Könyv

Hemingway kiment a divatból?

Vámos Választék - Hemingway
2020.03.17. 15:35
Ajánlom
Más személyiség bontakozik-e ki az író műveiből és leveleiből? Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

Szédüléssel rokonítható érzés, amikor ifjúkori bálványaid kimennek a divatból. Magyarországon ez történt például Déry Tiborral. Világszerte Ernest Hemingwayjel. Utóbbi egy olyan férfieszményt fejezett ki minden művével, amelyet mostani világunk elvet.

A rendíthetetlen mácsó, aki nagy kedvvel lő háborúban, afrikai vadászaton, durván igáz le nőt, állatot, vetélytársat, mára lenézett és az emancipatív gondolkodás szerint el is ítélt életideállá vált.

A „papa” filozófiáján is túltolt minket a történelem, szerintem a második világháború és a holokauszt után már nem tartható az, hogy „az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni”. Az áldozatokat igenis legyőzték.

1771153-092907.jpg

Egy élet emlékei (Fotó/Forrás: lira.hu)

De nagy a különbség aközött, ha a hülye okoskodik, vagy ha az okos hülyéskedik. Mindeme megfontolások dacára E. H. sok novellája (például: Bérgyilkosok, Elefánt formájú hegyek, az egész Vándorünnep-ciklus) és két-három regénye olyan erős, hogy macsó ide, gyilkos indulat oda, az értő olvasót ellenállhatatlanul ragadja magával, akár egy tengeri vihar, amilyet többször leírt.

Megjelent magyarul az Egy élet emlékei című, róla szóló kötet (Európa, 2019, szerkesztette Michael Katakis, fordította Pék Zoltán). Dokumentumok és fényképek ügyes összeszerkesztése, albumszerű gyönyörű kötetben. Minden, ami olyan személyes, hogy ő talán meg se mutatná másnak. Előszót az egyik gyereke írt, utószót az egyik unokája (aki amúgy nem ismerhette, a halála után született). Hemingway tehát, intim megvilágításban, az ismert filmcímet kölcsönözve. Rengeteget tudunk meg emberi arcéléről és magánéletéről, de még többet írói technikája kialakulásáról. Aki írni akar, ne mulassza el. Rengeteget idéznék, kedvcsinálóul, de csak egy kis részlet fér ide.

Minden jó könyv egyforma abból a szempontból, hogy igazabb, mint ha valóban megtörtént volna, és miután elolvastuk, úgy érezzük, hogy velünk történt, és most már a miénk, a jó, a rossz, az öröm, a bűntudat és a bánat, az emberek, a helyszínek és az időjárások. Aki ezt az érzést adhatja az embereknek, az író.”

Bizony, bizony.

Maradok őszinte:

Vámos Miklós

 

A kérdés pedig a kiadó igazgatójához, Kuczogi Szilviához: Egyetért-e azzal, hogy Hemingway kiment a divatból?

ErnestHemingway_wikimedia-103619.jpg

Hemingway (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Karácsony előtti megjelenése óta már másodszor lesz telt házas programja az Egy élet emlékei című albumnak, most éppen Juhász Anna nagyszerű szervezésében a New York kávéházban február 17-én töltenek meg egy hatszáz fős termet az érdeklődők. Ernest Hemingway, az ÍRÓ (pontosabban az író BRAND-je) nem ment ki a divatból. Talán elképzelhető, hogy maximálisan minimalista – magyarra egykor a nyugatos hagyományoknak megfelelően kevésbé minimalistára fordított – prózája a fiatal olvasók közül ma kevesebbeket érint meg, ezt nem tudom, de az biztos, hogy a levelekből megismerhető személye eleven:

Jézusom, mennyire szeretnék berúgni valakivel, aki tudja, mi a fenéről beszélek.

Egy férfinak, aki szeret inni és baszni és enni és beszélni és olvasni a lapokat és írni valamit, az kerüljön mindenféle szart, ami irodalmi szar, művészi szar, újságírói szar, emelkedett szar, pénzcsináló szar, szegény szar, könyvesbolti szar, recenziós szar, tudatlan szar, buzgó szar, fáradt szar.” Macsóságát mára valóban jócskán meghaladta az idő és a közgondolkodás, de Hemingwayről és a mítoszáról beszélgetni mindig érdemes.

Michael Katakis: Ernest Hemingway - Egy élet emlékei
Európa Kiadó

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Kapcsolódó

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Hetvenedik születésnapja apropóján Vámos Miklós tőle szokatlan műfajjal lepte meg olvasóit: a Hetvenkedő kötetben limerickjeit gyűjtötte össze. Ahelyett, hogy mit olvassunk, házi szerzőnket most az ötsorosokba szedett vallomásokról, a regénnyé váló lakóhelyéről és az összegzésről kérdeztük.

7 kedvenc idézetünk a ma 70 éves Vámos Miklóstól

7 kedvenc idézetünk a ma 70 éves Vámos Miklóstól

Házi szerzőnk előzékenyen kollégái alkotásait ajánlja az olvasók figyelmébe hónapról hónapra a Fidelio hasábjain. Ezúttal ő kerül reflektorfénybe.

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Egy nem várt kudarc története

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Még mindig a karanténból, Budapest, Magyarország. Ezúttal Benedek Szabolcs legújabb könyvéről ír.
Könyv interjú

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Könyv hír

Milan Kundera a brünni könyvtárnak adományozza magánarchívumát

Milan Kundera, a Párizsban élő cseh származású világhírű író a szülővárosában Brünnben (Brno) működő Morva Tartományi Könyvtárnak (MZK) adományozza kiadott könyveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat - közölte Radoslav Pospíchal, a könyvtár munkatársa a CTK hírügynökséggel.
Könyv ajánló

PIM estek a gesztenyefák alatt

Kádár Erzsébet és Choli Daróczi József munkái mellett újabb részleteket ismerhetünk meg Szendrey Júlia Petőfi utáni kutatásáról. A múzeum több estet szentel a Térey-ösztöndíjasok bemutatásának is.
Könyv hír

Szobrot kapott Csukás István Balatonszárszón

Balatonszárszó, Csukás István második otthona, a róla elnevezett színház után szoborral tiszteleg az író előtt. Az alkotás a színház bejárata előtt áll.