Könyv

Homofób plakátokkal figyelmeztetnek egy „rettegett” mesekönyvre szélsőjobboldali aktivisták

2020.10.06. 15:40
Ajánlom
"Homoszexuális propagandára" figyelmeztető plakátokat helyezett el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom azokon a könyvesboltokon, ahol a Meseország mindenkié című gyerekkönyvet árulják.

Sötét időket idéző módszerrel bélyegzi meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom azokat a könyvesboltokat, ahol a Labrisz Leszbikus Egyesület kiadásában megjelent Meseország mindenkié című mesekönyv kapható – írja a Narancs online kiadása.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vörös plakátjain arra figyelmeztetnek, hogy a könyvesboltban „gyermekekre veszélyes homoszexuális propagandakiadványt forgalmaznak”.

121002912_3596292800382367_2473274355358699658_n-153533.png

Gyűlölködő plakát a könyvesbolt üvegén (Fotó/Forrás: tumblr)

A könyvet korábban Dúró Dóra, a Mi Hazánk parlamenti képviselője (korábban, 2014-től az Országgyűlés Kulturális bizottságának elnöke) olyan hévvel darálta le egy iratmegsemmisítővel, hogy az abszurd, homofób és nem mellesleg ikonoklaszta performansz

rögtön az eladási listák élére repítette a kötetet.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közleményben ítélte el az akciót, álláspontjuk szerint a „politikai célú könyvrombolás Magyarország és Európa legszégyenletesebb történelmi emlékei közé tartozik”.

A kötet bemutatóját közönség nélkül kellett megtartani, miután Budaházy György szélsőjobboldali aktivista beígérte, és kompániájával valóban meg is jelent az eseménynek helyet adó Átrium előtt, de a szervezők nem engedték be őket, hiába hivatkoztak „buzipropagandára” és alaptörvényre. A felolvasó estre néha így is behallatszott a tiltakozók ordibálása.

Hogy a most kihelyezett plakátok is reklámot jelentenek majd a könyvnek, az több mint valószínű. Mivel az 1500 példányban kiadott könyvet rögtön újra kellett nyomni, sejthető, hogy a vörös felirat hasznos lehet azok számára, akik a mesekönyvet keresik.

A kötetben ismert mesék átiratai szerepelnek, hősei LMBTQ emberek, kisebbségekhez tartozók, romák. Szerzői között van Lakatos István, Tompa Andrea, Kiss Judit Ágnes, Ruff Orsolya és Nagy Boldizsár. A készítőkkel a Telex forgatott videót, ezt alább lehet megtekinteni:

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv Lírástudók

„Olyan regényben gondolkodtam, ami szabadságot hagy az olvasónak” – Krusovszky Dénes a Lírástudók vendége

A Levelek nélkül úgy képes rátapintani a klímaváltozás, a széthulló társadalom és a pedagógustiltakozások kérdéseire, hogy közben ki sem mozdul az alföldi kisvárosából. Új regénye megjelenésének apropóján Krusovszky Dénessel beszélgettünk.
Könyv ajánló

Eddig kiadatlan Petri-interjúkötet jelent meg

Először ismerheti meg az olvasóközönség azt a beszélgetést, amelyben a költő egyebek közt gyerekkoráról, családjáról, az egyetemről és barátairól mesél.
Könyv hír

Melyik lesz 2023 legjobb első prózakötete? – Június 30-ig lehet nevezni a Margó-díjra

Kilencedik alkalommal hirdették meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. Idén először különdíjjal is jutalmazzák a legjobb tíz szerző valamelyikét.
Könyv ajánló

Találkozzon ön is a Budapest Nagyregény szerzőivel az Ünnepi Könyvhéten!

Mások Mellett Szvoren Edina, Vámos Miklós, Szabó T. Anna, Kemény István és Tompa Andrea is mesél arról, milyen viszony fűzi őket a kerületükhöz.
Könyv interjú

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.