Könyv

Elkezdődött a nyári nyitvatartási rend az Országos Széchényi Könyvtárban

2022.07.18. 10:30
Ajánlom
A nemzeti könyvtár nyáron is tárt kapukkal fogadja a látogatókat, biztosítja a kutatás és a szabadidős tevékenységek lehetőségét. Nyilvánosságra hozták nyári nyitvatartásukat, amely 2022. július 18-ától 2022. augusztus 20-áig, az intézmény nyílt napjáig tart.

A július 18. és augusztus 20. közötti szabadságolási időszakban is folyamatosan megtekinthetők az intézmény állandó és időszaki kiállításai is, köztük a Vershaza. Himnusz, Szózat, Nemzeti dal vagy az Ezerarcú diafilm – korszakok és technikák című tárlat is. Részletes információ a kiállításokról a könyvtár honlapján olvasható.

Az intézményben ezekben a hetekben is folyó munkálatok eredményeként október elejétől megújult környezetben, frissített könyvállománnyal fogadja kutatóit az irodalom- és történettudományi olvasóterem, amely az olvasói terek közül elsőként kap gazdaságos fényforrásokat és korszerű bútorzatot. Augusztus 20-án a könyvtár nyílt nappal és változatos programokkal várja a látogatókat. Augusztus 22-én visszaáll a szokásos hatnapos nyitvatartási rend.

Az OSZK nyári nyitvatartása 2022. július 18-ától 2022. augusztus 20-áig az alábbiak szerint alakul:

Törzsgyűjteményi olvasótermek
A Törzsgyűjteményi olvasótermek közül az általános olvasóterem és a mikrofilmolvasó látogatható.

Hétfő: zárva
Kedd: 14.00–20.00
Szerda–péntek: 10.00–17.00
Szombat: 14.00–20.00

Különgyűjteményi olvasótermek
Hétfő: zárva
Kedd: 14.00–20.00
Szerda–csütörtök: 10.00–17.00
Péntek–szombat: zárva

Könyvtártudományi Szakkönyvtár
Hétfő–kedd: zárva
Szerda–péntek: 10.00–17.00
Szombat: zárva

Beiratkozás
Hétfő: zárva
Kedd: 14.00–19.00
Szerda–péntek: 10.00–16.00
Szombat: 14.00–19.00

Raktári kiszolgálás
Hétfő: zárva
Kedd: 14.00–19.00
Szerda–péntek: 10.00–15.00
Szombat: 14.00–19.00

Könyvesbolt
Kedd–szombat: 9.00–17.00

Kávéház
Kedd: 9.00–18.00
Szerda–péntek: 9.00–17.00
Szombat: 9.00–17.00

Büfé
Hétfő: 8.00–16.00
Kedd: 8.00–18.00
Szerda–péntek: 8.00–17.00
Szombat: 8.00–17.00

Augusztus 20-án a könyvtár olvasótermei zárva tartanak ugyan, de az intézmény nyílt napján épület- és raktársétákkal, tárlatvezetésekkel, nyomdai bemutatóval várja a látogatókat.

Fejléckép: az Országos Széchényi Könyvtár főbejárata (fotó: Visky Ákos László / OSZK)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A magyar jazz ikonikus alakját október 2-án, életének 80. évében érte a halál – adta hírül a Magyar Jazz Szövetség.
Plusz

A nem hallható zene – felvételek a környező világ rezgéseiből

A zenei világnap alkalmából érdemes eltűnődni, mi is a muzsika, és milyen rezgések léteznek a hallható tartományon túl. Bemutatunk néhány művészt és tudóst, kísérletező kedvű alkotókat, akik a körülöttünk lévő világ alig érzékelhető hangjait dolgozzák fel.
Színház

„Benett példája a követendő” – Janisch Attila is megszólalt a visszautasított díj kapcsán

Idén a Junior Prima Díj egyik idei kitüntetettje, Vilmányi Benett színművész személyes nézeteire hivatkozva nem vette át az elismerést. Az ügy kapcsán a kulturális élet több fontos szereplője is megszólalt, legutóbb Janisch Attila filmrendező.
Színház

Tarr Béla a Freeszfe Egyesület elnökségének új vezetője

A Freeszfe küldöttgyűlése szeptember 29-én új tagokat választott, munkájukat külkapcsolatokért felelős tanácsadóként továbbra is Upor László dramaturg és Rihay-Kovács Zita jogász segíti.
Színház

Személyes világvégéink – Andella Mirtill posztapokaliptikus víziót rendez

A fiatal filmrendező első színházi rendezésében, az Elnyelt rezgések utóéletében egy posztapokaliptikus vízióban enged betekintést a magyar néplélekbe, és keresi a választ arra, hogyan lehet reményt találni szubjektív, személyes világvégéink után.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv beszámoló

Nádas Péter: Ami ma Ukrajnában történik, azt Európa tovább fogja cipelni

„Az idővel a munka lett az otthonom. Más otthonom nincs, és nem is lesz" – jelentette ki Nádas Péter a születésnapja alkalmából rendezett háromnapos programsorozat záróeseményén. Az íróval egyebek közt Budapest dinamikájáról, írásról és emlékezésről beszélgettek.
Könyv hír

Tóth Krisztina: Ne húzzuk be a nyakunkat!

Az írók szerepéről, a múlt borzalmainak lejegyzéséről, a populizmus terjedéséről, valamint a társadalmak szélsőséges megosztottságáról beszélt Tóth Krisztina a Könyvfesztivál megnyitóeseményén. Az idei díszvendéget, Szvetlana Alekszijevicset Háy Hános laudálta.
Könyv ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Vigadóban

Az MMA Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján a Pesti Vigadóban vers- és próza-összeállítások hangzanak el neves művészek előadásában. Az október 28-án, 18 órakor kezdőd programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
Könyv hír

A filmgyártás nehézségeiről és szépségeiről írt regényt Tom Hanks

Novelláskötet után ezúttal egy nagyregénnyel rukkolt elő a kétszeres Oscar-díjas színész. A The Making of Another Motion Picture című könyve várhatóan 2023 májusában jelenik meg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.
Könyv ajánló

Könyvfesztivál gyerekszemmel – ezekkel az újdonságokkal készül a Pagony

Hamarosan újra megnyitja kapuit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison, ahol kedvünkre böngészhetünk a gyerekkönyvkiadók gazdag kínálatában. A Pagony legfrissebb kötetei között az egészen piciktől a kamasz korosztályig mindenkinek találunk izgalmas olvasnivalót – ebből hoztunk most egy válogatást.