Könyv

Ezeket a könyveket szerezd meg az idei Margó Fesztiválon!

Tízkötetes, szubjektív válogatás rókák esküvőjétől a szomjas trollokig, érintve Jávor Pált és a feminizmust. Az őszi Margón az előrelátók már készülhetnek a karácsonyi ajándékokkal, a mának élők pedig találkozhatnak a hétvégén a szerzőkkel.

Könyveket vásárolni érdemes, legalábbis ez derült ki abból a kutatásból, amiről a napokban beszámoltunk: a gyerekek szövegértési képességeit már az is fejleszti, ha van könyvespolc az otthonában, ahol felnő. A Margó Irodalmi Fesztiválon és Könyvvásáron több száz könyvből válogathatunk – az irodalmi programok, író-olvasó találkozók mellett. Ezekből a kiadványokból ajánlunk tízet.

Csütörtöktől indul az őszi Margó Fesztivál

Kapcsolódó

Csütörtöktől indul az őszi Margó Fesztivál

Harmadik alkalommal böngészhetünk ősszel is a friss könyvmegjelenések között a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron párjaként megrendezett őszi Margón. Idén negyven kiadó mutatja be legfrissebb megjelenéseit, ezzel is felvezetve a karácsonyi könyves időszakot.

rokakeskuvoje-143441.jpg

Rókák esküvője

Simon Márton: Rókák esküvője

A Dalok a magasföldszintről című kötete után újra a megszokott verses formában jön Simon Márton új kötete, a Rókák esküvője. A költő a Polaroidokkal egészen különleges dolog katalizátora lett – socialmedia-képessé tette az irodalmat, nevezetesen a lírát. Ha esetleg nem tudná, övé a Szöveges kontent nevű Facebook-oldal, amely a hagyományos irodalmi folyóiratokhoz képest hatványozottan több emberhez juttat el verseket. Slammelt, slamtábort szervezett, slambajnokságot nyert, aztán fontos alakja lett a fiatal költészetnek.

„Egy fokkal szomorkásabb lett, mint amit eleinte terveztem” – így beszélt a költő az új kötetről a KönyvesBlognak. Az enigmatikus címadásról pedig ezt mondta: „A rókák esküvője egyébként egy népszerű motívum a japán folklórban. Két jelentése is van. Az egyszerűbb, ami magyarul úgy hangzik, hogy »veri az ördög a feleségét«,  vagyis esik, bár süt a nap. Nekem a másik jelentése tetszett igazán: a mocsári, vízparti lidércfényeket nevezték a rókák esküvőjének.”

Jelenkor, 2018.

 

 

hcsaba_repterinyul_borito-143408.jpg

Reptéri nyúl

Horváth Csaba: Reptéri ​nyúl – Beszélgetések Tóth Krisztinával

Vers, novella, regény, dráma, gyerekkönyv – Tóth Krisztina az irodalom minden műfajában kipróbálta magát. Ötvenedik születésnapjára a Magvető Kiadó a legjobb verseit tartalmazó Ünnep című kötettel lepte meg, s most egy beszélgetőkönyv is megjelent vele. „Hiába próbálja takargatni földönkívüliségét – felnőttként már jóval sikeresebben, mint gyerekként –, sokszor úgy érzi magát, mint egy marslakó. Vagy egy zebrán átkelő nyúl. Vagy egy reptéri nyúl – mert akármilyen furcsa, abban a nagy zajban is élnek nyulak” – így szól a könyv fülszövege. A beszélgetések világában egybefolyik az alkotó és az életműve, és megmutatja magát Tóth Krisztina érzékeny, érzéki és szellemes szövegvilága.

Noran Libro, 2018.

 

 

termeszeteslustasag-143408.jpg

Természetes lustaság

Szendi Nóra: Természetes lustaság

Végre itt van az a könyv, amely megörökíti, s halhatatlanná teszi a couch-potato nemzedéket, amely a legkevésbé sem akar halhatatlanná lenni. Szendi Nóra fiatal hőse mindenekelőtt lusta: lusta kapcsolatokat kötni, lusta új állás után nézni, lusta karriert építeni vagy legalább változtatni mindennapi rutinján. Szép lassan mégis megtörténik vele minden, ami az időtlenségbe dermedt Magyarországon csak megtörténhet egy harmincas évei elején járó férfival. A regény alakjait, a szendvicsembertől kezdve a BKV-ellenőrökön át az ügyeskedő vállalkozóig, valamennyien ismerjük, mégis újra és újra magával sodor a szerző karakterábrázolásának nyelvi hitelessége és találékonysága, prózájának féktelen ereje. Hol élünk? Hogy élünk? – Szendi Nóra második regénye nem marad rest nekiszegezni e kérdéseket olvasóinak.

