Könyv

Elhunyt Révai Gábor író

2020.11.11. 16:00
Ajánlom
73 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Révai Gábor, író, műfordító, könyvkiadó – adta hírül a litera.hu.

Révai Gábor az ELTE filozófia szakán diplomázott. A Kádár-rendszer alatt szabadúszó műfordítóként dolgozott. Az 1990-es évek elejétől a Fővárosi Önkormányzat sajtófőnöke, később a Magyar Könyvklub elnök-vezérigazgatója, majd a Révai Digitális Kiadó tulajdonos-ügyvezetője volt.

Filozófiai műveket (Hegel, Lukács, Schelling) és szépirodalmat (Dürrenmatt, P. Süskind, Th. Bernhard) egyaránt fordított. Az elmúlt években a magyar tudományos és közélet szereplőivel készített beszélgetőkönyvei váltak emlékezetessé.

A Magyar Műfordítók Egyesületének Facebook-oldalán Moldova Júlia emlékezett meg Révai Gáborról:

A volt Gerő-villa nappalija a lakásom. Amikor először eljött, hozott egy rozmaringot, és elmesélte, hogy a földszinti kertkapcsolatos lyukakban laktak az ávósok itt is, náluk is. És vidéki srácok voltak, tartottak disznót, gyerekként legszívesebben velük lógott. Ritkán mesélt magáról, csak ezek a hirtelen megosztott pillanatképek voltak a felfoghatatlan múltjából, akkor is leginkább némi békés lenézéssel. Ő többnyire szívesebben kérdezett, vitázott, kitalált, érvelt. Vitorlázott, horgászott, repesztett, év horgásza lett snecivel, embereket hozott össze elképesztő ösztönnel.

Neki köszönhetem a lávakövet. A Balatont. A fokhagymás süllőt. Hogy még egyszer nézzem át. Hogy hátradőlhetek, ha éjszaka vezetek.

Révai Gáborral össze lehetett veszni. Simán lehülyézett. Megmondta, ha ócskán nézel ki, és szedd össze magad. Ha egy mondat béna, ha egy szöveg döcög. Unatkozott, ásítozott, ha érdektelennek érezte, amit beszélsz. Nem ette meg, ha elsóztad.

Talán ezért volt ilyen kivételes, nagyszerű kérdező. Nem tudott érdeklődést tettetni, minden lelkesedése valódi volt, akkor is, ha átmeneti. Az Intraszmas épületében az ő szobája volt talán az ország utolsó dohányzó irodája. Hosszú asztal, kéziratok, ötödször átszerkesztett mondatok, nagy ötletek, hajnali megbeszélések. Az az elmúlt világ.

Kapcsolódási pont volt, türelmetlen tanár és kivételes mentor. Kilométerkő volt, azt mutatta, hogy milyen messze vagy még a célodtól. És a legvagányabb fickó a parton.

Velem maradsz, nem búcsúzom. Nyugodj békében.

Fejléckép: Révai Gábor (forrás: Wikipédia)

(forrás: litera.hu)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Zenés színház

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Könyv ajánló

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Könyv ajánló

Interaktív térbejárás, felolvasóest, zenei performansz – experimentális irodalmi programok várnak a PIM-ben

Idén nyáron kísérleti kerti programokkal is várja a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum a látogatókat, alternatív olvasatokat kínálva olyan művekhez, mint Madách Imre Az ember tragédiája vagy Hamvas Béla novellái.
Könyv magazin

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv hír

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.