Könyv

Elhunyt Rusz Lívia, a Csipike, az óriás törpe alkotója

2020.02.28. 15:15
Ajánlom
A Magyarországon és Romániában is alkotó művészt hosszú betegség után, 89 évesen érte a halál kedden este.

Szegényebbek lettünk egy csodálatos lélekkel, bár Rusz Lívia fantasztikus életművet hagyott maga után"

- jelentette be a hírt Fedina Lídia a Magyar Karikatura Szövetség Facebook-oldalán. "Tegnap este, több havi fájdalmas betegség után elhunyt Rusz Lívia. A Mennyben ez örömünnep, a Földön gyásznap.

 

Rusz Lívia 1930. szeptember 28-án született Kolozsvárott.

Elsősorban gyerekkönyv-illusztrátorként ismert grafikus, festőművész és képregényrajzoló.

1958-ig tanársegédként dolgozott a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán, majd a Napsugár című gyermeklap munkatársa lett. Itt jelent meg első képregénye A két nagyokos címmel. 

A 60-as évek elejétől figyelme egyre inkább a könyvgrafika felé fordult, s

egyike lett a romániai magyar könyvkiadás leggyakrabban foglalkoztatott illusztrátorainak.

Érzékeny lelki ráhangoltsággal illusztrált meséskönyveket, ifjúsági kiadványokat. A román képregények között 1966-ban mutatkozott be A furulya és kancsó és Óz, a nagy varázsló. 1967-ben jelent meg Kio, a majom, a Dan Buzdugan története. Mac (magyarul Mákvirág, a kacsa) történetei következtek. Mac és Cocofifi alakjait Lucia Oltenau román írónővel közösen teremtették meg.

borito_5cpgvd1p-123542.jpg

Rusz Lívia: Miskati közbelép (Fotó/Forrás: régikönyvek)

Fodor Sándor íróval közösen alkotta meg 1963-ban Csipike, a törpe figuráját, a román-magyar köztudat emblematikus mesealakját.

A kezdetben képregényhősként debütált mesealak később számos kiadást megért és több nyelvre lefordították - mondta Brindusa Armanca, a román intézet igazgatója Rusz Lívia 2018-as kiállítása kapcsán. Csipike figurája jelentős átalakulások után, de még 2000-ben is képregény szereplője. Csipike, a törpe öt kalandja számos fordítást és feldolgozást ért meg.

Megrajzolta Verne Kétévi vakációját (1968) Kempelen Farkas sakkautomatájának történetét (1970, A turbános titka). Dolgozott a Dacia, Kriterion, Editora Muzicală kiadóknak, illusztrálta Ion Creangă összes meséit, J. M. Barrie Pán Péterét, J. R. R. Tolkien A babóját, Robert Browning A hamelni furulyás c. meséjét.

A pártaktivisták és állambiztonsági szervek állandó nyomása miatt 1987-ben Németországba emigrál, később Magyarországon telepedik le. 1988-ban jelent meg Nem mind arany, ami fénylik című 40 oldalas képregénye, egy évvel később ennek párja, a Miskati közbelép.

1998-ban kereste meg Kiss Ferenc képregénygyűjtő-forgatókönyvíró, hogy szeretne együtt dolgozni vele. A Kis Füles részére készítették el a Prométheusz, a rosszmájú jótevő című történetet. Ezzel párhuzamosan futott a Dörmögő Dömötörben Kalamajkáról szóló sorozata.

 

2006-ban a Budapesti Képregényszalon díszvendége volt. Romániában 13 képregény albuma jelent meg Lucia Olteanu írónővel karöltve, amelyek nemcsak román, hanem magyar, orosz, német, angol és spanyol nyelven is megjelentek. További 79 gazdagon illusztrált könyve jelent magyar nyelven Romániában, 3 kötete Nagy Britanniában, 2 kötete Németországban, valamint 15 kötete Magyarországon - írta 2018-as magyarországi kiállítása elé a Román Kulturális Intézet. 

1955: kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola. 1968: Az év legszebb könyve, Bukarest, bronzérem; 1969: ezüstérem; 1970: dicsérő oklevél. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Élőben rendezik meg a jubileumi Margó Fesztivált

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál a 2020-as online szemle után júniusban újra megnyitja kapuit az irodalomszerető közönség előtt, a korábbi évekhez hasonlóan színes és izgalmas irodalmi-zenei programokat kínálva az érdeklődőknek.
Könyv podcast

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Könyv ajánló

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.
Könyv hír

Bereményi Gézáé és Grecsó Krisztiáné a Libri irodalmi díj

A díjátadó a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán zajlott le, a Libri irodalmi díj nyertese 2021-ben Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye, a közönségdíjat Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete kapta.
Könyv hír

Összművészeti albummal jelentkezik drMáriás

A festő-író-zenész idén ünnepli 55. születésnapját, zenekara, a Tudósok pedig 35 éve van jelen a magyar zenei életben. A dupla évforduló alkalmából Művészeti konzultáció címmel album jelenik a Magyar Műhely Kiadó gondozásában.