Könyv

Ezekért az újdonságokért lesz érdemes kilátogatni az Ünnepi Könyvhétre

2023.05.18. 15:35
Ajánlom
Immáron 94. alkalommal rendezik meg idén a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb eseményét, az Ünnepi Könyvhetet, amely során június 8. és 11. között a budapesti Vörösmarty tér, illetve a Vigadó tér területén százhatvan kiállító várja az érdeklődőket kedvezményes árú kiadványokkal, dedikálásokkal és beszélgetésekkel. Ahogy minden évben, a kiadók ilyenkor számos kiadvány megjelenését a rendezvény környékére időzítik. Lapunk ezért összegyűjtötte, idén milyen újdonságokkal találkozhatunk a könyvhét standjainál.

Magvető Kiadó

Krusovszky Dénes: Levelek nélkül

Egy meg nem nevezett kelet-magyarországi kisvárosban egyszer csak ledobják a fák tavaszi leveleiket. Mi történhetett: természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás? Hogyan lehet tovább élni a hétköznapokat a megváltozott körülmények között? Koroknai János, a város gimnáziumának magyartanára nyomozni kezd a rejtély után. Nemcsak a saját családja titkainak, de a tágabb közösség működésének és működésképtelenségének megértéséhez is közelebb kerül.

Tóth Krisztina: Ahonnan látni az eget

A szerző új kötete az elmúlt években született elbeszéléseit és tárcanovelláit tartalmazza. A könyv a jelenről szól, a velünk, körülöttünk élő emberek életének egy-egy hétköznapi epizódját emeli ki, és mutatja meg úgy, hogy vagy a háttérben meghúzódó válságok, tragédiák, vagy a mindennapi abszurditás, a felszabadult nevetés lesz az, amit az olvasó magával visz belőlük.

Nádasdy Ádám: Hordtam az irhámat

Nádasdy Ádám legújabb könyvében a határok, országok, kultúrák közötti életről mesél. Visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Nádasdy Ádám a tőle megszokott élvezetes stílusban mindig egy-egy személyes történettől jut el a közös élmények felvillantásáig.

Vida Gábor: Senkiháza. Erdélyi lektűr

A szerző a regényben újabb perspektívából mesél el egy jellegzetes 20. századi, közép-európai történetet. 1936 nyarán fiatal mérnök érkezik Bukarestből az erdélyi kisvárosba, hogy megnézze a legkisebb Ganz-vízturbinát. A papírjai rendben vannak, a lelke nincs, és a turbinával is akad munka. A zárt kisvilág, a mindenkori Erdély kénytelen szembesülni a bel- és külpolitika történéseivel, és ott van még a legkisebb vízturbina és a mérnökember számára is legnagyobb rejtély, a szerelem.

A kiadónál továbbá a következő kötetek jelennek meg a Könyvhét idején:

 • Milbacher Róbert: Keserű víz
 • Szécsi Noémi: Rohadt állatok
 • Szép versek (Az elmúlt év legszebb verseit tartalmazó kötet)
 • Körkép (Az elmúlt év legszebb novelláiból összeállított kötet)

Magvetokollazs-144147.jpg

A Magvető Kiadó könyvheti újdonságai (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

21. Század Kiadó

Dezső András: Nagyfőnök

Dezső András oknyomozó újságíró ezúttal Portik Tamás és körének felemelkedését és bukását dolgozta fel a nyolcvanas évek kezdetétől napjainkig. Kutatása során a szerző Portik egykori bizalmi köréből is tudott információkat szerezni, így könyvéből sok-sok olyan részlet kiderül, amelyet eddig a nyilvánosság nem ismert.

Véronique Mougin: Ahol a tű átfér

Tomi tizennégy éves. Zsidó lévén deportálják azédesapjával és a legjobb barátjával együtt. Hogy mentse az életét, azt állítja, ért a szabómesterséghez, ettől kezdve a csíkos rabruhákat kell megfoltoznia. Ami blöffnek indult, szerelem lesz első látásra: Tomi rájön, egyszerűen imád varrni, és e hivatás jelenti számára a kiutat. Az Ahol a tű átfér szinte hihetetlen, mégis igaz történet, amely a koncentrációs tábortól a francia haute coutureszédítő csúcsáig, egy ragyogó jövő felé ível, miközben bemutat egy regényes életpályát, egy végletes fordulatokkal teli sorsot, amelyet csak a huszadik századi valóság hívhatott életre.

