Könyv

Elhunyt Rónaszegi Miklós író

2022.01.31. 17:00
Ajánlom
A Delfin könyvek egykori szerkesztője 91 éves volt – írta meg a Magyar Nemzet.

A rendszerváltás előtti időszak népszerű szerzője 1930. június 5-én született, és már 18 éves korában szerkesztőségi titkárként dolgozott a Hungária Könyvkiadónál. Pár évvel később az Ifjúsági Könyvkiadó (ma Móra Ferenc Könyvkiadó) korrektora, majd felelős szerkesztője lett.

Itt indította el a 20. századi könyvkiadás egyik legnépszerűbb sorozatát, az ifjúsági regényeket gondozó Delfin könyveket.

Az 1964 és 1990 között megjelenő sorozatban olyan népszerű szerzők kötetei kaptak helyet, mint Csukás István, Daniel Defoe, Jókai Mór vagy Erich Kästner. 2000-ben a Móra Kiadó megpróbálta újraindítani a Delfin könyveket, de a próbálkozás nem járt sikerrel.

Íróként Rónaszegi Miklós főként ifjúsági, történelmi és tudományos-fantasztikus műveket írt, valamint számos indiánkönyvet jegyzett.

Gézengúzok-történeteit a vásznon is láthatták a fiatalok, ugyanis filmadaptáció készült belőlük Kismaszat és a Gézengúzok címmel.

Legnépszerűbb műve az Az a híres Háry János című meseregény volt.

A rendszerváltás után Rónaszegi Miklós már kevesebb könyvet adott ki, munkásságát 2015-ben mégis Magyar Arany Érdemkereszttel, 2019-ben pedig Herczeg Ferenc-díjjal jutalmazták.

Utoljára tavaly októberben állt a nyilvánosság elé, akkor az M5 csatornának nyilatkozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Könyv ajánló

Disztópikus utazás a közeljövőbe – A Scolar Könyvesboltban mutatja be új regényét Piia Leino

Az Európai Unió irodalmi díjas finn szerzővel Ég című disztópikus thrilleréről beszélget majd Szemere Katalin. A találkozó másik fontos témája pedig az lesz, hogyan segíthet a szépirodalom a kritikus szövegértés fejlesztésében. 
Könyv ajánló

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Könyv hír

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Könyv hír

Médicis-díjra jelölték Krasznahorkai László regényét

A Báró Wenckheim hazatér című regény francia kiadása felkerült a rangos elismerés hosszú listájára, a végső győztest novemberben jelentik be Párizsban. Krasznahorkai László könyve a közelmúltban már elhódított egy francia irodalmi díjat.