Könyv

„Georges Simenon is megírta Maigret első nyomozását” – Zajácz D. Zoltán a Lírástudók vendége

2023.08.23. 10:30
Ajánlom
Grisnik Petra első visszatérő vendége Zajácz D. Zoltán, a Balaton-krimik szerzője, aki legújabb bűnügyi regényéről, a Gyilkos Balatonról beszélt, és arról, miért írta meg trilógiájának előzménykötetét.

Éppen egy éve, hogy első alkalommal járt a stúdiónkban Zajácz D. Zoltán, aki azóta megírta Balaton-trilógiájának előzménykötetét. A Gyilkos Balatonban az olvasó bepillantást nyerhet az ifjú Adorján Máté egyik első nyomázásába, amely 1972-ben, Balatonakarattyán zajlik. Egy nyári reggelen két kamasz egy fiatal nő holttestére bukkan a strand melletti nádasban. A rendőrség tanácstalan: a lánynál nincsenek iratok, és első ránézésre semmi sem utal idegenkezű­ségre. Valaki azonban egyértelműen meg akart szabadulni a holttesttől.

„Georges Simenon is megírta Maigret első nyomozását” – indokolta az előzményregényt a szerző a Lírástudók műsorvezetőjének, Grisnik Petrának.

3353753-152540.jpg

Zajácz D. Zoltán: Gyilkos Balaton (Fotó/Forrás: General Press)

Az új krimiben megismerjük a trilógia női nyomozója, Lendvai Laura apját, Lendvai őrnagyot is, a férfi nyomozó, Adorján Máté pedig új megvilágításba kerül: a Gyilkos Balatonban az emberi oldala is megjelenik, hiszen míg a trilógiában „idegesítően tökéletesnek” tűnt, most sebezhetőségében, gyarlóságaival is azonosulható fiatalember.

„A karakterek vezetik az írót, néha én csak megyek utánuk”

– mondta munkamódszeréről az író, aki egyre bátrabban hagyatkozik az ösztöneire, és egy ízben magát is meglepte azzal, hogy végül kit szemelt ki gyilkosnak.

A podcastbeszélgetésben az is szóba kerül, miben volt más a hetvenes évek a nyolcvanas évekhez képest, és ez hogyan jelenik meg az új regényben. A Gyilkos Balaton oldalain olvashatunk Radics Béla-koncertről, ahol nyomozónk lelepleződik, és megkérdezzük az írót arról is, miért pont a legendás balatonaligai MSZMP-pártüdülő lett a bűntények helyszíne, ahol Fidel Castro pingpongozni akart, dollárbolt működött, a gyerekeknek pedig majdnem az elvtársaknak bekészített olasz pornófilmet vetítették. „Aliga II állam volt az államban” – mondta erről Zajácz D. Zoltán.

A végén azt is elárulta, hogy most egy skandináv típusú krimin dolgozik, aminek persze magyar szereplői is vannak. Többek között Sarah Lendvai, akinek a neve azt sugallja, hogy köze lehet Lendvai Laurához, a Balaton-széria főhőséhez.

A General Press kiadásában megjelent krimit itt lehet megvásárolni.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

konyvajanlo-0816-152328.jpg

könyvajánló (Fotó/Forrás: Líra)

Robin Stevens: Első osztályú gyilkosság (Manó Könyvek)

Amelia Mellor: Mágikus könyvárus (Manó Könyvek)

John Preston: Egy nagyon angolos botrány (Athenaeum)

Abbi Waxman: Felnőttképző (General Press)

Jean-Luc Bannalec: Bretagne-i hullámtörés (General Press)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

„Nem akartam nosztalgiahullámot lovagolni” – Zajácz D. Zoltán a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

„Nem akartam nosztalgiahullámot lovagolni” – Zajácz D. Zoltán a Lírástudók vendége

A jó bűnügyi történet követelményeiről, a szocialista krimi sajátosságairól és a Véres Balaton-trilógiáról beszélgetett Zajácz D. Zoltánnal a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra. A szerző azt is elárulta, milyen olvasói elismerésnek örült a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Könyv hír

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Könyv hír

Médicis-díjra jelölték Krasznahorkai László regényét

A Báró Wenckheim hazatér című regény francia kiadása felkerült a rangos elismerés hosszú listájára, a végső győztest novemberben jelentik be Párizsban. Krasznahorkai László könyve a közelmúltban már elhódított egy francia irodalmi díjat.
Könyv hír

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.
Könyv interjú

Kemény István a Budapest Nagyregényről: Megtetszett a feladat majdnem-lehetetlensége

Kemény Istvánt, a Budapest Nagyregény egyik szerzőjét kérdeztük egyebek közt arról, miért vállalta el a felkérést, hogyan lehet megőrizni az alkotói szabadságot egy ilyen projektben, illetve mely másik szerzők fejezetei inspirálták a leginkább. Villáminterjú.