Kalligram, 2018.

 

vamos-144928.jpg

Legközelebb majd sikerül

Vámos Miklós: Legközelebb majd sikerül

Vámos Miklós új regényének „ürügye” zenei, témája viszont sokkal tágabb ennél. Ahogy a szerző megfogalmazta: „Ludwig van Beethoven, ha a zenészek hamisan játszottak, mindig azt mondta: Legközelebb majd sikerül. Márpedig majdnem mindig hamisan játszottak, a muzsikusoknak legalább a fele műkedvelő nemesember volt akkoriban. Új regényem kilenc év története, Beethoven kilenc szimfóniáján alapul. Az estemen az én legutóbbi kilenc évemről szeretnék mesélni.”

Vámos nem párkapcsolati tanácsadó, nem pszichológus, mégis sokszor keresik magánéleti problémákkal. „Úton-útfélen megállítanak, beszélgetést kezdeményeznek. Sokan keresnek a neten, kérik, találkozzunk – élet-halál kérdése –, csak én segíthetek” – mondja. Ezért határozott úgy, hogy egy hozzá hasonló amatőr kapcsolatjavítóról ír könyvet. A regény „voltaképp szimfonikus regény (...), zenés próza. Végül örömpróza? Bárcsak.”

Athenaeum, 2018.

 

HARARI_21lecke_front_kicsi-JuditFekete-143408.jpg

21 lecke a 21. századra

Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

Harari könyveit állítólag Orbán Viktor is olvassa, de a francia Macron és az amerikai Obama is nagyra becsüli a gondolatait. Az izraeli akadémikus két magyarul is megjelent, nemzetközi bestseller kötetében közérthetően, szellemesen és lényeglátóan értekezik az emberiség történelméről, származásunkról, jövőbeli céljainkról. Miután a Homo Deusban felvázolta az ember jövőképét – gyakran jóval pozitívabb szemmel, mint a jórészt pesszimista közgondolkodás –, a 21 lecke a 21. századra című könyv a közeli jövőbe tekint. Harari szerint az olyan globális problémák, mint a klímaváltozás, a technológiai fejlődés etikai vonatkozásai, a nukleáris veszély még fontosabbá teszi a kooperációt a világ országai között. Harari szerint ezért fontos az EU, az ENSZ, ezért hiba a Brexit és a nacionalizmus, és ezért vízválasztó Donald Trump megjelenése.

Animus Kiadó, 2018

 

1509993-212554.jpg

Pető Andrea: Elmondani az elmondhatatlant

Pető Andrea: Elmondani az elmondhatatlant – a nemi erőszak Magyarországon a II. világháború alatt

Polcz Alaine 1991-ben megjelent, Asszony a fronton című, saját életén alapuló kötete volt az első itthon, amely mert beszélni – ráadásul nyilvánosan – arról, hogy a világháború alatt az országban állomásozó vagy átvonuló katonák nők tömegeit bántalmazták szexuálisan. Nem véletlen az évtizedes hallgatás: a kötet végén a háborút a fővárosban, viszonylagos biztonságban átvészelő édesanyja sem hisz a szerzőnek, amikor megpróbálja kibeszélni a vele történteket. 

Az elmúlt majdnem három évtizedben azonban megkezdődött a feldolgozása a hadviselésnek ennek a sokáig láthatatlan és kibeszéletlen részének is. Pető Andrea kötete a módszertani és elméleti nehézségeket szem előtt tartva, alaposan és érzékenyen elemzi a civil lakosság elleni atrocitások, azon belül is elsősorban a nők ellen elkövetett tömeges nemi erőszak történetét, ami politikai és személyes okokból is hosszú évtizedeken keresztül tabutémának számított. 

Arra keresi a választ, hogy milyen események és elbeszélések formálták a nemi erőszakkal kapcsolatos kollektív emlékezetet, mi alakította ki a hallgatás és az elhallgatás spirálját, és végül hogyan vált a nők elleni erőszak története emlékezetpolitikai csatározások játékszerévé. A környező országokban történt hasonló esetek összehasonlító elemzésével  igyekszik feltárni azokat a tényezőket, amelyek egy háborúban tömeges nemi erőszak elkövetéséhez vezetnek. Részletesen kitér a nemi erőszak láthatóvá tételére, és ennek emlékezetpolitikai és jogi gyakorlatára is. Végül a hozzáférhető szovjet forrásokat feldolgozva kísérletet tesz rá, hogy a másik oldal szempontjait is bemutassa. 

