Könyv

Grecsó Krisztián: „Kutya nehéz lesz felvenni a régi ritmust”

2020.05.14. 12:00
Ajánlom
A Libri közönségdíját idén Grecsó Krisztián nyerte a Vera című regényével, amelyet tavaly jelentetett meg a Magvető Kiadó. Az író a karantén utáni életünkről is beszélt a Fideliónak. Szerinte nem változott semmi, és ő csak az egyénben hisz, az egyén felelősségében és organikus gondolkodásában.

portre_1570x1920_orig_grecso_fb-174024.jpg

Grecsó Krisztián (Fotó/Forrás: Gálos Viktor / Libri)

Vannak írói mániái.

Ezen, ugye, nem lehet segíteni.

Valahogy mindig a családi kötődések, a család és az érzelmek bonyolult hálózatai, a titkok, az elhallgatások köré írja a regényeit, mintha mindegyik egy végtelen és rejtélyes körforgásban keveredne egymás mellé.

Ha valami egyszer beakad, az be van akadva. Ráadásul ez a manapság csak transzgenerációs ügynek nevezett problémakör – amit régebben szent és őrült családnak mondtunk – olyan sok témát nyújt. Hát belefér a világ! Hiszen minden innen indul, és ide fut, sok-sok rövid élet ad együtt valami végtelenséget. Ezer emlék, még több felejtés. Kikopnak nyelvek a családból, az identitások, és jönnek újak. Dédapám testvére, ifjabb Őze Ioachim itt telepedett le Pesten. Lehet, hogy már utaztam egy metró kocsiban az unokájával. Engem egyszerűen a családi rejtélyek érdekelnek.

Azok a legsúlyosabbak?

Ki tudja, talán nem. Ugyanakkor sokkal szerteágazóbbak, mint a gazdasági rejtélyek, a gyilkosságok köré szerveződő szövegek, de mondjuk inkább magyarul, a krimik. A családi rejtély lehet banális, morzsácska és mégsem lehet megkerülni.

Miért olyan nehéz megbocsátani a családtagnak?

Egy ismerőssel hamarabb elnézőbbek vagyunk. Apám évtizedekig nem beszélt a testvéreivel, akkor sem bocsátott meg nekik, amikor már saját bevallása szerint sem fájt a vélt vagy valós lelki sebe.

Vera című regényében a kamaszkor előtti pillanatot választotta az örökbefogadás titkának a felfedésére.

Olyan gyönyörű pillanat az, az utolsó hónapok a paradicsomban, amikor a gyermeki lélek már lázad, gyanakszik, de még koherens a világkép, úgy látszik, a világnak vannak törvényei, hogy megismerhető, van objektív valóság, és ha az ember felnőtt lesz, ez a tudás a birtokába kerül. Nem isteni ez? Maga a csoda! És akkor jön a kamaszkor és minden összedől, s mire kikerül belőle a fiatal, sehol a paradicsom, a világ egyéni igazságok rémületes tömege, nincs biztonság, se bizonyosság, csak egyéni remények és hitek.

De azért nem mindig tudjuk elengedni a gyermekkor paradicsomi biztonságát.

Én néha reménytelenül öregnek érzem magam, és ezt nem csak a fizikai állapotom hozza, nem csak a mindennapi megalkuvások, melyekre a test kényszerít. Másfelől meg ott tombol a kisgrecsó, és integet a túloldalra.

05-mood-grecso-krisztian-174025.jpg

Grecsó Krisztián: Vera (Fotó/Forrás: Libri)

A kiskamasz Vera felnőtt, összetört alakját előbb megírta a Jelmezbálban. Miért pont az ő figurája mögé tette egy örökbefogadott sorsát?

A Jelmezbálban még sok megíratlan sors maradt, ott lebegnek a kisagyamban a felejtés határán. De egyszer csak jött a nagy mánia, hogy el akarok mondani valamit a haragról. A Vera éppen apám miatt indult, amiről az imént meséltem: a dédelgetett sértettség, az életre szóló magány, azt hagyni el, aki a legfontosabb. Ebben mi, magyarok jók vagyunk. A temető hoz engesztelődést. Egy rossz félmondat után jönnek a széttartó évtizedek. És ezt úgy megtanuljuk generációról generációra, mint kevés más dolgot.

Meg kell tanulni örökbe fogadónak is lenni? Nem titok: kislánya, Grecsó Hanna, örökbefogadott.

Az örökbefogadott gyerek édesgyerek, a szülő pedig édesszülő, valódi édesanya és édesapa. Vagy szeretek, vagy nem, nem tudok másképpen szeretni. Kihívásai mindenkinek vannak, és azokból, ha elmérgesedik a helyzet, lehetnek traumák, elnyúló krízisállapotok. Azt nem szabad elfelejteni, hogy az örökbefogadás kegy, és minden szereplője a lehető legjobban járt el. Egy gyerekvers köteten dolgozom, és ott írtam meg a karácsonyi versben, hogy hiszen Jézus is egy szívbe született! Őt is örökbe fogadták!

