Könyv

Gazdagon illusztrált képes album jelent meg a magyar filmtörténet úttörőjéről

2024.05.06. 10:55
Ajánlom
A Janovics Jenő – A kolozsvári filmgyártás megteremtője címmel megjelent kiadvány szerzőinek célja, hogy a legújabb kutatási eredmények alapján rajzolják meg a magyar filmtörténet egyik meghatározó alakjának életútját. A kötetet a tavaszi Margó Fesztiválon mutatják be.

Janovics Jenő erdélyi színházigazgató életének hetvenhárom évéből mindössze hétben foglalkozott aktívan filmkészítéssel, de produceri és rendezői munkássága ilyen rövid idő alatt is felbecsülhetetlen hatású volt. Műhelyéből került ki a teljes magyar némafilmgyártás csaknem egytizede, és világhírnévig jutó rendezők, színészek karrierjét indította el.

A Nemzeti Filmintézet gondozásában jelent meg Zágoni Bálint és Kurutz Márton új kötete, amely átfogóan mutatja be Janovics Jenő pályáját. A gazdagon illusztrált, korabeli forrásszövegekkel kísért anyag nemcsak Janovics mára már nagyrészt elveszett filmjeiről, de

az általa megszervezett közösségről és a körülötte formálódó izgalmas alkotói-szellemi közegről is áttekintést ad.

A szerzők célja, hogy olvasmányos módon, ugyanakkor tudományos igényességgel, a legújabb kutatási eredmények felhasználásával rajzolják meg a magyar filmtörténet egyik meghatározó alkotójának szakmai életútját.

Zágoni Bálint 2005 óta kutatja a Janovics Jenő által vezetett kolozsvári filmstúdió történetét. Kutatási eredményeit az elmúlt két évtizedben tanulmányok, ismeretterjesztő kiadványok, kiállítások és dokumentumfilmek formájában tette közzé. 2009 óta a kolozsvári Filmtett Egyesület ügyvezetőjeként szervez a magyar mozgóképtörténet megismertetését és népszerűsítését célzó oktatási és kulturális programokat.

Kurutz Márton a Filmarchívum kutatási és gyűjteményi vezetője. Kutatási területe az 1945 előtti magyar filmtörténet, gyártástörténet, valamint olyan speciális témák, mint az elveszett filmek, a reklámfilmek és az amatőr filmezés. Több online archívum szakértője vagy létrehozója, mint például a Filmhíradók Online, Gramofon Online, Super8, Fortepan. A Hangosfilm.hu filmtörténeti adatbázist 2015-ben indította el.

A könyvet május 25-én 20 órakor mutatják be a Tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon, a szerzőkkel Margitházi Beja beszélget majd. Közreműködik Szacsvai István és Szabó Ádám.

További részletek az esemény Facebook-oldalán.

Fejléckép: Janovics Jenő – A kolozsvári filmgyártás megteremtője című kiadvány (Fotó/Forrás: NFI Filmarchívum)

Filmstúdió a színház udvarán – Janovics Jenő és a Szamos-parti Hollywood

Kapcsolódó

Filmstúdió a színház udvarán – Janovics Jenő és a Szamos-parti Hollywood

Janovics Jenő úgy vált a magyar filmgyártás úttörőjévé, az irodalmi értékű magyar film egyik megteremtőjévé, hogy sohasem kötelezte el magát a filmkészítés mellett. Az elismert kolozsvári színházigazgató a mozgóképben rejlő technikai és gazdasági lehetőségeket idejekorán felismerte, ám amikor az szükségessé vált, rövid filmgyártói karrierjéből származó anyagi hasznot színháza megmentésére fordította.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.