Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

Művészi szabadság
2020.04.06. 17:45
Ajánlom
A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.
Agnes_Gergely-174514.jpg

Gergely Ágnes (Fotó/Forrás: terasz.hu / Wikipédia)

Hívtam, hogy gratuláljak a díjhoz, kérdezzem, hogy van, nincs-e szüksége valamire, és ha nincs ellenére, ha nem fárasztja, kicsit beszélgessünk úgy is, hogy az megjelenhet, mert olyan jó lenne hallani, amit gondol, ahogy érez. Vett egy nagy levegőt, sóhajnak tűnt, a legmélyebbnek, amit eddig hallottam, és lassan ugyan, de elmondta, hogy van segítsége, köszöni, viszont eléggé rosszak az éjszakái, sokáig nem alszik el, mostanában iszik esténként egy korty tokaji aszút, nem többet, és mintha az segítene, kisimítja valamennyire az álmatlan éjjeleit. „Gondolkodom még, mit mondjak, hívj föl két nap múlva, délután ötkor, de csak percekre, hogy ne merüljek ki.” Megígértem neki. Hívtam akkor újra.

„Tudod, min tűnődök? – kezdte Gergely Ágnes.

Eltűnt az emberek mosolya, nem most, még régebben, sajnos ez a világ már nem tud gyöngéd lenni.

Apróság, de nehezen viselem azt is, hogy most rendetlen a hajam, a festés lenőtt, de közben nem ez az élet lényege, ezek járulékos dolgok, mert a lényeg mégiscsak az, hogy túl kell élni ezt is, és én próbálok hinni ebben. Bár néha vannak rossz pillanataim, amikor félek, biztosan nem vagyok ezzel egyedül, akkor jobban biztatom magam, hogy annyi mindent túléltünk, menni fog ez is, legalábbis hátha, és egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ. Bírni kell ezeket a napokat mentálisan, fizikailag is. A hosszú távot pedig majd megtervezi a sors.”

Hallottam a hangján, hogy gyorsan fárad, nem tudtam eldönteni, lehet-e kérdeznem tőle még valamit, de ő megérezte, mit szeretnék, máskor is megérezte, és azt felelte a fel nem tett kérdésemre: „Nem megy az írás ebben a helyzetben. Egy szerelmi randevút sem lehet erőltetni, úgy az írást sem, vagy megy magától, vagy nincs. De mindig jár az agyam mindenfélén, mit fogok majd megírni, amikor a várakozási időnek vége.

Tartozom még esszékkel magamnak, azokhoz is nagy lelkierő kell. Olvasok, a könyv lett a levegőm, nemrég fejeztem be Komoróczy Géza Történelem a próféták kezében című művét, a bibliai időktől vezet a jelenkorig. Zenét is hallgatok. Nézegetek képzőművészeti albumokat, a reneszánsz a kedvenc korom. A polcaimon van a világ… Ugye nem haragszol, ha most inkább elbúcsúzom, elfáradtam, leteszem a telefont, és csókollak titeket, vigyázzatok egymásra.” Megígértem neki, és azt is, hogy rá is vigyázunk. Már elköszöntem, amikor még nagyon halkan azt mondta:

Szerinted tudja még valaki, mi az a szeretet? Meg kellene tanítani rá a világot.

Gergely Ágnes harmincegy éve rendszeres szerzője a Tiszatáj folyóiratnak: 1989-ben a Péter-Pál után című versét közölték ott először. A Tiszatáj-díj laudációja szerint bármerre is elkalandozott íróként, műfordítóként, s bármilyen költői divatok is tűntek fel és süllyedtek el az évtizedek során, Gergely Ágnes alkotói világa autonóm sziget maradt. Legutóbbi verseskötete, a Még egyszer Firenzébe tavaly jelent meg. Akkor fogalmazott úgy a Kossuth-díjas költő, író: a cím szimbolikusan utal arra is, hogy hosszabb betegség után térhetett vissza a művészetbe, a költészetbe.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

 

A fejléckép forrása: Szépírók Társasága

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Kapcsolódó

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Interjúsorozatunkban művészekkel, a kulturális élet szereplőivel beszélgetünk arról, hogyan élik meg, át és túl a koronavírus-járvány időszakát. A friss Baumgarten-emlékdíjas Marno János költő, író évek óta visszahúzódó életet él, betegsége sokszor a négy fal közé szorította. Ha van veszélyeztetett ember ezen járvány idején, akkor ő az. Ez az interjú mégis egészen szívderítő, szó van benne az újrafelfedezésekről, Fehér babákról és a szabad gondolkodásról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Polgárnak lenni – Online könyvbemutató Kolosi Tamással és Ferenczi Borbálával

Október 28-án 18 órakor a Tények és Tanúk sorozat új kötetéről beszélget G. Tóth Ilda újságíró Kolosi Tamás Széchenyi-díjas szociológussal és Ferenczi Borbálával a Líra Könyv Facebook oldalán.
Könyv kritika

Zsigerien ismerős történetek Szöllősi Mátyás új könyvében

Feszes, izgalmas és jelenkori próza Szöllősi Mátyás új kötete, amely két elbeszélést tartalmaz. Párdarabok: az egyik kíméletlen gyomros jelenkorunk Magyarországáról. A másik viszont gyönyörű katarzis a figyelmes olvasó számára. Spoilermentes kritika.
Könyv tompa andrea

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Könyv hangoskönyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Könyv Film

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.