Jakupcsek Gabriella: A napos B oldal

Új könyvében Jakupcsek Gabriella arról ír, hogy igenis van élet a negyven után. „Hőhullámok, váratlanul felszaladó kilók, pánikroham a próbafülkében, helló helyett csókolom, egyre több fiatalabb és egyre kevesebb idősebb kolléganő a munkahelyen. Ugye ismerős?” Mint írja, ez a könyv azért született, mert hiszi, hogy tudja, mások min mennek keresztül, és szeretné megosztani saját tapasztalatait a változókorról, a fiatalság talán mégsem annyira fájó elmúlásáról. A könyv megírásakor több szakembertől kapott segítséget: „Velük együtt szeretném megmutatni: igenis tudsz teljes és tartalmas életet élni ötven-, hatvan-, hetvenévesen is, sőt.”

A kiadónál továbbá a következő kötetek jelennek meg a Könyvhét idején:

 • Rick Rubin: A kreatív folyamat – Az alkotás mint életmód
 • Jessamine Chan: Jó anyák iskolája
 • Kate Atkinson: A léhaság szentélyei
 • Katy Hays: A Kolostor
 • Tóth Gábor Ákos: Balatoni örökség
 • Bagó Tünde: Ella háborúja

Szazadkollazs-145410.jpg

A 21. Század Kiadó könyvheti újdonságai (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Jelenkor Kiadó

Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg

1944-ben, amikor a városban megkezdődik a gettósítás, egy kolozsvári orvosnő a dajkára bízza gyermekét. Erzsi és a férje kétségbeesetten ügyelnek rá, hogy sem a szomszédoknak, sem a rokonoknak ne tűnjön fel a pár hónapos csecsemő jelenléte, míg reménykedve várják a háború végét. Tompa Andrea regénye ennek a gyermeknek a sorsát követi végig, ahogy a főhős mindenféle kerülőutakon kerül kapcsolatba a saját történetével.

Závada Péter: A muréna mozgása

Kiszámíthatatlan cikázás, oldalirányú sasszé, a rendszerben mozgó alkatrészek szabad játéka. Nem más ez, mint állandó kergetőzés a másik elkapásának lehalványabb ígérete nélkül, ami ugyanúgy utalhat a vers és az esszé, a jel és a jelölő vagy a szöveg és az olvasó viszonyaira. De ki űz kit? Ki a ragadozó és ki a préda? A muréna mozgása az elmúlt három év verseit gyűjti össze, hogy beszéljen egyebek közt az emberi gonoszság történetéről.

Földényi F. László: A guillotine árnyéka

Földényi F. László új esszéje a 19. századi Párizsba vezeti be olvasóját. Nagyvonalú, mégis éleslátó gondolatmenete a nagy francia forradalom és a felvilágosodás idejének folyamatait helyezi műértelmezési és szellemtörténeti barangolásainak középpontjába. E szélsőséges időszak – melyben mindennaposak az utcai vérengzések; melyben a kivégzés már alig számít látványosságnak; melyben a halál utáni életet kutatva levágott fejeken kísérleteznek – társadalmi berendezkedéseink és az Emberről való tudásunk sarokköve.

A kiadónál továbbá a következő kötetek jelennek meg a Könyvhét idején:

 • Ungváry Rudolf: Eszmélésem története
 • Mészöly Miklós: Pontos történetek, útközben
 • Békés Pál: A kétbalkezes varázsló
 • Terézia Mora: Nap mint nap
 • Javier Marias: Tomas Nevinson

Jelenkorkollazs-145036.jpg

A Jelenkor Kiadó könyvheti újdonságai (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Athenaeum Kiadó

Vadadi Adrienn: Emlékfestés

Noa a harmincas évei derekán járó, sikeres, gyönyörű festőnő, aki néhány hét vagy néhány hónap után az összes kapcsolatból kilép, pedig semmi másra nem vágyik, mint egy szerető társra. Alapvetően mindenben a barátnőjére, Juditra támaszkodik, de ezzel a problémájával pszichológushoz fordul, ahol kiderül: Noa múltját, a gyerekkorát súlyos traumák terhelik, és amíg ezekkel nem néz szembe, amíg ezeket nem oldja fel, addig esélye sem lehet egy stabil kapcsolatra.

Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia

Iglódi Csaba a Dreher család négy generációjának sorsáról mesél kétszáz évet átölelő családregényében. És még mennyi mindenről szól ez a road movie, ami egy olyan korból indul, amikortól még éppen száz évet kellett várni az első filmszínház megnyitására, és mégis szinte a jelenünkig nyújtózik...

Vámos Miklós: Sánta kutya

Húsz év után jelenik meg újra az író regénye, amelyről a szerző egyebek közt így vall: „A rossz többnyire férfiak műve. A jót inkább nőknek köszönhetjük. Egy élet a huszadik századi Magyarországon. Egy lányé, nőé, asszonyé. Hit, hazugság, hála, tisztelet, bizalom, remény, igazság, szerelem, derű. Göröngyös út az Én-től az Ő-ig. […] Ezzel a könyvvel igyekeztem továbbadni mindazt, amit nőkről és nőktől tudok, róluk és rólunk. Immár annak is húsz éve, hogy megírtam. Úgy érzem, egyre időszerűbb, sajnos és hálisten.”

A kiadónál továbbá a következő kötetek jelennek meg a Könyvhét idején:

 • Benedek Szabolcs: A spalatói boszorkány
 • Miklya Luzsányi Mónika: Mohács özvegye
 • Bíró Szabolcs: Anjouk VIII. Dél pörölye

Athenaeumkollazs-145622.jpg

Az Athenaeum Kiadó könyvheti újdonságai (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Park Kiadó

Török András: Budapest könyv – Igazmondó városkalauz modern lokálpatriótáknak (Átdolgozott, új kiadás)

A mára kultuszkönyvvé vált kötet huszonöt éve jelent meg először. Alighanem része volt az azóta egyre népszerűbb városi sétamozgalom kialakulásában. Olyan útikönyvnek álcázott városportré és -kalauz, amely Budapest régi és új arcait egyaránt igyekszik bemutatni. Kíváncsi, különböző mértékben tájékozott olvasóit bevezeti az építészettörténetbe, a vizuális és kulináris tudományokba és sok más dologba. Az átdolgozott kiadást a már megszokott háromdimenziós térképek mellett számos alaprajz, rengeteg archív Fortepan-kép és a szerző saját fotói illusztrálják. Újdonsága a jó néhány QR-kód, melyek átjárók az internet és a mozgóképek világába.

Tove Ditlevsen: Gyerekkor – Koppenhága trilógia I.

Tove Ditlevsen írásai reneszánszukat élik. Koppenhága-trilógia című memoárjában, amely az 1960-as és 70-es évek fordulóján látott napvilágot, fájdalmas őszinteséggel tárja az olvasó elé legszemélyesebb élményeit, élete legintimebb történéseit. Mesél koppenhágai gyerekkoráról, fiatalságáról, íróvá válásáról, házasságairól és függőségéről. A trilógia első része, a Gyerekkor egy iróniával fűszerezett, érzékeny portré felnőtté válásról, barátságról és költői szárnypróbálgatásról. A Koppenhága-trilógiát 2021-ben a The New York Times az év legjobb könyvei közé sorolta.

A kiadónál továbbá a következő kötetek jelennek meg a Könyvhét idején:

 • Labancz Dániel - Orosz Ildikó: Nyugi! Kamasztörténetek pszichológusszemmel
 • Klacsmann Borbála: Holokauszttörténetek
 • Rachel Cusk: A vendégház

Parkkollazs-145839.jpg

A Park Kiadó könyvheti újdonságai (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Manó Könyvek

Tóth Krisztina: Rakjunk rendet! – Malac és Liba 8. (Hajba László illusztrációival)

Malaccal és Libával még a rendrakás és a takarítás is nagyon szórakoztató. Nem hiszitek? Olvassátok el a két vicces szereplő legfrissebb kalandjait, és döntsétek el ti magatok! A második meséből az is kiderül, miért ne csúfolódjon senki sem. Tóth Krisztina gyerekeknek és szüleiknek egyaránt kedves történetei bővelkednek a humorban, amelyekkel igazi közös, családi élmény lesz a mesehallgatás.

