Könyv

Hemingway kiment a divatból?

Vámos Választék - Hemingway
2020.03.17. 15:35
Ajánlom
Más személyiség bontakozik-e ki az író műveiből és leveleiből? Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

Szédüléssel rokonítható érzés, amikor ifjúkori bálványaid kimennek a divatból. Magyarországon ez történt például Déry Tiborral. Világszerte Ernest Hemingwayjel. Utóbbi egy olyan férfieszményt fejezett ki minden művével, amelyet mostani világunk elvet.

A rendíthetetlen mácsó, aki nagy kedvvel lő háborúban, afrikai vadászaton, durván igáz le nőt, állatot, vetélytársat, mára lenézett és az emancipatív gondolkodás szerint el is ítélt életideállá vált.

A „papa” filozófiáján is túltolt minket a történelem, szerintem a második világháború és a holokauszt után már nem tartható az, hogy „az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni”. Az áldozatokat igenis legyőzték.

1771153-092907.jpg

Egy élet emlékei (Fotó/Forrás: lira.hu)

De nagy a különbség aközött, ha a hülye okoskodik, vagy ha az okos hülyéskedik. Mindeme megfontolások dacára E. H. sok novellája (például: Bérgyilkosok, Elefánt formájú hegyek, az egész Vándorünnep-ciklus) és két-három regénye olyan erős, hogy macsó ide, gyilkos indulat oda, az értő olvasót ellenállhatatlanul ragadja magával, akár egy tengeri vihar, amilyet többször leírt.

Megjelent magyarul az Egy élet emlékei című, róla szóló kötet (Európa, 2019, szerkesztette Michael Katakis, fordította Pék Zoltán). Dokumentumok és fényképek ügyes összeszerkesztése, albumszerű gyönyörű kötetben. Minden, ami olyan személyes, hogy ő talán meg se mutatná másnak. Előszót az egyik gyereke írt, utószót az egyik unokája (aki amúgy nem ismerhette, a halála után született). Hemingway tehát, intim megvilágításban, az ismert filmcímet kölcsönözve. Rengeteget tudunk meg emberi arcéléről és magánéletéről, de még többet írói technikája kialakulásáról. Aki írni akar, ne mulassza el. Rengeteget idéznék, kedvcsinálóul, de csak egy kis részlet fér ide.

Minden jó könyv egyforma abból a szempontból, hogy igazabb, mint ha valóban megtörtént volna, és miután elolvastuk, úgy érezzük, hogy velünk történt, és most már a miénk, a jó, a rossz, az öröm, a bűntudat és a bánat, az emberek, a helyszínek és az időjárások. Aki ezt az érzést adhatja az embereknek, az író.”

Bizony, bizony.

Maradok őszinte:

Vámos Miklós

 

A kérdés pedig a kiadó igazgatójához, Kuczogi Szilviához: Egyetért-e azzal, hogy Hemingway kiment a divatból?

ErnestHemingway_wikimedia-103619.jpg

Hemingway (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Karácsony előtti megjelenése óta már másodszor lesz telt házas programja az Egy élet emlékei című albumnak, most éppen Juhász Anna nagyszerű szervezésében a New York kávéházban február 17-én töltenek meg egy hatszáz fős termet az érdeklődők. Ernest Hemingway, az ÍRÓ (pontosabban az író BRAND-je) nem ment ki a divatból. Talán elképzelhető, hogy maximálisan minimalista – magyarra egykor a nyugatos hagyományoknak megfelelően kevésbé minimalistára fordított – prózája a fiatal olvasók közül ma kevesebbeket érint meg, ezt nem tudom, de az biztos, hogy a levelekből megismerhető személye eleven:

Jézusom, mennyire szeretnék berúgni valakivel, aki tudja, mi a fenéről beszélek.

Egy férfinak, aki szeret inni és baszni és enni és beszélni és olvasni a lapokat és írni valamit, az kerüljön mindenféle szart, ami irodalmi szar, művészi szar, újságírói szar, emelkedett szar, pénzcsináló szar, szegény szar, könyvesbolti szar, recenziós szar, tudatlan szar, buzgó szar, fáradt szar.” Macsóságát mára valóban jócskán meghaladta az idő és a közgondolkodás, de Hemingwayről és a mítoszáról beszélgetni mindig érdemes.

Michael Katakis: Ernest Hemingway - Egy élet emlékei
Európa Kiadó

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Kapcsolódó

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Hetvenedik születésnapja apropóján Vámos Miklós tőle szokatlan műfajjal lepte meg olvasóit: a Hetvenkedő kötetben limerickjeit gyűjtötte össze. Ahelyett, hogy mit olvassunk, házi szerzőnket most az ötsorosokba szedett vallomásokról, a regénnyé váló lakóhelyéről és az összegzésről kérdeztük.

7 kedvenc idézetünk a ma 70 éves Vámos Miklóstól

7 kedvenc idézetünk a ma 70 éves Vámos Miklóstól

Házi szerzőnk előzékenyen kollégái alkotásait ajánlja az olvasók figyelmébe hónapról hónapra a Fidelio hasábjain. Ezúttal ő kerül reflektorfénybe.

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Élőben rendezik meg a jubileumi Margó Fesztivált

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál a 2020-as online szemle után júniusban újra megnyitja kapuit az irodalomszerető közönség előtt, a korábbi évekhez hasonlóan színes és izgalmas irodalmi-zenei programokat kínálva az érdeklődőknek.
Könyv podcast

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Könyv ajánló

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.
Könyv hír

Bereményi Gézáé és Grecsó Krisztiáné a Libri irodalmi díj

A díjátadó a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán zajlott le, a Libri irodalmi díj nyertese 2021-ben Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye, a közönségdíjat Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete kapta.
Könyv hír

Összművészeti albummal jelentkezik drMáriás

A festő-író-zenész idén ünnepli 55. születésnapját, zenekara, a Tudósok pedig 35 éve van jelen a magyar zenei életben. A dupla évforduló alkalmából Művészeti konzultáció címmel album jelenik a Magyar Műhely Kiadó gondozásában.