Könyv

Elhunyt Révai Gábor író

2020.11.11. 16:00
Ajánlom
73 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Révai Gábor, író, műfordító, könyvkiadó – adta hírül a litera.hu.

Révai Gábor az ELTE filozófia szakán diplomázott. A Kádár-rendszer alatt szabadúszó műfordítóként dolgozott. Az 1990-es évek elejétől a Fővárosi Önkormányzat sajtófőnöke, később a Magyar Könyvklub elnök-vezérigazgatója, majd a Révai Digitális Kiadó tulajdonos-ügyvezetője volt.

Filozófiai műveket (Hegel, Lukács, Schelling) és szépirodalmat (Dürrenmatt, P. Süskind, Th. Bernhard) egyaránt fordított. Az elmúlt években a magyar tudományos és közélet szereplőivel készített beszélgetőkönyvei váltak emlékezetessé.

A Magyar Műfordítók Egyesületének Facebook-oldalán Moldova Júlia emlékezett meg Révai Gáborról:

A volt Gerő-villa nappalija a lakásom. Amikor először eljött, hozott egy rozmaringot, és elmesélte, hogy a földszinti kertkapcsolatos lyukakban laktak az ávósok itt is, náluk is. És vidéki srácok voltak, tartottak disznót, gyerekként legszívesebben velük lógott. Ritkán mesélt magáról, csak ezek a hirtelen megosztott pillanatképek voltak a felfoghatatlan múltjából, akkor is leginkább némi békés lenézéssel. Ő többnyire szívesebben kérdezett, vitázott, kitalált, érvelt. Vitorlázott, horgászott, repesztett, év horgásza lett snecivel, embereket hozott össze elképesztő ösztönnel.

Neki köszönhetem a lávakövet. A Balatont. A fokhagymás süllőt. Hogy még egyszer nézzem át. Hogy hátradőlhetek, ha éjszaka vezetek.

Révai Gáborral össze lehetett veszni. Simán lehülyézett. Megmondta, ha ócskán nézel ki, és szedd össze magad. Ha egy mondat béna, ha egy szöveg döcög. Unatkozott, ásítozott, ha érdektelennek érezte, amit beszélsz. Nem ette meg, ha elsóztad.

Talán ezért volt ilyen kivételes, nagyszerű kérdező. Nem tudott érdeklődést tettetni, minden lelkesedése valódi volt, akkor is, ha átmeneti. Az Intraszmas épületében az ő szobája volt talán az ország utolsó dohányzó irodája. Hosszú asztal, kéziratok, ötödször átszerkesztett mondatok, nagy ötletek, hajnali megbeszélések. Az az elmúlt világ.

Kapcsolódási pont volt, türelmetlen tanár és kivételes mentor. Kilométerkő volt, azt mutatta, hogy milyen messze vagy még a célodtól. És a legvagányabb fickó a parton.

Velem maradsz, nem búcsúzom. Nyugodj békében.

Fejléckép: Révai Gábor (forrás: Wikipédia)

(forrás: litera.hu)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv Lírástudók

„Olyan regényben gondolkodtam, ami szabadságot hagy az olvasónak” – Krusovszky Dénes a Lírástudók vendége

A Levelek nélkül úgy képes rátapintani a klímaváltozás, a széthulló társadalom és a pedagógustiltakozások kérdéseire, hogy közben ki sem mozdul az alföldi kisvárosából. Új regénye megjelenésének apropóján Krusovszky Dénessel beszélgettünk.
Könyv ajánló

Eddig kiadatlan Petri-interjúkötet jelent meg

Először ismerheti meg az olvasóközönség azt a beszélgetést, amelyben a költő egyebek közt gyerekkoráról, családjáról, az egyetemről és barátairól mesél.
Könyv hír

Melyik lesz 2023 legjobb első prózakötete? – Június 30-ig lehet nevezni a Margó-díjra

Kilencedik alkalommal hirdették meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. Idén először különdíjjal is jutalmazzák a legjobb tíz szerző valamelyikét.
Könyv ajánló

Találkozzon ön is a Budapest Nagyregény szerzőivel az Ünnepi Könyvhéten!

Mások Mellett Szvoren Edina, Vámos Miklós, Szabó T. Anna, Kemény István és Tompa Andrea is mesél arról, milyen viszony fűzi őket a kerületükhöz.
Könyv interjú

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.