Egressy Zoltán: Piszke papa meséi árkon-bokron túlról (Láng Anna illusztrációival)

Ugye ismeritek már a kalapos, szalmaszálat rágcsáló Piszke papát és az ő különleges állatmeséit?
Ebben a kötetben tíz újabb tanulságos mese vár rátok. Olvashattok sünről, aranysakálról, nyúlról, különféle mezei állatokról. A csalafinta szerző a történetek között is elrejtett egy olyan állatot, ami általában nem szaladgál árkon-bokron sem innen, sem túl. Megtaláljátok?

Vigaszkönyv (Antológia, Rippl Renáta és Hartl Bernadett illusztrációival)

A nagy sikerű Mesélj nekem! sorozat legújabb kötetében magyar kortárs szerzők hét mesével és hét verssel segítenek bennünket abban, hogy vigaszra leljünk. Egy horzsolás, egy veszekedés, egy elveszett játék – megannyi szomorúság forrása lehet. Ilyenkor jó odabújni akár egy nagyobb testvérhez, baráthoz, szülőhöz, és egy-egy jól eltalált szó is csodákra képes. Ha megtanuljuk kimondani az érzéseinket és felismerni a szükségleteinket, akkor jó úton haladunk, hogy érett, jól kommunikáló felnőttek legyünk. A kötetben mások mellett Tóth Krisztina, Szabó T. Anna, Finy Petra, Kiss Judit Ágnes, Erdős Virág és Egressy Zoltán szövegei olvashatók.

A kiadónál továbbá a következő kötetek jelennek meg a Könyvhét idején:

 • Dirk Rossmann: Tintoretto, a kis tintahal (Pásztohy Panka illusztrációival)
 • Ruff Orsolya: A londoni gyémántrablás
 • Király Anikó: A balatoni sellő

Manokollazs-150045.jpg

A Manó Könyvek könyvheti újdonságai (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Helikon Kiadó

Stay Brutal! – 21 metáldal – 21 írás a metálról (szerk.: Cserna-Szabó András)

A kötet szerkesztője, Cserna-Szabó András így vall a kötetről: „21 szerzőt (írót, költőt, műfordítót stb.) kértünk fel, olyanokat, akikről feltételeztük, valamilyen viszonyban vannak a metállal, hogy ugyan írják már meg, pontosan milyenben. Küldhettek bármit (novellát, tárcát, vallomást, emlékiratot, lemezkritikát, esszét, tanulmányt, naplót, koncertriportot vagy amit akartak), csak próza legyen és a metálról szóljon. Ennek megfelelően e kötet meglehetősen sokszínű lett, és a 70-es évektől egészen napjainkig végigköveti a műfaj útját. Szóval ez a könyv a metálzene egy lehetséges története. Egy speciálisan magyar és irodalmi szemszögből.”

A kiadónál továbbá a következő kötetek jelennek meg a Könyvhét idején:

 • Lackfi János: Rocky
 • Romsics Ignác: Hetven év 2. – Egotörténelem 1951-2021
 • Peter Schmalz: Vérrel szemben

Helikonkollazs-150252.jpg

A Helikon Kiadó könyvheti újdonságai (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Corvina Kiadó

Petőfi megmondja (szerk.: Király Levente)

A Corvina kiadó „megmondja” sorozatának hatalmas rajongótábora van. 2017-ben született meg a sorozat első része: Ady megmondja, ezt követte 2018-ban a Hofi megmondja, 2019-ben Bibó megmondja, 2020-ban a Ferenc pápa megmondja és a Karinthy megmondja. 2023-ban, azaz idén a sorozat szerkesztője, Király Levente nem csupán azért választotta Petőfi Sándort, mert születésének 200. évfordulója van, hanem az aktualitása miatt. Levelei, írásai a mai napig érvényesek.

Egy testben két szív – Versek és mesék várandósságról, szülésről és születésről (válogatta Csóka Judit és Szabó T. Anna)

Szabó T. Anna író-költő verseket, Csóka Judit meseterapeuta meséket válogatott össze, hogy e szövegek segítségével jussunk közelebb a várandósság, a szülés és a születés misztériumához. Csodálatos szövegekben mutatja meg magát életünk legfontosabb és legszebb, ám egyúttal legveszélyesebb kalandja.

