Könyv

Elhunyt Rónaszegi Miklós író

2022.01.31. 17:00
Ajánlom
A Delfin könyvek egykori szerkesztője 91 éves volt – írta meg a Magyar Nemzet.

A rendszerváltás előtti időszak népszerű szerzője 1930. június 5-én született, és már 18 éves korában szerkesztőségi titkárként dolgozott a Hungária Könyvkiadónál. Pár évvel később az Ifjúsági Könyvkiadó (ma Móra Ferenc Könyvkiadó) korrektora, majd felelős szerkesztője lett.

Itt indította el a 20. századi könyvkiadás egyik legnépszerűbb sorozatát, az ifjúsági regényeket gondozó Delfin könyveket.

Az 1964 és 1990 között megjelenő sorozatban olyan népszerű szerzők kötetei kaptak helyet, mint Csukás István, Daniel Defoe, Jókai Mór vagy Erich Kästner. 2000-ben a Móra Kiadó megpróbálta újraindítani a Delfin könyveket, de a próbálkozás nem járt sikerrel.

Íróként Rónaszegi Miklós főként ifjúsági, történelmi és tudományos-fantasztikus műveket írt, valamint számos indiánkönyvet jegyzett.

Gézengúzok-történeteit a vásznon is láthatták a fiatalok, ugyanis filmadaptáció készült belőlük Kismaszat és a Gézengúzok címmel.

Legnépszerűbb műve az Az a híres Háry János című meseregény volt.

A rendszerváltás után Rónaszegi Miklós már kevesebb könyvet adott ki, munkásságát 2015-ben mégis Magyar Arany Érdemkereszttel, 2019-ben pedig Herczeg Ferenc-díjjal jutalmazták.

Utoljára tavaly októberben állt a nyilvánosság elé, akkor az M5 csatornának nyilatkozott.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Hogy nézett ki Balzac igazából?

A híres francia írót, a Goriot apó és az Emberi színjáték szerzőjét szenvedélyesen foglalkoztatta az akkor igen újnak számító módszer, mellyel a valóságot lehetett rögzíteni. Így róla is készült dagerrotípia.
Könyv hír

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.