Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

2019.03.20. 07:00
Ajánlom
Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.

„Nem is szeretnék belegondolni, hogy mit árul el az ember mocsaras tudatalattijáról az, hogy ösztönösen milyen dalokat vagy nótákat idéz meg, ha képzeletben a gyerekkorában ténfereg” - írta Facebook-oldalán Grecsó Krisztián. „Már megint előkerült a Hogyha ír majd édesanyám... kezdetű nóta is, amin sajnos bármikor tudok szipogni kicsit. Hiába a korai élményeket nem lehet kinőni, az ízlés az anyatejjel jön. :)

A Magvető összeszedte Vera dalait, mit gajdolnak a szülők, és mit dúdolgat ő, mire borzong meg (Delta főcím zene). Egy karcos mélyfúrás, egy dicstelen lista az öregedésről. :)”

Grecsó Kriszián legújabb regénye, a Vera március 1-jén jelent meg. A címszereplője 11 éves, az általános iskola negyedik osztályába jár, jó tanuló, jó sportoló. A papa a honvédségen dolgozik, a mamáját rajongva szereti. De Vera biztonságosnak hitt élete pár hét leforgása alatt megváltozik, amikor egy lengyel fiú, Józef és édesapja megérkeznek a városba. Az egyik eseményből következik a másik, mintha dominók dőlnének egymás után.

A teljes lejátszási listát itt lehet meghallgatni.

A szerzővel a Fidelio áprilisi számában beszélgettünk a regény kapcsán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Izraelbe kerülhetnek Kafka eddig elzárt, ismeretlen művei

Szakértők szerint a szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után csonkán megjelent művének befejezését is.
Könyv ajánló

Elhozzuk a világot neked!

Április 25-én nyitja kapuit a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.
Könyv hír

Mostantól Háy János új novelláskötetét is zsebre vághatod

A Szteccs című novelláskötettel, valamint egy új versválogatással bővült a POKET zsebkönyvek kínálata.
Könyv interjú

„Ejnye, de szorgalmasan levéltáraztam!”

Mi történik, ha a nagy szerelem rögtön az első? És ha tizenegy évesen éri az embert? Vera életében szinte minden felborul, de ennek csak közvetve van köze az új lengyel fiúhoz, Józefhez. Grecsó Krisztiánnal a nyolcvanas évek Szegedjén játszódó új regényéről beszélgettünk.
Könyv videó

Az amerikai helyettes légügyi attasé fiától a koreai kulturális attaséig mindenki magyar verset szaval

Kiderült az is, hogy a brit nagykövet több ponton is kötődik Nemes Nagy Ágneshez. A hazánkban dolgozó diplomaták így ünnepelték meg a Magyar Költészet Napját. Videók!