A kiadónál továbbá a következő kötetek jelennek meg a Könyvhét idején:

 • Nathalia Holt: Okos csajok – Kémnők a CIA-ban
 • Dr. Shahed Yousef: Bevarrva – Egy börtönorvos feljegyzései életről és halálról
 • Peter Englund: 1942 November – A háború fordulópontja
 • Paul Lendvai: Ausztria álarc nélkül – Kritikus látlelet a korszakhatáron
 • Stejaler Olaru: Nadia Comaneci és a Securitate
 • Robert Elton Brooker III és Erdész Ádám: Kner Albert – művész, ikon, legenda

Corvinakollazs-150722.jpg

A Corvina Kiadó könyvheti újdonságai (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

General Press

Zajácz D. Zoltán: Gyilkos Balaton

A Gyilkos Balaton a népszerű Balaton-trilógia előzménykötete, amely ezúttal a főhősök, Adorján Máté és Lendvay Laura egyik első nyomozásához kalauzolja az olvasókat. 1972-t írunk. Balatonakarattyán egy nyári reggelen két kamasz egy fiatal nő holttestére bukkan a strand melletti nádasban. A rendőrség tanácstalan: a lánynál nincsenek iratok, és első ránézésre semmi sem utal idegenkezűségre. Valaki azonban egyértelműen meg akart szabadulni a holttesttől. Az ügy hamar átkerül az Országos Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályához, amelynek a vezetője Lendvay István őrnagy. A nyomozásban pedig nemcsak a tehetséges újonc, Adorján Máté alhadnagy van a segítségére, de a lánya, Lendvay Laura is, aki váratlan érdeklődést mutat a rendőrségi munka iránt.

Lucinda Riley - Harry Whittaker: Atlas – Pa Salt története

1928, Párizs. Egy ház kertjének a végében a végkimerültségtől összeesik egy kisfiú. A család, amely rátalál, befogadja, és a szelíd, koraérett, tehetséges gyermek kivirágzik az új otthonában, azt azonban nem hajlandó elárulni, ki is ő valójában. Már-már elfelejti a múltja borzalmait, és azokkal együtt az ígéretet is, amelynek a megtartására megesküdött, ám amikor Európa-szerte felemelkedik a gonosz, a szíve mélyén ő is tudja, hogy eljön az idő, amikor ismét menekülnie kell.

2008, Égei-tenger. A hét nővér először gyűlik össze a Titán fedélzetén, hogy végső búcsút vegyenek a rejtélyes apától, akit annyira szerettek. Meglepetésükre Pa Salt a hetedik nővérre bízta azt a tárgyat, amely fényt deríthet a múltjukra.

A könyv A hét nővér-sorozat befejezőkötete, amelynek első hét darabját Lucinda Ray írta, a szerző váratlan halála miatt azonban fia, Harry Whittaker fejezte be az utolsó történetet édesanyja jegyzetei és útmutatása alapján.

Pálmai-Lantos Éva: Andalúz örökség

A fiatal Bartha Katinka, egy budapesti galéria kurátora, egy nap szörnyű felismerésre jut: az édesanyja éveken át hazudott a családjának. Egy spanyol ügyvédi irodából érkező levél és egy ártatlannak induló nyomozás döbbenti erre rá, és olyannyira nem hagyja nyugodni, hogy az általa szervezett kiállítás megnyitója kis híján botrányba fullad. Amikor a főnöke kényszerszabadságra küldi, a lány kapva kap az alkalmon, hogy személyesen utazzon Spanyolországba, és az ügy végére járjon.

Charlotte Higgins: Az Olümposz istenei

Gyűjteményében Charlotte Higgins kultúránk néhány örök érvényű történetének újraértelmezését adja, méghozzá szépirodalmi igényességgel. Olvashatunk a teremtésről, a trójai háború előzményeiről és utóhatásairól, szerelemről és vágyakozásról, pusztító erejű istenekről és a nekik kiszolgáltatott halandókról, fantasztikus lényekről és leleményes boszorkányokról. Sok korábbi mítoszgyűjteménytől eltérően ezúttal a női szereplők kerülnek a középpontba. A térben és időben távoli események aktualitásukból mit sem veszítettek, segítségükkel, mint egy lencsén át, tisztábban láthatjuk a saját korunkat is.

