Könyv

Elkezdődött az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál!

2012.04.20. 14:03
Ajánlom
Az április 19. és 22. között megrendezésre kerülő seregszemlének Claudio Magris olasz író és északi szerzők lesznek a díszvendégei a Millenárison.

A 19. alkalommal megrendezésre kerülő könyvfesztivál több mint 350 programmal és több mint 300 könyves újdonsággal várja a látogatókat a budapesti Millenárison - hangsúlyozta Zentai Péter László, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója, majd felidézte: tavaly az Európai Unió 27 tagországa volt a könyvfesztivál vendége, az idén pedig Európa egyik legszínvonalasabb kultúrájú északi régió fogadta el a meghívást, így több mint húsz író érkezett a fesztivál idejére hazánkba, olyan északi országokból mint Svédország, Dánia, Norvégia, Finnország, Izland, valamint Feröer és Aland autonóm szigetcsoportok. Zentai Péter László szerint a magyar könyvkiadók "kitettek magukért", mintegy 120 kötet várja az északi vendégeket. A könyvszakmai szervezet vezetője ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a jövőben a visegrádi országok is közösen mutatkozhatnak be, valamelyik európai könyvfesztiválon. Az igazgató elmondta: a nyitónapon Claudio Magris Esterházy Péter társaságában mutatkozik be a közönségnek, aki Grecsó Krisztián laudációját követően Tarlós István főpolgármestertől veszi át a Budapest Nagydíjat.

Április 19-én továbbá a Goethe Intézet és a Frankfurti Könyvvásár olyan kiállítással jelentkezik, amely a német könyves rendezvény Békedíját mutatja be. A tárlatot három békedíjas, Claudio Magris, Konrád György és Esterházy Péter fogja megnyitni. Karin Olofsdotter, svéd nagykövet beszédében hangsúlyozta, hogy a fesztiválra számos világhírű alkotó érkezik, ugyanakkor jönnek olyanok is, akiknek csak most indul az írói karrierjük. A nagykövet méltatta a kulturális programokat, megemlítette a többi közt a fesztiválon látható Karen Blixen- és Henrik Ibsen-kiállítást, valamint kitért arra is, hogy az éppen zajló Titanic Nemzetközi Filmfesztiválnak is van egy északi szekciója, de az északi régióról szól a Néprajzi Múzeum ma nyíló kiállítása is. Ez utóbbi a klímaváltozás hatásaira fókuszál a Grönlandon lakók életében. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője leszögezte: a könyvfesztivál az évek alatt a magyar irodalom legrangosabb eseményévé nőtte ki magát. Szűcs elmondta: pénteken tíz órától tartják az Európai írótalálkozót az Európa Pontban, amelynek az idén a kirekesztés elleni küzdelem és a befogadás lesz a témája. Pap Éva, a Polar Kiadó alapítója a Polar Könyvek újdonságait ismertette. A kínálatból kiemelte a többi közt Henrik Nordbrandt Mi, dánok című verseskötetét, Karen Blixen Angyalok bosszúja című bűnügyi regényét, Pia Juul Halland meggyilkolása című regényét, valamint Jon Fosse Valaki jön majd című drámakötetét. Gyenes Ádám, a L'Harmattan Kiadó vezetője arról beszélt, hogy az idei fesztiválra is több könyvvel készült a kiadó. A kínálatukból többek közt kiemelte J. M. Ledgard Zsiráf, Tore Renberg Mégis van apám, Jenny Erpenbeck Otthon, Sigitas Parulskis Mormogó fal, valamint Agneta Pleijel Lord Sohamár című könyvét.

A seregszemle idei programjai között több száz felolvasás, dedikálás, könyvbemutató, beszélgetés, író-olvasó találkozó, kiállítás, színházi bemutató és filmvetítés szerepel. Évek óta itt ismertetik az olvasási és könyvvásárlási szokásokat felmérő kutatások eredményeit, konferenciát tartanak a könyvpiac alakulásáról, külön szakmai fórumot szerveznek a könyvtárosok számára. Idén csaknem hatvan külföldi, félezer hazai és határon túli magyar szerzőt hívtak meg a szervezők. A kontinens tehetséges pályakezdő prózaírói a tizenkettedik alkalommal sorra kerülő Európai elsőkönyvesek fesztiválján mutatkozhatnak be. A zárónapon az idén is átadják az Év Kiadója, az Év Fővárosi és az Év Vidéki Könyvkereskedője elismerést, valamint a Budai Díjakat, amelyeket az oktatást, nevelést leginkább segítő könyvért, illetve hangzóanyagért évente ítél oda a II. kerületi önkormányzat. A látogatók a Szép Magyar Könyv verseny közönségdíjára szavazhatnak. A könyvfesztivál hagyományosan a magyar irodalom legjobbjai előtt tisztelgő Születésnapi irodalmi szalonnal zárul.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv nyomozó

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Könyv interjú

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv képregény

A szuperhős-képregények királya volt, de egy magányos építész történetével ért a csúcsra

David Mazzucchelli csak néhány évet töltött el szuperhősök rajzolásával, de művei mai napig hivatkozási pontnak számítanak. Igazi mesterművei viszont csak a mainstream képregények elhagyása után születtek. Az Asterios Polyp című graphic novelje egy idősödő, magának való építész megrázó és elgondolkodtató útkeresése.
Könyv arany jános

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Könyv lapszemle

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.