Könyv

Hat videofelvétel, amit látnod kell, ha imádod az amerikai beatirodalmat

2020.03.26. 11:10
Ajánlom
Mélységes mély a múltnak kútja, s legalább ilyen mély az internet is. A legnagyobb videomegosztón barangolva összeszedtünk néhány olyan kordokumentumot, amelyet érdemes látnia mindenkinek, aki szívesen olvasta Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Charles Bukowski vagy Hunter S. Thompson könyveit.

Bukowski Bukowskit olvas

Hadd üljek itt, és igyam a sörömet. Aztán könyörögjetek, ha azt akarjátok hogy olvassak!

– ezekkel a szavakkal ült le Bukowski verseket olvasni 1972-ben Los Angelesben. A felvétel nem csak azért jó, mert kiváló verseket hallunk a szerzőtől, hanem mert megmutatja, az igazán jó költő jól olvassa a saját verseit.

Így készült a Félelem és reszketés Las Vegasban

Doctor Gonzo maga Hunter S. Thompson, és fordítva. Amikor az újságírót 1971-ben elküldték Las Vegasba, hogy tudósítson egy motorversenyről, csak egy rövid, 250 szavas szöveget kellett volna írnia a Sports Illustrated számára egy fotó mellé. Thompson viszont alkotóerőtől lázasan, 36 órán át írta azt a 2500 szavas írást, ami végül a Félelem és reszketés Las Vegasban című regény gerince lett. A belőle készült főszereplői Johnny Depp és Benicio Del Toro, akik mindketten több időt töltöttek az íróval. Ezeket az összejöveteleket örökítik meg a fenti felvételek.

Az Üvöltés az Üvöltés című filmből

Költő, politikus, showman, próféta és tréfacsináló. Ezek mindegyike volt Allen Ginsberg, a beatgeneráció legnagyobb költője, akinek Üvöltés (Howl) című versét Hobo hangján ismerte meg a magyar közönség. Kiváló Orbán Ottó fordítása, az eredeti angol szöveget is érdemes megismerni. Főleg, hogy szemléletes animáció társul hozzá, a 2010-ben, James Franco főszereplésével készült Howl. (A teljes film is elérhető online.)

Allen Ginsberg – Song

Mindig megragadó látni, milyen átéléssel mond verset Allen Ginsberg. Ezen a felvételen egyik legszebb verse, a Song hallható (illetve annak egy részlete), amely a szeretet ősi erejéről szól, és az édesanyánk testéhez való tartozásról. A teljes szövege itt olvasható.

Bukowski a költészetről

Bukowski egy őszinte interjúban – neki mindegyik interjúja őszinte volt! – elárulja, hogy unja Tolsztoj Háború és békéjét, és sokszor előfordul, hogy a régi nagy költők olvasása közben csak fejfájást kap. „A költészetben annyi energia van, mint az egész hollywoodi iparban. Olyanokra van szükség, akik élnek, hogy életre keltsék a költészetet. Azt mondják, a költészet elrejtett érték, amit a külvilág nem értékel. Valójában azért nem, mert nem elég tökös, nem táncol eléggé, nincs benne elég dög.”

Jack Kerouac Charlie Parkerről beszél

Hogy a beatirodalom számára micsoda inspirációt jelentett a bepop és a jazz, arról már korábban írtunk. Jack Kerouac az Úton című regényét a jazz zenei építkezése ihlette, egyébként pedig szenvedélyes rajongója volt Charlie Parkernek. (Ahogy Sztravinszkij és Esterházy Péter is.) Ezen a felvételen Kerouac kicsivel a szaxofonos halála után beszél a művészről.

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

Kapcsolódó

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Elmerülés az álhírek világában – A Velencei Biennálén díjazott társulat érkezik a Trafóba

A spanyol Agrupación Señor Serrano társulat, amely 2015-ben elnyerte a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját, szeptember 29-én másodszor szerepel a Trafóban, ezúttal A hegy című produkcióval. Az előadásban egy műfajokon átívelő kísérlet részévé válik a néző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tóth Krisztina: Ne húzzuk be a nyakunkat!

Az írók szerepéről, a múlt borzalmainak lejegyzéséről, a populizmus terjedéséről, valamint a társadalmak szélsőséges megosztottságáról beszélt Tóth Krisztina a Könyvfesztivál megnyitóeseményén. Az idei díszvendéget, Szvetlana Alekszijevicset Háy Hános laudálta.
Könyv ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Vigadóban

Az MMA Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján a Pesti Vigadóban vers- és próza-összeállítások hangzanak el neves művészek előadásában. Az október 28-án, 18 órakor kezdőd programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
Könyv hír

A filmgyártás nehézségeiről és szépségeiről írt regényt Tom Hanks

Novelláskötet után ezúttal egy nagyregénnyel rukkolt elő a kétszeres Oscar-díjas színész. A The Making of Another Motion Picture című könyve várhatóan 2023 májusában jelenik meg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.
Könyv ajánló

Könyvfesztivál gyerekszemmel – ezekkel az újdonságokkal készül a Pagony

Hamarosan újra megnyitja kapuit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison, ahol kedvünkre böngészhetünk a gyerekkönyvkiadók gazdag kínálatában. A Pagony legfrissebb kötetei között az egészen piciktől a kamasz korosztályig mindenkinek találunk izgalmas olvasnivalót – ebből hoztunk most egy válogatást.
Könyv hír

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.