Könyv

„Hiányoltam az arrogáns női hangot” – Puskás Panni a Lírástudók vendége

2023.04.26. 15:35
Ajánlom
Novelláskötete után itt az első regénye is, amely három nő párhuzamos története. Puskás Panni szerint a világ olyan, amilyenné tesszük, és ezt szeretné átadni írásain keresztül is. A Lírástudók új epizódjában Grisnik Petra beszélgetett a szerzővel.

Két évvel ezelőtt emlékezetes debütálás volt az irodalmi életben Puskás Panni első könyve, A rezervátum visszafoglalása. „Puskás Panninak az olló mellett fontos fegyvere a humora, amely leginkább Vonnegutéra emlékeztet. Gyilkos és megsemmisítő” – írta róla Vámos Miklós.

A Lírástudók legfrissebb epizódjában a szerző arról beszélt a műsorvezetőnek, Grisnik Petrának, hogy amikor színre lépett, az „arrogáns női hangot” hiányolta a magyar irodalomról. Petra pedig egy olvasói véleményt idézett:

olyanok ezek a könyvek, mint „a pofozós Batman”-mém, csak női kiadásban.

3371737-092928.jpg

Puskás Panni Megmenteni bárkit című könyve (Fotó/Forrás: Lira.hu)

Az új regény, a Megmenteni bárkit (Magvető) középpontjában három női főszereplő áll. Ahogy a fülszöveg leírja: „A fiatal lány egy budapesti multinál dolgozik, és szabad idejében a forradalom lehetőségeit tervezi. Egy másik hősnő Magyarországról költözött Szicíliába, gyönyörű környezetben él a szerelmével, a végtelennek tűnő tenger azonban nemcsak csodálatos, hanem iszonyatos is: a menekültek hajói a part mellett vesztegelnek. A regény harmadik hősnője visszatekint életére, lányának írt leveleiben egészen kamaszkorától követhetjük végig, mi történt vele, hogyan élt egy másik életet.”

A műsorban Puskás Panni arról beszélt, milyen inspirációt adott neki a Szicíliában eltöltött idő, ahol a könyv egy része készült. Arról is kérdeztük, hogyan rugaszkodott neki most egy nagyobb műfajnak. Az írót sokáig főként színikritikusként és újságíróként ismerték a szakmában, így persze kíváncsiak voltunk arra is, bírja-e a kritikát. Puskás Panni azt mondta, szeretné, ha őszinte véleményeket kapna, de egy dolgot nem fog csinálni negatív kritika esetén: felháborodva írni a kritika szerzőjének.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

BeFunky-collage-134235.jpg

Könyvajánló (Fotó/Forrás: fidelio.hu)

Annie Ernaux: A hely / Egy asszony (Magvető)

Mechler Anna: Gerti és a varázsgömböcskék (Manó Könyvek)

Janet Evanovich: A kincsvadász (General Press)

Alexandra Bourguignon: Élj úgy, mint a görög hősnők (Partvonal)

Samantha M. Bailey: Nyitott szemmel (General Press)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

Beleolvasó – Puskás Panni: Megmenteni bárkit

Kapcsolódó

Beleolvasó – Puskás Panni: Megmenteni bárkit

A sikeres első könyv (A rezervátum visszafoglalása) elbeszélései után Puskás Panni ezúttal egy örvénylő regény szerkezetében valósította meg, hogy különböző személyek különböző nyelveken mondják el, mi történik bennük és körülöttük. Olvasson bele ön is a kötetbe!

Vámos Miklós: Gyilkos és megsemmisítő humor

Vámos Miklós: Gyilkos és megsemmisítő humor

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Puskás Panni első kötetét, A rezervátum visszafoglalását ajánlja, amelynek humora leginkább Vonnegutéra emlékezteti. Gondolataira a szerző reagál.

Lírástudók

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Színház

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Könyv hír

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Könyv hír

Darvasi László kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

A József Attila-díjas költő Az év légiutas-kísérője című novelláskötetéért, valamint teljes írói életművéért veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat.
Könyv hír

Murakami Haruki kapta az Asztúria hercegnője-díjat

A rangos elismerést sokan csak a spanyol Nobelnek nevezik. A japán művész mellett Eliud Kipchoge, Hélene Carrere d´Encausse, Nuccio Ordine és Meryl Streep is megkapta az elismerést.
Könyv hír

Új könyvön dolgozik Salman Rushdie

A tavaly ellene elkövetett késes támadás miatt kényszerszünetet kellett tartania az alkotói munkában, ám a friss hírek szerint ismét könyvírásba fogott a brit író, Salman Rushdie.