Könyv

Ezeket a könyveket pótold be 2019-ből!

2020.01.04. 13:55
Ajánlom
Bödőcs és Kőhalmi, Kosztolányi, meseterápia és kocsmakvíz, várostörténelem és nőiségtörténet. Ha tavaly nem olvastad, idén is beszerezheted azokat a köteteket, amelyeket az alábbi listában gyűjtöttünk össze.

A nagy karácsonyi hajrá után a szerencsésebbek még szusszanhatnak egyet, mielőtt teljes gőzzel elkezd dübörögni 2020. Ez remek alkalom arra, hogy a karácsonyi maradékok elpusztítása közben olvasgassunk vagy meglepjük magunkat valami olvasnivalóval a hétköznapokra, amire az év végén már nem volt idő.

Ha nevetni akarsz...

Az utóbbi évtizedben itthon is felfutó stand-up comedy legismertebb alakjai közül többen is kipróbálták magukat az írott műfajokban.

1741615-150128.jpg

Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak

Bödőcs első, irodalmi műfajparódiákat tartalmazó kötetében megmutatta, hogy számtalan író hangján meg tud szólalni. Második könyvében már meg merte mutatni azt is, hogy melyik ezek közül a sajátja. Hrabal nevezetes Táncóráira emlékeztető szövege szabadon áradó anekdoták folyama, ahogy Bödőcs fellépésein is megszokhattuk. A pultoslánynak mesélő alkoholista szobafestő végigveszi az elmúlt évtizedek magyar történelmi és politikai fordulatait, mindezt az átlagember szemszögéből, gazdagon felidézve a népi rigmussá nemesült szófordulatokat, értelmezéseket.

Néha nehéz eldönteni, hogy a festő életének háttereként bontakozik ki a szocializmus vége és a rendszerváltás utáni ország vagy fordítva: a magánember hétköznapjai szolgálnak aláfestésként a fordulatokhoz. A vidéket nem Budapestről, vadregényes romantikával szemlélő, hanem valódi tapasztalatokkal rendelkezők tudják, hogy a figura és története nem Bödőcs fantáziáját dicséri. Az ő érdeme a sűrítés, tipizálás, ahogy ezt a kicsit mindenkinek ismerős figurát megalkotta. A tőle megszokott, hangosan röhögős, barokkos fordulatok mögött mélység van és belenyugvással viselt tragédia, ha valaki hajlandó meghallani. Mindez közel kétszáz oldalra beszorítva.

Helikon Kiadó, 2019

 

Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban

foto_csabai_kristof_Kohalmi1-224800.jpg

Kőhalmi Zoltán könyve (Fotó/Forrás: Csabai Kristóf)

Bödőcs Tibor irodalmi sikerei után most Kőhalmi Zoltán jelentkezik regénnyel. A műfaj nála is paródia, a végeredmény pedig egy norvég krimi posztmodern feldolgozása. Kőhalmi lubickol a közegben és igyekszik azt a lehető legjobban kihasználni a kizárólag nyomtatásban kivitelezhető poénokkal. Igazi csemege, hogy a gyerekkorában karikaturistának készülő szerző saját rajzai is bekerültek a kötetbe.

Emellett természetesen a skandináv bűnügyi regények minden jellemző alkatrésze megtalálható benne: alkoholista, antiszociális nyomozó; gyermekkori traumák, társadalomkritika, titkosszolgálat, külföldi maffiák, extrém gyilkolási formulák, hullahegyek és a többi... De amíg a 101. halottig eljutunk, hőseink más országokban is megfordulnak (nagyjából Japántól Oroszországig). A regényírás hosszadalmas folyamatáról Kőhalmi Zoltán mesélt lapunknak.

Helikon Kiadó, 2019

 

Anno – életmódtörténet és társai

1776007-153042.jpg

Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei

Kosztolányiról írtak már nem egy vaskos monográfiát, de a híres nyugatos alkotóról kialakult képünket most mégis jelentősen átrajzolhatja néhány levél. Nemrégiben ugyanis felbukkant egy jelentős Kosztolányi-dokumentumegyüttes a költő életének utolsó szakaszából.

