Könyv

„Ezt megint nem lehet majd elmesélni” – Mesterházi Mónika a Lírástudókban

2021.04.28. 16:25
Ajánlom
A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio április 28-án, szerda este fél 8-kor induló új irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az első adás vendége Mesterházi Mónika költő, műfordító.

„Énekre, zenére és versre van szükségünk a lelki stabilitáshoz” – vallja Szabó T. Anna, aki az írott szó mellett a jó beszélgetésekért is rajong. Ma este új arcát mutatja meg a Líra Könyv és a Fidelio új irodalmi podcastja, a Lírástudók műsorvezetőjeként: tartalmas beszélgetéseket kínál és segít eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

A Lírástudók fontos küldetése az újonnan megjelenő könyvek szemlézése, ezért a kéthetente szerdán jelentkező műsor könyvajánló rovattal indul, majd a műsorvezető egy-egy szerzővel beszélget új könyveikről, munkásságukról.

Az első adásban Szabó T. Anna vendége Mesterházi Mónika költő, műfordító lesz, akivel a költészet napjára megjelent, Nem félek című új verseskötetéről beszélgetnek.

mesterhazi_monika_szabo_t_anna-171914.jpg

Mesterházi Mónika és Szabó T. Anna (Fotó/Forrás: Fidelio)

Könyvajánló

Az adásban érintett könyvek:

Az első adás könyvajánló rovatában öt újonnan megjelent kiadványt mutatunk be, elsőként Michel Houellebecq Intervenciók 2020 című esszé és publicisztika válogatását. Jó szívvel ajánlja a kötetet Szabó T. Anna a legszélesebb olvasóközönség számára, a diákokat is beleértve, őt magát is nagyon felvillanyozták Houellebecq gondolatai. Mint mondja „rendkívül sűrű a kulturális tere”, igaz, „néha nehéz eldönteni, hogy a szerző hol ironizál és hol beszél komolyan”.

Jessikka Aro, fiatal finn újságírónő tényregényét, a Putyin trolljait szintén rendkívül fontosnak tartja a műsorvezető, aki gyerekkora óta jól ismeri és különösen érzékeny a propaganda módszereire. Az orosz információs háború fejezeteit, a deep fake korát bemutató kötet tanulságaként kiemeli: „Ne higgyünk még a saját szemünknek sem”.

Az apák fontosságát emeli ki Szabó T. Anna Selma van de Perre: Nevem Selma című regényének ajánlójában. Az apákét, akik megbíznak lányaikban és egyenlőségre nevelik őket. A szerző 98 éves korában döntött úgy, hogy fiatalkori holokauszt emlékeit megosztja az olvasókkal.

Szabó T. Anna kivételesnek tartja az írónő bátorságát, ellenállását, életútját, sőt diáklányként ő maga is szívesen választotta volna példaképének.

Schein Gábor: Ó, rinocérosz című verses regényére különös, mítoszteremtő világa miatt esett a műsorvezető választása. Kiemeli a kötet játékosságát, Schein Gábor ugyanis európai mitológiánk, kultúrtörténetünk középpontjába állítja a rinocéroszt és mindent behelyettesít választott jelképével. „Minden, amit a rinocéroszról tudni akartál, de nem merted megkérdezni” – mondja Szabó T. Anna a kötetről és egyben példamutatónak állítja minden költő és a költészet játékosságára nyitott olvasó elé.

Dekameron-projekt – 29 új novella a járvány idejéből – A The New York Times válogatása címmel vadonatúj novelláskötet jelent meg Boccaccio Dekameronjára reflektálva.

A novellagyűjtemény egyszerre kordokumentum a pandémia okozta korszakos sokkra, és irodalmi gyógyír bezártság és szorongás ellen.

Szabó T. Anna a kötet világhírű alkotói közül Margaret Atwood írására hívja fel a figyelmet, akit hátborzongató, mégis nagyon vicces sci-fi világáért emel ki.

Az első adás itt hallgatható meg:

A Lírástudók minden második szerdán este fél 8-kor jelentkezik új részekkel.

Fejléckép: Szabó T. Anna (fotó: Dragomán György)

Gyorsan ható érzelmi immunerősítők Szabó T. Anna új irodalmi podcastjában

Kapcsolódó

Gyorsan ható érzelmi immunerősítők Szabó T. Anna új irodalmi podcastjában

Szabó T. Anna szerint a bajban különösen nagy szükségünk van a versre és az írott szóra, de talán a legfontosabbak a jó beszélgetések. Az április 28-án, szerdán este fél 8-kor induló Lírástudók podcast egyszerre kínálja mindkettőt: tartalmas beszélgetéseket ígér és segít eligazodni a könyvesboltok újdonságai között. Partnere a Líra Könyv és a Fidelio.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Zenés színház

„A csodát vissza a közönségnek” – Kesselyák Gergely is pályázik az Opera élére

A karmester közösségi oldalán jelentette be, hogy beadta pályázatát az intézmény főigazgatói posztjára, és közzétette pályázatának legfontosabb pontjait.
Vizuál

Ingyenesen nézhető filmekkel tiszteleg Ragályi Elemér emléke előtt a FILMIO

Április 2-a estig ingyenesen nézhetünk meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján három filmet, amelyet a március 30-án elhunyt operatőr fényképezett.
Könyv

23 kortárs író dolgozik Budapest nagyregényén

A projektben részt vevő művészek már kiválasztották a lakosság által beküldött történeteket legjobbjait, és hozzá is láttak a fejezetek megírásához. A könyvet novemberben vehetjük kézbe.
Klasszikus

„Ha nem áldozunk az oktatásra, ne várjuk, hogy a fiatalok értelmiségi felnőtté váljanak” – Interjú Farkas Gáborral

Farkas Gábor zongoraművész életében egyaránt fontos szerep jut a tanításnak és az előadó- művészetnek. A Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetőjével áprilisi koncertje kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Egy elnémíthatatlan hang – 90 éves lenne Konrád György

Fiatalon megjárta a birkenaui haláltábort, később hiába írta meg a kortárs magyar irodalom egyik legfontosabb regényét, politikai okokból cenzúrázták és letiltották műveit. Ma ünnepelné kilencvenedik születésnapját Konrád György.
Könyv hír

23 kortárs író dolgozik Budapest nagyregényén

A projektben részt vevő művészek már kiválasztották a lakosság által beküldött történeteket legjobbjait, és hozzá is láttak a fejezetek megírásához. A könyvet novemberben vehetjük kézbe.
Könyv hír

Nem adják át idén a Libri irodalmi díjakat

A Libri az olvasás népszerűsítését célzó programok létrehozását tervezi, amelynek részeként egy interaktív kampányt is elindítanak a honlapjukon.
Könyv podcast

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.
Könyv hír

Kiss Noémi és Péntek Orsolya kapta a Békés Pál-díjat

Az elismerést olyan prózaírók kaphatják meg, akik műveikben a történetmondás hagyományának megőrzésére és megújítására tesznek kísérletet.