A kiadónál továbbá a következő kötetek jelennek meg a Könyvhét idején:

 • Costancza Casati: Klütaimnésztra
 • Clara Dupont-Monod: Egy közülünk
 • Nicholas Sparks: Álmok földjén
 • Clare Pooley: Rendhagyó szabályok ingázáshoz
 • Lee Child - Andrew Child: Az egyetlen lehetőség
 • Juliann Fellowes: Tökéletlen múlt
 • Carmen Mola: A legyek menyasszonya
 • David Bandacci: Hosszú árnyak
 • Jeffrey Archer: A holttestemen át
 • Janet Evanovich: A kincsvadász
 • Charles Martin: A víz őrzője

generalkollazs-142552.jpg

A General Press könyvheti újdonságai (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Libri Kiadó

Nathan Harris: A víz édes íze

A víz édes íze őszintén és mély együttérzéssel mutatja be a polgárháború utáni Georgiát, és azt, hogy még a rasszizmus és az erőszak sem irthatja ki az emberséget. A remény az a hajtóerő, amely feledhetetlenné teszi Nathan Harris regényét – nem véletlenül választotta az Oprah Daily, a The Washington Post, a Time és a Boston Globe is 2021 legjobb regényévé. A könyvet emellett Man Booker-Díjra és Dylan Thomas-díjra is jelölték.

A kiadónál továbbá a következő kötetek jelennek meg a Könyvhét idején:

 • Szlavicsek Judit: Viharcsapda
 • Leila Mottley: Éjjeli árnyak

Librikollazs-150914.jpg

A Libri Kiadó könyvheti újdonságai (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Napkút Kiadó

Balaskó Ákos: A perceptron gyermekei

A kötet versei a mesterséges intelligencia térnyerése által elkerülhetetlenül átformálódó viszonyainkat tematizálják, erre a kurrens problémára reflektálnak a költészet eszközeivel. Egyes versek az elme, az emlékezet és a megértés biológiai gyökereit helyezik fókuszba, míg mások az antropomorfizáció fogalmi körét meghaladva egy majdani Mesterséges Intelligencia mitológiáját építik fel (humán szemszögből), témává emelve a DeepBlue győzelmét Kaszparov felett, vagy az AlphaGo sikereit Go-ban. Ugyanakkor természetesen nem kerülhetőek meg az MI játékos, illetve életet megkönnyítő vonásai sem.

Hetvenesek társasága 1953

A kiadó évkönyvében olyan ismert személyek (elsősorban művészek) vallomásait olvashatjuk el, akik idén töltik be hetvenedik életévüket. A könyvben mások mellett olyan alkotók szerepelnek, mint Fehér László festőművész, Kapitány Ágnes társadalomkutató, Popovics Lőrinc szobrászművész, Regős János rendező, színházi szakíró, Romhányi Ágnes műfordító, szövegíró, dramaturg vagy épp Vető János képzőművész, fotóművész, videóművész, szórványkutató.

A kiadónál továbbá a következő kötetek jelennek meg a Könyvhét idején:

 • Fodor Balázs: Termőföld
 • Baluja Petra: A sűrített nő (Sikerek és életpályák vizsgálata a kőszínházakban)
 • Márton Ágnes: Jaguárfolyosó / Mission Jaguar
 • Magyar Miklós: Művészek és remekművek
 • Magyar Miklós: Marcel Proust nyomában
 • Petőcz András összegyűjtött versei
 • Kiss Georgina: Sötét évszak
 • Rőhrig Eszter: Ephyra, szerelmem
 • Kállay Kotász Zoltán: Antiharakiri
 • Svitel Anna: Csevegő múmiák
 • Török Lajos: Jókai-kontextusok
 • Páll Szilárd: Alkonyatkor, Budapest felett
 • Somorjai Ádám OSB: Számvetés
 • Szepes Erika: Az Ördöggolyó környékén
 • Doncsev Toso: Gondolatolvasás
 • Agócs Károly: A lélekmadár
 • Bíró József: És
 • Éles Csaba: Könyvek, olvasók, kultúra

Napkutkollazs-151246.jpg

A Napkút Kiadó könyvheti újdonságai (Fotó/Forrás: Napkút Kiadó)

Kolibri Kiadó

Fiala Borcsa: Lepkebáb

Liza világa kerek és biztonságos. Aztán kiderül, hogy mégsem annyira tökéletes, mint hitte, de hát legkésőbb kamaszkorában mindenki rájön erre. Arra viszont nem számított, hogy egy szokványos délutánon megnyílik alatta a padló, elnyeli a sötétség, és kezdetét veszi végtelennek tűnő, világokon, veszélyeken, kemény próbatételeken keresztül vezető útja.

