Könyv

Hat videofelvétel, amit látnod kell, ha imádod az amerikai beatirodalmat

2020.03.26. 11:10
Ajánlom
Mélységes mély a múltnak kútja, s legalább ilyen mély az internet is. A legnagyobb videomegosztón barangolva összeszedtünk néhány olyan kordokumentumot, amelyet érdemes látnia mindenkinek, aki szívesen olvasta Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Charles Bukowski vagy Hunter S. Thompson könyveit.

Bukowski Bukowskit olvas

Hadd üljek itt, és igyam a sörömet. Aztán könyörögjetek, ha azt akarjátok hogy olvassak!

– ezekkel a szavakkal ült le Bukowski verseket olvasni 1972-ben Los Angelesben. A felvétel nem csak azért jó, mert kiváló verseket hallunk a szerzőtől, hanem mert megmutatja, az igazán jó költő jól olvassa a saját verseit.

Így készült a Félelem és reszketés Las Vegasban

Doctor Gonzo maga Hunter S. Thompson, és fordítva. Amikor az újságírót 1971-ben elküldték Las Vegasba, hogy tudósítson egy motorversenyről, csak egy rövid, 250 szavas szöveget kellett volna írnia a Sports Illustrated számára egy fotó mellé. Thompson viszont alkotóerőtől lázasan, 36 órán át írta azt a 2500 szavas írást, ami végül a Félelem és reszketés Las Vegasban című regény gerince lett. A belőle készült főszereplői Johnny Depp és Benicio Del Toro, akik mindketten több időt töltöttek az íróval. Ezeket az összejöveteleket örökítik meg a fenti felvételek.

Az Üvöltés az Üvöltés című filmből

Költő, politikus, showman, próféta és tréfacsináló. Ezek mindegyike volt Allen Ginsberg, a beatgeneráció legnagyobb költője, akinek Üvöltés (Howl) című versét Hobo hangján ismerte meg a magyar közönség. Kiváló Orbán Ottó fordítása, az eredeti angol szöveget is érdemes megismerni. Főleg, hogy szemléletes animáció társul hozzá, a 2010-ben, James Franco főszereplésével készült Howl. (A teljes film is elérhető online.)

Allen Ginsberg – Song

Mindig megragadó látni, milyen átéléssel mond verset Allen Ginsberg. Ezen a felvételen egyik legszebb verse, a Song hallható (illetve annak egy részlete), amely a szeretet ősi erejéről szól, és az édesanyánk testéhez való tartozásról. A teljes szövege itt olvasható.

Bukowski a költészetről

Bukowski egy őszinte interjúban – neki mindegyik interjúja őszinte volt! – elárulja, hogy unja Tolsztoj Háború és békéjét, és sokszor előfordul, hogy a régi nagy költők olvasása közben csak fejfájást kap. „A költészetben annyi energia van, mint az egész hollywoodi iparban. Olyanokra van szükség, akik élnek, hogy életre keltsék a költészetet. Azt mondják, a költészet elrejtett érték, amit a külvilág nem értékel. Valójában azért nem, mert nem elég tökös, nem táncol eléggé, nincs benne elég dög.”

Jack Kerouac Charlie Parkerről beszél

Hogy a beatirodalom számára micsoda inspirációt jelentett a bepop és a jazz, arról már korábban írtunk. Jack Kerouac az Úton című regényét a jazz zenei építkezése ihlette, egyébként pedig szenvedélyes rajongója volt Charlie Parkernek. (Ahogy Sztravinszkij és Esterházy Péter is.) Ezen a felvételen Kerouac kicsivel a szaxofonos halála után beszél a művészről.

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

Kapcsolódó

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Online várja a vásárlókat az ország egyik legnagyobb könyvesbolthálózata

Habár a Líra könyvesboltok ideiglenesen bezártak, a weboldal segít abban, hogy senki se maradjon könyvek nélkül a karantén alatt. A Líra Könyv Zrt. sajtóközleménye.
Könyv koronavírus

Könyveket halmoznak fel az otthonmaradáshoz a britek

Regények, egyéni tanulást lehetővé tévő kézikönyvek és más olvasnivalók betárazásával készülnek a szigetország lakói arra, hogy hosszabb időt kell otthonukban elszigetelődve eltölteniük a jelenlegi járványügyi helyzetben - erre következtet a könyvszakma a múlt heti nagy-britanniai eladási statisztikából.
Könyv ajánló

Nádasdy Ádám nyelvi mítoszirtást végez

Legújabb kötetéből kiderül, mi bizonyítja a finnugor eredetet, miért olyan nehezen érthető a Halotti Beszéd és miért tér el a helyesírás a kiejtéstől.
Könyv online

Nyáry Krisztián online beszélgetéssorozatot indít

A Facebookon bárki csatlakozhat az új könyves műsorhoz - akár kérdésekkel is! Az irodalmár ma délután Grecsó Krisztiánnal, a következő alkalommal Spiró Györggyel, majd Závada Pállal beszélget.
Könyv hír

Megvannak a Libri irodalmi díj döntősei

Nádasdy Ádám vagy Grecsó Krisztián, Bodor Ádám vagy Tóth Krisztina? Nyilvános a Libri irodalmi díj tízes toplistája, mától várják a közönség szavazatait.