Könyv

Elkezdődött az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál!

2012.04.20. 14:03
Ajánlom
Az április 19. és 22. között megrendezésre kerülő seregszemlének Claudio Magris olasz író és északi szerzők lesznek a díszvendégei a Millenárison.

A 19. alkalommal megrendezésre kerülő könyvfesztivál több mint 350 programmal és több mint 300 könyves újdonsággal várja a látogatókat a budapesti Millenárison - hangsúlyozta Zentai Péter László, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója, majd felidézte: tavaly az Európai Unió 27 tagországa volt a könyvfesztivál vendége, az idén pedig Európa egyik legszínvonalasabb kultúrájú északi régió fogadta el a meghívást, így több mint húsz író érkezett a fesztivál idejére hazánkba, olyan északi országokból mint Svédország, Dánia, Norvégia, Finnország, Izland, valamint Feröer és Aland autonóm szigetcsoportok. Zentai Péter László szerint a magyar könyvkiadók "kitettek magukért", mintegy 120 kötet várja az északi vendégeket. A könyvszakmai szervezet vezetője ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a jövőben a visegrádi országok is közösen mutatkozhatnak be, valamelyik európai könyvfesztiválon. Az igazgató elmondta: a nyitónapon Claudio Magris Esterházy Péter társaságában mutatkozik be a közönségnek, aki Grecsó Krisztián laudációját követően Tarlós István főpolgármestertől veszi át a Budapest Nagydíjat.

Április 19-én továbbá a Goethe Intézet és a Frankfurti Könyvvásár olyan kiállítással jelentkezik, amely a német könyves rendezvény Békedíját mutatja be. A tárlatot három békedíjas, Claudio Magris, Konrád György és Esterházy Péter fogja megnyitni. Karin Olofsdotter, svéd nagykövet beszédében hangsúlyozta, hogy a fesztiválra számos világhírű alkotó érkezik, ugyanakkor jönnek olyanok is, akiknek csak most indul az írói karrierjük. A nagykövet méltatta a kulturális programokat, megemlítette a többi közt a fesztiválon látható Karen Blixen- és Henrik Ibsen-kiállítást, valamint kitért arra is, hogy az éppen zajló Titanic Nemzetközi Filmfesztiválnak is van egy északi szekciója, de az északi régióról szól a Néprajzi Múzeum ma nyíló kiállítása is. Ez utóbbi a klímaváltozás hatásaira fókuszál a Grönlandon lakók életében. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője leszögezte: a könyvfesztivál az évek alatt a magyar irodalom legrangosabb eseményévé nőtte ki magát. Szűcs elmondta: pénteken tíz órától tartják az Európai írótalálkozót az Európa Pontban, amelynek az idén a kirekesztés elleni küzdelem és a befogadás lesz a témája. Pap Éva, a Polar Kiadó alapítója a Polar Könyvek újdonságait ismertette. A kínálatból kiemelte a többi közt Henrik Nordbrandt Mi, dánok című verseskötetét, Karen Blixen Angyalok bosszúja című bűnügyi regényét, Pia Juul Halland meggyilkolása című regényét, valamint Jon Fosse Valaki jön majd című drámakötetét. Gyenes Ádám, a L'Harmattan Kiadó vezetője arról beszélt, hogy az idei fesztiválra is több könyvvel készült a kiadó. A kínálatukból többek közt kiemelte J. M. Ledgard Zsiráf, Tore Renberg Mégis van apám, Jenny Erpenbeck Otthon, Sigitas Parulskis Mormogó fal, valamint Agneta Pleijel Lord Sohamár című könyvét.

A seregszemle idei programjai között több száz felolvasás, dedikálás, könyvbemutató, beszélgetés, író-olvasó találkozó, kiállítás, színházi bemutató és filmvetítés szerepel. Évek óta itt ismertetik az olvasási és könyvvásárlási szokásokat felmérő kutatások eredményeit, konferenciát tartanak a könyvpiac alakulásáról, külön szakmai fórumot szerveznek a könyvtárosok számára. Idén csaknem hatvan külföldi, félezer hazai és határon túli magyar szerzőt hívtak meg a szervezők. A kontinens tehetséges pályakezdő prózaírói a tizenkettedik alkalommal sorra kerülő Európai elsőkönyvesek fesztiválján mutatkozhatnak be. A zárónapon az idén is átadják az Év Kiadója, az Év Fővárosi és az Év Vidéki Könyvkereskedője elismerést, valamint a Budai Díjakat, amelyeket az oktatást, nevelést leginkább segítő könyvért, illetve hangzóanyagért évente ítél oda a II. kerületi önkormányzat. A látogatók a Szép Magyar Könyv verseny közönségdíjára szavazhatnak. A könyvfesztivál hagyományosan a magyar irodalom legjobbjai előtt tisztelgő Születésnapi irodalmi szalonnal zárul.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro is esélyes a Booker-díjra

Július 27-én kihirdették az egyik legjelentősebb irodalmi díj, a Booker jelöltjeit. A 13 döntős művet 158 könyv közül választotta ki a szakmai zsűri.
Könyv hír

„Messziről jön a vers, és hirtelen töri rád az ajtót” - Megjelent Kántor Péter posztumusz kötete

Elegendő ok címmel, a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg Kántor Péter posztumusz verseskötete. A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító 71 éves korában, 2021. július 21-én hunyt el. 
Könyv hír

André Ferenc nyerte a PesText szakmai díját

André Ferenc Foszfor és verejték című alkotása nyerte a Pestext világirodalmi fesztivál szakmai díját. A „Buborék” hívószóra kiírt irodalmi pályázat győztese a pénzjutalmon felül fellépési lehetőséget kap a szeptember végi fesztiválon.
Könyv interjú

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Könyv hír

Krasznahorkai László osztrák állami kitüntetést kapott

Krasznahorkai Lászlónak ítélték oda idén az Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért kitüntetést, melyet az író Salzburgban vehetett át Andrea Mayer osztrák művészeti és kulturális államtitkártól.