Könyv

„Elsősorban mesemondó vagyok” – Boldizsár Ildikó a Lírástudókban

2021.12.08. 11:10
Ajánlom
Újabb mesekönyve jelent meg Boldizsár Ildikónak. Az Amália álmai egy készülő trilógia első része, de a kötetben szereplő legelső mese már négy évtizede készen van. Szabó T. Anna beszélgetett a szerzővel a Lírástudók legújabb epizódjában.

2784374-110829.jpg

Boldizsár Ildikó: Amália álmai (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Belőlem így akar megszólalni a világ, ilyen mesenyelven

– mondta el stúdiónkban Boldizsár Ildikó, aki kutatóként, terapeutaként és etnográfusként is mesékkel foglalkozik, de elsősorban mesélőnek tartja magát.

Beszélgetésünkben szóba kerülnek a tinédzserkori kezdetek, majd a bölcsészkaron eltöltött évek. Boldizsár Ildikó már ekkor meséket írt, de arról a szédítő pályaívről, amelyet később bejárt, nem álmodozott.

A Magvető Kiadónál megjelent új könyv, az Amália álmai egy készülő trilógia első része, oldalain a világ legszomorúbb boszorkányának szívbemarkoló történetei elevenednek meg.

Amália azt meséli el nekünk, hogyan telt élete első száz esztendeje: hogyan rendezgette pöttyösbögre-gyűjteményét, hogyan játszott az esővel a Páfrányos Tisztáson vagy épp a Mélyvizű Tó partján, s miről álmodott fűtakarója alatt. Ki volt Emília és a Világ-Síró-Asszony, mire vágyott a Csillagnéző Fiú, miért rikkantott kilencet a Fekete Vízimadár, és mi történt a Nap és a Hold első találkozásakor?

„Annyi mindenre mondjuk, hogy mese” – mondja a szerző, de szerinte az igazi mesének népi gyökere van, ilyenek Pilinszky János, Oscar Wilde és Andersen történetei. „A jó meséknél nem lehet jól életkort behatárolni.” Interjúalanyunk Mándy Ivánnal ért egyet, aki szerint nincsen külön felnőtt- és gyerekirodalom.

Az epizód utolsó negyedórájában öt frissen megjelent könyvet ajánlunk.

Tartalomjegyzék az adáshoz

Beszélgetés Boldizsár Ildikóval

0:45 Szabó T. Anna beköszön.
1:20 Pozitív vagy negatív szó a „boszorkány”?
3:30 A szerzőnek tinédzserkorában jelent meg a mesehős. Hogy lett belőle könyv?
5:30 Írónak, mesélőnek vagy kutatónak született Boldizsár Ildikó?
7:40 A legelső meséből már színdarab is készült a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban.
8:30 Gyerekeknek vagy felnőtteknek? Tanulságos választ kapunk.
13:10 Az illusztrációkról.
15:05 Fraktálszerűség, cickafark és az élet értelme.
17:45 Pilinszky János és Weöres Sándor univerzumról és kozmoszról.
20:20 Kiknek ajánljuk a könyvet?
21:20 Boldizsár Ildikó részletet olvas a könyvből.

01-side-110804.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Könyvajánlók

25:20 Milbacher Róbert: Legendahántás (Magvető)
28:30 Csabai László: Sherlock Holmes Budapesten (Corvina Kiadó)
29:45 Mechler Anna és Hajba László: Vonat mesék nagykönyve (Manó Könyvek)
30:25 Anna Kaver: A szorongás vége (Corvina Kiadó)
32:00 Oleg Navalnij: Három és fél (Athenaeum Kiadó)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

A megfelelő mese a szívedbe talál, mint a kilőtt nyíl

Kapcsolódó

A megfelelő mese a szívedbe talál, mint a kilőtt nyíl

Nem gyerekkorában ismerkedett meg a mesékkel, talán emiatt tudott rájuk más szemmel nézni és kidolgozni egy rajtuk alapuló terápiás módszert. Boldizsár Ildikó új könyvében abba avatja be olvasóit, hogyan lehet csoportterápiában használni a meséket.

Lírástudók Szabó T. Annával

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Vizuál

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Kabdebó Lóránt

Életének nyolcvanhatodik évében, hétfőn elhunyt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Szabó Lőrinc monográfusa - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum hétfőn az MTI-vel.
Könyv magazin

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Könyv hír

Bartók Imre kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

A díjat Lovak a folyóban című, 2021-ben a Jelenkor kiadónál megjelent regényéért vehette át Szörényi László irodalomtörténésztől, a Mészöly Miklós Egyesület elnökétől – adta hírül a Litera.
Könyv hír

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Könyv hír

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.