A szerzővel Stumpf András beszélget szombaton este 20:30-kor a Margón.

Jaffa Kiadó, 2018

 

1541020-212555.jpg

Vajda Pierre: Ripityom - Jávor Pál, aki kétszer halt meg

Vajda Pierre: Ripityom – Jávor Pál, aki kétszer halt meg

Volt egy korszak, amikor Jávor Pál, a színész testesítette meg az összes magyar társadalmi toposzt a szerepein keresztül. Nincstelen, jóképű törtető, lángoló hazafi, reformer mérnök, nyalka huszártiszt, eladósodott földesúr, reménytelen, öngyilkosságra hajlamos bússzerelmes, városi polgár, krakéler párbajhős, kedélyes úri huncut, zsidó és keresztény, de mindenekelőtt mindig mosolygós férfiideál, aki képes meghódítani a közönséget, nemre és korra való tekintet nélkül. Az idő tájt mindenki a szíve mélyén egy kicsit Jávor szeretett volna lenni.

Vajda Pierre kötete arra keresi a választ, hogy a nyolcvan filmszerep előtt, alatt és közben milyen is volt Jávor Pál a vásznon kívül, a való életben. Alakjához már életében legendák tapadtak, amikor pedig mindössze 57 évesen, hosszú betegség után elhunyt, újabbak kaptak szárnyra. Állítólag még utolsó óráiban is cigányt hívatott és a János kórház kertjében húzatta a kedvenc nótáit. 

A szerzővel Geszti Péter beszélget a kötetről a Margó Fesztiválon október 21-én vasárnap 14:00-kor.

Atheneum kiadó, 2018

 

1552253-212554.jpg

Egy feminista nem hord rózsaszínt - és egyéb hazugságok

Egy feminista nem jár rózsaszínben – és egyéb hazugságok

Feminizmusról – izgalmas nők tollából. Az eredetileg angolul megjelent kötet különlegessége, hogy a magyar verzió nem egyszerűen fordítás, hanem bővített, magyar szerzők írásaival kiegészített könyv. Már az induló névsor is impozáns volt olyan nevekkel, mint Bridget Jones kitalálója, Helen Fielding, a társadalmi kérdésekben nemcsak Hermione-ként, hanem a vásznon kívül is kiálló Emma Watson vagy a tavalyi Oscar-jelölt Saoirse Ronan. Hozzájuk csatlakozott a magyar csapat többek közt D. Tóth Krisztával, Szabó T. Annával vagy Kemény Zsófival. Valamennyien arról beszélnek, hogy mit jelent számukra a feminizmus és hogyan jelenik meg a mindennapjaikban ez az utóbbi időben számos sztereotípiával megterhelt kifejezés.

A kötethez kapcsolódva október 20-án, szombaton, 17:30-kor a Margó Fesztiválon D. Tóth Kriszta, Rácz Zsuzsa, Tóth Krisztina, Kemény Zsófi és Csapody Kinga beszélget majd Kertész Edina moderálása mellett arról, hogy vajon mik a leggyakoribb sztereotípiák a feministákkal kapcsolatban.

Menő könyvek, 2018

 

 

1541989-200315.jpg

Nyáry Krisztián: Írjál és szeressél (Fotó/Forrás: Líra)

Nyáry Krisztián: Írjál és szeressél!

Az írók, költők és festők magánéletének szakavatott ismerője ezúttal a levelezésükbe ásta bele magát. Legújabb kötetében a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit adja közre az üzenetek keletkezéstörténetével kiegészítve. A kötetben megtaláljuk Csokonai Vitéz Mihály, Móricz Zsigmond, Ady Endre, Nemes Nagy Ágnes, Kossuth Lajos, Örkény István, Jászai Mari, Krúdy Gyula, Latinovits Zoltán és még száz ismert magyar szerelmes sorait. Az 1526-tól 1976-ig terjedő időszakban született félénk udvarlólevél, pimasz széptevés, szemérmes viszontválasz, írásos erotika, hideg elutasítás, csalódott szakítás, könnyes búcsúlevél.

Az október 30-án megjelenő kötetből csütörtök este 19:00-kor kap ízelítőt a közönség a Margó fesztiválon Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és a szerző tolmácsolásában. 

