Könyv

„Gárdonyi Géza szenzációs író, de mi is durvulunk” – Nagy Ádám és Libor Zoltán a Lírástudók vendégei

2023.04.12. 11:30
Ajánlom
Hogy folytatnád Bornemissza Gergő és az egri várvédők történetét, ha rajtad múlva? Egy új kalandkönyv segítségével most úgy alakíthatjuk Gárdonyi Géza regényét, ahogy leleményünk és ügyességünk engedi. A Lírástudók irodalmi podcast legújabb epizódjában Nagy Ádámmal és Libor Zoltánnal beszélgetett Grisnik Petra.

Bornemissza Gergőnek mégsem sikerül meghódítania Vicuskát, bánatában leissza magát, és végzetes kardpárbajba keveredik. Bornemissza Gergőnek sikerül elnyerni Vicuska rokonszenvét, de a történelmi események másképp alakulnak, Törökországba költözik és reggelente a hímzett mente helyett kaftánt ölt magára.

Ez csak két lehetséges alternatíva az Egri csillagok történetére, amely a házi olvasmány alapján készült kalandkönyvből kiolvasható. A szerzők, Libor Zoltán és Nagy Ádám arra törekedtek, hogy olvasóik – akik valószínűleg a tizenéves korosztályból kerülnek ki, de senkinek nem tiltott a kötet kézbevétele – megszeressék Gárdonyi Géza örökbecsűjét, és kezükbe vegyék az egri várvédők sorsát. A Lírástudók legújabb epizódjában velük beszélgetett a podcast házigazdája, Grisnik Petra.

3356552-142913.jpg

Hol terem a magyar vitéz? (Fotó/Forrás: Athenaeum)

Mielőtt a hármas kibeszélné a Hol terem a magyar vitéz? című könyv (Athenaeum, 2023) titkait, azt sem érdektelen tisztázni, mi is voltaképpen a kalandkönyv. Egy új, interaktív regényforma, amelyben az olvasó dönt a cselekmény fő fordulatairól. Az Egri csillagok főhőséből, Gergőből lehet eunuch, lehet török „ügynök”, a jövőben felsejlik a Duna-menti köztársaság.

„Eger vártisztjeként dönthetsz a csapatmozgásról, a várvédelemről, harcról, furfangról vagy önzetlenségről, s néha meg kell keményítened a szíved – de tudd, hogy minden választásodnak következménye lesz. S attól függően, mennyire vagy előrelátó, tettre kész, vakmerő vagy éppen megfontolt, regénybeli sorsod boldog vagy akár szomorú véget érhet” – olvasható a könyv fülszövegében.

„Az olvasó fő célja mindig, hogy a szerelmet, a gyűrűt megőrizze, az egri várat megvédje”

– fogalmazott Libor Zoltán a podcastban. De a szerzők célja tudatosítani az olvasókban, hogy mindennek következménye van az életben, és minden döntésünk nyomán, a dominóelvet követve változik át a valóság. Remélik, hogy könyvük az eredeti Gárdonyi-műhöz is újabb kedvet ad majd, hiszen az író szövege ma is lenyűgöző.

Hol terem a magyar vitéz? behozhatatlan előnye a hagyományos könyvekhez képest, hogy újra és újra neki lehet látni, és megnézni, a különböző döntések milyen végkifejletet eredményeznek.

Az adásból az is kiderül, miért van szükség egy kalandkönyv megírásánál a gráfelmélet alapos ismeretére, miért hasonlítja Grisnik Petra a szerzőket Tarantinóhoz, és melyik házi olvasmány lesz a következő kalandkönyves projekt alapanyaga. És persze azt sem hallgatjuk el, hogy Az ember tragédiájából készült interaktív kötet elkészült már (Égi megbízás, Athenaeum 2022), ugyancsak Nagy Ádám, valamint Lőrincz Andrea munkája nyomán.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

ajanlo-lira-152013.jpg

ajánlott könyvek (Fotó/Forrás: Lira)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Interaktív térbejárás, felolvasóest, zenei performansz – experimentális irodalmi programok várnak a PIM-ben

Idén nyáron kísérleti kerti programokkal is várja a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum a látogatókat, alternatív olvasatokat kínálva olyan művekhez, mint Madách Imre Az ember tragédiája vagy Hamvas Béla novellái.
Könyv magazin

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv hír

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Könyv ajánló

Orvos-Tóth Noémi nyitja meg a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szeptember 26. és 29. között rendezi meg a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Idén is a Millenáris ad majd otthont a legnagyobb magyarországi nemzetközi könyves rendezvénynek.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Szívbe markoló az írói padlások posztumusz lesöprése

Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Gabriel García Márquez posztumusz kiadású, Találkozunk augusztusban című kisregényével foglalkozik. Gondolataira a Magvetőnél megjelent kötet kontrollfordítója, Kutasy Mercédesz reagál.