Könyv

Homofób plakátokkal figyelmeztetnek egy „rettegett” mesekönyvre szélsőjobboldali aktivisták

2020.10.06. 15:40
Ajánlom
"Homoszexuális propagandára" figyelmeztető plakátokat helyezett el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom azokon a könyvesboltokon, ahol a Meseország mindenkié című gyerekkönyvet árulják.

Sötét időket idéző módszerrel bélyegzi meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom azokat a könyvesboltokat, ahol a Labrisz Leszbikus Egyesület kiadásában megjelent Meseország mindenkié című mesekönyv kapható – írja a Narancs online kiadása.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vörös plakátjain arra figyelmeztetnek, hogy a könyvesboltban „gyermekekre veszélyes homoszexuális propagandakiadványt forgalmaznak”.

121002912_3596292800382367_2473274355358699658_n-153533.png

Gyűlölködő plakát a könyvesbolt üvegén (Fotó/Forrás: tumblr)

A könyvet korábban Dúró Dóra, a Mi Hazánk parlamenti képviselője (korábban, 2014-től az Országgyűlés Kulturális bizottságának elnöke) olyan hévvel darálta le egy iratmegsemmisítővel, hogy az abszurd, homofób és nem mellesleg ikonoklaszta performansz

rögtön az eladási listák élére repítette a kötetet.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közleményben ítélte el az akciót, álláspontjuk szerint a „politikai célú könyvrombolás Magyarország és Európa legszégyenletesebb történelmi emlékei közé tartozik”.

A kötet bemutatóját közönség nélkül kellett megtartani, miután Budaházy György szélsőjobboldali aktivista beígérte, és kompániájával valóban meg is jelent az eseménynek helyet adó Átrium előtt, de a szervezők nem engedték be őket, hiába hivatkoztak „buzipropagandára” és alaptörvényre. A felolvasó estre néha így is behallatszott a tiltakozók ordibálása.

Hogy a most kihelyezett plakátok is reklámot jelentenek majd a könyvnek, az több mint valószínű. Mivel az 1500 példányban kiadott könyvet rögtön újra kellett nyomni, sejthető, hogy a vörös felirat hasznos lehet azok számára, akik a mesekönyvet keresik.

A kötetben ismert mesék átiratai szerepelnek, hősei LMBTQ emberek, kisebbségekhez tartozók, romák. Szerzői között van Lakatos István, Tompa Andrea, Kiss Judit Ágnes, Ruff Orsolya és Nagy Boldizsár. A készítőkkel a Telex forgatott videót, ezt alább lehet megtekinteni:

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv gyász

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv magazin

Olvasol te eleget? – teszi fel a kérdést újra meg újra Dragomán György

Év eleje táján évek óta újra megosztja (és kiegészíti) korábbi Facebook-bejegyzését Dragomán György, amelyben a rendszeres olvasáshoz ad néhány tippet: mikor, hol, mit?
Könyv hír

Idén is a Radnóti Színházban mutatják be az új Grecsó-kötetet

Grecsó Krisztián új kötete, a Valami népi február 8-án és 9-én mutatkozik be a nagyközönség előtt. A kötetből Schneider Zoltán olvas fel részleteket, közreműködik Szabó Balázs zenész, népzenész, bábos, mesélő. A beszélgetést Szilágyi Zsófia irodalomtörténész vezeti. 
Könyv hír

Egy nemzetközi felmérés szerint a Booker a legjelentősebb irodalmi kitüntetés

A kutatásban kiadók, írók, könyvkereskedők, valamint a média szereplői mondták el véleményüket az irodalmi élet elismeréseiről, a Bookert hozva ki a legfontosabb kitüntetésnek – írja a Bookseller.