Könyv

Grecsó Krisztián: A magány ármányát kell legyőzni

Művészi szabadság
2020.03.23. 16:30
Ajánlom
Otthon van a családjával: feleségével és nyolc hónapos kislányukkal. Grecsó Krisztiánt arról is kérdeztük: a járványválság elmúltával hogyan változhat meg a világ?
Magamroltobbet-163027.jpg

Grecsó Krisztián: Magamról többet (Fotó/Forrás: Magvető Kiadó)

Nemrég jelent meg új verseskötete Magamról többet címmel a Magvető Kiadónál. Örömmel osztotta meg még március elején a közösségi oldalán, hol tart majd író-olvasó találkozót egész tavasszal. Aztán a kötelező és önkéntes vesztegzár miatt mindegyik eseményt lemondta ő is. A Fidelio Művészi szabadság című sorozatában Grecsó Krisztián írót, költőt kereste meg.

 

Mi mindent kellett újragondolniuk ezekben a napokban?

Nem hittünk a szemünknek. Vacakoltunk, próbáltuk valahogyan megőrizni a méltóságunkat. Hogy nem veszünk egy raklap lisztet. Hiszen úgyis sok romlandó árura van szükség, egy nyolc hónapos gyereknek nem adhatunk liszt-főzeléket. Korai lenne még neki a mi menzaélményünk. Így aztán esetenként segítséget kell kérnünk, mert én az onkológiai kezelések miatt a „különösen veszélyeztetett” kategóriába tartozom.

Közel lakunk egymáshoz, segíthetnék.

Nagyon köszönöm, hívni fogom, ha úgy adódik…

Szóval küzdünk a vírussal, de még számos küzdelmet folytatunk közben, például a türelemért, a bizalomért, hogy elhiggyük, biztosan vége lesz valamikor.

Ez pontos. Aki pedig egyedül van, annak a magány ármányát kell legyőzni, valahogyan nem megbolondulni. De hasonlóan nehéz és emberpróbáló feladat megőrizni a házasságokat, vigyázni egymásra, szeretni, figyelni, akkor észnél lenni, amikor a másikban elszakad a cérna, vagy rátör a pánik. Az meg könnyen jön.

Szerintem jó vigyázni a „szakértőkkel”, még a valódiakkal is, mert dömping van, és ha belemerülsz, könnyen arra jutsz, hogy reménytelen az egész.

Lehetnek célok a karanténban is?

Én nem olyan régen szabadultam egy másikból. (Grecsó Krisztián rákkal küzdött, erről az Élet és Irodalomban nyilatkozott bővebben - a szerk.) Az – karanténszempontból – azért volt „könnyebb”, mert olyan nagy fájdalmakkal küzdöttem, hogy a legkisebb gondom is nagyobb volt annál, hogy nem mehetek emberek közé, és hogy lemondták a fellépéseimet. Most társasan történik mindez, és próbálhatunk egymásnak segíteni. Célt, reményt, feladatot adni a másiknak, lepasszolni melót, ha a másiknak jól jön. Nekem néha már több karitatív feladat is jön, mint amennyivel bírok, azt hiszem, nagyjából tizenöt-húsz kérés érkezett az elmúlt két napban, hogy mit olvassak videóra, mit vegyek föl.

6M6C7808-124921.jpg

Mellettünk: Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

Mit gondol, a kötelező elszigeteltség – paradoxon módon – közelebb hozhat minket egymáshoz akár a szolidaritás, az együttérzés révén? Hiszen közös a járványválság, közös a félelem, közös a bizonytalanság, közös a küzdelem.

Tagadhatatlan, hogy nálunk feléledt a lakóközösség. Néhányan vigyázunk egymásra, Judit, a feleségem benne van egy újlipótvárosi Facebook-csoportban, ahonnan sok hasznos hírt kapunk, hívnak a barátok, jó szó, sok telefon.

Másfelől ez a kényszervilág és sok szorongás mégsem a valódi barátságok ideje, mert a szeretet nem bírja a jármot, vagyis csak nehezen.

Nekem nincs szükségem kényszerhelyzetre, hogy a családommal vagy a barátaimmal akarjak lenni, sőt szívesen beszélgetek a szomszédokkal is, vagy ha összefutok, vagyis futottam valakivel a boltban.

Társadalomtudósok már most mondják: nem lesz ugyanolyan a világ a kilábalást követően. De vajon lehet pozitív hozadéka is ennek az egésznek?

Talán felelősebben bánunk majd a természeti kincsekkel, az étellel, a vízzel.

Én sosem értettem a nagyszüleim abszurdba hajló óvatosságát, azt a sok matematikát, hogy miből mit kell főzni ahhoz, hogy a legkevesebb legyen a veszteség, mennyit kell ellenőrizni a romlandó terméket. Szándékosan nyilván nem pazaroltam, sőt! De nem voltam ennyire óvatos, tudatos, és már megint csak: szorongós. Most, hogy félreteszem a gyerek főzelékének főzővizét, mert jó lesz az holnap levesnek, gyakran gondolok a nagyszüleimre. Szeretnék tőlük bocsánatot kérni.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

A fejlécfotó készítője: Csibi Szilvia

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv balla zsófia

„Ahogyan élek, az a hazám” – Balla Zsófia a Kult50-ben

„Néha lötyög, meg kell igazítani” – mondja Balla Zsófia, aki fiatalkori verseire is kritikusan néz vissza. Javítgatja őket. Pontosítja. Mint megjegyzi, az okos, szeretetteljes és hozzáértő kritika a legnagyobb ajándék, amit egy író, vagy egy költő kaphat. A dicséretekkel nem igazán tud mit kezdeni, főleg, amikor azt látja, hogy ezek egyfajta értetlenséggel párosulnak.
Könyv hír

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Könyv kult50

Bátran belépni az ismeretlenbe – Láng Zsolt a Kult50-ben

Nagy sikerű regényének egyik főszereplője Bolyai János matematikus, a másik meg egy író, aki pont Bolyairól készíti regényét. A könyvbeli írót ugyanúgy hívják, mint a valódi szerzőt, vagyis Láng Zsoltnak. Aki szerint ez az írói fogás stiláris ösztönzés az olvasó számára, hogy a könyv másik főszereplőjét, Bolyait is valóságosnak tekintse.
Könyv ajánló

Könyv készült a Kiscsillag legutóbbi lemezéhez

Lovasi András szövegei és Vetlényi Zsolt festőművész-grafikus munkái teszik teljessé a Tompa kések-élményt.
Könyv kult50

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.