Könyv

Grecsó Krisztián: A magány ármányát kell legyőzni

Művészi szabadság
2020.03.23. 16:30
Ajánlom
Otthon van a családjával: feleségével és nyolc hónapos kislányukkal. Grecsó Krisztiánt arról is kérdeztük: a járványválság elmúltával hogyan változhat meg a világ?
Magamroltobbet-163027.jpg

Grecsó Krisztián: Magamról többet (Fotó/Forrás: Magvető Kiadó)

Nemrég jelent meg új verseskötete Magamról többet címmel a Magvető Kiadónál. Örömmel osztotta meg még március elején a közösségi oldalán, hol tart majd író-olvasó találkozót egész tavasszal. Aztán a kötelező és önkéntes vesztegzár miatt mindegyik eseményt lemondta ő is. A Fidelio Művészi szabadság című sorozatában Grecsó Krisztián írót, költőt kereste meg.

 

Mi mindent kellett újragondolniuk ezekben a napokban?

Nem hittünk a szemünknek. Vacakoltunk, próbáltuk valahogyan megőrizni a méltóságunkat. Hogy nem veszünk egy raklap lisztet. Hiszen úgyis sok romlandó árura van szükség, egy nyolc hónapos gyereknek nem adhatunk liszt-főzeléket. Korai lenne még neki a mi menzaélményünk. Így aztán esetenként segítséget kell kérnünk, mert én az onkológiai kezelések miatt a „különösen veszélyeztetett” kategóriába tartozom.

Közel lakunk egymáshoz, segíthetnék.

Nagyon köszönöm, hívni fogom, ha úgy adódik…

Szóval küzdünk a vírussal, de még számos küzdelmet folytatunk közben, például a türelemért, a bizalomért, hogy elhiggyük, biztosan vége lesz valamikor.

Ez pontos. Aki pedig egyedül van, annak a magány ármányát kell legyőzni, valahogyan nem megbolondulni. De hasonlóan nehéz és emberpróbáló feladat megőrizni a házasságokat, vigyázni egymásra, szeretni, figyelni, akkor észnél lenni, amikor a másikban elszakad a cérna, vagy rátör a pánik. Az meg könnyen jön.

Szerintem jó vigyázni a „szakértőkkel”, még a valódiakkal is, mert dömping van, és ha belemerülsz, könnyen arra jutsz, hogy reménytelen az egész.

Lehetnek célok a karanténban is?

Én nem olyan régen szabadultam egy másikból. (Grecsó Krisztián rákkal küzdött, erről az Élet és Irodalomban nyilatkozott bővebben - a szerk.) Az – karanténszempontból – azért volt „könnyebb”, mert olyan nagy fájdalmakkal küzdöttem, hogy a legkisebb gondom is nagyobb volt annál, hogy nem mehetek emberek közé, és hogy lemondták a fellépéseimet. Most társasan történik mindez, és próbálhatunk egymásnak segíteni. Célt, reményt, feladatot adni a másiknak, lepasszolni melót, ha a másiknak jól jön. Nekem néha már több karitatív feladat is jön, mint amennyivel bírok, azt hiszem, nagyjából tizenöt-húsz kérés érkezett az elmúlt két napban, hogy mit olvassak videóra, mit vegyek föl.

6M6C7808-124921.jpg

Mellettünk: Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

Mit gondol, a kötelező elszigeteltség – paradoxon módon – közelebb hozhat minket egymáshoz akár a szolidaritás, az együttérzés révén? Hiszen közös a járványválság, közös a félelem, közös a bizonytalanság, közös a küzdelem.

Tagadhatatlan, hogy nálunk feléledt a lakóközösség. Néhányan vigyázunk egymásra, Judit, a feleségem benne van egy újlipótvárosi Facebook-csoportban, ahonnan sok hasznos hírt kapunk, hívnak a barátok, jó szó, sok telefon.

Másfelől ez a kényszervilág és sok szorongás mégsem a valódi barátságok ideje, mert a szeretet nem bírja a jármot, vagyis csak nehezen.

Nekem nincs szükségem kényszerhelyzetre, hogy a családommal vagy a barátaimmal akarjak lenni, sőt szívesen beszélgetek a szomszédokkal is, vagy ha összefutok, vagyis futottam valakivel a boltban.

Társadalomtudósok már most mondják: nem lesz ugyanolyan a világ a kilábalást követően. De vajon lehet pozitív hozadéka is ennek az egésznek?

Talán felelősebben bánunk majd a természeti kincsekkel, az étellel, a vízzel.

Én sosem értettem a nagyszüleim abszurdba hajló óvatosságát, azt a sok matematikát, hogy miből mit kell főzni ahhoz, hogy a legkevesebb legyen a veszteség, mennyit kell ellenőrizni a romlandó terméket. Szándékosan nyilván nem pazaroltam, sőt! De nem voltam ennyire óvatos, tudatos, és már megint csak: szorongós. Most, hogy félreteszem a gyerek főzelékének főzővizét, mert jó lesz az holnap levesnek, gyakran gondolok a nagyszüleimre. Szeretnék tőlük bocsánatot kérni.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

A fejlécfotó készítője: Csibi Szilvia

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Könyv hír

Élőben rendezik meg a jubileumi Margó Fesztivált

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál a 2020-as online szemle után júniusban újra megnyitja kapuit az irodalomszerető közönség előtt, a korábbi évekhez hasonlóan színes és izgalmas irodalmi-zenei programokat kínálva az érdeklődőknek.
Könyv podcast

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Könyv ajánló

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.
Könyv hír

Bereményi Gézáé és Grecsó Krisztiáné a Libri irodalmi díj

A díjátadó a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán zajlott le, a Libri irodalmi díj nyertese 2021-ben Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye, a közönségdíjat Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete kapta.