Könyv

Elhunyt Révai Gábor író

2020.11.11. 16:00
Ajánlom
73 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Révai Gábor, író, műfordító, könyvkiadó – adta hírül a litera.hu.

Révai Gábor az ELTE filozófia szakán diplomázott. A Kádár-rendszer alatt szabadúszó műfordítóként dolgozott. Az 1990-es évek elejétől a Fővárosi Önkormányzat sajtófőnöke, később a Magyar Könyvklub elnök-vezérigazgatója, majd a Révai Digitális Kiadó tulajdonos-ügyvezetője volt.

Filozófiai műveket (Hegel, Lukács, Schelling) és szépirodalmat (Dürrenmatt, P. Süskind, Th. Bernhard) egyaránt fordított. Az elmúlt években a magyar tudományos és közélet szereplőivel készített beszélgetőkönyvei váltak emlékezetessé.

A Magyar Műfordítók Egyesületének Facebook-oldalán Moldova Júlia emlékezett meg Révai Gáborról:

A volt Gerő-villa nappalija a lakásom. Amikor először eljött, hozott egy rozmaringot, és elmesélte, hogy a földszinti kertkapcsolatos lyukakban laktak az ávósok itt is, náluk is. És vidéki srácok voltak, tartottak disznót, gyerekként legszívesebben velük lógott. Ritkán mesélt magáról, csak ezek a hirtelen megosztott pillanatképek voltak a felfoghatatlan múltjából, akkor is leginkább némi békés lenézéssel. Ő többnyire szívesebben kérdezett, vitázott, kitalált, érvelt. Vitorlázott, horgászott, repesztett, év horgásza lett snecivel, embereket hozott össze elképesztő ösztönnel.

Neki köszönhetem a lávakövet. A Balatont. A fokhagymás süllőt. Hogy még egyszer nézzem át. Hogy hátradőlhetek, ha éjszaka vezetek.

Révai Gáborral össze lehetett veszni. Simán lehülyézett. Megmondta, ha ócskán nézel ki, és szedd össze magad. Ha egy mondat béna, ha egy szöveg döcög. Unatkozott, ásítozott, ha érdektelennek érezte, amit beszélsz. Nem ette meg, ha elsóztad.

Talán ezért volt ilyen kivételes, nagyszerű kérdező. Nem tudott érdeklődést tettetni, minden lelkesedése valódi volt, akkor is, ha átmeneti. Az Intraszmas épületében az ő szobája volt talán az ország utolsó dohányzó irodája. Hosszú asztal, kéziratok, ötödször átszerkesztett mondatok, nagy ötletek, hajnali megbeszélések. Az az elmúlt világ.

Kapcsolódási pont volt, türelmetlen tanár és kivételes mentor. Kilométerkő volt, azt mutatta, hogy milyen messze vagy még a célodtól. És a legvagányabb fickó a parton.

Velem maradsz, nem búcsúzom. Nyugodj békében.

Fejléckép: Révai Gábor (forrás: Wikipédia)

(forrás: litera.hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv centenárium

Hozd magaddal a diákod és kapsz egy Mészölyt!

Mészöly Miklós születésének centenáriumát a Libri Könyvesboltok és a Jelenkor Kiadó 10 ezer ajándék könyvvel ünnepli. Az évfordulóra Nem felelt meg neki címmel állítottak össze egy novelláskötetet az író elbeszéléseiből, amely diákigazolvány ellenében a könyvesboltokban átvehető. 
Könyv videó

Heti groteszk: Holt hangok háza

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv hír

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Könyv hír

Élőben rendezik meg a jubileumi Margó Fesztivált

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál a 2020-as online szemle után júniusban újra megnyitja kapuit az irodalomszerető közönség előtt, a korábbi évekhez hasonlóan színes és izgalmas irodalmi-zenei programokat kínálva az érdeklődőknek.
Könyv podcast

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.