Könyv

Grecsó Krisztián: „Kutya nehéz lesz felvenni a régi ritmust”

2020.05.14. 12:00
Ajánlom
A Libri közönségdíját idén Grecsó Krisztián nyerte a Vera című regényével, amelyet tavaly jelentetett meg a Magvető Kiadó. Az író a karantén utáni életünkről is beszélt a Fideliónak. Szerinte nem változott semmi, és ő csak az egyénben hisz, az egyén felelősségében és organikus gondolkodásában.

portre_1570x1920_orig_grecso_fb-174024.jpg

Grecsó Krisztián (Fotó/Forrás: Gálos Viktor / Libri)

Vannak írói mániái.

Ezen, ugye, nem lehet segíteni.

Valahogy mindig a családi kötődések, a család és az érzelmek bonyolult hálózatai, a titkok, az elhallgatások köré írja a regényeit, mintha mindegyik egy végtelen és rejtélyes körforgásban keveredne egymás mellé.

Ha valami egyszer beakad, az be van akadva. Ráadásul ez a manapság csak transzgenerációs ügynek nevezett problémakör – amit régebben szent és őrült családnak mondtunk – olyan sok témát nyújt. Hát belefér a világ! Hiszen minden innen indul, és ide fut, sok-sok rövid élet ad együtt valami végtelenséget. Ezer emlék, még több felejtés. Kikopnak nyelvek a családból, az identitások, és jönnek újak. Dédapám testvére, ifjabb Őze Ioachim itt telepedett le Pesten. Lehet, hogy már utaztam egy metró kocsiban az unokájával. Engem egyszerűen a családi rejtélyek érdekelnek.

Azok a legsúlyosabbak?

Ki tudja, talán nem. Ugyanakkor sokkal szerteágazóbbak, mint a gazdasági rejtélyek, a gyilkosságok köré szerveződő szövegek, de mondjuk inkább magyarul, a krimik. A családi rejtély lehet banális, morzsácska és mégsem lehet megkerülni.

Miért olyan nehéz megbocsátani a családtagnak?

Egy ismerőssel hamarabb elnézőbbek vagyunk. Apám évtizedekig nem beszélt a testvéreivel, akkor sem bocsátott meg nekik, amikor már saját bevallása szerint sem fájt a vélt vagy valós lelki sebe.

Vera című regényében a kamaszkor előtti pillanatot választotta az örökbefogadás titkának a felfedésére.

Olyan gyönyörű pillanat az, az utolsó hónapok a paradicsomban, amikor a gyermeki lélek már lázad, gyanakszik, de még koherens a világkép, úgy látszik, a világnak vannak törvényei, hogy megismerhető, van objektív valóság, és ha az ember felnőtt lesz, ez a tudás a birtokába kerül. Nem isteni ez? Maga a csoda! És akkor jön a kamaszkor és minden összedől, s mire kikerül belőle a fiatal, sehol a paradicsom, a világ egyéni igazságok rémületes tömege, nincs biztonság, se bizonyosság, csak egyéni remények és hitek.

De azért nem mindig tudjuk elengedni a gyermekkor paradicsomi biztonságát.

Én néha reménytelenül öregnek érzem magam, és ezt nem csak a fizikai állapotom hozza, nem csak a mindennapi megalkuvások, melyekre a test kényszerít. Másfelől meg ott tombol a kisgrecsó, és integet a túloldalra.

05-mood-grecso-krisztian-174025.jpg

Grecsó Krisztián: Vera (Fotó/Forrás: Libri)

A kiskamasz Vera felnőtt, összetört alakját előbb megírta a Jelmezbálban. Miért pont az ő figurája mögé tette egy örökbefogadott sorsát?

A Jelmezbálban még sok megíratlan sors maradt, ott lebegnek a kisagyamban a felejtés határán. De egyszer csak jött a nagy mánia, hogy el akarok mondani valamit a haragról. A Vera éppen apám miatt indult, amiről az imént meséltem: a dédelgetett sértettség, az életre szóló magány, azt hagyni el, aki a legfontosabb. Ebben mi, magyarok jók vagyunk. A temető hoz engesztelődést. Egy rossz félmondat után jönnek a széttartó évtizedek. És ezt úgy megtanuljuk generációról generációra, mint kevés más dolgot.

