Könyv

Eltűnt férj és szalámi – Megvan 2022 legrosszabb regénykezdő mondata

2022.12.16. 15:05
Ajánlom
A Bulwer-Lytton Fiction Contest elnevezésű versenyre minden évben több ezren küldik be saját ötleteiket. A cél: megírni a legrosszabb regénykezdő mondatot. Az idei győztes John Farmer elképesztő mondatában egy detektívtörténet és egy szendvics elkészítésének tragédiája bontakozik ki.

Egy jó irodalmi műben már az első mondatnak tökéletesnek kell lennie – bizonyára mindenki megtudná nevezni a saját kedvenc példáját. A Nobel-díjas Gabriel García Márquez például egy interjúban árulta el, hogy Frank Kafka Az átváltozásának ikonikus kezdőmondata milyen elemi hatással volt rá.

Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát.

„Amikor elolvastam, arra gondoltam: nem tudtam, hogy így is szabad írni” – mesélte a kolumbiai szerző, aki ettől a felismeréstől felhagyott a lírával, és prózátkezdett írni.

Persze, nem mindenkinek sikerül korszakalkotó módon elkezdeni a regényét. Így járt Sir Ewdard George Bulwer-Lytton, aki 1830-ban elkövette azt a végzetes hibát, hogy egy regényét a következő mondattal indította:

Sötét és viharos éjszaka volt.

1982-ben ugyanis Scott Rice, a San Jose-i Állami Egyetem angolprofesszora megalapította a Bulwer-Lytton Fiction Contest elnevezésű versenyt, amelyre a nevezőknek a lehető legrosszabb elképzelt regény legborzalmasabb kezdőmondatát kell beküldeniük.

A különleges versenyre minden évben több ezren küldik be saját legrosszabbnak vélt kezdőmondataikat, amelyekből egy szakmai zsűri választja ki azt, amelyiket ténylegesen a legrosszabbnak ítél. Idén ez a megtiszteltetés John Farmernek jutott, aki a következő rettenetes mondatot hozta össze:

“I knew she was trouble the second she walked into my 24-hour deli, laundromat, and detective agency, and after dropping a load of unmentionables in one of the heavy-duty machines (a mistake that would soon turn deadly) she turned to me, asking for two things: find her missing husband and make her a salami on rye with spicy mustard, breaking into tears when I told her I couldn’t help—I was fresh out of salami.”

„Abban a pillanatban tudtam, hogy bajt hoz rám, amikor belépett a non-stop csemegeboltomba, ami egyben mosoda és detektívügynökség is volt, és miután egy adag fehérneműt bedobott az egyik ipari mosógépbe (ez a húzás hamarosan halálos tévedésnek bizonyult), hozzám fordult, és két dolgot kért: találjam meg az eltűnt férjét, valamint készítsek neki rozsos szendvicset szalámival és fűszeres mustárral, majd sírva fakadt, amikor mondtam neki, hogy nem tudok segíteni – éppen kifogytam a szalámiból."

(fordítás: a Könyves Magazin oldaláról)

Döbbenetes fordulatok egy mondaton belül. Minden bizonnyal sokan örülnének, ha John Farmer ezután megírná a történet hátralevő oldalait is. Ezt a regényt kár lenne nem elkészíteni. Gratulálunk! Tényleg rossz lett. 

Forrás: Könyves Magazin, Lithub

Fejléckép forrása: Pexels.com

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Van egy jó meseötleted? – megújult a Janikovszky Éva Történetmesélő Pályázat

A hagyományos meseírás mellett idén már képregényekkel, stop motion kisfilmekkel és könyvajánló videókkal is lehet indulni a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Móra Kiadó pályázatán.
Könyv interjú

Brazíliában van valami őserő – beszélgetés Pál Ferenc műfordítóval, irodalomtörténésszel

Vajon miért volt olyan hatással Márai Sándorra egy brazil háború históriája, hogy Ítélet Canudosban címmel kisregényt írjon róla? Márai regénye apropóján a brazil irodalomról beszélgettünk Pál Ferenc műfordítóval és irodalomtörténésszel.
Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.