A kutatás egy pontján azonban kiderült, hogy Kosztolányinak a felesége és Mária mellett volt egy harmadik kapcsolata is. Ez a rejtélyes viszony húsz évig tartott, közel annyi ideig, mint a költő házassága Harmos Ilonával. Ráadásul Kosztolányi egyik legismertebb regényének ihletője is ő. A kötetről bővebben itt írtunk.

Jaffa Kiadó, 2019

 

1745719-150128.jpg

Szécsi Noémi:

Mi volt a menstruáció szerepe a nők oktatása szempontjából a 19-20. század fordulóján? Éltek-e szexuális életet a szűzkultuszban nevelt középosztálybeli lányok? Milyen testi tulajdonságokkal lehetett jól elkelni a házassági piacon?

A budapesti úrinő magánélete és A modern budapesti úrinő után Szécsi Noémi új könyve korabeli levelek, naplók, visszaemlékezések, orvosi és ismeretterjesztő források – többek közt dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói – valamint irodalmi művek segítségével kíséri végig a 19. század végén és a 20. század elején, egy paradigmaváltó időszakban élt nők életét. A cselédektől egészen az arisztokrata hölgyekig átfogó képet kapunk a kor társadalmának tisztasági és egészségügyi állapotáról. Az írónő regényekből, filmekből ismerős példákkal helyezi kontextusba a mai olvasók számára a kor viszonyait. Az előző két kötet kapcsán beszélgettünk korábban Szécsi Noémivel.
Park könyvkiadó, 2019

 

NYariKrisztian-150042.jpg

Nyáry Krisztián: Életemnél is jobban

Nyáry Krisztián felnyitotta a közvélemény szemét, hogy nagyjaink is hús-vér emberek voltak ("Tudtuk, tudtuk, csak nem sejtettük!") Kötetiben a híres emberek viselt dolgai mellett egyre nagyobb szerep jutott az utóbbi években a női alkotóknak, illetve a háttérbe szoruló, férjeiket támogató nők személyes történeteinek.

Az író emellett évek óta módszeresen gyűjti a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit. A második kötetben 115 magyar szerelmes levelet és történetet olvasható, ami az Írjál és szeressél-be nem fért be. A válogatásban többek közt Szabó Magda, Mészöly Miklós, Kölcsey Ferenc, Vörösmarty Mihály, Kossuth Lajos, Rákóczi Ferenc, Jászai Mari, Liszt Ferenc, Kosztolányi Dezső, József Attila, Babits Mihály, Erzsébet királyné vagy éppen Frida Kahlo leveleibe pillanthatunk bele.
Corvina Kiadó , Megjelenés: 2019. november 08.

 

ulv_bookcovermockupdesign-145959.jpg

Bolla Zoltán: Újlipótváros építészete

Bolla Zoltán korábbi munkájára, a kétkötetes A magyar art deco építészet-re szó szerint várólisták alakultak ki. Az olvasók lelkesedése a szerzőét is tükrözi. Az eredetileg kiadványszerkesztéssel foglalkozó szerző maga fotózta végig a kötetben szereplő épületeket és a történetüket is ő kutatta fel - bár művészettörténészi végzettséggel sem rendelkezik.

Mostani könyvében a Budapesten belül szinte önálló faluként működő Újlipócia épületeit veszi számba. A külsőangyalföldi szerzőnek 2017 tavaszán jutott eszébe a kérdés, hogy az építészetileg híres Újlipótvárosról miért nincs egy teljes összefoglaló mű. A fényképek 2018 és 2019 tavaszán-nyarán készültek, lehetőleg úgy, hogy minél több napfény essen a keskeny utcákban lévő házak homlokzatára, kizöldült fák nélkül. A szerző majd 200 km-t „gyalogolt össze” a városrészben a legjobb fotókért. A homlokzatok mellett a 100 legszebb lépcsőházat is megörökítette, melyek eleganciájáról szintén híres Újlipótváros. A kapcsolódó kutatásból egy részletes tanulmány is született a terület 250 éves történelméről a 700 épület 1200 fényképe mellé. A kötet az építészettörténet mellett hely-, társadalom-, gazdaság-, ipar- és családtörténeti mű is.
Ariton Kft., 2019. A könyv megjelenését a XIII. Kerületi Önkormányzat támogatta.

