Könyv

Grecsó Krisztiáné az AEGON Művészeti Díj

2012.03.20. 13:11
Ajánlom
Az író Mellettem elférsz című kötetéért kapta az elismerést, melyet az egyik legrangosabb hazai díjként jegyez a szakma.

A 2006-ban alapított elismerés különleges konstrukcióval rendelkezik. Nemcsak azért, mert Társdíj is kapcsolódik hozzá - aminek sorsáról maga a díjazott dönthet, de szigorúan más művészeti ág képviselőjét jelölve -, hanem azért is, mert alapítója egy biztosítótársaság. "Mi a biztosításhoz értünk, ezért egyértelmű volt, hogy nem mi akarunk ebben az irodalmi kérdésben dönteni" - hangsúlyozta a keddi sajtótájékoztatón az AEGON Magyarország pr-vezetője, Drevenka Edit. Eszéki Erzsébet, a program szakmai vezetője az irodalmi szerkesztőségektől, íróktól, már díjazott, de 2011-ben új kötettel nem jelentkezőktől beérkezett 28 érvényes jelölésre hívta fel a figyelmet. "A felkért szakmabeliek öt művet jelölhettek, fontossági sorrendben, pontozással rangsorolva az elmúlt év legjobbnak ítélt műveit. Ezután került a bő lista a héttagú zsűrihez, akik három körös egyeztetés után döntöttek az idei díj sorsáról" - emelte ki a díj konstrukciójának kidolgozója.

Tarján Tamás, az ELTE egyetemi docense és a zsűri egyik tagja a mezőny erősségét hangsúlyozta. "A magyar irodalom páratlanul gazdag és a nehéz körülmények ellenére virágkorát éli." Az irodalomtörténész rövid szakmai indoklása szerint "Grecsó Krisztián könyve, a Mellettem elférsz (Magvető, 2011) a manapság igen kedvelt műfaj, a családregény kereteit, poétikáját újragondolva több nemzedék krónikáját lapozza fel, széles olvasóközönséget érintve meg. A kisközösségéből kiszakadt narrátor főhős és a viharsarki ("telepi") família idő- és erkölcs-szembesítő jelene, múltja felejthetetlen figurákban és megrázó élethelyzetekben bővelkedő, folyamatosan sarjadó epika. Az író a vidék-Budapest távolsággal nem szembefeszülést, hanem két különböző optikát láttat. Emelkedés-, hanyatlás- vagy kitörés-történet helyett változások történetét komponálja, tényekből, dokumentumokból és fikcióból ötvözve. Alkotása a magyar regényhagyomány legjobb előzményeire egészen az ezerkilencszázharmincas évekig visszavezethető, de teljeségében új, az európai regényáramokba is betagozódó, jelentékeny írásmű."

Grecsó Krisztián bevallása szerint - mint ahogy regényében is írja - "én a felejtés ellen dolgozom. Mindig is sokat kérdezgettem a nagyapámat, hogy mi tud az ő nagyapjáról és olyasfajta alázatra bukkantam, ami az én korosztályomat már nem igazán jellemzi. Mi óriási jelentőséget tulajdonítunk magunknak a nagyra nőtt egónk miatt, míg ők magukra csak generációkat összekötő láncszemként tekintettek. Fontos hangsúlyoznom, hogy ez a regény nem családtörténet, nem a családi események levéltárban is ellenőrzött leírása. Ez a mű ugyan régi történeteket mond el, de a mának, a jelennek és ezen belül hozzánk szól. Ez az első olyan regényem, aminek kapcsán az olvasók magukról kezdtek el beszélgetni és ez nagyon lényeges momentum számomra" - mondta a Déry-, Bródy Sándor- és József Attila-díjas író, aki jelenleg az Élet és Irodalom munkatársa.

Az AEGON Művészeti Díj nettó hárommillió forinttal, és egy kisplasztikával jár együtt, amit idén Beretvás Csanád szobrász készített el, a Ritmus címet adva a márványból készült alkotásnak. Az eddigi díjazottak Spiró György (2006, Fogság), Rakovszky Zsuzsa (2007, Visszaút az időben), Térey János (2008, Asztalizene), Jónás Tamás (2009, Önkéntes vak), Csaplár Vilmos (2010, Hitler lánya) és Esterházy Péter (2011, Esti) voltak.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Bartók Imre kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

A díjat Lovak a folyóban című, 2021-ben a Jelenkor kiadónál megjelent regényéért vehette át Szörényi László irodalomtörténésztől, a Mészöly Miklós Egyesület elnökétől – adta hírül a Litera.
Könyv hír

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Könyv hír

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv gyász

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.