Bánki Éva: Petőfi-vírus

Az elit, angol tannyelvű budai iskolában felbukkan egy különös fiú. Rejtély, hogyan sikerült bekerülnie, hiszen messziről lerí róla, hogy nagyon csóró. Viszont lehengerlő személyiség, vagány, nagydumás gyerek ez a Sanyi, és idővel mindenkit elvarázsol.

Hamar megfertőzi az osztályt elképesztő eszméivel és történeteivel. Hogy például az iskola picéjéből titkos átjáró vezet egy titokzatos barlangrendszerbe, amelynek időtlenségében egykori forradalmak túlélői rejtőznek. És egy szeptemberi délután nyoma vész a teljes osztálynak. Odalent a barlang pedig megélénkül.

A kiadónál továbbá a következő kötetek jelennek meg a Könyvhét idején:

 • Mikó Csaba: Kalandok a Balatonon, avagy a Lukrécia megmentése
 • Amigos a gyerekekért Alapítvány: Egy világraszóló felfedezés – Nyelvi kalauz kalandoroknak
 • David Walliams: A Gengszter nagyi újra lecsap

Kolibrikollazs-151454.jpg

A Kolibri Kiadó könyvheti újdonságai (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Kalligram Kiadó

Márton László: Tovább is van

Márton László novellái nemcsak gazdag fantáziájáról tesznek tanúbizonyságot, hanem mély emberismeretéről is. Szereplőit humorral, már-már megértő játékossággal ugyan, de kíméletlen éllel rajzolja meg esendőségükben - a legkegyetlenebbül talán éppen M. L.-t az Olvasópróba című elbeszélésben. Így lesz a Tovább is van végtelen szellemes volta mellett szeretni való kötet is.

Kiss Judit Ágnes: Egy nőalak szürke kontúrja

Vajon mi marad egy tizennégy éves kislány életéből, miután nevelőapja megerőszakolja és az anya védelme helyett annak cinkosságával szembesül? Kiss Judit Ágnes regényében kendőzetlenül és hideg pontossággal tárja fel a főhőst ért valamennyi megsebzést: a nevelőapa agresszivitását, a test riadt elidegenedését és félelmét, a házastársi és spirituális bántalmazás valamennyi árnyalatát. A szerző úgy vezet végig a pokol bugyrain, hogy közben szorosan fogja a kezünket, és a fojtott levegőjű sorok egy pillanatra sem eresztenek.

A kiadónál továbbá a következő kötetek jelennek meg a Könyvhét idején:

 • Géczi János: Az utolsó rózsához
 • Mesterházy Balázs: Szélen balzsam 2.0
 • Lövétei Lázár László: Zákeus fügefája
 • Kali Ágnes: Megvakult angyalok
 • Ferber Katalin: Az elrontott japán
 • Kácsor Zsolt: Pokoljárás Bipoláriában
 • Lugosi Viktória: Akit itt felejtettek
 • Markó Béla: Már nem közös
 • Kerékgyártó István: Fecske Milán élete, jó sora és viszontagságai

Kalligramkollazs-151716.jpg

A Kalligram kiadó könyvheti újdonságai (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Menő Könyvek

Nógrádi Gergely: Brunar – Mortinfern alkonya

Mátyás király halála után káoszba süllyed a magyarok sokat szenvedett országa. A határokon túl idegen seregek gyülekeznek, a határokon belül a fellángoló trónviszály és a fenyegető éhínség jósol összeomlást. Budától távol, a Pilis hegység mélyén eközben életre kel a Gonosz. A mortinferni várba új úrnő érkezik, akinek egyetlen célja: feltámasztani poraiból a sátáni Ardon grófot. Ki veszi védelmébe a hazát? Ki óvhatja meg a magyarságot a pusztulástól? Majd' háromszáz évvel azután, hogy utoljára látták az öles termetű táltost, a nép a legendás hős, Brunar visszatéréséről suttog. S ahol a rettenthetetlen időutazó felbukkan, ott előbb-utóbb a jövőlátó tükör, az ősi Mirrén is megmutatkozik.