 

ID22-316201-162046.jpg

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára - A vörös divatdiktátor

Rotschild Klára neve évtizedeken át egyet jelentett a divattal, az eleganciával, a minőséggel és a luxussal. Szalonja már a két világháború közötti indulásakor fogalommá vált Magyarországon. Innen öltözködtek a Horthy-kor arisztokrata hölgyei, megfordultak benne olyan nemzetközi hírességek, mint Cartier ékszerész felesége, gróf Almássy Jacqueline vagy Faruk egyiptomi király édesanyja és lánytestvérei is. Ő bújtatta menyasszonyi ruhába Horthy Miklós menyét az évtized álomesküvőjén. Még a köztudottan puritán Kádárné is el-ellátogatott ide, de Rotschildnál csináltatott gardróbot Tito és Gromiko felesége és a perzsa sah neje. Rendszeres vendég volt nála a művészvilág színe-java: Psota Irén, Tolnay Klári, Szász Endre felesége, Lula asszony, Váradi Hédi, Fischer Annie, Kovács Margit, Törőcsik Mari, Halász Judit és sokan mások.

De hogyan juthatott Rotschild Klára ilyen kivételezett helyzetbe a szocializmus idején? Miért utazhatott állami pénzen évente kétszer Párizsba? Mi tette őt a 20. század magyar divattörténetének egyik legizgalmasabb alakjává? És nem utolsósorban: miért választotta a halált ennyi siker fényében?

Előbbi kollégájához hasonlóan Simonovics Ildikó esetében is szerelemprojekt volt a Rotschild Klárával kapcsolatos kutatás. A több éves nyomozómunka, amellyel megpróbálta feltárni a keleti blokk Coco Chaneljeként is emlegették divattervező életének és munkásságának részleteit gyakran a családja idegeit is próbára tette. Simonovics lelkesedése azonban átsüt a fellelt ruhákból összeállított kiállításon és a köteten egyaránt. Interjúalanyainak többsége személyesen ismerte Rotschild Klárát: rokonok, munkatársak, barátnők és állandó vevők vallanak arról, milyen volt a divat nagyasszonya, hogyan építette fel különleges márkáját. Ezenkívül korabeli újságcikkek, dokumentumok és ritkaságszámba menő fotók is találhatóak a kötetben.

A Magyar Nemzeti Múzeum kertészlakában rendezett kiállításon érződik, hogy szeretettel, a legapróbb részletekre is ügyelve pepecseltek vele. A látogatókat a korabeli sminkeket felidéző parfümillat fogadja a kiállítótérben, az egyik terem próbababáin az évszaknak megfelelően változnak a modellek, az alagsorban pedig a - megfelelő méretű - látogatók fel is próbálhatják a ruhákat.

Jaffa Kiadó, 2019

 

Fikción innen

5607591_5-154627.jpg

Boldizsár Ildikó: A királyné, aki madárnak képzelte magát

Boldizsár Ildikó nem a mesék tanulságait alkalmazza páciensein, hanem önálló kódrendszert fedezett fel a történetek mögött. Köteteiben bárki számára érthető nyelvezettel írja le a saját maga által kialakított módszert. Legfrissebb kötetében a csoportterápiás ülések sajátosságaival foglalkozik.

