Könyv

Grecsó Krisztián: A magány ármányát kell legyőzni

Művészi szabadság
2020.03.23. 16:30
Ajánlom
Otthon van a családjával: feleségével és nyolc hónapos kislányukkal. Grecsó Krisztiánt arról is kérdeztük: a járványválság elmúltával hogyan változhat meg a világ?
Magamroltobbet-163027.jpg

Grecsó Krisztián: Magamról többet (Fotó/Forrás: Magvető Kiadó)

Nemrég jelent meg új verseskötete Magamról többet címmel a Magvető Kiadónál. Örömmel osztotta meg még március elején a közösségi oldalán, hol tart majd író-olvasó találkozót egész tavasszal. Aztán a kötelező és önkéntes vesztegzár miatt mindegyik eseményt lemondta ő is. A Fidelio Művészi szabadság című sorozatában Grecsó Krisztián írót, költőt kereste meg.

 

Mi mindent kellett újragondolniuk ezekben a napokban?

Nem hittünk a szemünknek. Vacakoltunk, próbáltuk valahogyan megőrizni a méltóságunkat. Hogy nem veszünk egy raklap lisztet. Hiszen úgyis sok romlandó árura van szükség, egy nyolc hónapos gyereknek nem adhatunk liszt-főzeléket. Korai lenne még neki a mi menzaélményünk. Így aztán esetenként segítséget kell kérnünk, mert én az onkológiai kezelések miatt a „különösen veszélyeztetett” kategóriába tartozom.

Közel lakunk egymáshoz, segíthetnék.

Nagyon köszönöm, hívni fogom, ha úgy adódik…

Szóval küzdünk a vírussal, de még számos küzdelmet folytatunk közben, például a türelemért, a bizalomért, hogy elhiggyük, biztosan vége lesz valamikor.

Ez pontos. Aki pedig egyedül van, annak a magány ármányát kell legyőzni, valahogyan nem megbolondulni. De hasonlóan nehéz és emberpróbáló feladat megőrizni a házasságokat, vigyázni egymásra, szeretni, figyelni, akkor észnél lenni, amikor a másikban elszakad a cérna, vagy rátör a pánik. Az meg könnyen jön.

Szerintem jó vigyázni a „szakértőkkel”, még a valódiakkal is, mert dömping van, és ha belemerülsz, könnyen arra jutsz, hogy reménytelen az egész.

Lehetnek célok a karanténban is?

Én nem olyan régen szabadultam egy másikból. (Grecsó Krisztián rákkal küzdött, erről az Élet és Irodalomban nyilatkozott bővebben - a szerk.) Az – karanténszempontból – azért volt „könnyebb”, mert olyan nagy fájdalmakkal küzdöttem, hogy a legkisebb gondom is nagyobb volt annál, hogy nem mehetek emberek közé, és hogy lemondták a fellépéseimet. Most társasan történik mindez, és próbálhatunk egymásnak segíteni. Célt, reményt, feladatot adni a másiknak, lepasszolni melót, ha a másiknak jól jön. Nekem néha már több karitatív feladat is jön, mint amennyivel bírok, azt hiszem, nagyjából tizenöt-húsz kérés érkezett az elmúlt két napban, hogy mit olvassak videóra, mit vegyek föl.

6M6C7808-124921.jpg

Mellettünk: Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

Mit gondol, a kötelező elszigeteltség – paradoxon módon – közelebb hozhat minket egymáshoz akár a szolidaritás, az együttérzés révén? Hiszen közös a járványválság, közös a félelem, közös a bizonytalanság, közös a küzdelem.

Tagadhatatlan, hogy nálunk feléledt a lakóközösség. Néhányan vigyázunk egymásra, Judit, a feleségem benne van egy újlipótvárosi Facebook-csoportban, ahonnan sok hasznos hírt kapunk, hívnak a barátok, jó szó, sok telefon.

Másfelől ez a kényszervilág és sok szorongás mégsem a valódi barátságok ideje, mert a szeretet nem bírja a jármot, vagyis csak nehezen.

Nekem nincs szükségem kényszerhelyzetre, hogy a családommal vagy a barátaimmal akarjak lenni, sőt szívesen beszélgetek a szomszédokkal is, vagy ha összefutok, vagyis futottam valakivel a boltban.

Társadalomtudósok már most mondják: nem lesz ugyanolyan a világ a kilábalást követően. De vajon lehet pozitív hozadéka is ennek az egésznek?

Talán felelősebben bánunk majd a természeti kincsekkel, az étellel, a vízzel.

Én sosem értettem a nagyszüleim abszurdba hajló óvatosságát, azt a sok matematikát, hogy miből mit kell főzni ahhoz, hogy a legkevesebb legyen a veszteség, mennyit kell ellenőrizni a romlandó terméket. Szándékosan nyilván nem pazaroltam, sőt! De nem voltam ennyire óvatos, tudatos, és már megint csak: szorongós. Most, hogy félreteszem a gyerek főzelékének főzővizét, mert jó lesz az holnap levesnek, gyakran gondolok a nagyszüleimre. Szeretnék tőlük bocsánatot kérni.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

A fejlécfotó készítője: Csibi Szilvia

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Zenés színház

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Charles Webb, a Diploma előtt írója

A 81 éves amerikai regényíró június 16-án hunyt el az angliai Eastbourne-ban vérképzőszervi betegségben – közölte barátja, Jack Malvern újságíró.
Könyv gyász

Elhunyt Najmányi László

74 éves korában elhunyt Najmányi László, a '70-es évek avantgárd művészvilágának jelentős alakja. Nemzetközi hírű író, képzőművész, színház- és filmrendező, performer, theremin művész, díszlettervező és zenész; a kommunista blokk első punkegyüttese, a Spions egyik alapítója - számolt be a Wanted magazin nyomán a 444.hu. 
Könyv hír

Az otthonából is bejárhatja Mátyás király díszkönyvtárát

Az Országos Széchényi Könyvtár elérhetővé tette Corvina kiállításának online változatát. Az interneten a középkori kódexek, pénzérmék, a Mátyás-trónkárpit mellett megtekinthetők a kiállításon levetített kisfilmek is.
Könyv magazin

Hemingway bizonyítási vágyból írta Az öreg halász és a tengert

Kötelező olvasmány, de mindent tudsz róla? A 21. század Kiadó a szerző életmű-sorozatának kezdődarabjaként Somogyi Péter tervezte új borítóval jelentette meg a kötetet. Ennek örömére összegyűjtöttünk néhány érdekességet Hemingway remekművéről.
Könyv hír

Az eddigi legrejtélyesebb utazást ígéri az Irodalom Éjszakája

Az Örkény Színház művészei és meghívott vendégművészek tolmácsolásában kelnek életre az Irodalom Éjszakáján szereplő művek június 24. és 26. között, az online térben.