A kiadónál továbbá a következő kötetek jelennek meg a Könyvhét idején:

 • E.M. Forster: Szoba kilátással
 • Soman Chainani: Jók és Rosszak iskolája – A kezdet kezdete
 • Adam Silvera: Csak emléket hagytál nekem

Menokollazs-151916.jpg

A Menő Könyvek könyvheti újdonságai (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Partvonal Kiadó

Steigervald Krisztián: Generációk harca a figyelemért – Hogyan tanuljunk egymástól, egymásért?

Steigervald Krisztián, a közgazdászként és coachként is egyaránt aktív szerző első könyve, a Generációk harca – Hogyan értsük meg egymást? idehaza elsőként vállalkozott a generációk közötti kommunikációs különbségek bemutatására. A 2020-ban megjelent – és azóta is a sikerlistákon szereplő – kötet várva várt folytatása ezúttal a figyelem és a figyelmetlenség fogalmát helyezi a fókuszba. Kinek mit jelent a figyelem? Milyen szokások, családi szabályok és hagyományok alapján döntjük el, mire figyeljünk és mire nem? Milyen mértékben rendezte át az életünket, hogyan tereli a figyelmünket a digitális tér? Miért van annyi figyelemzavaros gyerek és felnőtt a társadalmunkban? Egyáltalán képesek vagyunk még ebben a zajban figyelni egymásra? És önmagunkra?

Vámos Nóra – Rakonczay Gábor: Ketten a világ végén – Páros transzgrönlandi expedíció

Vámos Nóra és Rakonczay Gábor 2022 tavaszán utánpótlás és külső segítség nélkül, magyar színekben teljesítette a világ egyik legkeményebb ultratávú sarkvidéki kihívását, a Grönland-átkelést. Erről a sajtóból is értesülhettünk. Az expedíciót sikerrel teljesítő páros könyvéből azonban az is kiderül, hogyan lehet pontról-pontra megszervezni egy ilyen vállalást, milyen felkészülési folyamatra van szükség ahhoz, hogy egy szinte teljesen kezdő is vállalhassa az extrém igénybevételt, milyen veszélyeket rejtettek a grönlandi hétköznapok, mit tanulhatunk egy expedíció közben a boldogságról, valamint azt is megtudhatjuk, miért ajánlanak a szerzők egy kicsivel nagyobb kockázatvállalást mindannyiunk életébe.

A kiadónál továbbá a következő kötetek jelennek meg a Könyvhét idején:

 • Karyl McBride: Lehetek valaha elég jó? - A narcisztikus anyák lányainak gyógyulása
 • Ulf Kvensler: Sarek - A gyilkos túra
 • Emily Párizsban (Emily Cooper hivatalos kézikönyve a nagy sikerű Netflix-sorozat alapján)

Partvonalkollazs-152129.jpg

A Partvonal Kiadó könyvheti újdonságai (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Fejléckép: A Líra Könyv standja a 2021-es Ünnepi Könyvhéten (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Alessandro Baricco lesz az idei PesText díszvendége

Kapcsolódó

Alessandro Baricco lesz az idei PesText díszvendége

A nívós világirodalmi fesztivált idén szeptember 27. és 30. között rendezik meg. De előtte, májusban a skandináv irodalom kerül főszerepbe: a PesText Nordic nevű kétnapos fesztiválon rangos skandináv írók látogatnak el a fővárosba.

John Scalzi lesz a Könyvfesztivál díszvendége

John Scalzi lesz a Könyvfesztivál díszvendége

Az ezredforduló után feltűnt amerikai sci-fi írók nemzedékének egyik legtermékenyebb alakja érkezik Budapestre szeptemberben. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

„Az anyanyelvén az ember a lelkét tudja kifejezni” – interjú Alekszej Kulagin operaénekessel

A Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen feltűnt fiatal művész, aki a Fidelio különdíját is elnyerte, épp az Opera Borisz Godunov-produkciójában szerepel. Hogyan választja valaki ezt a pályát, aki kamaszkoráig nem is látott operát? – erről is kérdeztük az énekest.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.
Könyv podcast

Minden határhelyzet izgalmas az irodalomban – Rostás Eni a Lírástudók vendége

A Magvető Kiadó Határhelyzetek-sorozatában a kortárs, friss világirodalom legszebb kötetei kerülnek a magyar olvasók elé. Ezekről beszélgettünk a kiadó szerkesztőjével, Rostás Enivel, akivel felemlegettük Irene Solà fantasztikus sikereit is.