Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

Művészi szabadság
2020.04.06. 17:45
Ajánlom
A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.
Agnes_Gergely-174514.jpg

Gergely Ágnes (Fotó/Forrás: terasz.hu / Wikipédia)

Hívtam, hogy gratuláljak a díjhoz, kérdezzem, hogy van, nincs-e szüksége valamire, és ha nincs ellenére, ha nem fárasztja, kicsit beszélgessünk úgy is, hogy az megjelenhet, mert olyan jó lenne hallani, amit gondol, ahogy érez. Vett egy nagy levegőt, sóhajnak tűnt, a legmélyebbnek, amit eddig hallottam, és lassan ugyan, de elmondta, hogy van segítsége, köszöni, viszont eléggé rosszak az éjszakái, sokáig nem alszik el, mostanában iszik esténként egy korty tokaji aszút, nem többet, és mintha az segítene, kisimítja valamennyire az álmatlan éjjeleit. „Gondolkodom még, mit mondjak, hívj föl két nap múlva, délután ötkor, de csak percekre, hogy ne merüljek ki.” Megígértem neki. Hívtam akkor újra.

„Tudod, min tűnődök? – kezdte Gergely Ágnes.

Eltűnt az emberek mosolya, nem most, még régebben, sajnos ez a világ már nem tud gyöngéd lenni.

Apróság, de nehezen viselem azt is, hogy most rendetlen a hajam, a festés lenőtt, de közben nem ez az élet lényege, ezek járulékos dolgok, mert a lényeg mégiscsak az, hogy túl kell élni ezt is, és én próbálok hinni ebben. Bár néha vannak rossz pillanataim, amikor félek, biztosan nem vagyok ezzel egyedül, akkor jobban biztatom magam, hogy annyi mindent túléltünk, menni fog ez is, legalábbis hátha, és egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ. Bírni kell ezeket a napokat mentálisan, fizikailag is. A hosszú távot pedig majd megtervezi a sors.”

Hallottam a hangján, hogy gyorsan fárad, nem tudtam eldönteni, lehet-e kérdeznem tőle még valamit, de ő megérezte, mit szeretnék, máskor is megérezte, és azt felelte a fel nem tett kérdésemre: „Nem megy az írás ebben a helyzetben. Egy szerelmi randevút sem lehet erőltetni, úgy az írást sem, vagy megy magától, vagy nincs. De mindig jár az agyam mindenfélén, mit fogok majd megírni, amikor a várakozási időnek vége.

Tartozom még esszékkel magamnak, azokhoz is nagy lelkierő kell. Olvasok, a könyv lett a levegőm, nemrég fejeztem be Komoróczy Géza Történelem a próféták kezében című művét, a bibliai időktől vezet a jelenkorig. Zenét is hallgatok. Nézegetek képzőművészeti albumokat, a reneszánsz a kedvenc korom. A polcaimon van a világ… Ugye nem haragszol, ha most inkább elbúcsúzom, elfáradtam, leteszem a telefont, és csókollak titeket, vigyázzatok egymásra.” Megígértem neki, és azt is, hogy rá is vigyázunk. Már elköszöntem, amikor még nagyon halkan azt mondta:

Szerinted tudja még valaki, mi az a szeretet? Meg kellene tanítani rá a világot.

Gergely Ágnes harmincegy éve rendszeres szerzője a Tiszatáj folyóiratnak: 1989-ben a Péter-Pál után című versét közölték ott először. A Tiszatáj-díj laudációja szerint bármerre is elkalandozott íróként, műfordítóként, s bármilyen költői divatok is tűntek fel és süllyedtek el az évtizedek során, Gergely Ágnes alkotói világa autonóm sziget maradt. Legutóbbi verseskötete, a Még egyszer Firenzébe tavaly jelent meg. Akkor fogalmazott úgy a Kossuth-díjas költő, író: a cím szimbolikusan utal arra is, hogy hosszabb betegség után térhetett vissza a művészetbe, a költészetbe.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

 

A fejléckép forrása: Szépírók Társasága

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Kapcsolódó

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Interjúsorozatunkban művészekkel, a kulturális élet szereplőivel beszélgetünk arról, hogyan élik meg, át és túl a koronavírus-járvány időszakát. A friss Baumgarten-emlékdíjas Marno János költő, író évek óta visszahúzódó életet él, betegsége sokszor a négy fal közé szorította. Ha van veszélyeztetett ember ezen járvány idején, akkor ő az. Ez az interjú mégis egészen szívderítő, szó van benne az újrafelfedezésekről, Fehér babákról és a szabad gondolkodásról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.
Könyv hír

Bereményi Gézáé és Grecsó Krisztiáné a Libri irodalmi díj

A díjátadó a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán zajlott le, a Libri irodalmi díj nyertese 2021-ben Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye, a közönségdíjat Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete kapta.
Könyv hír

Összművészeti albummal jelentkezik drMáriás

A festő-író-zenész idén ünnepli 55. születésnapját, zenekara, a Tudósok pedig 35 éve van jelen a magyar zenei életben. A dupla évforduló alkalmából Művészeti konzultáció címmel album jelenik a Magyar Műhely Kiadó gondozásában.
Könyv hír

Irodalmi kvízkötetet jelentetett meg a POKET

A Zsebkvízzel a szerkesztők az offline, kézzel fogható játék élményét szeretnék elősegíteni a hosszú, korlátozásokkal és online jelenléttel teli időszak után.
Könyv videó

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.