És mivel a születés, a világra jövés és eszmélés nem elsősorban fizikai kérdés, ember gyermeke is születhet a szívbe.

97968239_2962014263856441_2979585088599097344_o-115849.jpg

Grecsó Krisztián kislányával (Fotó/Forrás: Grecsó Krisztián Facebook oldala)

Többször beszélgettünk már arról: a műfaj, amelyben éppen ír, a lelkiállapotát is tükrözi. Pont a karantén előtt fél perccel jelent meg a Magamról többet című verseskötete. Önálló színdarab még nincs a fejében?

Nem szeretek a fióknak dolgozni. Jó érzés, ha a szöveget várja valaki. Ha megkérdezi a kiadóm, a Magvető, hogy haladok. Tudnak-e segíteni. És ha kész vagyok, lehet együtt tervezgetni. A mai színházak már nagyon ritkán gondolkodnak az írókban, a rendező felől közelítenek. Gyakran improvizációkból állítják össze az előadást. És inkább írnak darabokat színészek, mint írók. Lehet, hogy ez így természetes, nem tudom, vagy talán ez csak egy átmenet egy másik radikalizmusba. Az biztos, az író ma nem része a színházi gondolkodásnak.

Soha korábban nem volt ennyire óvatos, tudatos és szorongós, mondta a veszélyhelyzet első hetében. Azóta két hónap eltelt. Ön szerint újra kell adaptálódnunk a világhoz? Egyáltalán: képes egy ilyen helyzet megváltoztatni embert, világot, kapcsolatokat, hagyományos életmódot?

Biztosan kutya nehéz lesz felvenni a régi ritmust. Talán az is kiderül majd: több jó dolog volt a karantén létben, mint elsőre látszott.

De nekem a színház, a közösség, az emberek, az olvasók, a találkozók már nagyon hiányoznak.

És ha furcsa lesz is egész nap farmerben lenni, meg sokat utazni, meg fogom csinálni. Ami a világot illeti, csak az egyénben hiszek. Tedd meg, amit megtehetsz. Organikus gondolkodás, alázat, takarékosság, fegyelem. A napokban voltam lent a boltban, két hónap óta először. A gyümölcsös pulton ott volt egy láda görögdinnye, a világ végéről hozták. Nem változott semmi.

Grecsó Krisztián Vera című regénye megvásárolható ide kattintva>>>

 

Grecsó Krisztián és Láng Zsolt 2020 Libri-díjasai

Kapcsolódó

Grecsó Krisztián és Láng Zsolt 2020 Libri-díjasai

Egy kislány története egy nagyon várt visszatérőtől és egy váratlan kötet egy matematikusról. Idén két regény nyerte el a zsűri és a közönség elismerését.

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Kéri Piroska, a Szépírók Társasága alelnöke

Az irodalom- és művelődésszervezőt, egykori könyvkiadót május 29-én, életének 69. évében érte  halál – adta hírül a Litera.hu a család közlése alapján.
Könyv ajánló

Líra Könyvhét: Beszélgetés Erdős Virággal, Király Leventével és Ann Napolitanóval

Május 29-én 16 órától Erdős Virággal beszélgetnek a Hősöm című új kötetéről, 17 órától az Ezüst madarak szerzőjét, Ann Napolitanót kérdezik, majd 18 órától Király Levente, a Nem kötelező című kötet szerkesztője mesél a frissen megjelent szöveggyűjteményről a Líra Könyv Facebook oldalán.
Könyv interjú

Hogyan élhetjük tovább az életünket egy sorsfordító tragédia után? – Beszélgetés Ann Napolitano írónővel

Az Ezüst madarak című regény nem a gyászról szól, hanem a reményről és az élni akarásról. Ann Napolitano írónőt a regény magyarországi kiadója, a General Press Könyvkiadó kérdezte arról, hogy mi ihlette a történetet, és mi segítette az írónőt a főszereplő, Edward hiteles megformálásában.
Könyv ajánló

Líra Könyvhét: Beszélgetés Krusovszky Dénessel és Berg Judittal

Május 28-án 16 órától Krusovszky Dénessel beszélget új regényéről Turi Tímea, a Magvető főszerkesztője, 18 órától pedig Berg Juditot kérdezi a Rumini kötetekről Szegő János a Líra Könyv Facebook oldalán.
Könyv ajánló

Líra Könyvhét: Beszélgetés Lana Millannal és Szilasi Lászlóval új könyvükről

Május 27-én 16 órától Szilasi Lászlóval beszélget új regényéről Turi Tímea, a Magvető főszerkesztője, 18 órától pedig Lana Millant kérdezi új kötetéről Jordán Gergő, a regény szerkesztője a Líra Könyv Facebook oldalán.