Könyv

Grecsó Krisztiáné az AEGON Művészeti Díj

2012.03.20. 13:11
Ajánlom
Az író Mellettem elférsz című kötetéért kapta az elismerést, melyet az egyik legrangosabb hazai díjként jegyez a szakma.

A 2006-ban alapított elismerés különleges konstrukcióval rendelkezik. Nemcsak azért, mert Társdíj is kapcsolódik hozzá - aminek sorsáról maga a díjazott dönthet, de szigorúan más művészeti ág képviselőjét jelölve -, hanem azért is, mert alapítója egy biztosítótársaság. "Mi a biztosításhoz értünk, ezért egyértelmű volt, hogy nem mi akarunk ebben az irodalmi kérdésben dönteni" - hangsúlyozta a keddi sajtótájékoztatón az AEGON Magyarország pr-vezetője, Drevenka Edit. Eszéki Erzsébet, a program szakmai vezetője az irodalmi szerkesztőségektől, íróktól, már díjazott, de 2011-ben új kötettel nem jelentkezőktől beérkezett 28 érvényes jelölésre hívta fel a figyelmet. "A felkért szakmabeliek öt művet jelölhettek, fontossági sorrendben, pontozással rangsorolva az elmúlt év legjobbnak ítélt műveit. Ezután került a bő lista a héttagú zsűrihez, akik három körös egyeztetés után döntöttek az idei díj sorsáról" - emelte ki a díj konstrukciójának kidolgozója.

Tarján Tamás, az ELTE egyetemi docense és a zsűri egyik tagja a mezőny erősségét hangsúlyozta. "A magyar irodalom páratlanul gazdag és a nehéz körülmények ellenére virágkorát éli." Az irodalomtörténész rövid szakmai indoklása szerint "Grecsó Krisztián könyve, a Mellettem elférsz (Magvető, 2011) a manapság igen kedvelt műfaj, a családregény kereteit, poétikáját újragondolva több nemzedék krónikáját lapozza fel, széles olvasóközönséget érintve meg. A kisközösségéből kiszakadt narrátor főhős és a viharsarki ("telepi") família idő- és erkölcs-szembesítő jelene, múltja felejthetetlen figurákban és megrázó élethelyzetekben bővelkedő, folyamatosan sarjadó epika. Az író a vidék-Budapest távolsággal nem szembefeszülést, hanem két különböző optikát láttat. Emelkedés-, hanyatlás- vagy kitörés-történet helyett változások történetét komponálja, tényekből, dokumentumokból és fikcióból ötvözve. Alkotása a magyar regényhagyomány legjobb előzményeire egészen az ezerkilencszázharmincas évekig visszavezethető, de teljeségében új, az európai regényáramokba is betagozódó, jelentékeny írásmű."

Grecsó Krisztián bevallása szerint - mint ahogy regényében is írja - "én a felejtés ellen dolgozom. Mindig is sokat kérdezgettem a nagyapámat, hogy mi tud az ő nagyapjáról és olyasfajta alázatra bukkantam, ami az én korosztályomat már nem igazán jellemzi. Mi óriási jelentőséget tulajdonítunk magunknak a nagyra nőtt egónk miatt, míg ők magukra csak generációkat összekötő láncszemként tekintettek. Fontos hangsúlyoznom, hogy ez a regény nem családtörténet, nem a családi események levéltárban is ellenőrzött leírása. Ez a mű ugyan régi történeteket mond el, de a mának, a jelennek és ezen belül hozzánk szól. Ez az első olyan regényem, aminek kapcsán az olvasók magukról kezdtek el beszélgetni és ez nagyon lényeges momentum számomra" - mondta a Déry-, Bródy Sándor- és József Attila-díjas író, aki jelenleg az Élet és Irodalom munkatársa.

Az AEGON Művészeti Díj nettó hárommillió forinttal, és egy kisplasztikával jár együtt, amit idén Beretvás Csanád szobrász készített el, a Ritmus címet adva a márványból készült alkotásnak. Az eddigi díjazottak Spiró György (2006, Fogság), Rakovszky Zsuzsa (2007, Visszaút az időben), Térey János (2008, Asztalizene), Jónás Tamás (2009, Önkéntes vak), Csaplár Vilmos (2010, Hitler lánya) és Esterházy Péter (2011, Esti) voltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 
Könyv ajánló

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.