Könyv

Három pisztoly, két halott, egy könyv

2024.05.08. 15:30
Ajánlom
Egy vonzó ötvenes nő, akit a saját pisztolyával lőnek le, és egy nyugalmazott vizsgálóbíró, akinek hiába van fegyvere, mégsem tudja megvédeni a saját életét. Nicolas Mathieu prózája nem illúziókból építkezik. Kritika a Goncourt-díjas művész új, két történetet tartalmazó kötetéről. 

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Aki olvasta az 1978-ban született Nicolas Mathieu előző, magyarul megjelent regényét (Gyermekeik is utánuk), annak nem kell bemutatni, hogy miként építkezik a francia realizmus hagyományaiból a Goncourt-díjas szerző. Történetei szikárak, jól szerkesztettek, s bár nincs bennük helye az illúzióknak, s elkerüli a moralizálás csapdáit is, mégis úgy ír, ahogy ma kevesen: a valóság megragadásának a módja az, ami beszippantja az olvasót.

A közelmúltban, Király Katalin fordításában jelent meg egy újabb Mathieu-kötet, melyben két egymástól független történet olvasható, és amelyeket a szerző személyén és a maroklőfegyvereken túl nem köt össze semmi.

insta1-135936.jpg

Nicolas Mathieu: Rose Royal / Wagner bíró (Fotó/Forrás: Typotex Kiadó)

Nem érdemes azon mélázni, hogy ezek vajon hosszabb novellák-e vagy kisregények, hiszen az ilyesfajta mérlegelés legfeljebb az irodalomtudósok számára lényeges. Ami igazán fontos és rejtélyes, hogy egy-egy halállal végződő, hétköznapi történetet miként tud vonzóvá tenni a szerző, aki sem szereplőinek, sem olvasóinak nem kínál kiutat – ahogy a történések szükségszerű egymásra következése miatt erkölcsi tanulságot sem nyújt.

A Rose Royal című történet központi figurája – véletlenül sem nevezhetjük főhősnek – egy jó karban lévő, élete delén túljutott, átlagos asszony, akiben nincs semmi kirívó, bár hétköznapi életet él, sorsa mégsem a békés öregkor, hanem a tragédia felé robog. Az egyetlen szálon futó elbeszélés éppen attól megrendítő, hogy nincs benne olyasmi – beleértve a halálos pisztolylövést is –, ami ne történhetne meg bárkivel. Lenyűgöző, ahogy Nicolas Mathieu látja és láttatja szereplőit:

Nem voltak sem fiatalok, sem szépek, sem túl boldogok. nem állt előttük az élet. Egy nő és egy férfi alkohol- és pénzproblémákkal, a ráncaikkal és kielégületlen közösüléseikkel, az autókulcsaikkal és a tablettáikkal, amelyeket minden étkezéshez be kellett venniük, mocskos szokásaikkal, és emlékeik kalandos történeteivel, számlákkal az előszobai kis szekrényen, távirányítóval a tévéműsoron, erőfeszítéseik összefoglalásaként harmincévnyi szeméttel tömött, színes mappákkal. Egy férfi és egy nő, ami a leghétköznapibb, a legfontosabb, egy nő és egy férfi, kéz a kézben, abban a hitben, hogy megértik egymást. Több sem kell egy párkapcsolathoz.

A korzikai bűnözők elkerülhetetlen bosszúját hosszú évek óta váró nyugalmazott Wagner bíró története – a kiindulást tekintve – talán kevésbé hétköznapi, mint a Rose Royal, s talán a történetnek véget vető pisztolylövések is többet érdemelnének egy mínuszos hírnél, Nicolas Mathieu mégsem erre fókuszál, hanem a hétköznapiságra. Ez a történet – szemben az előzővel – két szálon fut, s nem csak a bírót életének utolsó szakaszát mutatja meg, hanem egy olyan srác életét is, aki szerepelhetne az író fentebb már emlegetett nagyregényében is. A bíró – talán a pisztolyt elcsenő fiú hibájából – meghal, közben a suhanc élete éppen csak elkezdődik. S bár nem tudunk meg semmit arról, hogy hová vezet ez az éppen megkezdett „nagybetűs élet”, az olvasónak nem nagyon maradnak/maradhatnak illúziói.

A két történet, Király Katalin sodró lendületű fordításában tényleg magával ragadja az olvasót, s bár éppen azért, mert többet ad, mint amit ígér, hiányérzetet teremt: vágyódást további, hasonló(an megírt) történetek után.

Szerző: Grozdits Hahó

Nicolas Mathieu: Rose Royal / Wagner bíró

Kiadó: Typotex Kiadó
Megjelenés: 2024
Fordította: Király Katalin
Oldalak száma: 136

A könyv megvásárolható a Typotex weboldalán

Támogatott tartalom

Fejléckép: Nicolas Mathieu (fotó/forrás: Typotex Kiadó)

Typotex Kiadó

A Typotex Kiadó története 1989-ben, éppen a berlini fal leomlásának napján vette kezdetét, és az azóta eltelt évtizedek során a kiadó neve a tudományos ismeretterjesztés és szakkönyvkiadás megbecsült brandjévé vált. Ismertségünket elsősorban a minőségi ismeretterjesztés iránti elkötelezettséggel szereztük:

ma is fáradhatatlanul kutatjuk azokat a szerzőket, akiknek műveiben a kiemelkedő szaktudás ötvöződik a tudás átadásának tehetségével és a fáradhatatlan mesélőkedvvel.

Az utóbbi tíz év újdonsága, hogy kiadónk kortárs világirodalommal is foglalkozik; Typotex Világirodalom sorozatunkban 2024 őszén immár a századik kötet lát napvilágot. Olyan fontos szerzőket vezettünk be a magyar piacra, mint az izlandi Jón Kalman Stefánsson, az örmény származású Narine Abgarjan, a norvég Cecilie Enger és a francia Nicolas Mathieu.

Különösen büszkék vagyunk arra az alkotói, baráti és szakmai közösségre, amely az elmúlt évtizedek során a Typotex körül kialakult. Ez az intellektuális háló és a benne felhalmozott rengeteg tapasztalat, tudás és kreativitás olyan szellemi műhellyé teszi a kiadót, amely gyorsan változó világunk kihívásai mellett is képes megőrizni függetlenségét és nyitottságát.

www.typotex.hu

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.