Könyv

Idén is változatos programok várják a közönséget a Magyar Széppróza Napján

2022.02.18. 10:40
Ajánlom
A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját február 18-án, Jókai Mór születésnapján. Határon innen és túl is számos esemény várja az irodalomkedvelőket.

Könyvbemutatók, rendhagyó irodalomórák, író-olvasó találkozók, filmvetítés a Magyar Széppróza Napja számos különleges irodalmi programot kínál, február 18-án és a következő napokban.

Balatonfüreden mutatják be Géczi János A tenyérjós című könyvét február 18-án, a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban. Budapesten a Lumen Kávéházban Owaimer Oliver beszélget Kormányos Ákossal a Töredezettségmentesítés című kötetről. Az eseményt irodalmi kvíz és Jókai-impró követi, a FISZ szervezésében. Február 21-én Győrben, a Kisfaludy Könyvtár Muzeális Gyűjteményében Horváth Sándor Domonkos Anyám sírása halkul és Bánki Zsolt Kicsi hűség című prózaköteteinek bemutatójára kerül sor.

Az irodalom ismeretlen szegleteivel ismerkedhet meg a közönség a rendhagyó irodalomórákon, február 25-én a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnáziumban Kovács Krisztina irodalmár a Nyugat prózaíróiról tart előadást, 28-án pedig Száraz Miklós György József Attila-díjas író Trianon és a magyar széppróza kapcsolatáról. A Guttenberg Pál Népfőiskola február 22. és 28. között Mátészalkán, Debrecenben és Aszódon tart rendhagyó irodalomórákat, Dr. Kelemen Erzsébet pedig Debrecenben és Edelényben szól az irodalomkedvelő közönséghez, február 21-én, 22-én és 25-én. Pécsett a Leöwey Klára Gimnáziumban február 21-én Bartusz-Dobosi László író, kritikus és Vörös Anna író pszichológus Novellák korunk problémáiról címmel folytat beszélgetést.

A technika lehetőségei is közel hozhatják az irodalmat az emberekhez, így február 26-án a balatonfüredi Szőcs Géza Irodalmi Szalonban A feleségem története című Füst Milán regényből készült filmet vetítik, majd beszélgetésre kerül sor Enyedi Ildikó filmrendezővel és Schein Gábor íróval. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága pedig online felolvasást szervez február 18-án és 23-án este, melyet a szervezet oldalán, illetve Youtube-csatornáján bárki követhet.

Fejléckép: A feleségem története (fotó/forrás: Csata Hanna / Magyar Nemzeti Filmalap)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Hogy nézett ki Balzac igazából?

A híres francia írót, a Goriot apó és az Emberi színjáték szerzőjét szenvedélyesen foglalkoztatta az akkor igen újnak számító módszer, mellyel a valóságot lehetett rögzíteni. Így róla is készült dagerrotípia.
Könyv hír

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.