Könyv

Hat videofelvétel, amit látnod kell, ha imádod az amerikai beatirodalmat

2020.03.26. 11:10
Ajánlom
Mélységes mély a múltnak kútja, s legalább ilyen mély az internet is. A legnagyobb videomegosztón barangolva összeszedtünk néhány olyan kordokumentumot, amelyet érdemes látnia mindenkinek, aki szívesen olvasta Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Charles Bukowski vagy Hunter S. Thompson könyveit.

Bukowski Bukowskit olvas

Hadd üljek itt, és igyam a sörömet. Aztán könyörögjetek, ha azt akarjátok hogy olvassak!

– ezekkel a szavakkal ült le Bukowski verseket olvasni 1972-ben Los Angelesben. A felvétel nem csak azért jó, mert kiváló verseket hallunk a szerzőtől, hanem mert megmutatja, az igazán jó költő jól olvassa a saját verseit.

Így készült a Félelem és reszketés Las Vegasban

Doctor Gonzo maga Hunter S. Thompson, és fordítva. Amikor az újságírót 1971-ben elküldték Las Vegasba, hogy tudósítson egy motorversenyről, csak egy rövid, 250 szavas szöveget kellett volna írnia a Sports Illustrated számára egy fotó mellé. Thompson viszont alkotóerőtől lázasan, 36 órán át írta azt a 2500 szavas írást, ami végül a Félelem és reszketés Las Vegasban című regény gerince lett. A belőle készült főszereplői Johnny Depp és Benicio Del Toro, akik mindketten több időt töltöttek az íróval. Ezeket az összejöveteleket örökítik meg a fenti felvételek.

Az Üvöltés az Üvöltés című filmből

Költő, politikus, showman, próféta és tréfacsináló. Ezek mindegyike volt Allen Ginsberg, a beatgeneráció legnagyobb költője, akinek Üvöltés (Howl) című versét Hobo hangján ismerte meg a magyar közönség. Kiváló Orbán Ottó fordítása, az eredeti angol szöveget is érdemes megismerni. Főleg, hogy szemléletes animáció társul hozzá, a 2010-ben, James Franco főszereplésével készült Howl. (A teljes film is elérhető online.)

Allen Ginsberg – Song

Mindig megragadó látni, milyen átéléssel mond verset Allen Ginsberg. Ezen a felvételen egyik legszebb verse, a Song hallható (illetve annak egy részlete), amely a szeretet ősi erejéről szól, és az édesanyánk testéhez való tartozásról. A teljes szövege itt olvasható.

Bukowski a költészetről

Bukowski egy őszinte interjúban – neki mindegyik interjúja őszinte volt! – elárulja, hogy unja Tolsztoj Háború és békéjét, és sokszor előfordul, hogy a régi nagy költők olvasása közben csak fejfájást kap. „A költészetben annyi energia van, mint az egész hollywoodi iparban. Olyanokra van szükség, akik élnek, hogy életre keltsék a költészetet. Azt mondják, a költészet elrejtett érték, amit a külvilág nem értékel. Valójában azért nem, mert nem elég tökös, nem táncol eléggé, nincs benne elég dög.”

Jack Kerouac Charlie Parkerről beszél

Hogy a beatirodalom számára micsoda inspirációt jelentett a bepop és a jazz, arról már korábban írtunk. Jack Kerouac az Úton című regényét a jazz zenei építkezése ihlette, egyébként pedig szenvedélyes rajongója volt Charlie Parkernek. (Ahogy Sztravinszkij és Esterházy Péter is.) Ezen a felvételen Kerouac kicsivel a szaxofonos halála után beszél a művészről.

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

Kapcsolódó

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Egy nem várt kudarc története

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Még mindig a karanténból, Budapest, Magyarország. Ezúttal Benedek Szabolcs legújabb könyvéről ír.
Könyv interjú

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Könyv hír

Milan Kundera a brünni könyvtárnak adományozza magánarchívumát

Milan Kundera, a Párizsban élő cseh származású világhírű író a szülővárosában Brünnben (Brno) működő Morva Tartományi Könyvtárnak (MZK) adományozza kiadott könyveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat - közölte Radoslav Pospíchal, a könyvtár munkatársa a CTK hírügynökséggel.
Könyv ajánló

PIM estek a gesztenyefák alatt

Kádár Erzsébet és Choli Daróczi József munkái mellett újabb részleteket ismerhetünk meg Szendrey Júlia Petőfi utáni kutatásáról. A múzeum több estet szentel a Térey-ösztöndíjasok bemutatásának is.
Könyv hír

Szobrot kapott Csukás István Balatonszárszón

Balatonszárszó, Csukás István második otthona, a róla elnevezett színház után szoborral tiszteleg az író előtt. Az alkotás a színház bejárata előtt áll.