Litera oldalán. „Mit mondott Bányai János professzornak a szerb határőr, amikor Pestről visszafelé könyvekkel megpakolva nyújtotta át az útlevelét – „Ti si onaj, koji čita." (Te vagy az az olvasós.) –, hogyan jutott át a vészterhes időkben a Symposion az épp aktuális szerkesztők révén a határon, miért csúszott egy napot Marno János 2015-ös kishegyesi irodalmi beszélgetése, és folytathatnánk a végtelenségig. Az átlépésnek, a dokumetumok felmutatásának egyetlen feladata van: mutassuk meg magunkat a bürokrácia oltára előtt, adjunk számot önmagunkról, utána pedig könnyebb lélekkel folytassuk utunkat Szerbia vagy Magyarország szabad ege alatt."

Patócs László: Szemben az íróval – Mi vagy te, vajdasági magyar irodalom? a Litera Kilátó sorozatában olvasható. 

 

Fejléckép: Patócs László / Fotó: Forum Könyvkiadó

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Június 10-én átadták a tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat Prágában. A 20. alkalommal odaítélt kitüntetést Milan Kundera képviselője vette át.
Könyv hír

Az interneten is elérhető Franz Kafka Izraelben őrzött irodalmi hagyatéka

A gyűjtemény többek közt több tucat Kafka-kéziratot, jegyzetfüzeteket, személyes leveleket, rajzokat tartalmaz, amelyeknek a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtárba kerülését hosszas jogi csetepaté előzte meg.
Könyv ajánló

„A költészet maga a titokzatos zene” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio június 9-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Tóth Krisztina, költő, író, műfordító.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Hogyan lehet összekötözött lábbal táncolni

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ez alkalommal Barack Obama elnöki memoárjának első részét, az Egy ígéret földje című kötetet ajánlja, amire a HVG Könyveknél megjelent könyv felelős szerkesztője, Dufka Hajnalka reagál.
Könyv hír

Nyáron is nyitva tart a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Idén nem tart nyári szünetet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a tagkönyvtárak július 5-től szeptember 5-ig érvényes nyári nyitvatartásáról a bibliotéka honlapján lehet tájékozódni.