Könyv

Gyorsan ható érzelmi immunerősítők Szabó T. Anna új irodalmi podcastjában

Szabó T. Annával indul a Lírástudók
2021.04.26. 10:35
Ajánlom
Szabó T. Anna szerint a bajban különösen nagy szükségünk van a versre és az írott szóra, de talán a legfontosabbak a jó beszélgetések. Az április 28-án, szerdán este fél 8-kor induló Lírástudók podcast egyszerre kínálja mindkettőt: tartalmas beszélgetéseket ígér és segít eligazodni a könyvesboltok újdonságai között. Partnere a Líra Könyv és a Fidelio.

Miért döntöttél úgy, hogy belevágsz a podcast műfajába?

Az volt a titkos vágyam, hogy ismét rávegyem magam az órákon át tartó olvasásra, a frissen megszülető szövegek megismerésére. Nagyon-nagyon nehezen ment az utóbbi egy évben az áhítatosan belefeledkező olvasás, az újdonságok befogadása. Nyilván olvastam sokat - esszéket, verseket, tanulmányt, mindenfélét, és sok régi kedves regényt is újra elővettem -, de megfigyeltem, hogy mennyire másképpen, mennyivel feszültebben bánok a szöveggel, mint korábban: folyton abbahagytam és a híreket kezdtem böngészni, csodára várva; ebből tudom, hogy a félelem szétforgácsolja a figyelmet. A saját fegyelmemet szerettem volna élezni egy kicsit, visszakerülni abba a szellemi vérkeringésbe, ahonnan elzárt és kimetszett az állandó szorongásom –

mintha az agyam is el akart volna bújni, de hogy pont az elől bújjon el, ami megmenthetné!

Szabó T. Anna

Szabó T. Anna (Fotó/Forrás: Szilágyi Lenke / Magvető Kiadó Opera magazin)

Dühített, úgyhogy ez volt az egyik belső, titkos ok arra, hogy igent mondjak a felkérésre. Az engem faggató beszélgetős műsorokban is vissza szoktam kérdezni időnként, úgyhogy remélem, a kérdező szerepe nem idegen nekem. Nyilván elég gyakorlatlan vagyok benne, de kíváncsi és lelkes: ha megszerettem valamit, boldogan biztatok másokat is olvasásra.

Értek meglepetések az új könyvek felfedezése során?

A műsorra készülve végre pár ülésben elolvastam vagy újraolvastam Vámos Miklós az utóbbi időben írt vagy újra kiadott köteteit. Micsoda sodrásuk van! Ráadásul ő ötszáz oldalnál nem is nagyon adja alább, úgyhogy a kitűzött nagyregény-olvasási normámat is teljesítettem. Annyira jó volt meglátni bennük a titkos kapcsolódásokat, például, hogy mi maradt ki az Apák könyvéből és került be a Dunapestbe. Erről is beszélgetünk majd. 

Egy év bezártság után sokszor képtelenül távolinak tűnnek az emberek, ilyenkor a beszélgetés szerepe különösen felértékelődik. Mennyire figyeled az ilyen típusú műsorokat?

Rajongok a jó beszélgetésekért. A Bartók rádió mellett leginkább a német kulturális rádió adását hallgatom rendszeresen, még a Berlinben töltött évem alatt szoktam rá, abban folyamatos az efféle eszmecsere.

Eddig ritkán hallgattam podcastokat, most kezdem sorra bepótolni a mulasztásaimat, sok izgalmas könyves műsort találtam.

Sajnos túl sok időmet töltöm az interneten, és látom, hogy éppen a számomra fontos nyugodt és egymásra figyelő beszélgetés vész el a közösségi felületeken, gyakran már csak az indulatok vezérlik a hozzászólásokat. Az agresszív beszédmód elszomorít, és a magam módján teszek is ellene: igyekszem minél tovább megőrizni a nyugalmamat.

Számíthatunk arra, hogy a hozzád közel álló írók, költők lesznek a vendégeid?

Amikor én kérdezek majd a Lírástudókban, mindig örömmel hívom el a számomra kedves írókat; persze az új ismerős is öröm. Könnyebb olyanokkal beszélgetni, akiket harminc éve olvasok, de felfedezni valakit talán még izgalmasabb, hiszen bármilyen távol álljanak tőlem, a párbeszéd során kiderülhet, hogy nem is vagyunk olyan messze egymástól.

Az egyik első adás vendége régi pályatársad és barátod, Mesterházi Mónika. Miért őrá esett a választásod?

