Könyv

„Hiányoltam az arrogáns női hangot” – Puskás Panni a Lírástudók vendége

2023.04.26. 15:35
Ajánlom
Novelláskötete után itt az első regénye is, amely három nő párhuzamos története. Puskás Panni szerint a világ olyan, amilyenné tesszük, és ezt szeretné átadni írásain keresztül is. A Lírástudók új epizódjában Grisnik Petra beszélgetett a szerzővel.

Két évvel ezelőtt emlékezetes debütálás volt az irodalmi életben Puskás Panni első könyve, A rezervátum visszafoglalása. „Puskás Panninak az olló mellett fontos fegyvere a humora, amely leginkább Vonnegutéra emlékeztet. Gyilkos és megsemmisítő” – írta róla Vámos Miklós.

A Lírástudók legfrissebb epizódjában a szerző arról beszélt a műsorvezetőnek, Grisnik Petrának, hogy amikor színre lépett, az „arrogáns női hangot” hiányolta a magyar irodalomról. Petra pedig egy olvasói véleményt idézett:

olyanok ezek a könyvek, mint „a pofozós Batman”-mém, csak női kiadásban.

3371737-092928.jpg

Puskás Panni Megmenteni bárkit című könyve (Fotó/Forrás: Lira.hu)

Az új regény, a Megmenteni bárkit (Magvető) középpontjában három női főszereplő áll. Ahogy a fülszöveg leírja: „A fiatal lány egy budapesti multinál dolgozik, és szabad idejében a forradalom lehetőségeit tervezi. Egy másik hősnő Magyarországról költözött Szicíliába, gyönyörű környezetben él a szerelmével, a végtelennek tűnő tenger azonban nemcsak csodálatos, hanem iszonyatos is: a menekültek hajói a part mellett vesztegelnek. A regény harmadik hősnője visszatekint életére, lányának írt leveleiben egészen kamaszkorától követhetjük végig, mi történt vele, hogyan élt egy másik életet.”

A műsorban Puskás Panni arról beszélt, milyen inspirációt adott neki a Szicíliában eltöltött idő, ahol a könyv egy része készült. Arról is kérdeztük, hogyan rugaszkodott neki most egy nagyobb műfajnak. Az írót sokáig főként színikritikusként és újságíróként ismerték a szakmában, így persze kíváncsiak voltunk arra is, bírja-e a kritikát. Puskás Panni azt mondta, szeretné, ha őszinte véleményeket kapna, de egy dolgot nem fog csinálni negatív kritika esetén: felháborodva írni a kritika szerzőjének.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

BeFunky-collage-134235.jpg

Könyvajánló (Fotó/Forrás: fidelio.hu)

Annie Ernaux: A hely / Egy asszony (Magvető)

Mechler Anna: Gerti és a varázsgömböcskék (Manó Könyvek)

Janet Evanovich: A kincsvadász (General Press)

Alexandra Bourguignon: Élj úgy, mint a görög hősnők (Partvonal)

Samantha M. Bailey: Nyitott szemmel (General Press)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

Beleolvasó – Puskás Panni: Megmenteni bárkit

Kapcsolódó

Beleolvasó – Puskás Panni: Megmenteni bárkit

A sikeres első könyv (A rezervátum visszafoglalása) elbeszélései után Puskás Panni ezúttal egy örvénylő regény szerkezetében valósította meg, hogy különböző személyek különböző nyelveken mondják el, mi történik bennük és körülöttük. Olvasson bele ön is a kötetbe!

Vámos Miklós: Gyilkos és megsemmisítő humor

Vámos Miklós: Gyilkos és megsemmisítő humor

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Puskás Panni első kötetét, A rezervátum visszafoglalását ajánlja, amelynek humora leginkább Vonnegutéra emlékezteti. Gondolataira a szerző reagál.

Lírástudók

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.