Könyv

Hemingway kiment a divatból?

Vámos Választék - Hemingway
2020.03.17. 15:35
Ajánlom
Más személyiség bontakozik-e ki az író műveiből és leveleiből? Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

Szédüléssel rokonítható érzés, amikor ifjúkori bálványaid kimennek a divatból. Magyarországon ez történt például Déry Tiborral. Világszerte Ernest Hemingwayjel. Utóbbi egy olyan férfieszményt fejezett ki minden művével, amelyet mostani világunk elvet.

A rendíthetetlen mácsó, aki nagy kedvvel lő háborúban, afrikai vadászaton, durván igáz le nőt, állatot, vetélytársat, mára lenézett és az emancipatív gondolkodás szerint el is ítélt életideállá vált.

A „papa” filozófiáján is túltolt minket a történelem, szerintem a második világháború és a holokauszt után már nem tartható az, hogy „az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni”. Az áldozatokat igenis legyőzték.

1771153-092907.jpg

Egy élet emlékei (Fotó/Forrás: lira.hu)

De nagy a különbség aközött, ha a hülye okoskodik, vagy ha az okos hülyéskedik. Mindeme megfontolások dacára E. H. sok novellája (például: Bérgyilkosok, Elefánt formájú hegyek, az egész Vándorünnep-ciklus) és két-három regénye olyan erős, hogy macsó ide, gyilkos indulat oda, az értő olvasót ellenállhatatlanul ragadja magával, akár egy tengeri vihar, amilyet többször leírt.

Megjelent magyarul az Egy élet emlékei című, róla szóló kötet (Európa, 2019, szerkesztette Michael Katakis, fordította Pék Zoltán). Dokumentumok és fényképek ügyes összeszerkesztése, albumszerű gyönyörű kötetben. Minden, ami olyan személyes, hogy ő talán meg se mutatná másnak. Előszót az egyik gyereke írt, utószót az egyik unokája (aki amúgy nem ismerhette, a halála után született). Hemingway tehát, intim megvilágításban, az ismert filmcímet kölcsönözve. Rengeteget tudunk meg emberi arcéléről és magánéletéről, de még többet írói technikája kialakulásáról. Aki írni akar, ne mulassza el. Rengeteget idéznék, kedvcsinálóul, de csak egy kis részlet fér ide.

Minden jó könyv egyforma abból a szempontból, hogy igazabb, mint ha valóban megtörtént volna, és miután elolvastuk, úgy érezzük, hogy velünk történt, és most már a miénk, a jó, a rossz, az öröm, a bűntudat és a bánat, az emberek, a helyszínek és az időjárások. Aki ezt az érzést adhatja az embereknek, az író.”

Bizony, bizony.

Maradok őszinte:

Vámos Miklós

 

A kérdés pedig a kiadó igazgatójához, Kuczogi Szilviához: Egyetért-e azzal, hogy Hemingway kiment a divatból?

ErnestHemingway_wikimedia-103619.jpg

Hemingway (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Karácsony előtti megjelenése óta már másodszor lesz telt házas programja az Egy élet emlékei című albumnak, most éppen Juhász Anna nagyszerű szervezésében a New York kávéházban február 17-én töltenek meg egy hatszáz fős termet az érdeklődők. Ernest Hemingway, az ÍRÓ (pontosabban az író BRAND-je) nem ment ki a divatból. Talán elképzelhető, hogy maximálisan minimalista – magyarra egykor a nyugatos hagyományoknak megfelelően kevésbé minimalistára fordított – prózája a fiatal olvasók közül ma kevesebbeket érint meg, ezt nem tudom, de az biztos, hogy a levelekből megismerhető személye eleven:

Jézusom, mennyire szeretnék berúgni valakivel, aki tudja, mi a fenéről beszélek.

Egy férfinak, aki szeret inni és baszni és enni és beszélni és olvasni a lapokat és írni valamit, az kerüljön mindenféle szart, ami irodalmi szar, művészi szar, újságírói szar, emelkedett szar, pénzcsináló szar, szegény szar, könyvesbolti szar, recenziós szar, tudatlan szar, buzgó szar, fáradt szar.” Macsóságát mára valóban jócskán meghaladta az idő és a közgondolkodás, de Hemingwayről és a mítoszáról beszélgetni mindig érdemes.

Michael Katakis: Ernest Hemingway - Egy élet emlékei
Európa Kiadó

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Kapcsolódó

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Hetvenedik születésnapja apropóján Vámos Miklós tőle szokatlan műfajjal lepte meg olvasóit: a Hetvenkedő kötetben limerickjeit gyűjtötte össze. Ahelyett, hogy mit olvassunk, házi szerzőnket most az ötsorosokba szedett vallomásokról, a regénnyé váló lakóhelyéről és az összegzésről kérdeztük.

7 kedvenc idézetünk a ma 70 éves Vámos Miklóstól

7 kedvenc idézetünk a ma 70 éves Vámos Miklóstól

Házi szerzőnk előzékenyen kollégái alkotásait ajánlja az olvasók figyelmébe hónapról hónapra a Fidelio hasábjain. Ezúttal ő kerül reflektorfénybe.

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Online várja a vásárlókat az ország egyik legnagyobb könyvesbolthálózata

Habár a Líra könyvesboltok ideiglenesen bezártak, a weboldal segít abban, hogy senki se maradjon könyvek nélkül a karantén alatt. A Líra Könyv Zrt. sajtóközleménye.
Könyv koronavírus

Könyveket halmoznak fel az otthonmaradáshoz a britek

Regények, egyéni tanulást lehetővé tévő kézikönyvek és más olvasnivalók betárazásával készülnek a szigetország lakói arra, hogy hosszabb időt kell otthonukban elszigetelődve eltölteniük a jelenlegi járványügyi helyzetben - erre következtet a könyvszakma a múlt heti nagy-britanniai eladási statisztikából.
Könyv ajánló

Nádasdy Ádám nyelvi mítoszirtást végez

Legújabb kötetéből kiderül, mi bizonyítja a finnugor eredetet, miért olyan nehezen érthető a Halotti Beszéd és miért tér el a helyesírás a kiejtéstől.
Könyv online

Nyáry Krisztián online beszélgetéssorozatot indít

A Facebookon bárki csatlakozhat az új könyves műsorhoz - akár kérdésekkel is! Az irodalmár ma délután Grecsó Krisztiánnal, a következő alkalommal Spiró Györggyel, majd Závada Pállal beszélget.
Könyv hír

Megvannak a Libri irodalmi díj döntősei

Nádasdy Ádám vagy Grecsó Krisztián, Bodor Ádám vagy Tóth Krisztina? Nyilvános a Libri irodalmi díj tízes toplistája, mától várják a közönség szavazatait.