Könyv

Ezt a 13 könyvet vinnénk haza a Könyvfesztiválról

Április 25-től 28-ig a Gutenberg galaxis kihelyezett lerakata működik a Millenárison a Könyvfesztivál képében. Szokásunkhoz híven szemezgettünk az idei kínálatból.

Az utóbbi évek olvasási és könyves tendenciáinak egyik legfaramucibbnak tűnő darabja az igény a személyességre. Ahelyett, hogy az olvasók békésen ellennének a könyveikkel csendes magányukban nemcsak a szerzőkkel, de a kiadókkal és egymással is keresik a személyes kapcsolatot. A dedikálásokkal, panelbeszélgetésekkel, író-olvasó találkozókkal zsúfolt hosszú hétvégén így megmerítkezhetnek az irodalomban.

franzen-115404.jpg

Jonathan Franzen: A világ végének vége (Fotó/Forrás: 21. Század Kiadó)

Jonathan Franzen: A világ végének vége

Napjaink egyik legnépszerűbb kortárs regényírója, a Javítások és a Szabadság szerzője a globális felmelegedésről értekezik egy esszékötetben. Micsoda? Igen, ráadásul kijelenti, hogy semmi reményt nem táplál abban a tekintetben, hogy a változást meg tudnánk állítani. Viszont felteszi a kérdést, hogy ebben az „utolsó óra”-érzésben, amikor apokaliptikus látomások vonzzák az embereket a moziba, és látszólag a semmi felé tartunk egy sebesvonaton, milyen értelmet találhatunk az életben. Akik olvasták Franzen többi könyvét, azon sem lepődnek meg, hogy az író el-elidőz látszólag marginális kérdéseken. Például azon, hogy mi lesz, ha a globális felmelegedés következtében eltűnnek azok a madárfajok, amelyeket eddig szeretett meglesni erdei sétái során. (csm)

21. Század Kiadó

 

statements_1249775-115404.jpg

Háy János: Kik vagytok ti? (Fotó/Forrás: Európa)

Háy János: Kik vagytok ti? Kötelező magyar irodalom

Egy magyar író, ráadásul népszerű, szeretett, végre megírja a magyar irodalom történetét, de egészen máshogy, mint ahogy Szerb Antal tette azt (ha már itt tartunk, Szerb kőtábláját is kiadta újra a Magvető, lehet keresni azt is). Háy János elemez, nyomoz, személyes emlékeket idéz, és közben közelebb hozza azokat az írókat, költőket, akik gyakran az irodalomkönyv lapjain ragadtak. Mert mégis ki a fene olvasott gimis kora után Berzsenyit, Balassit, Vörösmartyt. Aranyt még csak-csak, Petőfit is (márciusban). Közben újra és újra előkerül a kérdés: mit jelentenek ezek a szövegek nekünk, hétköznapi embereknek, mennyire épültek be az életünkbe Ady, Petri, Szabó Magda sorai. Az alapfeltevés, amit Háy az előszóban lefektet, bizakodó: itt, a mi országunkban, mindenki olyan, amilyen, na de azt nem lehet elvitatni, és ez az irodalmunkból is kiolvasható: perzselő szomjunk van a jóra. (csm)

Európa Kiadó

 

5195741_5-115403.jpg

Mörk Leonóra: Ködkirálynő (Fotó/Forrás: Jaffa Kiadó)

Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Mörk Leonóra romantikus, de nem giccses. Új regényének hőse egy ötvenedik születésnapjához közeledő nő, a hátán egy tönkrement házassággal, a lánya már leszállt a hátáról, külföldön élt. Az ötödik iksz előtt még gyorsan beköltözik egy kolostorba valahol Türingiában, és egy mesekönyv fordításába kezd – a mesékben pedig megtalálja önmagát. A szerzőnek ez a hatodik regénye. (csm)

Jaffa Kiadó

22. Budapesti Könyvfesztivál

22. Budapesti Könyvfesztivál (Fotó/Forrás: Anadolu Agency / Getty Images Hungary)

bodor-adam-sehol-115404.jpg

Bodor Ádám: Sehol (Fotó/Forrás: Magvető)