Meg kell tanulni örökbe fogadónak is lenni? Nem titok: kislánya, Grecsó Hanna, örökbefogadott.

Az örökbefogadott gyerek édesgyerek, a szülő pedig édesszülő, valódi édesanya és édesapa. Vagy szeretek, vagy nem, nem tudok másképpen szeretni. Kihívásai mindenkinek vannak, és azokból, ha elmérgesedik a helyzet, lehetnek traumák, elnyúló krízisállapotok. Azt nem szabad elfelejteni, hogy az örökbefogadás kegy, és minden szereplője a lehető legjobban járt el. Egy gyerekvers köteten dolgozom, és ott írtam meg a karácsonyi versben, hogy hiszen Jézus is egy szívbe született! Őt is örökbe fogadták!

És mivel a születés, a világra jövés és eszmélés nem elsősorban fizikai kérdés, ember gyermeke is születhet a szívbe.

97968239_2962014263856441_2979585088599097344_o-115849.jpg

Grecsó Krisztián kislányával (Fotó/Forrás: Grecsó Krisztián Facebook oldala)

Többször beszélgettünk már arról: a műfaj, amelyben éppen ír, a lelkiállapotát is tükrözi. Pont a karantén előtt fél perccel jelent meg a Magamról többet című verseskötete. Önálló színdarab még nincs a fejében?

Nem szeretek a fióknak dolgozni. Jó érzés, ha a szöveget várja valaki. Ha megkérdezi a kiadóm, a Magvető, hogy haladok. Tudnak-e segíteni. És ha kész vagyok, lehet együtt tervezgetni. A mai színházak már nagyon ritkán gondolkodnak az írókban, a rendező felől közelítenek. Gyakran improvizációkból állítják össze az előadást. És inkább írnak darabokat színészek, mint írók. Lehet, hogy ez így természetes, nem tudom, vagy talán ez csak egy átmenet egy másik radikalizmusba. Az biztos, az író ma nem része a színházi gondolkodásnak.

Soha korábban nem volt ennyire óvatos, tudatos és szorongós, mondta a veszélyhelyzet első hetében. Azóta két hónap eltelt. Ön szerint újra kell adaptálódnunk a világhoz? Egyáltalán: képes egy ilyen helyzet megváltoztatni embert, világot, kapcsolatokat, hagyományos életmódot?

Biztosan kutya nehéz lesz felvenni a régi ritmust. Talán az is kiderül majd: több jó dolog volt a karantén létben, mint elsőre látszott.

De nekem a színház, a közösség, az emberek, az olvasók, a találkozók már nagyon hiányoznak.

És ha furcsa lesz is egész nap farmerben lenni, meg sokat utazni, meg fogom csinálni. Ami a világot illeti, csak az egyénben hiszek. Tedd meg, amit megtehetsz. Organikus gondolkodás, alázat, takarékosság, fegyelem. A napokban voltam lent a boltban, két hónap óta először. A gyümölcsös pulton ott volt egy láda görögdinnye, a világ végéről hozták. Nem változott semmi.

Grecsó Krisztián Vera című regénye megvásárolható ide kattintva>>>

 

Grecsó Krisztián és Láng Zsolt 2020 Libri-díjasai

Kapcsolódó

Grecsó Krisztián és Láng Zsolt 2020 Libri-díjasai

Egy kislány története egy nagyon várt visszatérőtől és egy váratlan kötet egy matematikusról. Idén két regény nyerte el a zsűri és a közönség elismerését.

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv kult50

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.
Könyv hír

Mi lett volna, ha...? Megjelent Mucsi Zoltán és Bérczes László beszélgetőkönyve

Hogyan lesz az abonyi melósok gyerekéből, egy szakmunkástanulóból vezető budapesti színész, országos hírű színházi előadások és tévésorozatok főszereplője? Milyen utakon és útvesztőkön kell keresztülvergődni ahhoz, hogy valaki azt csinálja, amit csinálni akar? Érzékeny és bizalmas beszélgetés életről, színészetről.
Könyv interjú

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv ünnepi könyvhét

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Könyv gyász

Elhunyt Winston Groom, a Forrest Gump szerzője

A 77 éves Groom szerdán halt meg alabamai otthonában, Fairhope-ban. Forrest Gump című regényéből Tom Hanks főszereplésével forgattak népszerű hollywoodi filmet.