Könyv

„Ezt megint nem lehet majd elmesélni” – Mesterházi Mónika a Lírástudókban

2021.04.28. 16:25
Ajánlom
A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio április 28-án, szerda este fél 8-kor induló új irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az első adás vendége Mesterházi Mónika költő, műfordító.

„Énekre, zenére és versre van szükségünk a lelki stabilitáshoz” – vallja Szabó T. Anna, aki az írott szó mellett a jó beszélgetésekért is rajong. Ma este új arcát mutatja meg a Líra Könyv és a Fidelio új irodalmi podcastja, a Lírástudók műsorvezetőjeként: tartalmas beszélgetéseket kínál és segít eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

A Lírástudók fontos küldetése az újonnan megjelenő könyvek szemlézése, ezért a kéthetente szerdán jelentkező műsor könyvajánló rovattal indul, majd a műsorvezető egy-egy szerzővel beszélget új könyveikről, munkásságukról.

Az első adásban Szabó T. Anna vendége Mesterházi Mónika költő, műfordító lesz, akivel a költészet napjára megjelent, Nem félek című új verseskötetéről beszélgetnek.

mesterhazi_monika_szabo_t_anna-171914.jpg

Mesterházi Mónika és Szabó T. Anna (Fotó/Forrás: Fidelio)

Könyvajánló

Az adásban érintett könyvek:

Az első adás könyvajánló rovatában öt újonnan megjelent kiadványt mutatunk be, elsőként Michel Houellebecq Intervenciók 2020 című esszé és publicisztika válogatását. Jó szívvel ajánlja a kötetet Szabó T. Anna a legszélesebb olvasóközönség számára, a diákokat is beleértve, őt magát is nagyon felvillanyozták Houellebecq gondolatai. Mint mondja „rendkívül sűrű a kulturális tere”, igaz, „néha nehéz eldönteni, hogy a szerző hol ironizál és hol beszél komolyan”.

Jessikka Aro, fiatal finn újságírónő tényregényét, a Putyin trolljait szintén rendkívül fontosnak tartja a műsorvezető, aki gyerekkora óta jól ismeri és különösen érzékeny a propaganda módszereire. Az orosz információs háború fejezeteit, a deep fake korát bemutató kötet tanulságaként kiemeli: „Ne higgyünk még a saját szemünknek sem”.

Az apák fontosságát emeli ki Szabó T. Anna Selma van de Perre: Nevem Selma című regényének ajánlójában. Az apákét, akik megbíznak lányaikban és egyenlőségre nevelik őket. A szerző 98 éves korában döntött úgy, hogy fiatalkori holokauszt emlékeit megosztja az olvasókkal.

Szabó T. Anna kivételesnek tartja az írónő bátorságát, ellenállását, életútját, sőt diáklányként ő maga is szívesen választotta volna példaképének.

Schein Gábor: Ó, rinocérosz című verses regényére különös, mítoszteremtő világa miatt esett a műsorvezető választása. Kiemeli a kötet játékosságát, Schein Gábor ugyanis európai mitológiánk, kultúrtörténetünk középpontjába állítja a rinocéroszt és mindent behelyettesít választott jelképével. „Minden, amit a rinocéroszról tudni akartál, de nem merted megkérdezni” – mondja Szabó T. Anna a kötetről és egyben példamutatónak állítja minden költő és a költészet játékosságára nyitott olvasó elé.

Dekameron-projekt – 29 új novella a járvány idejéből – A The New York Times válogatása címmel vadonatúj novelláskötet jelent meg Boccaccio Dekameronjára reflektálva.

A novellagyűjtemény egyszerre kordokumentum a pandémia okozta korszakos sokkra, és irodalmi gyógyír bezártság és szorongás ellen.

Szabó T. Anna a kötet világhírű alkotói közül Margaret Atwood írására hívja fel a figyelmet, akit hátborzongató, mégis nagyon vicces sci-fi világáért emel ki.

Az első adás itt hallgatható meg:

A Lírástudók minden második szerdán este fél 8-kor jelentkezik új részekkel.

Fejléckép: Szabó T. Anna (fotó: Dragomán György)

Gyorsan ható érzelmi immunerősítők Szabó T. Anna új irodalmi podcastjában

Kapcsolódó

Gyorsan ható érzelmi immunerősítők Szabó T. Anna új irodalmi podcastjában

Szabó T. Anna szerint a bajban különösen nagy szükségünk van a versre és az írott szóra, de talán a legfontosabbak a jó beszélgetések. Az április 28-án, szerdán este fél 8-kor induló Lírástudók podcast egyszerre kínálja mindkettőt: tartalmas beszélgetéseket ígér és segít eligazodni a könyvesboltok újdonságai között. Partnere a Líra Könyv és a Fidelio.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Vizuál

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Könyv hír

Kortárs költők a köztereken – költészet napi játékra invitál a Libri

Mások mellett Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton és Varró Dani köteteivel gazdagodhatnak a szemfüles irodalomrajongók a fővárosban. A Libri a rendszeres, napi versolvasásra szeretné felhívni a figyelmet.
Könyv magazin

Még a matematikai képességeket is fejleszti a versolvasás

Önismeret, kreativitás, kritikai gondolkodás, nyelvi fejlődés – a magyar költészet napja alkalmából Nyáry Krisztián gyűjtötte össze, milyen pozitív hatásokkal lehet a gyerekekre a versolvasás. 
Könyv ajánló

Min lehet együtt kuncogni a filozófusokkal?

Thomas Cathcart és Daniel Klein könyvéről nem könnyű eldönteni, hogy egy filozofikus viccgyűjtemény vagy egy vicces filozófiai alkotás. Annyi bizonyos, hogy két alkotóeleme van, a vicc és a filozófia.
Könyv hír

Idén is van magyar stand a Bolognai Gyermekkönyvvásáron

Önálló standon népszerűsíti a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a hazai gyermekkönyveket az április 8. és 11. között zajló Bolognai Gyermekkönyvvásáron – tette közzé az intézmény.