Bodor Ádám: Sehol

Bodor Ádám nyolc év után töri meg a csöndet, új könyve, a Sehol különálló történeteket tartalmaz. Ezek az elbeszélések a Sinistra körzettel és a Verhovina madaraival ellentétben nem állnak össze egybefüggő, regényszerű hálóvá, de a tónus, az atmoszféra összetéveszthetetlenül „bodori”. Határszéli, ködbe burkolózó tájakon járunk, a szerző néhol fanyar humorral, máskor abszurd történésekkel festi meg ezt a vidéket. A 83 éves Bodor még mindig úgy ír, ahogy megszerettük, nem romlott el. Sőt. (csm)

Magvető Kiadó

 

1642910_3-115403.jpg

Oliver Hilmes: A fekete özvegy (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi és Társa Kiadó)

Oliver Hilmes: A fekete özvegy. Alma Mahler-Werfel élete

Mindazok közül, akik megírták Alma Mahler, Bécs hírhedt és híres múzsájának életét, Oliver Hilmes a leginformáltabb – írja a könyvről Henry-Louis de la Grange, Gustav Mahler egyik biográfusa. A tehetséges, szabados és elbűvölő Alma Schindlert nem lánykori nevén ismerjük. Mahler-Werfel – így áll itt a furcsa névalak, amelyet két férjének köszönhet. S rajtuk kívül még szerette Kokoschkát, Walter Gropiust is, hogy csak a legnevesebbeket említsük, s miközben korának legnagyobb lángelméit megihlette szerelmével, nőként, alkotóként a háttérben maradt. Az életrajzból nem csak a „fekete özvegy” portréja rajzolódik ki, hanem a világháború előtti Nyugat-Európa is megelevenedik. (csm)

Rózsavölgyi Kiadó

1648037-121521.jpg

Havasréti József: Szerb Antal

Havasréti József: Szerb Antal

A Magyar irodalomtörténetének teljes kiadásával párhuzamosan magának az író, irodalomtörténész szerzőnek az életrajza is megjelenik – hisz közben ő is a címében hivatkozott magyar irodalomtörténet részévé vált. A megjelenésekor botrányosnak számító, de az olvasók körében töretlen népszerűségnek örvendő kötet kiadásaiból ki-kimaradtak részek. 1958 és 1986 között például ideológiai okokból az utódállamok irodalmáról szóló utolsó fejezet. A mostani kiadás az 1935-ös második kiadást vette alapul, amely a Szerb által javított utolsó változat. A szöveget jegyzetek és a sajtó alá rendező Pálfy Eszter tanulmánya egészítik ki.

Havasréti József olvasmányos formában, esszéisztikus életrajzként írta meg Szerb Antal portréját. Az átfogó kép mellett bemutatja Szerb életének részleteit is: munkamódszerét, kedvenc olvasmányait és az őt foglalkoztató problémákat csakúgy, mint szerelmeit és házasságait, hétköznapi pénzgondjait és polgári foglalkozását. Emellett megjelenik a háttér és a korszak is, amelyben mozgott így képet kapunk az akkori irodalmi és szellemi közegről, valamint a század első felének társadalomtörténetéről.

Magvető Kiadó

1636156-121521.jpg

Bánk bán

Bánk bán - eredeti szöveg Nádasdy Ádám prózai fordításával

Nádasdy Ádám Shakespeare-fordításai mára legendásakká váltak, most azonban egy magyar nyelvű szerző művének "fordítására" vállalkozott. Katona József 1815-ben írta történelmi drámája, a Bánk bán első változatát. A civilben kecskeméti jogászként tevékenykedő szerző nyelve azonban időközben nehezen megközelíthetővé vált a modern közönség számára. „Az idő múlásával a szöveg számos helye homályossá vagy – ami veszélyesebb – félreérthetővé vált. Ezért teszek az eredeti mellé egy mai nyelvű prózai fordítást, hogy a mai olvasó is jól értse, mit mond ez az izgalmas szöveg.” - írja a vállalkozásról az irodalomtörténész. "Mi az pontosan, hogy »a becsületem«? Van-e értelme egy középkori történetben annak, hogy »magyar szabadság«? Hogy értsük azt, hogy »házas vagyok, de nincs feleségem«? Bánk, a gyilkos, végül felmentést kap vagy kegyelmet?”

