Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

Művészi szabadság
2020.04.06. 17:45
Ajánlom
A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.
Agnes_Gergely-174514.jpg

Gergely Ágnes (Fotó/Forrás: terasz.hu / Wikipédia)

Hívtam, hogy gratuláljak a díjhoz, kérdezzem, hogy van, nincs-e szüksége valamire, és ha nincs ellenére, ha nem fárasztja, kicsit beszélgessünk úgy is, hogy az megjelenhet, mert olyan jó lenne hallani, amit gondol, ahogy érez. Vett egy nagy levegőt, sóhajnak tűnt, a legmélyebbnek, amit eddig hallottam, és lassan ugyan, de elmondta, hogy van segítsége, köszöni, viszont eléggé rosszak az éjszakái, sokáig nem alszik el, mostanában iszik esténként egy korty tokaji aszút, nem többet, és mintha az segítene, kisimítja valamennyire az álmatlan éjjeleit. „Gondolkodom még, mit mondjak, hívj föl két nap múlva, délután ötkor, de csak percekre, hogy ne merüljek ki.” Megígértem neki. Hívtam akkor újra.

„Tudod, min tűnődök? – kezdte Gergely Ágnes.

Eltűnt az emberek mosolya, nem most, még régebben, sajnos ez a világ már nem tud gyöngéd lenni.

Apróság, de nehezen viselem azt is, hogy most rendetlen a hajam, a festés lenőtt, de közben nem ez az élet lényege, ezek járulékos dolgok, mert a lényeg mégiscsak az, hogy túl kell élni ezt is, és én próbálok hinni ebben. Bár néha vannak rossz pillanataim, amikor félek, biztosan nem vagyok ezzel egyedül, akkor jobban biztatom magam, hogy annyi mindent túléltünk, menni fog ez is, legalábbis hátha, és egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ. Bírni kell ezeket a napokat mentálisan, fizikailag is. A hosszú távot pedig majd megtervezi a sors.”

Hallottam a hangján, hogy gyorsan fárad, nem tudtam eldönteni, lehet-e kérdeznem tőle még valamit, de ő megérezte, mit szeretnék, máskor is megérezte, és azt felelte a fel nem tett kérdésemre: „Nem megy az írás ebben a helyzetben. Egy szerelmi randevút sem lehet erőltetni, úgy az írást sem, vagy megy magától, vagy nincs. De mindig jár az agyam mindenfélén, mit fogok majd megírni, amikor a várakozási időnek vége.

Tartozom még esszékkel magamnak, azokhoz is nagy lelkierő kell. Olvasok, a könyv lett a levegőm, nemrég fejeztem be Komoróczy Géza Történelem a próféták kezében című művét, a bibliai időktől vezet a jelenkorig. Zenét is hallgatok. Nézegetek képzőművészeti albumokat, a reneszánsz a kedvenc korom. A polcaimon van a világ… Ugye nem haragszol, ha most inkább elbúcsúzom, elfáradtam, leteszem a telefont, és csókollak titeket, vigyázzatok egymásra.” Megígértem neki, és azt is, hogy rá is vigyázunk. Már elköszöntem, amikor még nagyon halkan azt mondta:

Szerinted tudja még valaki, mi az a szeretet? Meg kellene tanítani rá a világot.

Gergely Ágnes harmincegy éve rendszeres szerzője a Tiszatáj folyóiratnak: 1989-ben a Péter-Pál után című versét közölték ott először. A Tiszatáj-díj laudációja szerint bármerre is elkalandozott íróként, műfordítóként, s bármilyen költői divatok is tűntek fel és süllyedtek el az évtizedek során, Gergely Ágnes alkotói világa autonóm sziget maradt. Legutóbbi verseskötete, a Még egyszer Firenzébe tavaly jelent meg. Akkor fogalmazott úgy a Kossuth-díjas költő, író: a cím szimbolikusan utal arra is, hogy hosszabb betegség után térhetett vissza a művészetbe, a költészetbe.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

 

A fejléckép forrása: Szépírók Társasága

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Kapcsolódó

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Interjúsorozatunkban művészekkel, a kulturális élet szereplőivel beszélgetünk arról, hogyan élik meg, át és túl a koronavírus-járvány időszakát. A friss Baumgarten-emlékdíjas Marno János költő, író évek óta visszahúzódó életet él, betegsége sokszor a négy fal közé szorította. Ha van veszélyeztetett ember ezen járvány idején, akkor ő az. Ez az interjú mégis egészen szívderítő, szó van benne az újrafelfedezésekről, Fehér babákról és a szabad gondolkodásról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kihirdették az Év Gyerekkönyve-díjasokat

Zalka Csenge Virág, Huszti Gergely, Paulovkin Boglárka, Havasi Attila és Varró Dániel tevékenységét is elismerték.
Könyv hír

Fiatal irodalmároknak szóló alkotói pályázatokat írtak ki

A Petőfi Irodalmi Múzeum által meghirdetett Móricz Zsigmond-, Örkény István- és Babits Mihály-ösztöndíj beadási határideje július elseje.
Könyv ajánló

Online rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált és Könyvvásárt

Szerdától vasárnapig, június 7-ig öt napon át ötven programmal várják a szervezők az irodalom, olvasás és kultúra iránt érdeklődőket. Tematikus napon, a témához kapcsolódó kötetekkel emlékeznek meg Trianonról. A Margó Extrában délutánonként művészek beszélnek az olvasáshoz fűződő viszonyukról.
Könyv magazin

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Könyv Líra könyv

Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal

Június 2-án, Bende Józseffel Szegő János beszélget a kultikus könyvről.