Mi történik egy meseterápiás csoportban? A mese veszi át a terapeuta szerepét: biztonságot teremt, vezet, kérdez, tükröz, állít és megfejtésre váró, indirekt tanácsokkal látja el a csoport tagjait. Boldizsár Ildikó tizenhárom év csoporttapasztalatait gyűjtötte össze új kötetében. Gyermekeknek és felnőtteknek vezetett 2-10 napos csoportok történetein keresztül mutatja be, hogyan segítettek a teremtéstörténetek, állatmesék, varázsmesék a legnehezebb helyzetekben: gyermekotthonokban, börtönökben, betegségekben, gyászban és reménytelenségben. A kötet második részében pedig egészséges felnőttek önismereti munkájába pillanthatunk be különféle típusú mesecsoportokon keresztül.
Jelenkor Kiadó, 2019 

 

1687659-145954.jpg

Bartha Álmos: A nagy kocsmakvízkönyv

A QuizNight.hu története 2009-ben kezdődött. Bartha Álmos a külföldön látott hasonló műfajú vetélkedőket felhasználva hozta létre a játékot, amelyet játékvezetők (kvízmesterek) hada vezet hétfő esténként. Az egyszerű játékból, amiben a szerző tizenöt barátjának tett fel kérdéseket egy kávézóban, tíz év alatt országos mozgalom lett. Ma már 5 országban, 3 különböző időzónában, 50 helyszínen, 50 kvízmester irányításával közel 600 csapat játszik hétfő esténként az éves bajnokságban.

A könyvvel bárki kipróbálhatja otthon vagy baráti társaságban a Kocsmakvízt. A könyvben bemutatja a kocsmakvízek játékelemeit is: szabadszavas kérdések mellett a feleletválasztós kérdéseket, asszociációs kapcsolatokat, képrejtvényeket, párosításokat, listákat vagy éppen olyan köröket, amik a kockázatvállalásra épülnek. A kocsmai játékot családi változattá lehet szelídíteni, némi kreativitással pedig személyre lehet szabni akár életkor vagy témakör szerint.

21. Század Kiadó, 2019

 

Elszakadva a valóságtól

elizabethgilbert_NW_lanyai-150058.jpg

Elizabeth Gilbert: New York lányai

"Egy nő az élete során előbb-utóbb belefárad abba, hogy folyamatosan szégyellje magát... Ezután pedig végre igazán önmaga lehet." Elizabeth Gilbert, az Ízek, imák, szerelmek szerzője egy különleges memoárral jelentkezik, amely az 1940-es évek New Yorkjának színházi világába kalauzolja az olvasót. A kalandos életű főhősnő, az immár nyolcvankilenc éves Vivian emlékezik vissza élvhajhász és öntörvényű fiatalságára. A New York lányai a női szexualitás, a szabadosság, illetve az igazi szerelem természetét kutatja.

Az írónő modern nézetei és nyilvánvalóan anakronisztikus nézőpontja a kor gyakran romantizált szituációi kapcsán sajátos ízt adnak a kötetnek új fényt vetve néhány klisére. Gilbert szinte lubickol a közegben. Írása Tarantino Volt egyszer egy... Hollywoodjának méltó párja, ahol nem a történet számít, az szinte csak ürügyül szolgál, hogy minél több időt tölthessen a szerző az adott korban és helyen.

Partvonal Kiadó, 2019

 

1718250-150128.jpg

Andre Aciman: Találj rám!

A Szólíts a nevedennek sikerült az, ami csak nagyon kevés alkotásnak: könyvben és filmen épp olyan tökéletesen működik. A dolog kulcsa feltehetőleg abban rejlik, hogy az adaptáció készítői nem a szöveg szolgai másolására törekedtek, hanem azt a hatást szerették volna elérni, amit a regény. Ehhez pedig helyesen mérték fel, hogy a könyv és a film különböző terepén különböző eszközöket kell használniuk. Ezeknek az igen egyszerű igazságoknak a belátása eredményezett két, önmagában is helytálló műalkotást, amiket összevetve sem lesz az embernek hiányérzete egyik vagy másik kapcsán. 

A kötetet az olvasók mellett a kritika is lelkesen fogadta. Legelső, 2007-es megjelenésekor a New York Times kritikusa „szerelmes levélnek, vallomásnak, különlegesen gyönyörű könyvnek” nevezte. A 2017-ben készült Oscar-díjjal jutalmazott filmváltozatban Timothée Chalamet játszotta a kamasz Eliót, Armie Hammer pedig Olivert, a fiatal doktoranduszt, akivel egymásba szeretnek. Aciman a második részben visszatér összetett szereplőihez, hogy évtizedekkel első találkozásuk után tovább kutassa, hány különféle alakban is jelenhet meg a szerelem. A kötet folytatásával egy időben készül a moziverzió második része is. A történet második része Magyarországon debütált. Itthoni rajongói hamarabb juthattak hozzá, mint bárhol a világon.

