Könyv

Elhunyt Rusz Lívia, a Csipike, az óriás törpe alkotója

2020.02.28. 15:15
Ajánlom
A Magyarországon és Romániában is alkotó művészt hosszú betegség után, 89 évesen érte a halál kedden este.

Szegényebbek lettünk egy csodálatos lélekkel, bár Rusz Lívia fantasztikus életművet hagyott maga után"

- jelentette be a hírt Fedina Lídia a Magyar Karikatura Szövetség Facebook-oldalán. "Tegnap este, több havi fájdalmas betegség után elhunyt Rusz Lívia. A Mennyben ez örömünnep, a Földön gyásznap.

 

Rusz Lívia 1930. szeptember 28-án született Kolozsvárott.

Elsősorban gyerekkönyv-illusztrátorként ismert grafikus, festőművész és képregényrajzoló.

1958-ig tanársegédként dolgozott a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán, majd a Napsugár című gyermeklap munkatársa lett. Itt jelent meg első képregénye A két nagyokos címmel. 

A 60-as évek elejétől figyelme egyre inkább a könyvgrafika felé fordult, s

egyike lett a romániai magyar könyvkiadás leggyakrabban foglalkoztatott illusztrátorainak.

Érzékeny lelki ráhangoltsággal illusztrált meséskönyveket, ifjúsági kiadványokat. A román képregények között 1966-ban mutatkozott be A furulya és kancsó és Óz, a nagy varázsló. 1967-ben jelent meg Kio, a majom, a Dan Buzdugan története. Mac (magyarul Mákvirág, a kacsa) történetei következtek. Mac és Cocofifi alakjait Lucia Oltenau román írónővel közösen teremtették meg.

borito_5cpgvd1p-123542.jpg

Rusz Lívia: Miskati közbelép (Fotó/Forrás: régikönyvek)

Fodor Sándor íróval közösen alkotta meg 1963-ban Csipike, a törpe figuráját, a román-magyar köztudat emblematikus mesealakját.

A kezdetben képregényhősként debütált mesealak később számos kiadást megért és több nyelvre lefordították - mondta Brindusa Armanca, a román intézet igazgatója Rusz Lívia 2018-as kiállítása kapcsán. Csipike figurája jelentős átalakulások után, de még 2000-ben is képregény szereplője. Csipike, a törpe öt kalandja számos fordítást és feldolgozást ért meg.

Megrajzolta Verne Kétévi vakációját (1968) Kempelen Farkas sakkautomatájának történetét (1970, A turbános titka). Dolgozott a Dacia, Kriterion, Editora Muzicală kiadóknak, illusztrálta Ion Creangă összes meséit, J. M. Barrie Pán Péterét, J. R. R. Tolkien A babóját, Robert Browning A hamelni furulyás c. meséjét.

A pártaktivisták és állambiztonsági szervek állandó nyomása miatt 1987-ben Németországba emigrál, később Magyarországon telepedik le. 1988-ban jelent meg Nem mind arany, ami fénylik című 40 oldalas képregénye, egy évvel később ennek párja, a Miskati közbelép.

1998-ban kereste meg Kiss Ferenc képregénygyűjtő-forgatókönyvíró, hogy szeretne együtt dolgozni vele. A Kis Füles részére készítették el a Prométheusz, a rosszmájú jótevő című történetet. Ezzel párhuzamosan futott a Dörmögő Dömötörben Kalamajkáról szóló sorozata.

 

2006-ban a Budapesti Képregényszalon díszvendége volt. Romániában 13 képregény albuma jelent meg Lucia Olteanu írónővel karöltve, amelyek nemcsak román, hanem magyar, orosz, német, angol és spanyol nyelven is megjelentek. További 79 gazdagon illusztrált könyve jelent magyar nyelven Romániában, 3 kötete Nagy Britanniában, 2 kötete Németországban, valamint 15 kötete Magyarországon - írta 2018-as magyarországi kiállítása elé a Román Kulturális Intézet. 

1955: kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola. 1968: Az év legszebb könyve, Bukarest, bronzérem; 1969: ezüstérem; 1970: dicsérő oklevél. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Elmerülés az álhírek világában – A Velencei Biennálén díjazott társulat érkezik a Trafóba

A spanyol Agrupación Señor Serrano társulat, amely 2015-ben elnyerte a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját, szeptember 29-én másodszor szerepel a Trafóban, ezúttal A hegy című produkcióval. Az előadásban egy műfajokon átívelő kísérlet részévé válik a néző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tóth Krisztina: Ne húzzuk be a nyakunkat!

Az írók szerepéről, a múlt borzalmainak lejegyzéséről, a populizmus terjedéséről, valamint a társadalmak szélsőséges megosztottságáról beszélt Tóth Krisztina a Könyvfesztivál megnyitóeseményén. Az idei díszvendéget, Szvetlana Alekszijevicset Háy Hános laudálta.
Könyv ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Vigadóban

Az MMA Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján a Pesti Vigadóban vers- és próza-összeállítások hangzanak el neves művészek előadásában. Az október 28-án, 18 órakor kezdőd programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
Könyv hír

A filmgyártás nehézségeiről és szépségeiről írt regényt Tom Hanks

Novelláskötet után ezúttal egy nagyregénnyel rukkolt elő a kétszeres Oscar-díjas színész. A The Making of Another Motion Picture című könyve várhatóan 2023 májusában jelenik meg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.
Könyv ajánló

Könyvfesztivál gyerekszemmel – ezekkel az újdonságokkal készül a Pagony

Hamarosan újra megnyitja kapuit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison, ahol kedvünkre böngészhetünk a gyerekkönyvkiadók gazdag kínálatában. A Pagony legfrissebb kötetei között az egészen piciktől a kamasz korosztályig mindenkinek találunk izgalmas olvasnivalót – ebből hoztunk most egy válogatást.
Könyv hír

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.