Könyv

Hat videofelvétel, amit látnod kell, ha imádod az amerikai beatirodalmat

2020.03.26. 11:10
Ajánlom
Mélységes mély a múltnak kútja, s legalább ilyen mély az internet is. A legnagyobb videomegosztón barangolva összeszedtünk néhány olyan kordokumentumot, amelyet érdemes látnia mindenkinek, aki szívesen olvasta Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Charles Bukowski vagy Hunter S. Thompson könyveit.

Bukowski Bukowskit olvas

Hadd üljek itt, és igyam a sörömet. Aztán könyörögjetek, ha azt akarjátok hogy olvassak!

– ezekkel a szavakkal ült le Bukowski verseket olvasni 1972-ben Los Angelesben. A felvétel nem csak azért jó, mert kiváló verseket hallunk a szerzőtől, hanem mert megmutatja, az igazán jó költő jól olvassa a saját verseit.

Így készült a Félelem és reszketés Las Vegasban

Doctor Gonzo maga Hunter S. Thompson, és fordítva. Amikor az újságírót 1971-ben elküldték Las Vegasba, hogy tudósítson egy motorversenyről, csak egy rövid, 250 szavas szöveget kellett volna írnia a Sports Illustrated számára egy fotó mellé. Thompson viszont alkotóerőtől lázasan, 36 órán át írta azt a 2500 szavas írást, ami végül a Félelem és reszketés Las Vegasban című regény gerince lett. A belőle készült főszereplői Johnny Depp és Benicio Del Toro, akik mindketten több időt töltöttek az íróval. Ezeket az összejöveteleket örökítik meg a fenti felvételek.

Az Üvöltés az Üvöltés című filmből

Költő, politikus, showman, próféta és tréfacsináló. Ezek mindegyike volt Allen Ginsberg, a beatgeneráció legnagyobb költője, akinek Üvöltés (Howl) című versét Hobo hangján ismerte meg a magyar közönség. Kiváló Orbán Ottó fordítása, az eredeti angol szöveget is érdemes megismerni. Főleg, hogy szemléletes animáció társul hozzá, a 2010-ben, James Franco főszereplésével készült Howl. (A teljes film is elérhető online.)

Allen Ginsberg – Song

Mindig megragadó látni, milyen átéléssel mond verset Allen Ginsberg. Ezen a felvételen egyik legszebb verse, a Song hallható (illetve annak egy részlete), amely a szeretet ősi erejéről szól, és az édesanyánk testéhez való tartozásról. A teljes szövege itt olvasható.

Bukowski a költészetről

Bukowski egy őszinte interjúban – neki mindegyik interjúja őszinte volt! – elárulja, hogy unja Tolsztoj Háború és békéjét, és sokszor előfordul, hogy a régi nagy költők olvasása közben csak fejfájást kap. „A költészetben annyi energia van, mint az egész hollywoodi iparban. Olyanokra van szükség, akik élnek, hogy életre keltsék a költészetet. Azt mondják, a költészet elrejtett érték, amit a külvilág nem értékel. Valójában azért nem, mert nem elég tökös, nem táncol eléggé, nincs benne elég dög.”

Jack Kerouac Charlie Parkerről beszél

Hogy a beatirodalom számára micsoda inspirációt jelentett a bepop és a jazz, arról már korábban írtunk. Jack Kerouac az Úton című regényét a jazz zenei építkezése ihlette, egyébként pedig szenvedélyes rajongója volt Charlie Parkernek. (Ahogy Sztravinszkij és Esterházy Péter is.) Ezen a felvételen Kerouac kicsivel a szaxofonos halála után beszél a művészről.

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

Kapcsolódó

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Élőben rendezik meg a jubileumi Margó Fesztivált

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál a 2020-as online szemle után júniusban újra megnyitja kapuit az irodalomszerető közönség előtt, a korábbi évekhez hasonlóan színes és izgalmas irodalmi-zenei programokat kínálva az érdeklődőknek.
Könyv podcast

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Könyv ajánló

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.
Könyv hír

Bereményi Gézáé és Grecsó Krisztiáné a Libri irodalmi díj

A díjátadó a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán zajlott le, a Libri irodalmi díj nyertese 2021-ben Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye, a közönségdíjat Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete kapta.
Könyv hír

Összművészeti albummal jelentkezik drMáriás

A festő-író-zenész idén ünnepli 55. születésnapját, zenekara, a Tudósok pedig 35 éve van jelen a magyar zenei életben. A dupla évforduló alkalmából Művészeti konzultáció címmel album jelenik a Magyar Műhely Kiadó gondozásában.