Könyv

Ezt a könyvet még senki nem tudta elolvasni

2016.09.24. 10:24
Ajánlom
Hosszú idő után teszik szélesebb körben is elérhetővé a Voynich-kézirat néven ismert dokumentumot, amelynek tartalmát a mai napig homály fedi. Az ismeretlen írásjelekkel és nyelven írt könyvet eddig szigorúan őrizték, most azonban közel ezer másolatot készítenek belőle.

Az észak-spanyolországi Siloe kiadó már tíz éve próbálja elérni, hogy megkapja a jogot a különleges szöveg sokszorosítására. A cél, hogy amivel eddig a brit és az amerikai haditengerészet kódfejtői nem jártak sikerrel, hátha a civil lakosságnak nagyobb szerencséje lesz.

Voynich-kézirat

Voynich-kézirat (Fotó/Forrás: BBC)

Juan José Garcia a kiadó vezetője arról beszélt, hogy már a szöveg tapintása is különleges. Mint mondja: „megmagyarázhatatlan aurája van az iratnak, ami energiákkal tölti fel az embert.” A burgosi székhelyű kiadó, amely régi kéziratok sokszorosítására specializálódott, 898 darab másolat elkészítésére vette meg a jogokat - írja a The Guardian. Ígéretük szerint nem csak az írás, de a képek, illusztrációk és skiccek is az eredetivel megegyező állapotban láthatók majd a másolatokon. A kópiák viszonteladására közel 300 előrendelést vett már fel a cég, egyenként 7000-8000 euró között.

Voynich-kézirat

Voynich-kézirat (Fotó/Forrás: BBC)

A kézirat egykori tulajdonosáról, Wilfrid Michael Voynich amerikai könyvkereskedőről kapta a nevét, akihez 1912-ben került. A szöveg a becslések szerint a 15-16. század fordulóján íródhatott, de egyes vizsgálatok az 1400-as évek elejére teszik a keletkezését.

A szöveg több mint 170 000 különálló írásjelből áll, általában keskeny közökkel elválasztva. Bár még mindig vita tárgyát képezi, mely írásjelek különbözőek és melyek nem, egy 20–30 betűből álló ábécé alapján felírható szinte az egész szöveg, a kivétel néhány tucat különleges karakter, amelyek egyszer vagy kétszer fordulnak csak elő. A mű 234 darab 15 cm széles és 23 cm magas velumlapból áll, amelyből az oldalszámozás szerint negyvenkét lap hiányzik. A szöveg megírásához és az ábrák körvonalazásához valószínűleg lúdtollat használtak. A rajzok alapján a mű a korabeli tudományok és filozófiák szubjektív összefüggéseinek és más sajátságos tudománytalan elméletek megörökítésének tűnik.

Az eredeti iratot jelenleg a Yale Egyetem Beinecke Könyvtárában őrzik. Eddig egyetlen kópiát készítettek 2005-ben a régiségből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv képregény

Lorántffy Zsuzsanna, a képregényhős

A Nyugat + zombik alkotója 1655-be teleportálja magát, hogy beszámoljon Apáczai Csere János és II. Rákóczi összetűzéséről. A képregény csak lazán épít a történelmi tényekre, inkább sajátos humorú kedvcsináló.
Könyv

"Hollywoodban úgy tartották: ezek a közép-európaiak, ezek tudják a szakmát"

Volt idő, amikor referenciának számított Hollywoodban, ha valaki Közép-Európából származott - mondta el Muszatics Péter, akinek a jelenségről írt könyve most, a Könyvhétre jelent meg. A beszélgetésből az is kiderül, hogy a régióból származó filmesek hatása még mindig kézzel tapintható az amerikai filmeken.
Könyv

Ezek voltak a tavalyi év legjobb és legszebb gyerekkönyvei

Átadták az ÉV Gyerekkönyve valamint a 2017-es Szép Magyar Könyv díjakat - elismerést kapott többek között Sepsi László és Péczely Dóra is.
Könyv könyvhét

"Mintha a mese szó eleve azt sugalmazná, nem kell komolyan venni"

Megnyílt a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok budapesti rendezvénye a Vörösmarty téren. A hétfőig tartó programsorozatot Berg Judit író nyitotta meg, emlékeztetve, hogy a felnőtteknek szóló kiadványok mellett gyerekkönyvekkel is készültek a kiadók.
Könyv ünnepi könyvhét

15+1 könyv, amit meg kell szerezned a Könyvhéten

Mutatjuk, mi melyik köteteket szerezzük meg mindenképpen a június 7. és 11. között megrendezett 89. Ünnepi Könyvhéten. A regények, novellák és versek mellett arra biztatjuk olvasóinkat, hogy egy kicsit bátrabban kalandozzunk az irodalom határterületein is.