Könyv

Homofób plakátokkal figyelmeztetnek egy „rettegett” mesekönyvre szélsőjobboldali aktivisták

2020.10.06. 15:40
Ajánlom
"Homoszexuális propagandára" figyelmeztető plakátokat helyezett el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom azokon a könyvesboltokon, ahol a Meseország mindenkié című gyerekkönyvet árulják.

Sötét időket idéző módszerrel bélyegzi meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom azokat a könyvesboltokat, ahol a Labrisz Leszbikus Egyesület kiadásában megjelent Meseország mindenkié című mesekönyv kapható – írja a Narancs online kiadása.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vörös plakátjain arra figyelmeztetnek, hogy a könyvesboltban „gyermekekre veszélyes homoszexuális propagandakiadványt forgalmaznak”.

121002912_3596292800382367_2473274355358699658_n-153533.png

Gyűlölködő plakát a könyvesbolt üvegén (Fotó/Forrás: tumblr)

A könyvet korábban Dúró Dóra, a Mi Hazánk parlamenti képviselője (korábban, 2014-től az Országgyűlés Kulturális bizottságának elnöke) olyan hévvel darálta le egy iratmegsemmisítővel, hogy az abszurd, homofób és nem mellesleg ikonoklaszta performansz

rögtön az eladási listák élére repítette a kötetet.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közleményben ítélte el az akciót, álláspontjuk szerint a „politikai célú könyvrombolás Magyarország és Európa legszégyenletesebb történelmi emlékei közé tartozik”.

A kötet bemutatóját közönség nélkül kellett megtartani, miután Budaházy György szélsőjobboldali aktivista beígérte, és kompániájával valóban meg is jelent az eseménynek helyet adó Átrium előtt, de a szervezők nem engedték be őket, hiába hivatkoztak „buzipropagandára” és alaptörvényre. A felolvasó estre néha így is behallatszott a tiltakozók ordibálása.

Hogy a most kihelyezett plakátok is reklámot jelentenek majd a könyvnek, az több mint valószínű. Mivel az 1500 példányban kiadott könyvet rögtön újra kellett nyomni, sejthető, hogy a vörös felirat hasznos lehet azok számára, akik a mesekönyvet keresik.

A kötetben ismert mesék átiratai szerepelnek, hősei LMBTQ emberek, kisebbségekhez tartozók, romák. Szerzői között van Lakatos István, Tompa Andrea, Kiss Judit Ágnes, Ruff Orsolya és Nagy Boldizsár. A készítőkkel a Telex forgatott videót, ezt alább lehet megtekinteni:

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Könyv ajánló

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.
Könyv ajánló

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.