Könyv

És mégis megszólal a pálca

2012.05.23. 13:45
Ajánlom
Az idén 70. születésnapját ünneplő Medveczky Ádám és Simon Erika írónő beszélgetéséből a Kairosz Kiadó jelentetett meg könyvet.

Medveczky Ádám tavaly júliusban töltötte be 70. esztendejét, a 2011-es év azonban nemcsak évfordulókban volt kerek az Operaház karmestere számára, a teljesség a kiosztásra kerülő legrangosabb hazai díjakban is megmutatkozott: márciusban Kossuth-díjjal jutalmazták, októberben születésnapja és operaházi működésének negyvenedik évfordulója alkalmából pedig Ókovács Szilveszter kormánybiztos nyújtotta át neki a rangos Mesterművész-elismerést. Az interjúkötet ötlete is ez idő tájt merült fel Simon Erika írónőben, a kettejük beszélgetéseiből született könyv pedig idén májusban jelent meg a Kairosz Kiadó Miért hiszek? című sorozatának legújabb köteteként.

A személyes élményekben gazdag, sokszor spontán társalgások során éppúgy esett szó Medveczky szakmai és személyes élettörténetéről, mint a család és a régmúlt emlékeiről, valamint a hazaszeretetről és a hitvallásról. Az érdeklődők a könyvesboltok mellett a június 7. és 12. között megrendezésre kerülő Könyvhéten is rátalálhatnak a szeretett karmester személyes hangú, élettörténeti zsebkönyvére. A Miért hiszek? című sorozat korábbi köteteiben olyan neves előadóművészeket is megszólítottak már, mint Gulyás Dénes, Tokodi Ilona vagy az épp májusban jubiláló Kocsis Zoltán.

A július 15-én született karmesterrel már a Fidelio magazin is készített interjút, amiből ha könyv ugyan nem is készült, egy későbbi interjúkötetbe jó eséllyel pályázna. De addig is elérhető online felületünkön, erre a linkre kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv rajz

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.
Könyv hír

Budapestre érkezik a Cameron Post rossz nevelésének szerzője

A könyv és a film itthon is vitákat váltott ki. A
Könyv Film

A Mary Poppins írója utálta a Disney verzióját

A szigorú és minden körülmények között két lábbal a földön álló nevelőnő megalkotójától, P. L. Traverstől nem állt távol a spiritualizmus, az indiánok mítoszait és a japán zent is tanulmányozta.1934-ben alkotta meg az írói sikerét meghozó csudálatos Mary alakját, akiről még öt évtizeden keresztül szőtte a meséket.
Könyv ajánló

Ónodi Eszter és Trill Zsolt bilincsben

Polcz Alaine és Mészöly Miklós szerelmének történetét elevenítik fel Szentendrén a két író levelezésén keresztül.
Könyv hír

Rajzokat, naplókat, leveleket, vázlatokat találtak a Kafka-trezorban

Rajzokat, naplókat, leveleket, vázlatokat és héber nyelvű füzeteket találtak a majdnem tíz évig tartó pereskedés után megszerzett Franz Kafka-trezorban az izraeli Nemzeti Könyvtár szakértői – jelentette a Háárec című újság szerdán.