Könyv

Grecsó Krisztián: A magány ármányát kell legyőzni

Művészi szabadság
2020.03.23. 16:30
Ajánlom
Otthon van a családjával: feleségével és nyolc hónapos kislányukkal. Grecsó Krisztiánt arról is kérdeztük: a járványválság elmúltával hogyan változhat meg a világ?
Magamroltobbet-163027.jpg

Grecsó Krisztián: Magamról többet (Fotó/Forrás: Magvető Kiadó)

Nemrég jelent meg új verseskötete Magamról többet címmel a Magvető Kiadónál. Örömmel osztotta meg még március elején a közösségi oldalán, hol tart majd író-olvasó találkozót egész tavasszal. Aztán a kötelező és önkéntes vesztegzár miatt mindegyik eseményt lemondta ő is. A Fidelio Művészi szabadság című sorozatában Grecsó Krisztián írót, költőt kereste meg.

 

Mi mindent kellett újragondolniuk ezekben a napokban?

Nem hittünk a szemünknek. Vacakoltunk, próbáltuk valahogyan megőrizni a méltóságunkat. Hogy nem veszünk egy raklap lisztet. Hiszen úgyis sok romlandó árura van szükség, egy nyolc hónapos gyereknek nem adhatunk liszt-főzeléket. Korai lenne még neki a mi menzaélményünk. Így aztán esetenként segítséget kell kérnünk, mert én az onkológiai kezelések miatt a „különösen veszélyeztetett” kategóriába tartozom.

Közel lakunk egymáshoz, segíthetnék.

Nagyon köszönöm, hívni fogom, ha úgy adódik…

Szóval küzdünk a vírussal, de még számos küzdelmet folytatunk közben, például a türelemért, a bizalomért, hogy elhiggyük, biztosan vége lesz valamikor.

Ez pontos. Aki pedig egyedül van, annak a magány ármányát kell legyőzni, valahogyan nem megbolondulni. De hasonlóan nehéz és emberpróbáló feladat megőrizni a házasságokat, vigyázni egymásra, szeretni, figyelni, akkor észnél lenni, amikor a másikban elszakad a cérna, vagy rátör a pánik. Az meg könnyen jön.

Szerintem jó vigyázni a „szakértőkkel”, még a valódiakkal is, mert dömping van, és ha belemerülsz, könnyen arra jutsz, hogy reménytelen az egész.

Lehetnek célok a karanténban is?

Én nem olyan régen szabadultam egy másikból. (Grecsó Krisztián rákkal küzdött, erről az Élet és Irodalomban nyilatkozott bővebben - a szerk.) Az – karanténszempontból – azért volt „könnyebb”, mert olyan nagy fájdalmakkal küzdöttem, hogy a legkisebb gondom is nagyobb volt annál, hogy nem mehetek emberek közé, és hogy lemondták a fellépéseimet. Most társasan történik mindez, és próbálhatunk egymásnak segíteni. Célt, reményt, feladatot adni a másiknak, lepasszolni melót, ha a másiknak jól jön. Nekem néha már több karitatív feladat is jön, mint amennyivel bírok, azt hiszem, nagyjából tizenöt-húsz kérés érkezett az elmúlt két napban, hogy mit olvassak videóra, mit vegyek föl.

6M6C7808-124921.jpg

Mellettünk: Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

Mit gondol, a kötelező elszigeteltség – paradoxon módon – közelebb hozhat minket egymáshoz akár a szolidaritás, az együttérzés révén? Hiszen közös a járványválság, közös a félelem, közös a bizonytalanság, közös a küzdelem.

Tagadhatatlan, hogy nálunk feléledt a lakóközösség. Néhányan vigyázunk egymásra, Judit, a feleségem benne van egy újlipótvárosi Facebook-csoportban, ahonnan sok hasznos hírt kapunk, hívnak a barátok, jó szó, sok telefon.

Másfelől ez a kényszervilág és sok szorongás mégsem a valódi barátságok ideje, mert a szeretet nem bírja a jármot, vagyis csak nehezen.

Nekem nincs szükségem kényszerhelyzetre, hogy a családommal vagy a barátaimmal akarjak lenni, sőt szívesen beszélgetek a szomszédokkal is, vagy ha összefutok, vagyis futottam valakivel a boltban.

Társadalomtudósok már most mondják: nem lesz ugyanolyan a világ a kilábalást követően. De vajon lehet pozitív hozadéka is ennek az egésznek?

Talán felelősebben bánunk majd a természeti kincsekkel, az étellel, a vízzel.

Én sosem értettem a nagyszüleim abszurdba hajló óvatosságát, azt a sok matematikát, hogy miből mit kell főzni ahhoz, hogy a legkevesebb legyen a veszteség, mennyit kell ellenőrizni a romlandó terméket. Szándékosan nyilván nem pazaroltam, sőt! De nem voltam ennyire óvatos, tudatos, és már megint csak: szorongós. Most, hogy félreteszem a gyerek főzelékének főzővizét, mert jó lesz az holnap levesnek, gyakran gondolok a nagyszüleimre. Szeretnék tőlük bocsánatot kérni.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

A fejlécfotó készítője: Csibi Szilvia

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!
Zenés színház

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.
Klasszikus

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Jurij Bondarev író

96 éves korában elhunyt Jurij Bondarev orosz-szovjet író, a sztálingrádi csatát felidéző Égő hó című regény szerzője és az azonos című filmdráma forgatókönyvének társalkotója.
Könyv Film

Profi focistából lett zenész, majd krimiíró, de megjelent gyerekkönyve is

Detektívjét az oslóiak már valós személynek tekintik: Harry Hole lakóháza, kedvenc étterme létező helyszínek a városban, amelyeket szervezett sétákon lehet bejárni. Március 29-én lesz hatvanéves Jo Nesbø, a skandináv krimi koronázatlan királya.
Könyv hír

Online várja a vásárlókat az ország egyik legnagyobb könyvesbolthálózata

Habár a Líra könyvesboltok ideiglenesen bezártak, a weboldal segít abban, hogy senki se maradjon könyvek nélkül a karantén alatt. A Líra Könyv Zrt. sajtóközleménye.
Könyv koronavírus

Könyveket halmoznak fel az otthonmaradáshoz a britek

Regények, egyéni tanulást lehetővé tévő kézikönyvek és más olvasnivalók betárazásával készülnek a szigetország lakói arra, hogy hosszabb időt kell otthonukban elszigetelődve eltölteniük a jelenlegi járványügyi helyzetben - erre következtet a könyvszakma a múlt heti nagy-britanniai eladási statisztikából.
Könyv ajánló

Nádasdy Ádám nyelvi mítoszirtást végez

Legújabb kötetéből kiderül, mi bizonyítja a finnugor eredetet, miért olyan nehezen érthető a Halotti Beszéd és miért tér el a helyesírás a kiejtéstől.