Könyv

Fókuszban a novellairodalom – indul a Prózamaraton

2023.03.07. 10:15
Ajánlom
Szeptember 21-én rendezik meg először a magyar novellairodalmat népszerűsítő Prózamaratont. A programsorozat kísérőrendezvényeként színházi és reklámfilmes pályázatokat is meghirdettek a szervezők.

Prózamaraton névvel új programsorozatot indít a Magyar Napló Kiadó, az MTVA és a Thália Színház. A kezdeményezéssel a magyar novellairodalom legfrissebb alkotásait szeretnék népszerűsíteni, nem csak az irodalom-, hanem a színház- és filmkedvelő közönséget is.

3362445-100848.jpg

Az év novellái 2023 (Fotó/Forrás: Lira.hu)

Az esemény alapját Az év novellái 2023 antológia adja, amely a közelmúltban jelent meg. A kötetbe Erős Kinga kritikus, Bíró Gergely szerkesztő, a Magyar Napló folyóirat főszerkesztő-helyettese válogatta be harmincöt szerző írását.

A 2002 óta évente megjelenő kötet szerzői: Marosi Gyula, Hegedűs Imre János, Mezey Katalin, Patócs Molnár János, Zöldy Pál, Majoros Sándor, Juhász Zsuzsanna, Száraz Miklós György, Kontra Ferenc, Horváth (EÖ) Tamás, Sütő-Nagy Zsolt, Szántó T. Gábor, Ficsku Pál, Győry Domonkos, Mirtse Zsuzsa, Kötter Tamás, Mátyus Melinda, Tallér Edina, Megyeri Edit Tünde, Balogh Robert, Kiss Judit Ágnes, Molnár Sára, Burns Katalin, Győrffy Ákos, Nádasi Krisztina, Zsidó Ferenc, Gerzsenyi Gabriella, Sárfi N. Adrienn, Szilágyi-Nagy Ildikó, Nattán-Angeli Nóra, Jánoki-Kis Viktória, Regős Mátyás, Vörös Anna, Vida Krisztina, Sarnyai Benedek Máté.

A Prózamaratont 2023. szeptember 21-én, a magyar dráma napján rendezik meg 10 és 20 óra között.

A program során az antológia szerzői – a Versmaratonhoz hasonlóan – óránkénti bontásban kerülnek színpadra, ahol az MTVA műsorvezetői beszélgetnek velük szakmai életükről, műveikről, valamint felolvasnak egy-egy részletet is a szövegükből.

PrózaPódium

A kezdeményezés egyik kísérőrendezvényeként a Thália Színház partnerségével megszervezik a PrózaPódiumot is, amelynek részeként középiskolai színjátszó csoportok részére hirdetnek pályázatot az antológiában olvasható novellák színrevitelére. A legfeljebb húsz perces darabról készült felvételek alapján a szakmai zsűri kiválasztja az öt döntőbe jutó produkciót.

A döntősök számára a zsűri tagjai személyes konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a darab betanulása során a Thália Télikert színpadán, ahol a döntő zajlik. A zsűri tagjai: Gubás Gabi színművész; Csőre Gábor, színművész; Zsiga Kristóf, a Magyar Napló Kiadó képviselője.

A pályaműveket május 18-ig van lehetőségünk beküldeni. A döntőt szeptember 16-án rendezik meg.

Irodalmi reklámfilm-pályázat

Emellett irodalmi reklámfilm-pályázatot is hirdetnek. A jelentkezőktől azt kérik, hogy az antológiában szereplő legkedvesebb novelláikról készítsenek kreatív ajánlót, egyfajta rövid, legfeljebb százhúsz másodperces reklámfilmet, amely bemutatja, érdekessé teszi, ajánlja a novellát. A kiírásra bárki jelentkezhet, tematikai megkötésen nélkül.

A zsűri tagjai: Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke; Bíró Gergely, az antológia szerkesztője és Szentmártoni Anna, a Magyar Napló Kiadó képviselője.

A műveket május 5-ig van lehetőségünk beküldeni, eredményt várhatóan május 20-án hirdetnek. 

További részletek a Magyar Napló oldalán.

Fejléckép forrása: Pexels.com

Ismét meghirdették a Janikovszky Éva meseíró pályázatot

Kapcsolódó

Ismét meghirdették a Janikovszky Éva meseíró pályázatot

A pályázatra 7 és 16 év közötti gyerekek írásait várják tematikai megkötés nélkül. Jelentkezni április 12-ig lehet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Színház

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Ismét keresik az év legjobb első prózakötetét

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes az elismerés mellé egymillió forintot kap, illetve tizenötmillió forint értékű médiakampánnyal segítik könyve népszerűsítését.
Könyv hír

Kihirdették az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit

Bíró Kriszta, G. István László, Kiss Tibor Noé, Péntek Orsolya és Tompa Andrea számára hat hónapon keresztül biztosít támogatást a kerület a független, szabad alkotáshoz. A különdíjat Miklya Zsolt nyerte el. 
Könyv hír

Sikerlistás szerzőket díjazott a Libri

Mások mellett Náray Tamás, Frei Tamás, Karikó Katalin és Orvos-Tóth Noémi is Libri Irodalmi Díjban részesült. Az elismerést egy év kihagyást követően, új elv szerint, tizenkét kategóriában adták át. 
Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.