Könyv

„Ha meg nem tetszik, akkor nem nagy ügy” – Fehér Boldizsár a Lírástudókban

2022.07.06. 14:30
Ajánlom
Margó-díjas regény után novelláskötetet írt Fehér Boldizsár, aki szerint a hétköznapi bosszúságok fontosabbak, de egészen biztosan érdekesebbek, mint gondolnánk. A Lírástudók új epizódjában ezekről is beszélgetett Grisnik Petrával.

 

Első könyvének sikere után egész mással próbálkozik Fehér Boldizsár: a Nem nagy ügy, miként a cím is mutatja, nem az élet nagy kérdéseivel foglalkozik, hanem azokkal, ami a nagy kérdések között történik. Például, hogy mit mondjunk a fodrásznak, ha elrontja a hajunkat? Vagy mi van, ha túl kedves a szomszéd, és nem lehet lerázni?

2985013-213926.jpg

Fehér Boldizsár: Nem nagy ügy (Fotó/Forrás: Magvető)

Vak majom című, 2019-ben megjelent regényével (egy kifordított Bildungsroman, ahogy a szerző nevezte) Fehér Boldizsár megnyerte az első prózaköteteseknek járó Margó-díjat. Műve egy huszonnégy éves multimilliárdosról szólt, akinek túl jól megy az élete egészen addig, míg az anyja elhagyja, az apja bekattan, a felesége pedig lelécel a nászéjszaka után. Egy párizsi hotelben a fiatalember furcsa emberkísérlet alanya lesz, miközben végre, mindenétől megfosztva az életről is tanul valamit.

„Nyomást éreztem, de nem magamban” – mondta el Fehér Boldizsár a Lírástudók podcastban Grisnik Petrának arra a kérdésre, hogy nehéz volt-e újabb munkába kezdeni.

„Az új könyvvel egyetlen célom volt, hogy vicces legyen, és tessen az embereknek. Ha meg nem, akkor – nem nagy ügy.”

A humor nem ismeretlen terep a szerző számára, aki rádiókabaré-jeleneteket és standup comedy-t is írt már. A második könyv az elsőhöz hasonlóan a Magvető gondozásában jelent meg.

Az adásban szóba került az is, mik azok a „nem nagy ügyek”, amik az író életében mégis fontosabbnak tűnnek, és hogy egyáltalán meri-e írónak nevezni magát.

Az adás végén ismét öt új megjelenést ajánlunk a Líra Könyvek kínálatából:

  • Kiss Ottó: A Kék Oroszlán bezár (Athenaeum)
  • Szőcs Petra: A gonosz falu legszebb lakói (Magvető)
  • Bíró Szabolcs: Ragnarök (Athenaeum)
  • Tóth Krisztina: Nyomozzunk! (Manó Könyvek)
  • Mary Alice Monroe: Parti ház kiadó (General Press)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Kapcsolódó

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Átadták a VIDOR Fesztivál legjobb színészeinek járó díját a Rózsavölgyi Szalonban

Az augusztus 26. és szeptember 3. között megrendezett VIDOR Fesztivál legjobb női és férfi színészének járó díját Pokorny Lia és Király Dániel érdemelte ki a Keresztül-kasul című előadásban nyújtott alakításáért.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tóth Krisztina: Ne húzzuk be a nyakunkat!

Az írók szerepéről, a múlt borzalmainak lejegyzéséről, a populizmus terjedéséről, valamint a társadalmak szélsőséges megosztottságáról beszélt Tóth Krisztina a Könyvfesztivál megnyitóeseményén. Az idei díszvendéget, Szvetlana Alekszijevicset Háy Hános laudálta.
Könyv ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Vigadóban

Az MMA Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján a Pesti Vigadóban vers- és próza-összeállítások hangzanak el neves művészek előadásában. Az október 28-án, 18 órakor kezdőd programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
Könyv hír

A filmgyártás nehézségeiről és szépségeiről írt regényt Tom Hanks

Novelláskötet után ezúttal egy nagyregénnyel rukkolt elő a kétszeres Oscar-díjas színész. A The Making of Another Motion Picture című könyve várhatóan 2023 májusában jelenik meg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.
Könyv ajánló

Könyvfesztivál gyerekszemmel – ezekkel az újdonságokkal készül a Pagony

Hamarosan újra megnyitja kapuit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison, ahol kedvünkre böngészhetünk a gyerekkönyvkiadók gazdag kínálatában. A Pagony legfrissebb kötetei között az egészen piciktől a kamasz korosztályig mindenkinek találunk izgalmas olvasnivalót – ebből hoztunk most egy válogatást.
Könyv hír

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.