Könyv

Eredeti technológiával készül a Káldi-Biblia új kiadása

2022.06.03. 09:20
Ajánlom
A kötet megjelenésének 400. évfordulójára, 2026-ra újranyomják a Káldi-Bibliát. A 400 példányban készülő fakszimile kiadás első ívét Erdő Péter bíboros nyomtatta ki május 25-én, egy korabeli technológiával működő Gutenberg-nyomdagépen.

A Káldi-Biblia megjelenését számos töredék előzte meg: a kéziratos középkori kódexek már tartalmaztak magyar nyelvű részleteket, melyeket apácák és műveltebb hívek használtak. Ilyen volt a Müncheni kódex, valamint a Jordánszky-kódex.

A nyomtatás megjelenésével igény mutatkozott az így terjesztett Biblia-kiadásokra is, a különböző felekezetek között pedig egyfajta versengés alakult ki.

Az új technológia alkalmazásában élen járó Telegdi Miklós elsősorban posztillás könyveket nyomtatott, olyan gyűjteményes köteteket, melyek az egyházi év eseményeihez kapcsolódó szentleckéket és olvasmányokat tartalmaztak.

A tervezett trilógia első kötetet még Bécsben adta ki, a másodikhoz azonban már saját nyomdát vásárolt, melyet nagyszombati házában állított fel.

Itt készült kötete lett az első magyarországi, katolikus szerzőtől megjelent posztillás könyv.

Közben megjelent Károli Gáspár protestáns Bibliafordítása is, majd 1626-ban Káldi György katolikusoknak szóló kiadványa. Az új változat nyelvezete már modernebb, mint a Telegdi-posztilláké vagy a Vizsolyi Bibliáé.

A Káldi-Biblia jelentős szerepet játszott abban, hogy a szentírás magyar szövege minden katolikus paphoz eljusson, illetve kézbe vehessék a hívek és szerzetesek.

A Káldi-Bibliának számos fakszimile kiadása látott napvilágot az elmúlt évszázadokban, azonban az újranyomás kihívás elé állítja a kiadókat: nehéz korhű papírt találni a nyomtatáshoz.

A 16. századi technológiát alkalmazó nyomdagéppel készülő kiadvánnyal nem csupán az évfordulót megünneplik a készítők, egyszersmind szeretnék kipróbálni a korabeli nyomtatást, a gesztussal a régi nyomdászok előtt is tisztelegve.

A példányokat névre szólóan azok kapják, akik támogatják a Kehidakustányba tervezett Magyar Nyomdaipar-történeti Élménymúzeum 2025-ös megvalósítását.

Fejléckép: az 1626-os Káldi-Biblia (forrás: Wikipédia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

„Minden regényemmel egy tartozást rovok le” – Beszélgetés Vámos Miklóssal

Nekünk, íróknak nincs más teendőnk, mint hogy igazat mondjunk – állítja Vámos Miklós, akivel Ötvenhét lépés című kisregénye kapcsán női sorsokról és a férfiak helytelen viselkedéséről beszélgettünk. Az író lapunknak azt is elárulta, mi a leghőbb vágya, és mit kellene kihúznia Thomas Mann-nak A varázshegyből.
Könyv magazin

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Könyv podcast

A nagyüzemi sörnek marketingje van, nem egyénisége – Bart Dániel a Lírástudókban

Évekig sörblogot írt, aztán kézműves sörbárt nyitott Budapesten és Berlinben, végül könyvben is megírta, mit gondol a sörről, annak eredetéről, kultúrájáról és legutóbbi reneszánszáról. A Lírástudók podcastban Grisnik Petra Bart Dániellel beszélgetett.
Könyv interjú

Játék a lehetséges világokkal – Pléh Csabával a Pszichológia kézikönyv ürügyén

Megjelent a Pszichológia kézikönyv. Nyolc év munkája, harminc szerzőtől, 1198 oldalon. Barátságtalan méret, bensőséges tartalom. A kötet a pszichológiát új megközelítésekben kínálja, főként laikusoknak. Főszerkesztője Pléh Csaba pszichológus-nyelvész, akadémikus, egyetemi tanár, vele beszélgettünk társas kapcsolatainkról, kritikai attitűdről és az olvasás fontosságáról.
Könyv ajánló

Márai Ilona világával zárul a Várkert irodalom idei évada

Felesége halála után Márai Sándor megszállottan kezdte olvasni Márai Lola feljegyzéseit, majd saját kezűleg csomagolta azokat az irodalmi hagyatékát őrző hajóládákba. Június 21-én kettőjük kapcsolatába nyerhetünk bepillantást, az asszony nemrég megjelent, irodalmi szenzációnak is beillő naplófeljegyzései alapján.