Könyv

Homofób plakátokkal figyelmeztetnek egy „rettegett” mesekönyvre szélsőjobboldali aktivisták

2020.10.06. 15:40
Ajánlom
"Homoszexuális propagandára" figyelmeztető plakátokat helyezett el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom azokon a könyvesboltokon, ahol a Meseország mindenkié című gyerekkönyvet árulják.

Sötét időket idéző módszerrel bélyegzi meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom azokat a könyvesboltokat, ahol a Labrisz Leszbikus Egyesület kiadásában megjelent Meseország mindenkié című mesekönyv kapható – írja a Narancs online kiadása.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vörös plakátjain arra figyelmeztetnek, hogy a könyvesboltban „gyermekekre veszélyes homoszexuális propagandakiadványt forgalmaznak”.

121002912_3596292800382367_2473274355358699658_n-153533.png

Gyűlölködő plakát a könyvesbolt üvegén (Fotó/Forrás: tumblr)

A könyvet korábban Dúró Dóra, a Mi Hazánk parlamenti képviselője (korábban, 2014-től az Országgyűlés Kulturális bizottságának elnöke) olyan hévvel darálta le egy iratmegsemmisítővel, hogy az abszurd, homofób és nem mellesleg ikonoklaszta performansz

rögtön az eladási listák élére repítette a kötetet.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közleményben ítélte el az akciót, álláspontjuk szerint a „politikai célú könyvrombolás Magyarország és Európa legszégyenletesebb történelmi emlékei közé tartozik”.

A kötet bemutatóját közönség nélkül kellett megtartani, miután Budaházy György szélsőjobboldali aktivista beígérte, és kompániájával valóban meg is jelent az eseménynek helyet adó Átrium előtt, de a szervezők nem engedték be őket, hiába hivatkoztak „buzipropagandára” és alaptörvényre. A felolvasó estre néha így is behallatszott a tiltakozók ordibálása.

Hogy a most kihelyezett plakátok is reklámot jelentenek majd a könyvnek, az több mint valószínű. Mivel az 1500 példányban kiadott könyvet rögtön újra kellett nyomni, sejthető, hogy a vörös felirat hasznos lehet azok számára, akik a mesekönyvet keresik.

A kötetben ismert mesék átiratai szerepelnek, hősei LMBTQ emberek, kisebbségekhez tartozók, romák. Szerzői között van Lakatos István, Tompa Andrea, Kiss Judit Ágnes, Ruff Orsolya és Nagy Boldizsár. A készítőkkel a Telex forgatott videót, ezt alább lehet megtekinteni:

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Pótnagyi kölcsönző - Megható akció a tapolcai könyvtárban

Szívet melengető kezdeményezést indított a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum, a Tapolcai Nőklubbal együttműködésben: azokat a gyerekeket, akiket a szüleik védettségi igazolvány hiányában nem kísérhetnek el a könyvtárba, rábízhatják a nőklub lelkes tagjaira.
Könyv hír

Elhalasztják az Ünnepi Könyvhetet

A 92. Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése döntése alapján 2021. szeptember 2. és 5. között rendezik meg - a tervek szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén.
Könyv hír

Kortárs versek a peronon

A Milleniumi Földalatti Vasút rendhagyó módon ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A BKV és az Aranyhíd Polgári Egyesület együttműködésében egy héten át kortárs költők versei szólnak az állomásokon.
Könyv videó

Heti groteszk: Hirtelen sötét lett

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv magazin

„Bébivel az ivóban. Havas lépcső. Villa.” – Előkerültek Pilinszky álmai

A Pilinszky100 jubileumi irodalmi sorozat felvétele kapcsán egy negyven éve lappangó keményfedeles füzet került elő Székesfehérváron. A kéziraton szereplő jegyzeteket és Pilinszky János többoldalas álomleírásait Juhász Anna irodalmár olvashatta először.