Könyv

„Gárdonyi Géza szenzációs író, de mi is durvulunk” – Nagy Ádám és Libor Zoltán a Lírástudók vendégei

2023.04.12. 11:30
Ajánlom
Hogy folytatnád Bornemissza Gergő és az egri várvédők történetét, ha rajtad múlva? Egy új kalandkönyv segítségével most úgy alakíthatjuk Gárdonyi Géza regényét, ahogy leleményünk és ügyességünk engedi. A Lírástudók irodalmi podcast legújabb epizódjában Nagy Ádámmal és Libor Zoltánnal beszélgetett Grisnik Petra.

Bornemissza Gergőnek mégsem sikerül meghódítania Vicuskát, bánatában leissza magát, és végzetes kardpárbajba keveredik. Bornemissza Gergőnek sikerül elnyerni Vicuska rokonszenvét, de a történelmi események másképp alakulnak, Törökországba költözik és reggelente a hímzett mente helyett kaftánt ölt magára.

Ez csak két lehetséges alternatíva az Egri csillagok történetére, amely a házi olvasmány alapján készült kalandkönyvből kiolvasható. A szerzők, Libor Zoltán és Nagy Ádám arra törekedtek, hogy olvasóik – akik valószínűleg a tizenéves korosztályból kerülnek ki, de senkinek nem tiltott a kötet kézbevétele – megszeressék Gárdonyi Géza örökbecsűjét, és kezükbe vegyék az egri várvédők sorsát. A Lírástudók legújabb epizódjában velük beszélgetett a podcast házigazdája, Grisnik Petra.

3356552-142913.jpg

Hol terem a magyar vitéz? (Fotó/Forrás: Athenaeum)

Mielőtt a hármas kibeszélné a Hol terem a magyar vitéz? című könyv (Athenaeum, 2023) titkait, azt sem érdektelen tisztázni, mi is voltaképpen a kalandkönyv. Egy új, interaktív regényforma, amelyben az olvasó dönt a cselekmény fő fordulatairól. Az Egri csillagok főhőséből, Gergőből lehet eunuch, lehet török „ügynök”, a jövőben felsejlik a Duna-menti köztársaság.

„Eger vártisztjeként dönthetsz a csapatmozgásról, a várvédelemről, harcról, furfangról vagy önzetlenségről, s néha meg kell keményítened a szíved – de tudd, hogy minden választásodnak következménye lesz. S attól függően, mennyire vagy előrelátó, tettre kész, vakmerő vagy éppen megfontolt, regénybeli sorsod boldog vagy akár szomorú véget érhet” – olvasható a könyv fülszövegében.

„Az olvasó fő célja mindig, hogy a szerelmet, a gyűrűt megőrizze, az egri várat megvédje”

– fogalmazott Libor Zoltán a podcastban. De a szerzők célja tudatosítani az olvasókban, hogy mindennek következménye van az életben, és minden döntésünk nyomán, a dominóelvet követve változik át a valóság. Remélik, hogy könyvük az eredeti Gárdonyi-műhöz is újabb kedvet ad majd, hiszen az író szövege ma is lenyűgöző.

Hol terem a magyar vitéz? behozhatatlan előnye a hagyományos könyvekhez képest, hogy újra és újra neki lehet látni, és megnézni, a különböző döntések milyen végkifejletet eredményeznek.

Az adásból az is kiderül, miért van szükség egy kalandkönyv megírásánál a gráfelmélet alapos ismeretére, miért hasonlítja Grisnik Petra a szerzőket Tarantinóhoz, és melyik házi olvasmány lesz a következő kalandkönyves projekt alapanyaga. És persze azt sem hallgatjuk el, hogy Az ember tragédiájából készült interaktív kötet elkészült már (Égi megbízás, Athenaeum 2022), ugyancsak Nagy Ádám, valamint Lőrincz Andrea munkája nyomán.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

ajanlo-lira-152013.jpg

ajánlott könyvek (Fotó/Forrás: Lira)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Színház

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Könyv hír

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Könyv hír

Darvasi László kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

A József Attila-díjas költő Az év légiutas-kísérője című novelláskötetéért, valamint teljes írói életművéért veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat.
Könyv hír

Murakami Haruki kapta az Asztúria hercegnője-díjat

A rangos elismerést sokan csak a spanyol Nobelnek nevezik. A japán művész mellett Eliud Kipchoge, Hélene Carrere d´Encausse, Nuccio Ordine és Meryl Streep is megkapta az elismerést.
Könyv hír

Új könyvön dolgozik Salman Rushdie

A tavaly ellene elkövetett késes támadás miatt kényszerszünetet kellett tartania az alkotói munkában, ám a friss hírek szerint ismét könyvírásba fogott a brit író, Salman Rushdie.