Könyv

Frenák

2010.01.20. 19:42
Ajánlom
A táncos-ikon Frenák Pálról és művészetéről szóló könyvet Winkler Nóra műsorvezető ajánlja.

Néztem a múltkor a Frenák társulat próbáját, hatalmas fekete gumikerekeken pattogtak, aztán színes sálakban és kabátokban jöttek a táncosok, mintha Benetton fotózás lenne, közben Pali, puha, szürke pólóban rohangált a széksorok között, mikrofonnal a kezében instruált. Mekkora szabadság - gondoltam. Évek óta rakja ki a színpadra a saját életét, kérdéseit, vívódást, boldogságot, bénaságot. Helyzeteket, amiket megoldani nem fog senki; hogy is lehetne vége a nők-férfiak viszony kérdéseinek, vagy az önismeretnek... De amíg nézzük a testeket a színpadon, az jó, ismerős, felold, mert a melletted ülő pocakos ismeretlen is ebben van, fent a szálkás testű kubai táncos is, de vélhetőleg a fővilágosító is. Enélkül nem is működne, nem is lehetne tíz év, turnék és bokamelegítők. Szóval, micsoda szabadság, ekkora képekben látni, tág terekben kimunkálni kérdéseket. Ehhez képest Frenák Pál mégis arról vall a róla és művészetéről most megjelent könyvben: „Mintha bezártam volna magamat, mintha valamilyen redukált létben szoronganék."

Frenák (Kortárs Táncért és Jelelő Színházért Alapítvány, 2009.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv arany jános

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Könyv lapszemle

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv garaczi lászló

Garaczi válaszol Vámosnak

E hónapban is megmondom, mit érdemes elolvasni - írja Vámos Miklós, majd felteszi az indirekt kérdést választottjának, Garaczi Lászlónak: posztmodern írónak tartja-e magát.
Könyv szécsi noémi

"Furcsa meglepetéseket tartogathat családunk múltja" - A 19. századi budapesti úrinők titkai

Rémregénnyel indított, de a kommunista hentes története mellett az életműbe belefért gyerekkönyv és baba-mama napló is. Szécsi Noémi tavaly zárta le Egyformák vagytok című kötetével az 1850-es évektől napjainkig tartó trilógiáját, A modern budapesti úrinővel pedig visszakalauzolta olvasóit a két háború asszonyainak magánéletébe.
Könyv galéria

Róbert Gida, Micimackó és a Százholdas Pagony a valóságban

Archív képek a felnőtt Róbert Gidáról, Micimackó és társai jelenlegi fotói és a Százholdas Pagony ingatlanhirdetése – galériánkban!