Könyv

Frenák

2010.01.20. 19:42
Ajánlom
A táncos-ikon Frenák Pálról és művészetéről szóló könyvet Winkler Nóra műsorvezető ajánlja.

Néztem a múltkor a Frenák társulat próbáját, hatalmas fekete gumikerekeken pattogtak, aztán színes sálakban és kabátokban jöttek a táncosok, mintha Benetton fotózás lenne, közben Pali, puha, szürke pólóban rohangált a széksorok között, mikrofonnal a kezében instruált. Mekkora szabadság - gondoltam. Évek óta rakja ki a színpadra a saját életét, kérdéseit, vívódást, boldogságot, bénaságot. Helyzeteket, amiket megoldani nem fog senki; hogy is lehetne vége a nők-férfiak viszony kérdéseinek, vagy az önismeretnek... De amíg nézzük a testeket a színpadon, az jó, ismerős, felold, mert a melletted ülő pocakos ismeretlen is ebben van, fent a szálkás testű kubai táncos is, de vélhetőleg a fővilágosító is. Enélkül nem is működne, nem is lehetne tíz év, turnék és bokamelegítők. Szóval, micsoda szabadság, ekkora képekben látni, tág terekben kimunkálni kérdéseket. Ehhez képest Frenák Pál mégis arról vall a róla és művészetéről most megjelent könyvben: „Mintha bezártam volna magamat, mintha valamilyen redukált létben szoronganék."

Frenák (Kortárs Táncért és Jelelő Színházért Alapítvány, 2009.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Könyv Líra könyv

Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal

Június 2-án, Bende Józseffel Szegő János beszélget a kultikus könyvről.
Könyv ajánló

5 kulisszatitok az új Jóbarátok-könyvből

Bobby zuhanyzós feltámadása, a Szomszédok vége-szentenciái vagy az órájához beszélő / piros fürdőgatyában rohangáló David Hasselhoff örökre beépültek a popkultúrába, A Jóbarátokkal azonban valami olyasmi történt, amiről a legtöbb sorozat csak álmodik: húsz évvel a befejezése után még mindig új nézők tömegeit vonzza.
Könyv gyász

Elhunyt Kéri Piroska, a Szépírók Társasága alelnöke

Az irodalom- és művelődésszervezőt, egykori könyvkiadót május 29-én, életének 69. évében érte  halál – adta hírül a Litera.hu a család közlése alapján.
Könyv ajánló

Líra Könyvhét: Beszélgetés Erdős Virággal, Király Leventével és Ann Napolitanóval

Május 29-én 16 órától Erdős Virággal beszélgetnek a Hősöm című új kötetéről, 17 órától az Ezüst madarak szerzőjét, Ann Napolitanót kérdezik, majd 18 órától Király Levente, a Nem kötelező című kötet szerkesztője mesél a frissen megjelent szöveggyűjteményről a Líra Könyv Facebook oldalán.