Könyv

„Ezek az olvasók szabadok, hiszen gyerekek” – Krusovszky Dénes a Lírástudókban

2021.11.24. 09:30
Ajánlom
Gyerekkönyvet írt Krusovszky Dénes, akinek megváltozott az élete, mióta apa. Nálunk járt, felolvasott a versekből, és cáfolta a vélekedést, miszerint az írók és a költők akkor fordulnak a gyerekek felé, amikor már nincs jobb ötletük. Szabó T. Anna beszélgetett vele.

2787874-133952.jpg

Krusovszky Dénes: Azóta őzike (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes és Kormos István is gyerekkori olvasmányai közé tartozott, és érdekes módon már azelőtt írt gyerekverseket, hogy apa lett volna Krusovszky Dénes. A Lírástudók új epizódjának vendége a József Attila-díjas író, költő volt, aki legutóbb az Akik már nem leszünk sosem című regényével aratott sikert,

most viszont gyerekverses kötete jelent meg Azóta őzike címmel a Magvetőnél.

Ezekben a versekben maguk a gyerekek beszélnek: természetesen és játékosan. Legyen a téma akár az iskolai maszkviselés, a gyerekszobai rendrakás vagy épp a középsőgyerek-lét: minden versben van egy meglepő szempont, amit észrevenni csak a gyerekek és a költők képesek.

Podcastepizódunkból kiderül, kik hatnak Krusovszkyra olyankor, amikor gyerekeknek ír, és felolvas egy verset is a könyvből. (Lábjegyzet, hogy ne kelljen jegyzetelni: ami szóba kerül, az Oravecz Imre Máshogy mindenki más és Takács Zsuzsa Rejtjeles tábori lap című kötetei, Kukorelly Endre Samunadrágja és az Ami a szívedet nyomja című svéd gyerekvers-antológia.)

Kiderül, hogy az Azóta őzike illusztrációit Baranyai (b) András készítette, és rejtélyes módon látatlanban eltalálta, hogyan néznek ki a költő gyermekei.

Ma sokan hirdetik különféle okokból, hogy nem a legjobb döntés gyereket vállalni, de Krusovszky Dénes örül, hogy nem maradt magányosan cigarettázó költő. Nem írjuk ide, miért, hallgassák meg az adást!

Az epizód utolsó negyedórájában öt frissen megjelent könyvet ajánlunk.

Tartalomjegyzék az adáshoz

Beszélgetés Krusovszky Dénessel

0:45 Szabó T. Anna beköszön
1:30 Miket olvasott Krusovszky Dénes gyerekkorában?
7:40 Krusovszky felolvassa a Gyerek vagyok című versét
11:30 Szabó T. Anna is ajándékoz egy könyvet a vendégnek (Michael Rosen: A banánfüles fiú)
12:05 Furcsa és bonyolult címek: Krusovszky szabadkozik, nem direkt csinálja
14:25 Elhangzik a címadó vers
16:45 Krusovszky Baranyi (b) Andrást, az illusztrátort méltatja
19:30 Ciki vagy rangon aluli gyerekirodalmat írni egy “felnőtt” írónak?
25:10 Az első gyerekverskötetét Krusovszky egy évvel azelőtt írta, hogy apa lett volna (a címe: Mindenhol ott vagyok, Magvető Kiadó, 2013)
29:45 Elhangzik az Apa verse című költemény, majd az Amikor alszotok is

konyvek-172612.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Könyvajánló

33:45 Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák (Athenaeum, 2021)
35:25 Krausz Gábor: Családom és egyéb receptfajták (artvonal, 2021)
36:10 Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka (General Press, Budapest, 2021)
37:00 Jane Austen minden napra (Manó Könyvek, 2021)
38:00 Gulbahar Haitivaji-Rozenn Morgat: Menekülés a kínai Gulagból (Athenaeum, 2021) Erről a könyvből bővebben beszélgetünk.

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv játék

Játék! – Legyen Öné a Kulka János édesapjáról szóló könyv a színművész és nővére aláírásával

Különleges ajándék kerülhet a fa alá: L. Horváth Katalin újságíró tollából született meg tavaly „Az utolsó mondattal kezdd” című kötet, amely Dr. Kulka Frigyesnek, a rendkívüli gyógyítónak állít emléket. Az igényes kiadvány a professzor gyermekei, János és Janina, valamint a szerző dedikálásával ellátott példányával gazdagodhatnak a Fidelio hírlevél-feliratkozói.
Könyv podcast

„Elsősorban mesemondó vagyok” – Boldizsár Ildikó a Lírástudókban

Újabb mesekönyve jelent meg Boldizsár Ildikónak. Az Amália álmai egy készülő trilógia első része, de a kötetben szereplő legelső mese már négy évtizede készen van. Szabó T. Anna beszélgetett a szerzővel a Lírástudók legújabb epizódjában.
Könyv gyász

Meghalt Sediánszky János

Kilencvenéves korában elhunyt Sediánszky János író, újságíró, a Magyar Rádió Örökös Tagja – tette közzé hétfőn a család.
Könyv ajánló

Teret adunk az olvasásnak – Válassz karácsonyra a Líra ajánlatából

Tiéd lehetnek a Líra könyvesboltokban és a lira.hu oldalon a Líra Csoport karácsonyi újdonságai.
Könyv magazin

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.