Ismét egy rendkívül erős verseskötettel lépett elő, évtizedes belső munka után. A legnehezebb és legfájdalmasabb témáról ír, a gyászról. Nem csak a szerettei elvesztésének a pillanatáról, de az emlékezésben megtalálható fényességekről is.

Magáról a gyászmunka írásban rögzített folyamatáról. Nagyon tisztelem érte, hogy meg tudta írni, és milyen szépen!

Roppant bátor címet adott a kötetnek: Nem félek. Mintha megvigasztalhatnánk magunkat – holott a címről kiderül, hogy nem tényre, hanem emlékre vonatkozik. A verseiben mindig az ember érzelmi kiszolgáltatottsága jelenik meg - és nem csak a másoké, hanem lefegyverzően őszintén tud beszélni saját kiszolgáltatottságáról, vagyis az egymásnak való kölcsönös kiszolgáltatottságunkról. Ráadásul éppen az érzelmi függés teszi ezt velünk; Pilinszky egyenesen a szeretet tériszonyának és kicsinyes aggodalmának nevezi ezt az állapotot.  Gyönyörű, ahogy Móni ki tudja ezt fejteni, a klasszikusokéval vetekedő fegyelemmel. Számomra a Mesterházi-életmű intenzitása meghatározó vonatkoztatási pont.

mesterhazi_monika_szabo_t_anna-171914.jpg

Mesterházi Mónika és Szabó T. Anna (Fotó/Forrás: Fidelio)

Valószínűnek tartom, hogy a költészet mindig fontos sorvezető marad a számodra ebben a műsorfolyamban is.

Nagy szükségünk van a versre a bajban. Az emberek többsége csak akkor fordul a költészethez, amikor szerelmes vagy elvesztett valakit. Ilyenkor az életbe vetett szerelmünk erősödik. A hiányérzetben is ott az élnivágyás, hiszen minél több embert kell gyászolnunk, annál jobban kapaszkodunk a szép emlékek örömébe. Most olyan, mintha egy háborús időszak után lennénk, lassan talán megkezdődik az újjáépítés.

Nagyon várjuk, hogy elinduljon az élet, és meggyőződésem, hogy énekre, zenére és versre van a legnagyobb szükségünk a lelki stabilitáshoz, úgyhogy ezeket a gyorsan ható érzelmi immunerősítőket érdemes beszedni mindenkinek.

Egész életemben rengeteget segítettek rajtam a fejemben hordozott versek. A gondolkodást is edzi a szövegek állandó értelmezése: megtörtént, hogy álmomból felébredve egyszer csak megértettem egy sort, amin húsz éve töprengtem. Móni könyvére visszautalva: szerepel benne valaki, aki a halálos ágyán is verseket mond, a betegsége mélyén is József Attilát idéz, így győzi le a fájdalmát és a félelmét. Az irodalom szeretetétől a szeretet irodalmáig vezető utat járjuk be vele.

Melyik éned vezeti inkább a műsort, az írói, vagy az olvasói?  

A felkészülés során élvezet úgy belemerülni az olvasásba, hogy közben az írói énem is figyeljen, a szakmaiságom is éber legyen. Csodálatos az élő klasszikusainkkal beszélgetni – de ha a mikrofon előtt ülök a szerzővel, már nem író vagyok, hanem lelkes és érdeklődő olvasó.

A Lírástudók minden második szerdán este fél 8-kor jelentkezik új részekkel. Az első adás április 28-án hallható.

Fejléckép: Szilágyi Lenke / Magvető

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Kapcsolódó

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.

Lírástudók

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Klasszikus

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.
Könyv podcast

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv magazin

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”  

„A világmindenség globális kérdései helyére a szűkebb közösségek, családok problémái kerültek, így váltották fel a mítoszokat a mesék” – írja a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv interjú

„A legnagyobb tanítóim a gyerekek” – interjú Samuel Allo mesemondóval és Gombos Kata kiadóvezetővel

Húsz évvel ezelőtt egy bretagne-i tanár felkerekedett, hogy bejárja a világot, és szállásért, fuvarért cserébe meséket osszon meg az emberekkel. Samuel Allo vándor mesemondó a Kisgombos Könyvek alapítójával, Gombos Katával együtt mesélt lapunknak.
Könyv gyász

Elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író

Nyolcvannyolc évesen elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író, béke- és antinukleáris aktivista - jelentette be hétfőn kiadója, a Kodansha Ltd.