Könyv

„Ezt megint nem lehet majd elmesélni” – Mesterházi Mónika a Lírástudókban

2021.04.28. 16:25
Ajánlom
A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio április 28-án, szerda este fél 8-kor induló új irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az első adás vendége Mesterházi Mónika költő, műfordító.

„Énekre, zenére és versre van szükségünk a lelki stabilitáshoz” – vallja Szabó T. Anna, aki az írott szó mellett a jó beszélgetésekért is rajong. Ma este új arcát mutatja meg a Líra Könyv és a Fidelio új irodalmi podcastja, a Lírástudók műsorvezetőjeként: tartalmas beszélgetéseket kínál és segít eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

A Lírástudók fontos küldetése az újonnan megjelenő könyvek szemlézése, ezért a kéthetente szerdán jelentkező műsor könyvajánló rovattal indul, majd a műsorvezető egy-egy szerzővel beszélget új könyveikről, munkásságukról.

Az első adásban Szabó T. Anna vendége Mesterházi Mónika költő, műfordító lesz, akivel a költészet napjára megjelent, Nem félek című új verseskötetéről beszélgetnek.

mesterhazi_monika_szabo_t_anna-171914.jpg

Mesterházi Mónika és Szabó T. Anna (Fotó/Forrás: Fidelio)

Könyvajánló

Az adásban érintett könyvek:

Az első adás könyvajánló rovatában öt újonnan megjelent kiadványt mutatunk be, elsőként Michel Houellebecq Intervenciók 2020 című esszé és publicisztika válogatását. Jó szívvel ajánlja a kötetet Szabó T. Anna a legszélesebb olvasóközönség számára, a diákokat is beleértve, őt magát is nagyon felvillanyozták Houellebecq gondolatai. Mint mondja „rendkívül sűrű a kulturális tere”, igaz, „néha nehéz eldönteni, hogy a szerző hol ironizál és hol beszél komolyan”.

Jessikka Aro, fiatal finn újságírónő tényregényét, a Putyin trolljait szintén rendkívül fontosnak tartja a műsorvezető, aki gyerekkora óta jól ismeri és különösen érzékeny a propaganda módszereire. Az orosz információs háború fejezeteit, a deep fake korát bemutató kötet tanulságaként kiemeli: „Ne higgyünk még a saját szemünknek sem”.

Az apák fontosságát emeli ki Szabó T. Anna Selma van de Perre: Nevem Selma című regényének ajánlójában. Az apákét, akik megbíznak lányaikban és egyenlőségre nevelik őket. A szerző 98 éves korában döntött úgy, hogy fiatalkori holokauszt emlékeit megosztja az olvasókkal.

Szabó T. Anna kivételesnek tartja az írónő bátorságát, ellenállását, életútját, sőt diáklányként ő maga is szívesen választotta volna példaképének.

Schein Gábor: Ó, rinocérosz című verses regényére különös, mítoszteremtő világa miatt esett a műsorvezető választása. Kiemeli a kötet játékosságát, Schein Gábor ugyanis európai mitológiánk, kultúrtörténetünk középpontjába állítja a rinocéroszt és mindent behelyettesít választott jelképével. „Minden, amit a rinocéroszról tudni akartál, de nem merted megkérdezni” – mondja Szabó T. Anna a kötetről és egyben példamutatónak állítja minden költő és a költészet játékosságára nyitott olvasó elé.

Dekameron-projekt – 29 új novella a járvány idejéből – A The New York Times válogatása címmel vadonatúj novelláskötet jelent meg Boccaccio Dekameronjára reflektálva.

A novellagyűjtemény egyszerre kordokumentum a pandémia okozta korszakos sokkra, és irodalmi gyógyír bezártság és szorongás ellen.

Szabó T. Anna a kötet világhírű alkotói közül Margaret Atwood írására hívja fel a figyelmet, akit hátborzongató, mégis nagyon vicces sci-fi világáért emel ki.

Az első adás itt hallgatható meg:

A Lírástudók minden második szerdán este fél 8-kor jelentkezik új részekkel.

Fejléckép: Szabó T. Anna (fotó: Dragomán György)

Gyorsan ható érzelmi immunerősítők Szabó T. Anna új irodalmi podcastjában

Kapcsolódó

Gyorsan ható érzelmi immunerősítők Szabó T. Anna új irodalmi podcastjában

Szabó T. Anna szerint a bajban különösen nagy szükségünk van a versre és az írott szóra, de talán a legfontosabbak a jó beszélgetések. Az április 28-án, szerdán este fél 8-kor induló Lírástudók podcast egyszerre kínálja mindkettőt: tartalmas beszélgetéseket ígér és segít eligazodni a könyvesboltok újdonságai között. Partnere a Líra Könyv és a Fidelio.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Könyv hír

Bartók Imre kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

A díjat Lovak a folyóban című, 2021-ben a Jelenkor kiadónál megjelent regényéért vehette át Szörényi László irodalomtörténésztől, a Mészöly Miklós Egyesület elnökétől – adta hírül a Litera.
Könyv hír

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Könyv hír

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.