Könyv

Elhunyt Rusz Lívia, a Csipike, az óriás törpe alkotója

2020.02.28. 15:15
Ajánlom
A Magyarországon és Romániában is alkotó művészt hosszú betegség után, 89 évesen érte a halál kedden este.

Szegényebbek lettünk egy csodálatos lélekkel, bár Rusz Lívia fantasztikus életművet hagyott maga után"

- jelentette be a hírt Fedina Lídia a Magyar Karikatura Szövetség Facebook-oldalán. "Tegnap este, több havi fájdalmas betegség után elhunyt Rusz Lívia. A Mennyben ez örömünnep, a Földön gyásznap.

 

Rusz Lívia 1930. szeptember 28-án született Kolozsvárott.

Elsősorban gyerekkönyv-illusztrátorként ismert grafikus, festőművész és képregényrajzoló.

1958-ig tanársegédként dolgozott a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán, majd a Napsugár című gyermeklap munkatársa lett. Itt jelent meg első képregénye A két nagyokos címmel. 

A 60-as évek elejétől figyelme egyre inkább a könyvgrafika felé fordult, s

egyike lett a romániai magyar könyvkiadás leggyakrabban foglalkoztatott illusztrátorainak.

Érzékeny lelki ráhangoltsággal illusztrált meséskönyveket, ifjúsági kiadványokat. A román képregények között 1966-ban mutatkozott be A furulya és kancsó és Óz, a nagy varázsló. 1967-ben jelent meg Kio, a majom, a Dan Buzdugan története. Mac (magyarul Mákvirág, a kacsa) történetei következtek. Mac és Cocofifi alakjait Lucia Oltenau román írónővel közösen teremtették meg.

borito_5cpgvd1p-123542.jpg

Rusz Lívia: Miskati közbelép (Fotó/Forrás: régikönyvek)

Fodor Sándor íróval közösen alkotta meg 1963-ban Csipike, a törpe figuráját, a román-magyar köztudat emblematikus mesealakját.

A kezdetben képregényhősként debütált mesealak később számos kiadást megért és több nyelvre lefordították - mondta Brindusa Armanca, a román intézet igazgatója Rusz Lívia 2018-as kiállítása kapcsán. Csipike figurája jelentős átalakulások után, de még 2000-ben is képregény szereplője. Csipike, a törpe öt kalandja számos fordítást és feldolgozást ért meg.

Megrajzolta Verne Kétévi vakációját (1968) Kempelen Farkas sakkautomatájának történetét (1970, A turbános titka). Dolgozott a Dacia, Kriterion, Editora Muzicală kiadóknak, illusztrálta Ion Creangă összes meséit, J. M. Barrie Pán Péterét, J. R. R. Tolkien A babóját, Robert Browning A hamelni furulyás c. meséjét.

A pártaktivisták és állambiztonsági szervek állandó nyomása miatt 1987-ben Németországba emigrál, később Magyarországon telepedik le. 1988-ban jelent meg Nem mind arany, ami fénylik című 40 oldalas képregénye, egy évvel később ennek párja, a Miskati közbelép.

1998-ban kereste meg Kiss Ferenc képregénygyűjtő-forgatókönyvíró, hogy szeretne együtt dolgozni vele. A Kis Füles részére készítették el a Prométheusz, a rosszmájú jótevő című történetet. Ezzel párhuzamosan futott a Dörmögő Dömötörben Kalamajkáról szóló sorozata.

 

2006-ban a Budapesti Képregényszalon díszvendége volt. Romániában 13 képregény albuma jelent meg Lucia Olteanu írónővel karöltve, amelyek nemcsak román, hanem magyar, orosz, német, angol és spanyol nyelven is megjelentek. További 79 gazdagon illusztrált könyve jelent magyar nyelven Romániában, 3 kötete Nagy Britanniában, 2 kötete Németországban, valamint 15 kötete Magyarországon - írta 2018-as magyarországi kiállítása elé a Román Kulturális Intézet. 

1955: kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola. 1968: Az év legszebb könyve, Bukarest, bronzérem; 1969: ezüstérem; 1970: dicsérő oklevél. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Online várja a vásárlókat az ország egyik legnagyobb könyvesbolthálózata

Habár a Líra könyvesboltok ideiglenesen bezártak, a weboldal segít abban, hogy senki se maradjon könyvek nélkül a karantén alatt. A Líra Könyv Zrt. sajtóközleménye.
Könyv koronavírus

Könyveket halmoznak fel az otthonmaradáshoz a britek

Regények, egyéni tanulást lehetővé tévő kézikönyvek és más olvasnivalók betárazásával készülnek a szigetország lakói arra, hogy hosszabb időt kell otthonukban elszigetelődve eltölteniük a jelenlegi járványügyi helyzetben - erre következtet a könyvszakma a múlt heti nagy-britanniai eladási statisztikából.
Könyv ajánló

Nádasdy Ádám nyelvi mítoszirtást végez

Legújabb kötetéből kiderül, mi bizonyítja a finnugor eredetet, miért olyan nehezen érthető a Halotti Beszéd és miért tér el a helyesírás a kiejtéstől.
Könyv online

Nyáry Krisztián online beszélgetéssorozatot indít

A Facebookon bárki csatlakozhat az új könyves műsorhoz - akár kérdésekkel is! Az irodalmár ma délután Grecsó Krisztiánnal, a következő alkalommal Spiró Györggyel, majd Závada Pállal beszélget.
Könyv hír

Megvannak a Libri irodalmi díj döntősei

Nádasdy Ádám vagy Grecsó Krisztián, Bodor Ádám vagy Tóth Krisztina? Nyilvános a Libri irodalmi díj tízes toplistája, mától várják a közönség szavazatait.