Könyv

Idén is változatos programok várják a közönséget a Magyar Széppróza Napján

2022.02.18. 10:40
Ajánlom
A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját február 18-án, Jókai Mór születésnapján. Határon innen és túl is számos esemény várja az irodalomkedvelőket.

Könyvbemutatók, rendhagyó irodalomórák, író-olvasó találkozók, filmvetítés a Magyar Széppróza Napja számos különleges irodalmi programot kínál, február 18-án és a következő napokban.

Balatonfüreden mutatják be Géczi János A tenyérjós című könyvét február 18-án, a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban. Budapesten a Lumen Kávéházban Owaimer Oliver beszélget Kormányos Ákossal a Töredezettségmentesítés című kötetről. Az eseményt irodalmi kvíz és Jókai-impró követi, a FISZ szervezésében. Február 21-én Győrben, a Kisfaludy Könyvtár Muzeális Gyűjteményében Horváth Sándor Domonkos Anyám sírása halkul és Bánki Zsolt Kicsi hűség című prózaköteteinek bemutatójára kerül sor.

Az irodalom ismeretlen szegleteivel ismerkedhet meg a közönség a rendhagyó irodalomórákon, február 25-én a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnáziumban Kovács Krisztina irodalmár a Nyugat prózaíróiról tart előadást, 28-án pedig Száraz Miklós György József Attila-díjas író Trianon és a magyar széppróza kapcsolatáról. A Guttenberg Pál Népfőiskola február 22. és 28. között Mátészalkán, Debrecenben és Aszódon tart rendhagyó irodalomórákat, Dr. Kelemen Erzsébet pedig Debrecenben és Edelényben szól az irodalomkedvelő közönséghez, február 21-én, 22-én és 25-én. Pécsett a Leöwey Klára Gimnáziumban február 21-én Bartusz-Dobosi László író, kritikus és Vörös Anna író pszichológus Novellák korunk problémáiról címmel folytat beszélgetést.

A technika lehetőségei is közel hozhatják az irodalmat az emberekhez, így február 26-án a balatonfüredi Szőcs Géza Irodalmi Szalonban A feleségem története című Füst Milán regényből készült filmet vetítik, majd beszélgetésre kerül sor Enyedi Ildikó filmrendezővel és Schein Gábor íróval. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága pedig online felolvasást szervez február 18-án és 23-án este, melyet a szervezet oldalán, illetve Youtube-csatornáján bárki követhet.

Fejléckép: A feleségem története (fotó/forrás: Csata Hanna / Magyar Nemzeti Filmalap)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Brazíliában van valami őserő – beszélgetés Pál Ferenc műfordítóval, irodalomtörténésszel

Vajon miért volt olyan hatással Márai Sándorra egy brazil háború históriája, hogy Ítélet Canudosban címmel kisregényt írjon róla? Márai regénye apropóján a brazil irodalomról beszélgettünk Pál Ferenc műfordítóval és irodalomtörténésszel.
Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.