Könyv

Fájó űrt hagyott maga után a Libri irodalmi díj

2023.04.18. 15:55
Ajánlom
Grecsó Krisztián, Krusovszky Dénes, Láng Zsolt, Tompa Andrea és Török András is aggodalmát fejezte ki a Libri irodalmi díjak megszüntetése kapcsán.

Amint arról mi is beszámoltunk, idén nem adják át a 2016-ban alapított Libri irodalmi díjakat, a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb elismerését. A Libri-Bookline gazdasági okokra hivatkozott, hozzátették ugyanakkor, hogy továbbra is elkötelezettek a kortárs magyar szerzők és műveik iránt, így a jövőben megújult formában népszerűsítik az irodalmat. A hír kapcsán többen is aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy ezzel megszűnt az utolsó államtól független irodalmi elismerés is. 

Török András

Garaczi László osztotta meg Facebook-oldalán Török András, a Summa Artium elnökének írását – az intézet végezte a háttérmunkát a 2020-ban megszűnt Aegon Művészeti Díj odaítélésénél –, amelyben arról ír, meglepte a Libri-díjak megszüntetése.

Informális csatornákon át azt tudtam meg, hogy nem pénzügyi gondok álltak a háttérben. Csak egy változtatási vágy.

De hát annyiféleképpen lehetett volna változtatni… Lecserélni, vagy kicsit változtatni a zsűrin, megszüntetni az ellentmondásos közönségdíjat, elhagyni a költséges díjkiosztó ünnepséget, összevonni egy másik eseménnyel” – írta bejegyzésében. Hozzátette, nyitva áll az út egy új díj alapítása előtt, amely elsősorban nem cégeknek, hanem magántámogatóknak „állna jól”. Mint mondta, a magyar irodalmi élet akkor járna jól, ha az új elismerés fél szemmel az angol Booker-díjra sandítana, amely az újítások és az értékek mellett az olvasmányosságot is szem előtt tartja.

Úgy fogalmazott, a nemzetközi tapasztalatok szerint egy jó kulturális díj presztízsét a következő öt dolog szavatolhatja:

  1. Egy jó, megjegyezhető név.
  2. Az odaítélés transzparens volta, világos küldetés mentén.
  3. Függetlenség az államtól, a pártpolitikától, az üzleti érdekektől.
  4. Jelentős múlt, állandóság.
  5. Jelentős díjösszeg.

A Summa Artium számításai szerint egy ilyen díjnak ma legalább nettó tízmillió forinttal kellene járnia.

Tompa Andra

Reagált a hírre Tompa Andrea író is, aki 2018-ban nyerte el a Libri irodalmi díjat Omerta című regényével. A művész sajnálatát fejezte ki, hogy már a „független (vagy legalábbis annak látszó)” díjak is megszűnnek. „Az állami díjak meg olyanok, amilyenek, nem érdemes itt szólni erről, elég széles már azon írók (művészek) köre, akik nem fognak ettől a mostani államtól semmiféle elismerésben részesülni. De hogy a független díjak is működésképtelenek, elsősorban a »nagyok«, még akkor is, ha sok szempontból lehet őket kritizálni, szomorú” – írta. Úgy látszik, csak a kis, civil díjak életképesek, mert azokat nem a pénz vagy a gazdasági érdek mozgatja, hanem a civilek elkötelezettsége, értékrendje – tette hozzá.

Ez mind a jelen világunk állapotát mutatja

– zárta bejegyzését.

Krusovszky Dénes

Szintén megszólalt az ügyben Krusovszky Dénes – a 2019-es Libri irodalmi közönség díj nyertese –, aki az Index megkeresésére elmondta, arra gyanakszik, hogy a döntés hátterében valójában nem gazdasági okok állnak, mint ahogy azt a díj szervezői kommunikálták. „Lehet tudni, hogy hogy a cég nincs se csődközeli állapotban, se különösebben nehéz helyzetben. Maga a díj költsége mindennel együtt is eltörpülhetett a vállalat éves nyeresége mellett.

Egyszóval nyilván nem a nadrágszíj meghúzása miatt döntöttek így, ami az egészet még szomorúbbá teszi

– nyilatkozta.

