Könyv

„Ezek az olvasók szabadok, hiszen gyerekek” – Krusovszky Dénes a Lírástudókban

2021.11.24. 09:30
Ajánlom
Gyerekkönyvet írt Krusovszky Dénes, akinek megváltozott az élete, mióta apa. Nálunk járt, felolvasott a versekből, és cáfolta a vélekedést, miszerint az írók és a költők akkor fordulnak a gyerekek felé, amikor már nincs jobb ötletük. Szabó T. Anna beszélgetett vele.

2787874-133952.jpg

Krusovszky Dénes: Azóta őzike (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes és Kormos István is gyerekkori olvasmányai közé tartozott, és érdekes módon már azelőtt írt gyerekverseket, hogy apa lett volna Krusovszky Dénes. A Lírástudók új epizódjának vendége a József Attila-díjas író, költő volt, aki legutóbb az Akik már nem leszünk sosem című regényével aratott sikert,

most viszont gyerekverses kötete jelent meg Azóta őzike címmel a Magvetőnél.

Ezekben a versekben maguk a gyerekek beszélnek: természetesen és játékosan. Legyen a téma akár az iskolai maszkviselés, a gyerekszobai rendrakás vagy épp a középsőgyerek-lét: minden versben van egy meglepő szempont, amit észrevenni csak a gyerekek és a költők képesek.

Podcastepizódunkból kiderül, kik hatnak Krusovszkyra olyankor, amikor gyerekeknek ír, és felolvas egy verset is a könyvből. (Lábjegyzet, hogy ne kelljen jegyzetelni: ami szóba kerül, az Oravecz Imre Máshogy mindenki más és Takács Zsuzsa Rejtjeles tábori lap című kötetei, Kukorelly Endre Samunadrágja és az Ami a szívedet nyomja című svéd gyerekvers-antológia.)

Kiderül, hogy az Azóta őzike illusztrációit Baranyai (b) András készítette, és rejtélyes módon látatlanban eltalálta, hogyan néznek ki a költő gyermekei.

Ma sokan hirdetik különféle okokból, hogy nem a legjobb döntés gyereket vállalni, de Krusovszky Dénes örül, hogy nem maradt magányosan cigarettázó költő. Nem írjuk ide, miért, hallgassák meg az adást!

Az epizód utolsó negyedórájában öt frissen megjelent könyvet ajánlunk.

Tartalomjegyzék az adáshoz

Beszélgetés Krusovszky Dénessel

0:45 Szabó T. Anna beköszön
1:30 Miket olvasott Krusovszky Dénes gyerekkorában?
7:40 Krusovszky felolvassa a Gyerek vagyok című versét
11:30 Szabó T. Anna is ajándékoz egy könyvet a vendégnek (Michael Rosen: A banánfüles fiú)
12:05 Furcsa és bonyolult címek: Krusovszky szabadkozik, nem direkt csinálja
14:25 Elhangzik a címadó vers
16:45 Krusovszky Baranyi (b) Andrást, az illusztrátort méltatja
19:30 Ciki vagy rangon aluli gyerekirodalmat írni egy “felnőtt” írónak?
25:10 Az első gyerekverskötetét Krusovszky egy évvel azelőtt írta, hogy apa lett volna (a címe: Mindenhol ott vagyok, Magvető Kiadó, 2013)
29:45 Elhangzik az Apa verse című költemény, majd az Amikor alszotok is

konyvek-172612.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Könyvajánló

33:45 Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák (Athenaeum, 2021)
35:25 Krausz Gábor: Családom és egyéb receptfajták (artvonal, 2021)
36:10 Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka (General Press, Budapest, 2021)
37:00 Jane Austen minden napra (Manó Könyvek, 2021)
38:00 Gulbahar Haitivaji-Rozenn Morgat: Menekülés a kínai Gulagból (Athenaeum, 2021) Erről a könyvből bővebben beszélgetünk.

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kortárs költők a köztereken – költészet napi játékra invitál a Libri

Mások mellett Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton és Varró Dani köteteivel gazdagodhatnak a szemfüles irodalomrajongók a fővárosban. A Libri a rendszeres, napi versolvasásra szeretné felhívni a figyelmet.
Könyv magazin

Még a matematikai képességeket is fejleszti a versolvasás

Önismeret, kreativitás, kritikai gondolkodás, nyelvi fejlődés – a magyar költészet napja alkalmából Nyáry Krisztián gyűjtötte össze, milyen pozitív hatásokkal lehet a gyerekekre a versolvasás. 
Könyv ajánló

Min lehet együtt kuncogni a filozófusokkal?

Thomas Cathcart és Daniel Klein könyvéről nem könnyű eldönteni, hogy egy filozofikus viccgyűjtemény vagy egy vicces filozófiai alkotás. Annyi bizonyos, hogy két alkotóeleme van, a vicc és a filozófia.
Könyv hír

Idén is van magyar stand a Bolognai Gyermekkönyvvásáron

Önálló standon népszerűsíti a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a hazai gyermekkönyveket az április 8. és 11. között zajló Bolognai Gyermekkönyvvásáron – tette közzé az intézmény.
Könyv ajánló

A bezzeggyerek után most Erika nénié a főszerep – júniusban jön Rényi Ádám új kötete

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Erika néni és további felnőttmesék címmel Rényi Ádám harmadik novelláskötete, amelyben ezúttal is a tőle megszokott, meghökkentő humorral mesél a közelmúlt és a jelen Magyarországáról.