Magvető Kiadó

1605770-121521.jpg

Párhuzamos univerzumok

Filippov Gábor - Nagy Ádám - Tóth Csaba: Párhuzamos univerzumok

Három éve jelent meg az első ismeretterjesztő kötet, amely ismert tudományos-fantasztikus filmek, sorozatok és regények segítségével világított meg mindenkit érdeklő és érintő társadalmi, politikai problémákat. A mostani a sorba immár a negyedik hasonló gyűjtemény. A kötet tizenöt tanulmánya a Star Wars, a Star Trek, a Harry Potter-széria, a Deadpool, a Kapcsolat vagy a Trónok harca mellett több népszerű sci-fi, horror, fantasy és disztópia tudományos szempontú elemzésére vállalkozik. A műfaji sokféleség mellett a kötet fő újdonsága, hogy a társadalomtudományok mellett a természettudományok kiváló és elismert magyar képviselői is képviseltetik magukat benne. Az új kötetekben így nemcsak politológiai, pedagógiai, jogi, közgazdaságtani és viktimológiai, de pszichológiai, csillagászati, asztrofizikai vagy éppen geológiai szempontok is hangsúlyosak.

Athenaeum Kiadó

1604140-121520.jpg

A barbárokra várva

J. M. Coetzee A barbárokra várva

Coetzee társadalmi disztópiájában talán az eredeti megjelenés dátum a legmeglepőbb: 1980. A regény történetében az egyszerű, hétköznapi életet élni akaró szereplők azzal szembesülnek, milyen, amikor a zsarnoki hatalom betolakszik az állampolgárok személyes terébe. Egy nagy birodalom egyik provinciáját ismerjük meg valahol a birodalom határvidékén. Kisvárosi környezetben élnek egyszerű emberek, azonban, ahogy a regény nyitányából megtudhatjuk, az kormányzat állambiztonsági vizsgálót delegál a városba, akinek az a célja és feladata, hogy alátámassza a kormánypropaganda által kreált történetet: a határon túl élő barbárok veszélyesek a birodalom civilizációjára, kultúrájára, és hamarosan elözönlik majd a birodalom területet, ha a birodalom nem előzi meg az inváziót. A kiadó ajánlása szerint, a világ, amit Coetzee 1980-ban fantáziaként megalkotott, azt Anna Politkovszkaja Orosz napló című visszaemlékezésében, a tíz évvel ezelőtti Oroszországban örökített meg – egy tetszőleges olvasó pedig szabadon értelmezheti a sztorit a mai Magyarország összefüggésében.

Athenaeum Kiadó

ID22-311312-121521.jpg

Amerigo

Nemes Péter: Amerigo

A huszadik század besorolhatatlan és zabolázhatatlan kalandora gyalog érkezett Németországból Itáliába. Magyarként lett az olasz képzőművészeti nagydíj nyertese, az albán kormány megbízott szobrásza, az amerikai galériások kedvence. Az ő domborműve köszönti a Rómába érkezőket, róla írt titokzatosan Szerb Antal az Utas és holdvilágban. Hozzá járt fel Federico Fellini, Salvador Dalí és Alberto Moravia, műteremlakásának kilincsét egymás kezébe adták a diplomaták és a bohémek, néha még a titkos ügynökök is. Neki osztottak szerepet A Keresztapában, és miatta vesztek össze a műkritikusok. Különös életútja betekintést enged a művészettörténet eddig ismeretlen részleteibe.

