Könyv

És mégis megszólal a pálca

2012.05.23. 13:45
Ajánlom
Az idén 70. születésnapját ünneplő Medveczky Ádám és Simon Erika írónő beszélgetéséből a Kairosz Kiadó jelentetett meg könyvet.

Medveczky Ádám tavaly júliusban töltötte be 70. esztendejét, a 2011-es év azonban nemcsak évfordulókban volt kerek az Operaház karmestere számára, a teljesség a kiosztásra kerülő legrangosabb hazai díjakban is megmutatkozott: márciusban Kossuth-díjjal jutalmazták, októberben születésnapja és operaházi működésének negyvenedik évfordulója alkalmából pedig Ókovács Szilveszter kormánybiztos nyújtotta át neki a rangos Mesterművész-elismerést. Az interjúkötet ötlete is ez idő tájt merült fel Simon Erika írónőben, a kettejük beszélgetéseiből született könyv pedig idén májusban jelent meg a Kairosz Kiadó Miért hiszek? című sorozatának legújabb köteteként.

A személyes élményekben gazdag, sokszor spontán társalgások során éppúgy esett szó Medveczky szakmai és személyes élettörténetéről, mint a család és a régmúlt emlékeiről, valamint a hazaszeretetről és a hitvallásról. Az érdeklődők a könyvesboltok mellett a június 7. és 12. között megrendezésre kerülő Könyvhéten is rátalálhatnak a szeretett karmester személyes hangú, élettörténeti zsebkönyvére. A Miért hiszek? című sorozat korábbi köteteiben olyan neves előadóművészeket is megszólítottak már, mint Gulyás Dénes, Tokodi Ilona vagy az épp májusban jubiláló Kocsis Zoltán.

A július 15-én született karmesterrel már a Fidelio magazin is készített interjút, amiből ha könyv ugyan nem is készült, egy későbbi interjúkötetbe jó eséllyel pályázna. De addig is elérhető online felületünkön, erre a linkre kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv nobel-díj

Nem üres kézzel távozott az irodalmi Nobel-botrányt kiváltó Katarina Frostenson

Lemondott a Svéd Akadémia tagságáról a költő Katarina Frostenson, akiről egy vizsgálat megállapította, hogy idő előtt kiszivárogtatta az irodalmi Nobel-díjasok nevét.
Könyv hír

Szvoren Edina kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

A Mészöly Miklós Egyesület a szerző 2018-ban, a Magvető Kiadónál megjelent Verseim című novelláskötetéért ítélte oda a díjat, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át a szekszárdi Művészetek Házában 16. alkalommal rendezett Mészöly-emléknapon.
Könyv vers

Az összkiadásból kimaradt Karinthy-vers került elő

Egy 1907-es magazinban tévesen Kanuthy Frigyesként tüntették fel a humoráról ismert írót, így kerülhette el a vers a Karinthy-összkiadás szerkesztőinek figyelmét.
Könyv oszk

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.
Könyv toplista

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.