Athenaeum Kiadó, 2019

 

1754095-161341.jpg

Vámos Miklós: Jánoska és a farkas

Vajon elmesélhető-e egy férfi életének története úgy, hogy kizárólag szerelmi históriáit és nőügyeit taglaljuk? Mennyiben határoz meg minket a párválasztás, a hormonok, az ösztönök, érzelmek, érzelmi viharok, és csalódások sűrű hálója? Valóban sorsunk egyik legfontosabb, alapvető vonatkozása az, kihez fűznek életünk során igazán gyengéd szálak minket? Vajon kibogozható-e a férfi-nő kapcsolat időtlen egyenlete? 

"Adva van egy regény, 2007-es. Egy házasságot akartam vele megmenteni. Nem sikerült. Emiatt, s más okokból most némiképp átírtam és húztam belőle. (Kár, hogy a múltunk viszont picit se javítható.) A régi címből (Utazások Erotikában - Ki a franc az a Goethe?) kiszerettem, újat kapott: Jánoska és a Farkas. Tudom, szokatlan megoldás, de... hátha szerencsét hoz. Gőte János Farkas valószínűleg helyeselné" - írja maga a szerző.

Jelenkor Kiadó, 2019

 

1693215-150015.jpg

Az utazó macska krónikája

Nana úton van, de nem biztos benne, hová tart. A lényeg az, hogy imádott gazdája, Szatoru mellett terpeszkedhet az ezüstszínű furgon anyósülésén. Szatoru nagyon szeretne találkozni három régi, ifjúkori barátjával, Nana azonban nem tudja, miért, a férfi pedig nem akarja elmondani.

A ritka szelídséggel és humorral elmesélt történet, amely Japán változó évszakaiban játszódik, az élet váratlan fordulatainak csodáját és örömét mutatja be. Arra tanít, hogy tudjuk, mikor adjunk, és mikor kapjunk.

Művelt Nép Kiadó, 2019

 

+ 1 Hogy a gyereket is lekössük

Berg Judit: Rumini Tükör-szigeten

rumini_tukorszigeten_borito_500px-150021.jpg

Berg Judit: Rumini Tükörországban

A Szélkirálynő hajó legénysége megpihen a Gyöngy-lagúnában, és békésen fagyizgatva napoznak és úszkálnak. Úgy érzik, most egy ideig végre nyugalom lesz körülöttük. A számításaikat azonban keresztbe húzza néhány veszélyes higanyhidra. A mérgüktől Sajtos Rozi nemcsak gondolatolvasó lesz, de ha nem tesznek valamit sürgősen, az egész teste ezüstté fog válni. Az ellenszer a Tükör-szigeten található. Csakhogy a térképen jelölt helyen két egyforma sziget áll és mindkettő nagyon veszélyes! De melyiken rejtőzik a gyógyszer? Minden titokra fény derül a Rumini kilencedik részéből.

Pozsonyi Pagony, 2019

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv videó

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv hír

Pótnagyi kölcsönző - Megható akció a tapolcai könyvtárban

Szívet melengető kezdeményezést indított a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum, a Tapolcai Nőklubbal együttműködésben: azokat a gyerekeket, akiket a szüleik védettségi igazolvány hiányában nem kísérhetnek el a könyvtárba, rábízhatják a nőklub lelkes tagjaira.
Könyv hír

Elhalasztják az Ünnepi Könyvhetet

A 92. Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése döntése alapján 2021. szeptember 2. és 5. között rendezik meg - a tervek szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén.
Könyv hír

Kortárs versek a peronon

A Milleniumi Földalatti Vasút rendhagyó módon ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A BKV és az Aranyhíd Polgári Egyesület együttműködésében egy héten át kortárs költők versei szólnak az állomásokon.
Könyv videó

Heti groteszk: Hirtelen sötét lett

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.