Könyv

„Ezt megint nem lehet majd elmesélni” – Mesterházi Mónika a Lírástudókban

2021.04.28. 16:25
Ajánlom
A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio április 28-án, szerda este fél 8-kor induló új irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az első adás vendége Mesterházi Mónika költő, műfordító.

„Énekre, zenére és versre van szükségünk a lelki stabilitáshoz” – vallja Szabó T. Anna, aki az írott szó mellett a jó beszélgetésekért is rajong. Ma este új arcát mutatja meg a Líra Könyv és a Fidelio új irodalmi podcastja, a Lírástudók műsorvezetőjeként: tartalmas beszélgetéseket kínál és segít eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

A Lírástudók fontos küldetése az újonnan megjelenő könyvek szemlézése, ezért a kéthetente szerdán jelentkező műsor könyvajánló rovattal indul, majd a műsorvezető egy-egy szerzővel beszélget új könyveikről, munkásságukról.

Az első adásban Szabó T. Anna vendége Mesterházi Mónika költő, műfordító lesz, akivel a költészet napjára megjelent, Nem félek című új verseskötetéről beszélgetnek.

mesterhazi_monika_szabo_t_anna-171914.jpg

Mesterházi Mónika és Szabó T. Anna (Fotó/Forrás: Fidelio)

Könyvajánló

Az adásban érintett könyvek:

Az első adás könyvajánló rovatában öt újonnan megjelent kiadványt mutatunk be, elsőként Michel Houellebecq Intervenciók 2020 című esszé és publicisztika válogatását. Jó szívvel ajánlja a kötetet Szabó T. Anna a legszélesebb olvasóközönség számára, a diákokat is beleértve, őt magát is nagyon felvillanyozták Houellebecq gondolatai. Mint mondja „rendkívül sűrű a kulturális tere”, igaz, „néha nehéz eldönteni, hogy a szerző hol ironizál és hol beszél komolyan”.

Jessikka Aro, fiatal finn újságírónő tényregényét, a Putyin trolljait szintén rendkívül fontosnak tartja a műsorvezető, aki gyerekkora óta jól ismeri és különösen érzékeny a propaganda módszereire. Az orosz információs háború fejezeteit, a deep fake korát bemutató kötet tanulságaként kiemeli: „Ne higgyünk még a saját szemünknek sem”.

Az apák fontosságát emeli ki Szabó T. Anna Selma van de Perre: Nevem Selma című regényének ajánlójában. Az apákét, akik megbíznak lányaikban és egyenlőségre nevelik őket. A szerző 98 éves korában döntött úgy, hogy fiatalkori holokauszt emlékeit megosztja az olvasókkal.

Szabó T. Anna kivételesnek tartja az írónő bátorságát, ellenállását, életútját, sőt diáklányként ő maga is szívesen választotta volna példaképének.

Schein Gábor: Ó, rinocérosz című verses regényére különös, mítoszteremtő világa miatt esett a műsorvezető választása. Kiemeli a kötet játékosságát, Schein Gábor ugyanis európai mitológiánk, kultúrtörténetünk középpontjába állítja a rinocéroszt és mindent behelyettesít választott jelképével. „Minden, amit a rinocéroszról tudni akartál, de nem merted megkérdezni” – mondja Szabó T. Anna a kötetről és egyben példamutatónak állítja minden költő és a költészet játékosságára nyitott olvasó elé.

Dekameron-projekt – 29 új novella a járvány idejéből – A The New York Times válogatása címmel vadonatúj novelláskötet jelent meg Boccaccio Dekameronjára reflektálva.

A novellagyűjtemény egyszerre kordokumentum a pandémia okozta korszakos sokkra, és irodalmi gyógyír bezártság és szorongás ellen.

Szabó T. Anna a kötet világhírű alkotói közül Margaret Atwood írására hívja fel a figyelmet, akit hátborzongató, mégis nagyon vicces sci-fi világáért emel ki.

Az első adás itt hallgatható meg:

A Lírástudók minden második szerdán este fél 8-kor jelentkezik új részekkel.

Fejléckép: Szabó T. Anna (fotó: Dragomán György)

Gyorsan ható érzelmi immunerősítők Szabó T. Anna új irodalmi podcastjában

Kapcsolódó

Gyorsan ható érzelmi immunerősítők Szabó T. Anna új irodalmi podcastjában

Szabó T. Anna szerint a bajban különösen nagy szükségünk van a versre és az írott szóra, de talán a legfontosabbak a jó beszélgetések. Az április 28-án, szerdán este fél 8-kor induló Lírástudók podcast egyszerre kínálja mindkettőt: tartalmas beszélgetéseket ígér és segít eligazodni a könyvesboltok újdonságai között. Partnere a Líra Könyv és a Fidelio.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Élőben rendezik meg a jubileumi Margó Fesztivált

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál a 2020-as online szemle után júniusban újra megnyitja kapuit az irodalomszerető közönség előtt, a korábbi évekhez hasonlóan színes és izgalmas irodalmi-zenei programokat kínálva az érdeklődőknek.
Könyv podcast

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Könyv ajánló

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.
Könyv hír

Bereményi Gézáé és Grecsó Krisztiáné a Libri irodalmi díj

A díjátadó a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán zajlott le, a Libri irodalmi díj nyertese 2021-ben Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye, a közönségdíjat Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete kapta.
Könyv hír

Összművészeti albummal jelentkezik drMáriás

A festő-író-zenész idén ünnepli 55. születésnapját, zenekara, a Tudósok pedig 35 éve van jelen a magyar zenei életben. A dupla évforduló alkalmából Művészeti konzultáció címmel album jelenik a Magyar Műhely Kiadó gondozásában.