Corvina Kiadó, 2018

 

1527293-212555.jpg

Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll - Kis viking legendárium

Varró Dániel az utóbbi idők felnőtt versei után ismét visszakanyarod a kezdetekhez és a Túl a Maszat-hegyen hangvételéhez. Egy minieposzszerű, hosszabb, verses mesefüzért írt északi, skandináv beütésekkel. A kötetben trollokról, törpékről, éjelfekről és hasonló északi, skandináv mitológiai lényekről szóló verses mesék kerültek.

"Ahogy a gyerekeim nőnek, nekik is egyre inkább a hosszabbacska mesék érdekesek. A szereplőket itt is leginkább a gyerekeimről mintáztam. Van egy kis hablegényről szóló, dános, andersenes, amit a legkisebb kisfiam ihletett, aki a nagy testvéreihez próbál igazodni, de még nagyon pici, és nem tudja őket mindenben utánozni" - mesélte lapunknak a szerző az akkor még csak készülő kötetről. 

Varró Dániel és a kötet illusztrátora, Maros Krisztina október 21-én vasárnap 15:30-tól beszélget a Margó Fesztiválon Berg Judittal.

Jelenkor Kiadó, 2018

Vámos ajánlja: Volt egyszer egy NDK

Kapcsolódó

Vámos ajánlja: Volt egyszer egy NDK

Ebben a hónapban Maxim Leo keletnémet családtörténetére esett az író választása, Választék című rovatában azt is elmeséli, miért.

"Élvezem, ha vita zajlik arról, amit írtam"

Dragomán Györggyel az írói lét online vetületeiről beszélgettünk. Szóba kerültek a Qubiten megjelenő sci-fi-novellái, az internetes közösségépítés és az is, hogy akarják-e tudni az írók, mit csinálnak a barátaik.

Egy 33 éves férfi számvetéséről mesél első regényében Szöllősi Mátyás

Egy 33 éves férfi számvetéséről mesél első regényében Szöllősi Mátyás

Október elején jelent meg Szöllősi Mátyás Margó-díjas író, fotóriporter első regénye Simon Péter címmel az Európa Könyvkiadó gondozásában, amit október 20-án, az őszi Margó Fesztiválon mutat be.

Különleges magyar nők a történelemből, akikről még sosem hallott

Különleges magyar nők a történelemből, akikről még sosem hallott

Várvédő, haditudósító, űrkutató, karmester, szumóbajnok, hajóstoppos – ráadásul magyar és nő. Fodor Marcsi és Neset Adrienn 50 különleges női életutat gyűjtött össze gyerekeknek szóló kötetében, ami a felnőttek körében is nagy sikernek bizonyult.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Vajda Mihály

A Széchenyi-díjas filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 88 éves volt. Vajda Mihály munkásságát elsősorban a fenomenológia, a 20. századi német filozófia és a totalitariánus társadalmak elmélete terén fejtette ki.
Könyv ajánló

Aki eposzi magaslatokba emelt egy magyar kisközséget

Oravecz Imre idén töltötte be nyolcvanadik életévét. Több mint ötven esztendőt felölelő költői-írói pályájának egyik legfontosabb érdeme, hogy feltette szülőfaluját, Szajlát a magyar irodalom térképére. A Müpa ünnepi estje előtt négy könyvet ajánlunk tőle.
Könyv ajánló

Az operett bécsi-budapesti vonulatának legizgalmasabb alakjait mutatja be László Ferenc új könyve

A Jaffa Kiadónál megjelent Operettország című kötet átfogó képet kínál az operett hazai, illetve monarchiabéli történetéről, amelyen keresztül mintegy másfél évszázad színház-, kultúr- és politikatörténete is feltárul. 
Könyv ajánló

„Nehéz ember, de komoly művész” – új kötet jelent meg Alföldi Róbertről

Csáki Judit színházkritikus faggatja Alföldi Róbertet az Open Books gondozásában megjelent, Alföldi – Nem rajtam múlt című kötetben személyes és szakmai múltjáról és jelenéről, színészi és rendezői énjéről, műhelytitkokról, a kulturális környezetről és a világról, amelyben élünk.
Könyv hír

Még mindig szavazhatunk az idei Prima Primissima-jelöltekre

November 29-én éjfélig harminc jelölt közül választhatunk, ki nyerje 2023-ban a Prima Primissima Közönségdíját. A szavazók között nyereményt is kisorsolnak. A Prima Primissima Alapítvány nemrég közvélemény-kutatásban kereste a választ, hogyan vélekedik a magyar lakosság a sikerről és a példaképek szerepéről.