Könyv

Fél szemére megvakult, egyik kezére pedig lebénult Salman Rushdie

2022.10.24. 10:15
Ajánlom
A John Lennon elleni merénylethez hasonlította Salman Rushdie ügynöke az író ellen elkövetett támadást. A Sátáni versek szerzőjének ügynöke hosszú idő után először adott nyilatkozatot, amelyben beszélt a művész állapotáról is.

Több mint két hónap után újabb hírek érkeztek Salman Rushdie állapotáról: az író – akit augusztus 12-én egy New York-i rendezvényen késelt meg egy férfi – maradandó károsodásokat szenvedett. Ügynöke, Andrew Wylie a spanyol El Paísnak adott interjújában megerősítette, hogy a Sátáni versek szerzője fél szemére megvakult, valamint az egyik kezét sem fogja tudni használni többé idegkárosodás miatt. Hozzátette, a nyakán három súlyos sérülést szenvedett, illetve körülbelül tizenöt seb van a mellkasán és a törzsén.

Szóval ez egy brutális támadás volt

– fogalmazott.

Arról, hogy az író jelenleg is kórházban van-e, biztonsági okokból nem nyilatkozott. Mint mondta, a legfontosabb jelenleg az, hogy életben van.

Kitért arra is, Rushdie a múltban többször is említette, hogy bármikor megtörténhet egy ehhez hasonló támadás.

Az ilyesmi ellen azonban nem védekezhetsz, mert teljesen kiszámíthatatlan és illogikus. Olyan, mint John Lennon meggyilkolása

– mondta.

GettyImages-1415830675-094809.jpg

„Ha nem vagyunk biztosak a szabadságunkban, akkor nem vagyunk szabadok" – tüntetés Salman Rushdie mellett 2022. augusztus 19-én New Yorkban (Fotó/Forrás: Michael M. Santiago/Getty Images Hungary)

Mint ismert, az íróra a Sátáni versek című regénye miatt 1989-ben az akkori iráni vezető kimondta a fatvát, az iszlám állam halálos ítéletét, amely miatt Rushdie-nak éveken keresztül bujkálnia kellett.

A támadásról és következményeiről mi is beszámoltunk, ahogy arról is, hogy Hadi Matar, a 24 éves támadó mindössze két oldalt olvasott el a szerző említett regényéből. A férfi a bírósági meghallgatásán nem ismerte el bűnösségét. 

Londonban nemrég kortárs írók tisztelegtek Rushdie életműve előtt, hogy felhívják a figyelmet a szólásszabadságra, illetve az arra leselkedő veszélyekre.

A Helikon Kiadó gondozásában éppen októberben jelentek meg az író válogatott esszéi Az igazság nyelve címmel. A 2003 és 2020 között keletkezett szövegekben Rushdie a háttérbe szoruló hagyományokról, a regény természetéről, irodalmi hőseiről és politikáról is szót ejt a maga szórakoztató stílusában, mindannyiszor hitet téve a művészet és az egyén szabadsága mellett.

Fejléckép: Salman Rushdie 2017-ben a Frankfurti Könyvvásáton (Fotó/Forrás: Hannelore Foerster/Getty Images Hungary)

Tóth Krisztina: Ne húzzuk be a nyakunkat!

Kapcsolódó

Tóth Krisztina: Ne húzzuk be a nyakunkat!

Az írók szerepéről, a múlt borzalmainak lejegyzéséről, a populizmus terjedéséről, valamint a társadalmak szélsőséges megosztottságáról beszélt Tóth Krisztina a Könyvfesztivál megnyitóeseményén. Az idei díszvendéget, Szvetlana Alekszijevicset Háy Hános laudálta.

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Könyv

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Klasszikus

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Könyv ajánló

Krasznahorkai Lászlóról szóló monográfia jelenik meg januárban

Szabó Gábor Kilátás az utolsó hajóról – Krasznahorkai László prózavilága című kötete 2024. január végén jelenik meg a Magvető Kiadó gondozásában, akik ezzel a kiadvánnyal köszöntik a kerek születésnapját ünneplő szerzőt.
Könyv ajánló

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.
Könyv podcast

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Könyv gyász

Elhunyt Vajda Mihály

A Széchenyi-díjas filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 88 éves volt. Vajda Mihály munkásságát elsősorban a fenomenológia, a 20. századi német filozófia és a totalitariánus társadalmak elmélete terén fejtette ki.