Kitért arra is, hogy a Libri-díjak jelentősége – túl azon, hogy a hagyományos állami elismerések mára fokozatosan leértékelődtek – abban állt, hogy jelentős segítséget nyújtott a szerzőknek, hogy eljussanak az olvasókhoz. „Ez azért is volt fontos, mert amúgy a könyvkiadóknak ma már szinte semmi pénzük nincs az egyes művek reklámozására. Ezt a funkciót részben átvette a díj, hiszen a shortlisten szereplő mind a tíz könyv megkapta a maga reklámhátterét. Hát, ennek is vége van most” – mondta.

Grecsó Krisztián

A lap megkereste Grecsó Krisztiánt is, aki 2019-ben, majd 2020-ban is megkapta a Libri irodalmi közönség díjat. A József Attila-díjas költő, író elárulta, már régóta tudta a rossz hírt. A művész ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy az Aegon Művészeti Díj megszűnése után a Librié lett a legnagyobb presztízsű elismerés. Ráadásul – fűzte tovább gondolatait – a Libri remekül meg tudta tölteni tartalommal a saját, máskor „csupasz marketingre” használt reklámfelületeit, és mindezt a másik oldalról még a díj presztízsének növelésére, értékére is tudta használni, címkézni, ami dupla haszon. „Nem vagyok szakember, se a stáb tagja, és lehet, hogy tévedek, de nekem nem jön ki a matek. Ezt a díjat anyagi okok miatt szerintem nem érte meg megszüntetni” – fogalmazott.

Láng Zsolt

Láng Zsolt, a 2020-as Libri irodalmi díj nyertese ugyancsak arról számolt be, hogy váratlanul érte a hír, mivel mindig meglepi, ha valami jó megszűnik. „Ez a díj pedig jól működött: több mint százan választották ki a tíz döntős könyvet, közülük egy szintén gondosan összeválogatott, széles spektrumú zsűri emelte ki a legjobbat. […] Olyan szerzők is a figyelem középpontjába kerültek, akik viszonylag ritkán publikálnak. És ha már szóba került a figyelem, ez a díj leginkább az olvasóknak szólt, segítette őket a tájékozódásban. A díj nélkül ők nagyon sokat veszítenek” – hangsúlyozta az író.

A Libri irodalmi díjak nyertesei

2016
Libri irodalmi díj: Rakovszky Zsuzsa: Fortepan (Magvető, 2015)
Libri irodalmi közönségdíj: Bartis Attila: A vége (Magvető, 2015)

2017
Libri irodalmi díj: Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája (Kalligram, 2016)
Libri irodalmi közönségdíj: Kepes András: Világkép (Libri, 2016)

2018
Libri irodalmi díj: Tompa Andrea: Omerta (Jelenkor, 2017)
Libri irodalmi közönségdíj: Bödőcs TiborAddig se iszik (Helikon, 2017)

2019
Libri irodalmi díj: Szvoren Edina: Verseim (Magvető, 2018)
Libri irodalmi közönségdíj: Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem (Magvető, 2018)

2020
Libri irodalmi díj: Láng Zsolt: Bolyai (Jelenkor, 2019)
Libri irodalmi közönségdíj: Grecsó Krisztián: Vera (Magvető, 2019)

2021
Libri irodalmi díj: Bereményi Géza: Magyar Copperfield (Magvető, 2020)
Libri irodalmi közönségdíj: Grecsó Krisztián: Magamról többet (Magvető, 2020)

2022
Libri irodalmi díj: Krasznahorkai László: Herscht 07769 (Magvető, 2021)
Libri irodalmi közönségdíj: Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs (Libri, 2021)

Fejléckép: Bödőcs Tibor és Krasznahorkai László a 2022-es Libri irodalmi díj átadóján (Fotó/Forrás: Miknyóczki Dóra / Libri)

„Átalakul az apák szerepe a családban” – Grecsó Krisztián a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

„Átalakul az apák szerepe a családban” – Grecsó Krisztián a Lírástudók vendége

Új könyve, a Lányos apa kapcsán saját szülői példáiról, a kitárulkozás nehézségeiről, az apasággal járó örömökről és nehézségekről kérdezte Grecsó Krisztiánt a Lírástudók podcast műsorvezetője, Grisnik Petra.

Láng Zsolt:

Láng Zsolt: "már a kezdetekkor olyan úton járt ez a könyv, amire írása közben nem számítottam"

A friss Libri-díjas Láng Zsoltot közvetlenül azután kérdeztük, hogy értesültünk az idei díjazottakról. A szerző elárulta, hogyan játszott közre a regény megírásában egy elveszett Bolyai-rajz és azt is, miben hasonlít a kolostorban töltött ösztöndíj a karanténra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.
Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.