Európa Kiadó

1644077-121521.jpg

Hiányzó történetek

Hiányzó történetek - New York-i magyar zsidók történetei

A 2019 januárjában elhunyt Hermann Ildi fotóművész az Indexen megjelenő riportsorozatában számolt be Magyarországról New Yorkba elszármazott holokauszt-túlélők történeteiről. A kötet alapját ez a tízrészes cikksorozat képezi. A könyvben ezek bővített, szerkesztett változatán túl négy vadonatúj történet is olvasható, művészi felvételekkel illusztrálva. Egymásba fonódik a priváttörténelem a világ eseményeivel, melyet úgyszintén emberek közvetítenek: például az által, hogy miként viselkedett egy sorsfordító helyzetben egy szomszéd, egy katona, egy régi cseléd, egy barát vagy egy házmester. 14 sors: 14 hiányzó történet egyszerű emberekről, 14 történet a túlélésről.

Scolar Kiadó

muzeumshop_konyv_minden_mult_a_multam_katalogus_cover-121521.png

Minden múlt a múltam

Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan

A Fortepan gyűjteményéből válogató, azonos című kiállításhoz kapcsolódva jelent meg kötet. A digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria. A kiállított képek szorosan kapcsolódnak Magyarország XX. századi történelméhez. Az adott kor, melyben készültek, sokféle módon, számos rétegben jelenik meg ezeken a képeken, de a hangsúlyt a gyűjtemény gerincét adó privát fotókon keresztül az átlagember nézőpontja és életeseményei kapják. A kiállított, illetve a könyvben szereplő képekhez kapcsolódó személyes történeteknek csak egy része ismert épp a Fortepan gyűjteményben szereplő fotók talált kép-jellege miatt. A háttértörténet nélküli képeket a nézők egészíthetik ki saját fantáziájukkal vagy szerencsés esetben akár rá is ismerhetnek a családjukra.

Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria

1620819-121521.jpg

Az Operaház meséi

Az Operaház meséi

A mesés keretbe ágyazott ismeretterjesztő könyvből kiderül, hogy milyen szerepet játszott az Operaház építtetésében Fridmaniczky Poci, mire való a vasfüggöny, mi a különbség a mezzoszoprán és a tenor között, és miért egy ajtó alatt csúsztatva adagolta zenészeinek Mozart a Don Giovanni nyitányát. A kötetben Vibók Ildi mutatja be az Operaház építésének történetét és az operák világát egy ázott, fáradt postagalamb és egy magányos Operaház találkozásával. A finom humorú szöveget Szimonidesz Hajnalka gyönyörű illusztrációi emelik meg. 

Holnap Kiadó

Elhozzuk a világot neked!

Kapcsolódó

Elhozzuk a világot neked!

Április 25-én nyitja kapuit a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.

Karl Ove Knausgård lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál sztárja

Karl Ove Knausgård lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál sztárja

A norvég író önéletrajzi regénysorozatának negyedik kötetével érkezik a könyves eseményre jövő áprilisban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Rangos német irodalmi díjat kap Földényi F. László

A melankólia dicsérete című kötetéért veheti majd át a Lipcsei Könyvdíjat jövő márciusban.
Könyv hír

Harag Anita az egyik legfontosabb hazai irodalmi ösztöndíj győztese

Harag Anita lett a hetedik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. Az író a Évszakhoz képest hűvösebb című kötetéért részesült az elismerésben.
Könyv galéria

Régi idők karácsonyai az Országos Széchényi Könyvtárban

Múlt századi képeslapokkal, plakátokkal, régi ajándékokkal, játékokkal, korra jellemző érdekességekkel idézi fel az OSZK tárlata az ünnepek hangulatát.
Könyv mkke

Bizalmas adatok is járnak a kiadóktól a kötelespéldányok mellé?

A könyvkiadók érzékeny adataihoz is hozzáférne a kötelespéldányokra vonatkozó új szabályok szerint az OSZK és ezáltal az intézményt felügyelő miniszteri biztos, Demeter Szilárd. A példányszámok, az írók és a jogtulajdonosok személyes adatai sem lennének titok az állam előtt.
Könyv gyilkosság

A KGB ölte meg Albert Camus-t egy új könyv szerint

60 évvel azután, hogy Albert Camus halálos autóbalesetet szenvedett, egy új kutatás szerint KGB-ügynökök végeztek az antikommunista író-filozófussal.