Könyv

Homofób plakátokkal figyelmeztetnek egy „rettegett” mesekönyvre szélsőjobboldali aktivisták

2020.10.06. 15:40
Ajánlom
"Homoszexuális propagandára" figyelmeztető plakátokat helyezett el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom azokon a könyvesboltokon, ahol a Meseország mindenkié című gyerekkönyvet árulják.

Sötét időket idéző módszerrel bélyegzi meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom azokat a könyvesboltokat, ahol a Labrisz Leszbikus Egyesület kiadásában megjelent Meseország mindenkié című mesekönyv kapható – írja a Narancs online kiadása.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vörös plakátjain arra figyelmeztetnek, hogy a könyvesboltban „gyermekekre veszélyes homoszexuális propagandakiadványt forgalmaznak”.

121002912_3596292800382367_2473274355358699658_n-153533.png

Gyűlölködő plakát a könyvesbolt üvegén (Fotó/Forrás: tumblr)

A könyvet korábban Dúró Dóra, a Mi Hazánk parlamenti képviselője (korábban, 2014-től az Országgyűlés Kulturális bizottságának elnöke) olyan hévvel darálta le egy iratmegsemmisítővel, hogy az abszurd, homofób és nem mellesleg ikonoklaszta performansz

rögtön az eladási listák élére repítette a kötetet.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közleményben ítélte el az akciót, álláspontjuk szerint a „politikai célú könyvrombolás Magyarország és Európa legszégyenletesebb történelmi emlékei közé tartozik”.

A kötet bemutatóját közönség nélkül kellett megtartani, miután Budaházy György szélsőjobboldali aktivista beígérte, és kompániájával valóban meg is jelent az eseménynek helyet adó Átrium előtt, de a szervezők nem engedték be őket, hiába hivatkoztak „buzipropagandára” és alaptörvényre. A felolvasó estre néha így is behallatszott a tiltakozók ordibálása.

Hogy a most kihelyezett plakátok is reklámot jelentenek majd a könyvnek, az több mint valószínű. Mivel az 1500 példányban kiadott könyvet rögtön újra kellett nyomni, sejthető, hogy a vörös felirat hasznos lehet azok számára, akik a mesekönyvet keresik.

A kötetben ismert mesék átiratai szerepelnek, hősei LMBTQ emberek, kisebbségekhez tartozók, romák. Szerzői között van Lakatos István, Tompa Andrea, Kiss Judit Ágnes, Ruff Orsolya és Nagy Boldizsár. A készítőkkel a Telex forgatott videót, ezt alább lehet megtekinteni:

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Könyv

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hangoskönyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Könyv Film

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.
Könyv Jonathan Swift

Aki annyira szatirikusan írt Angliáról, hogy mesének hitték – Jonathan Swift

Kétszázhetvenöt éve, 1745. október 19-én hunyt el Jonathan Swift ír-angol író, költő, a szatíra mestere, a Gulliver utazásai című regény szerzője. 
Könyv ajánló

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Könyv hír

Harag Anita az idei Margó-díjas

Hatodik alkalommal adták át a Margó-díjat a legjobb első prózakötet szerzőjének. Idén Harag Anita, a Magvető Kiadónál megjelent, az Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötet szerzője nyert.