Könyv

Fókuszban a novellairodalom – indul a Prózamaraton

2023.03.07. 10:15
Ajánlom
Szeptember 21-én rendezik meg először a magyar novellairodalmat népszerűsítő Prózamaratont. A programsorozat kísérőrendezvényeként színházi és reklámfilmes pályázatokat is meghirdettek a szervezők.

Prózamaraton névvel új programsorozatot indít a Magyar Napló Kiadó, az MTVA és a Thália Színház. A kezdeményezéssel a magyar novellairodalom legfrissebb alkotásait szeretnék népszerűsíteni, nem csak az irodalom-, hanem a színház- és filmkedvelő közönséget is.

3362445-100848.jpg

Az év novellái 2023 (Fotó/Forrás: Lira.hu)

Az esemény alapját Az év novellái 2023 antológia adja, amely a közelmúltban jelent meg. A kötetbe Erős Kinga kritikus, Bíró Gergely szerkesztő, a Magyar Napló folyóirat főszerkesztő-helyettese válogatta be harmincöt szerző írását.

A 2002 óta évente megjelenő kötet szerzői: Marosi Gyula, Hegedűs Imre János, Mezey Katalin, Patócs Molnár János, Zöldy Pál, Majoros Sándor, Juhász Zsuzsanna, Száraz Miklós György, Kontra Ferenc, Horváth (EÖ) Tamás, Sütő-Nagy Zsolt, Szántó T. Gábor, Ficsku Pál, Győry Domonkos, Mirtse Zsuzsa, Kötter Tamás, Mátyus Melinda, Tallér Edina, Megyeri Edit Tünde, Balogh Robert, Kiss Judit Ágnes, Molnár Sára, Burns Katalin, Győrffy Ákos, Nádasi Krisztina, Zsidó Ferenc, Gerzsenyi Gabriella, Sárfi N. Adrienn, Szilágyi-Nagy Ildikó, Nattán-Angeli Nóra, Jánoki-Kis Viktória, Regős Mátyás, Vörös Anna, Vida Krisztina, Sarnyai Benedek Máté.

A Prózamaratont 2023. szeptember 21-én, a magyar dráma napján rendezik meg 10 és 20 óra között.

A program során az antológia szerzői – a Versmaratonhoz hasonlóan – óránkénti bontásban kerülnek színpadra, ahol az MTVA műsorvezetői beszélgetnek velük szakmai életükről, műveikről, valamint felolvasnak egy-egy részletet is a szövegükből.

PrózaPódium

A kezdeményezés egyik kísérőrendezvényeként a Thália Színház partnerségével megszervezik a PrózaPódiumot is, amelynek részeként középiskolai színjátszó csoportok részére hirdetnek pályázatot az antológiában olvasható novellák színrevitelére. A legfeljebb húsz perces darabról készült felvételek alapján a szakmai zsűri kiválasztja az öt döntőbe jutó produkciót.

A döntősök számára a zsűri tagjai személyes konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a darab betanulása során a Thália Télikert színpadán, ahol a döntő zajlik. A zsűri tagjai: Gubás Gabi színművész; Csőre Gábor, színművész; Zsiga Kristóf, a Magyar Napló Kiadó képviselője.

A pályaműveket május 18-ig van lehetőségünk beküldeni. A döntőt szeptember 16-án rendezik meg.

Irodalmi reklámfilm-pályázat

Emellett irodalmi reklámfilm-pályázatot is hirdetnek. A jelentkezőktől azt kérik, hogy az antológiában szereplő legkedvesebb novelláikról készítsenek kreatív ajánlót, egyfajta rövid, legfeljebb százhúsz másodperces reklámfilmet, amely bemutatja, érdekessé teszi, ajánlja a novellát. A kiírásra bárki jelentkezhet, tematikai megkötésen nélkül.

A zsűri tagjai: Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke; Bíró Gergely, az antológia szerkesztője és Szentmártoni Anna, a Magyar Napló Kiadó képviselője.

A műveket május 5-ig van lehetőségünk beküldeni, eredményt várhatóan május 20-án hirdetnek. 

További részletek a Magyar Napló oldalán.

Fejléckép forrása: Pexels.com

Ismét meghirdették a Janikovszky Éva meseíró pályázatot

Kapcsolódó

Ismét meghirdették a Janikovszky Éva meseíró pályázatot

A pályázatra 7 és 16 év közötti gyerekek írásait várják tematikai megkötés nélkül. Jelentkezni április 12-ig lehet.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Beleolvasó – Prieger Zsolt: Kedves Teréz!

„Szentek leszünk, makulátlanok, szeplőtelenek, mint az állatok” – írja az Anima Sound System vezetője, aki új könyvében Martonvásárhely leghíresebb grófnőjéhez címzett leveleiben írja meg a gondolatait. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv hír

Jane Goodall Magyarországon népszerűsíti új könyvét

A világhírű főemlőskutató és környezetvédő május 9-én mutatja be A remény könyve című új kötetét, és előadást is tart az ELTE Lágymányosi Campusán.
Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.
Könyv podcast

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv magazin

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”  

„A világmindenség globális kérdései helyére a szűkebb közösségek, családok problémái kerültek, így váltották fel a mítoszokat a mesék” – írja a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében. Olvasson bele ön is a kötetbe!