Könyv

„Ezek az olvasók szabadok, hiszen gyerekek” – Krusovszky Dénes a Lírástudókban

2021.11.24. 09:30
Ajánlom
Gyerekkönyvet írt Krusovszky Dénes, akinek megváltozott az élete, mióta apa. Nálunk járt, felolvasott a versekből, és cáfolta a vélekedést, miszerint az írók és a költők akkor fordulnak a gyerekek felé, amikor már nincs jobb ötletük. Szabó T. Anna beszélgetett vele.

2787874-133952.jpg

Krusovszky Dénes: Azóta őzike (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes és Kormos István is gyerekkori olvasmányai közé tartozott, és érdekes módon már azelőtt írt gyerekverseket, hogy apa lett volna Krusovszky Dénes. A Lírástudók új epizódjának vendége a József Attila-díjas író, költő volt, aki legutóbb az Akik már nem leszünk sosem című regényével aratott sikert,

most viszont gyerekverses kötete jelent meg Azóta őzike címmel a Magvetőnél.

Ezekben a versekben maguk a gyerekek beszélnek: természetesen és játékosan. Legyen a téma akár az iskolai maszkviselés, a gyerekszobai rendrakás vagy épp a középsőgyerek-lét: minden versben van egy meglepő szempont, amit észrevenni csak a gyerekek és a költők képesek.

Podcastepizódunkból kiderül, kik hatnak Krusovszkyra olyankor, amikor gyerekeknek ír, és felolvas egy verset is a könyvből. (Lábjegyzet, hogy ne kelljen jegyzetelni: ami szóba kerül, az Oravecz Imre Máshogy mindenki más és Takács Zsuzsa Rejtjeles tábori lap című kötetei, Kukorelly Endre Samunadrágja és az Ami a szívedet nyomja című svéd gyerekvers-antológia.)

Kiderül, hogy az Azóta őzike illusztrációit Baranyai (b) András készítette, és rejtélyes módon látatlanban eltalálta, hogyan néznek ki a költő gyermekei.

Ma sokan hirdetik különféle okokból, hogy nem a legjobb döntés gyereket vállalni, de Krusovszky Dénes örül, hogy nem maradt magányosan cigarettázó költő. Nem írjuk ide, miért, hallgassák meg az adást!

Az epizód utolsó negyedórájában öt frissen megjelent könyvet ajánlunk.

Tartalomjegyzék az adáshoz

Beszélgetés Krusovszky Dénessel

0:45 Szabó T. Anna beköszön
1:30 Miket olvasott Krusovszky Dénes gyerekkorában?
7:40 Krusovszky felolvassa a Gyerek vagyok című versét
11:30 Szabó T. Anna is ajándékoz egy könyvet a vendégnek (Michael Rosen: A banánfüles fiú)
12:05 Furcsa és bonyolult címek: Krusovszky szabadkozik, nem direkt csinálja
14:25 Elhangzik a címadó vers
16:45 Krusovszky Baranyi (b) Andrást, az illusztrátort méltatja
19:30 Ciki vagy rangon aluli gyerekirodalmat írni egy “felnőtt” írónak?
25:10 Az első gyerekverskötetét Krusovszky egy évvel azelőtt írta, hogy apa lett volna (a címe: Mindenhol ott vagyok, Magvető Kiadó, 2013)
29:45 Elhangzik az Apa verse című költemény, majd az Amikor alszotok is

konyvek-172612.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Könyvajánló

33:45 Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák (Athenaeum, 2021)
35:25 Krausz Gábor: Családom és egyéb receptfajták (artvonal, 2021)
36:10 Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka (General Press, Budapest, 2021)
37:00 Jane Austen minden napra (Manó Könyvek, 2021)
38:00 Gulbahar Haitivaji-Rozenn Morgat: Menekülés a kínai Gulagból (Athenaeum, 2021) Erről a könyvből bővebben beszélgetünk.

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Új regénnyel jelentkezik Murakami Haruki áprilisban

Egyelőre nem sokat tudni a japán művész áprilisban megjelenő könyvéről, a kiadó sem a címét, sem pedig a cselekmény részleteit nem árulta el.
Könyv magyar irodalom

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Könyv hír

Küldj egy könyvölelést Valentin-napra!

Február 14-én Csehov, Jane Austen vagy épp Nyáry Krisztián könyvújdonságaival fejezhetjük ki az érzéseinket a Líra kampánya segítségével.
Könyv magazin

Az író, aki létre akarta hozni az USA 51. államát – 100 éve született Norman Mailer

Norman Mailert a modern próza- és újságírás úttörőjeként tartják számon, aki a leghitelesebben tudta kifejezni az 50-es és 60-as évek amerikai fiatalságának életérzését. Megítélését azonban némileg beárnyékolják életének bizonyos epizódjai.
Könyv magazin

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?