Könyv

Elrettentésre használható a magyar példa

2024.06.07. 09:20
Ajánlom
Ha hihetnénk a magyar kormánypropagandának, azt gondolnánk, hogy Åsa Wikforss új könyve bizonyíték arra, hogy utalnak/lenéznek minket a svédek. De igazán nem erről van szó! Sőt…

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Hosszan lehetne – lehet és kell is! – elemezni azt, hogy az általunk ismert világ miként alakul át, s annak milyen hatásai vannak. Az „átalakulás” az élet számtalan területén megfigyelhető, de Åsa Wikforss svéd filozófus a társadalmi-politikai berendezkedés változásait, annak okait és következményeit vizsgálja, ahogy ezt már előző, Alternatív tények című kötetében is tette.

Ahogy az a könyv, úgy a mostani, Ezért demokrácia! című sem túlzottan szívderítő, és ez nem is baj, hiszen

egy gondolkodónak, egy kritikus gondolkodónak nem/sem az a feladata, hogy lelkünket simogatva nyugtatgasson minket.

Egy filozófus, pláne manapság tényleg nem jöhet elő azzal, hogy „minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve”. Mert lássuk be, a demokrácia, abban a formában, ahogy ismertük – s abban a formában is, ahogy vágynánk rá – recseg-ropog, inog, imbolyog, s félő, hogy összedőlve maga alá temeti mindazt, amit értékként ismerünk.

Åsa Wikforss hatalmas tudásanyaggal felvértezve – a könyvnek csak az irodalomjegyzéke és jegyzetapparátusa hatvan oldal! – vizsgálja meg és azonosítja be a demokráciára leselkedő valós veszélyeket, a demokrácia definíciójából eredő sérülékenységét, a tények és a tudás kapcsolatát. Alaposan elemzi a dezinformáció manipulatív lehetőségeit, az összeesküvés-elméletek fokozódó terjedését és a populizmus károkozását.

fekvo_mockup-092022.jpg

Åsa Wikforss: Ezért demokrácia! (Fotó/Forrás: Typotex Kiadó)

A svéd szerző – manapság szokatlan módon – megtiszteli olvasóit azzal, hogy partnernek, gondolkodó embernek tekinti őket, s éppen ezért igyekszik mélységében feltárni az általa felvetett kérdést. Hiszen ha nem ezt tenné, nem vehetnénk komolyan azt az alapállítást sem, hogy a demokrácia azért igazán értékes, mert sorsa/jövője rajtunk múlik.

És ezzel rá is mutat arra, hogy a demokrácia mitől sérülékeny ma, amikor minden adott lenne a kiteljesedéséhez. Az Ezért demokrácia! című elemző könyvet – és nem kell bátorság ennek megjóslásához – azok az emberek fogják elolvasni, akiket érdekel a demokrácia állapota, s nem azok, akiknek szüksége volna arra, hogy felnyíljon a szemük. (Illetve gyanítható, hogy azok is elmolyolnak majd az Åsa Wikforss által feltárt anomáliákkal, akik érdekeltek a populista leegyszerűsítések terjesztésében. De ez igazán nem túl örömteli.)

Külön fejezet foglakozik a demokrácia lehetséges(?) alternatíváival. Meglepő módon arra a következtetésre jut, és

amellett érvel, hogy a sokak által áhított „szakértői kormányzásnál” is jobb/hasznosabb a tények ismeretére alapozott demokrácia.

Talán nem lep meg senkit, hogy a demokrácia témakörét mélységében vizsgáló kötetben a magyarországi változások negatív példaként szerepelnek… kisebb súllyal, mint azt az olvasó feltételezné, de sokkal nagyobb terjedelemben, mint azt Magyarország nagyvilágban betöltött súlya indokolhatná.

Azoknak, akik komolyan gondolják, hogy a demokrácia fontos, nem kell ajánlani ezt a könyvet, hiszen ha hozzájutnak, rácsodálkozhatnak arra, hogy erről a témáról ilyen, a politológusokat megszégyenítő alapossággal is lehet – közérthetően – írni. Azok, akik úgy gondolják, hogy a demokrácia ideje lejárt, sajnos nem fognak időt és energiát fektetni a könyv elolvasásába és Åsa Wikforss szövegének megértésébe, pedig…

Szerző: Grozdits Hahó

Åsa Wikforss: Ezért demokrácia! – A tudásról és a népuralomról

Kiadó: Typotex Kiadó
Megjelenés: 2023
Fordította: Dobosi Beáta
Oldalak száma: 284

A könyv megvásárolható a Typotex oldalán.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Åsa Wikforss (Fotó/Forrás: Typotex Kiadó)

Typotex Kiadó

A Typotex Kiadó története 1989-ben, éppen a berlini fal leomlásának napján vette kezdetét, és az azóta eltelt évtizedek során a kiadó neve a tudományos ismeretterjesztés és szakkönyvkiadás megbecsült brandjévé vált. Ismertségünket elsősorban a minőségi ismeretterjesztés iránti elkötelezettséggel szereztük:

ma is fáradhatatlanul kutatjuk azokat a szerzőket, akiknek műveiben a kiemelkedő szaktudás ötvöződik a tudás átadásának tehetségével és a fáradhatatlan mesélőkedvvel.

Az utóbbi tíz év újdonsága, hogy kiadónk kortárs világirodalommal is foglalkozik; Typotex Világirodalom sorozatunkban 2024 őszén immár a századik kötet lát napvilágot. Olyan fontos szerzőket vezettünk be a magyar piacra, mint az izlandi Jón Kalman Stefánsson, az örmény származású Narine Abgarjan, a norvég Cecilie Enger és a francia Nicolas Mathieu.

Különösen büszkék vagyunk arra az alkotói, baráti és szakmai közösségre, amely az elmúlt évtizedek során a Typotex körül kialakult. Ez az intellektuális háló és a benne felhalmozott rengeteg tapasztalat, tudás és kreativitás olyan szellemi műhellyé teszi a kiadót, amely gyorsan változó világunk kihívásai mellett is képes megőrizni függetlenségét és nyitottságát.

www.typotex.hu

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Plusz

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Ismét keresik az év legjobb első prózakötetét

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes az elismerés mellé egymillió forintot kap, illetve tizenötmillió forint értékű médiakampánnyal segítik könyve népszerűsítését.
Könyv hír

Kihirdették az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit

Bíró Kriszta, G. István László, Kiss Tibor Noé, Péntek Orsolya és Tompa Andrea számára hat hónapon keresztül biztosít támogatást a kerület a független, szabad alkotáshoz. A különdíjat Miklya Zsolt nyerte el. 
Könyv hír

Sikerlistás szerzőket díjazott a Libri

Mások mellett Náray Tamás, Frei Tamás, Karikó Katalin és Orvos-Tóth Noémi is Libri Irodalmi Díjban részesült. Az elismerést egy év kihagyást követően, új elv szerint, tizenkét kategóriában adták át. 
Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.