Könyv

Idén is változatos programok várják a közönséget a Magyar Széppróza Napján

2022.02.18. 10:40
Ajánlom
A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját február 18-án, Jókai Mór születésnapján. Határon innen és túl is számos esemény várja az irodalomkedvelőket.

Könyvbemutatók, rendhagyó irodalomórák, író-olvasó találkozók, filmvetítés a Magyar Széppróza Napja számos különleges irodalmi programot kínál, február 18-án és a következő napokban.

Balatonfüreden mutatják be Géczi János A tenyérjós című könyvét február 18-án, a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban. Budapesten a Lumen Kávéházban Owaimer Oliver beszélget Kormányos Ákossal a Töredezettségmentesítés című kötetről. Az eseményt irodalmi kvíz és Jókai-impró követi, a FISZ szervezésében. Február 21-én Győrben, a Kisfaludy Könyvtár Muzeális Gyűjteményében Horváth Sándor Domonkos Anyám sírása halkul és Bánki Zsolt Kicsi hűség című prózaköteteinek bemutatójára kerül sor.

Az irodalom ismeretlen szegleteivel ismerkedhet meg a közönség a rendhagyó irodalomórákon, február 25-én a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnáziumban Kovács Krisztina irodalmár a Nyugat prózaíróiról tart előadást, 28-án pedig Száraz Miklós György József Attila-díjas író Trianon és a magyar széppróza kapcsolatáról. A Guttenberg Pál Népfőiskola február 22. és 28. között Mátészalkán, Debrecenben és Aszódon tart rendhagyó irodalomórákat, Dr. Kelemen Erzsébet pedig Debrecenben és Edelényben szól az irodalomkedvelő közönséghez, február 21-én, 22-én és 25-én. Pécsett a Leöwey Klára Gimnáziumban február 21-én Bartusz-Dobosi László író, kritikus és Vörös Anna író pszichológus Novellák korunk problémáiról címmel folytat beszélgetést.

A technika lehetőségei is közel hozhatják az irodalmat az emberekhez, így február 26-án a balatonfüredi Szőcs Géza Irodalmi Szalonban A feleségem története című Füst Milán regényből készült filmet vetítik, majd beszélgetésre kerül sor Enyedi Ildikó filmrendezővel és Schein Gábor íróval. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága pedig online felolvasást szervez február 18-án és 23-án este, melyet a szervezet oldalán, illetve Youtube-csatornáján bárki követhet.

Fejléckép: A feleségem története (fotó/forrás: Csata Hanna / Magyar Nemzeti Filmalap)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

„Teljesen abszurd az, hogy írunk” – Erdős Virág a Lírástudók vendége

Másféle versek olvashatók Erdős Virág új kötetében, mint azt olvasói megszokhatták, ám biztosan nem fognak csalódni. A József Attila-díjas költő volt a vendégünk podcastunkban, ahol Grisnik Petrának arról is mesélt, miért könnyebbség számára, ha valaki felkéri egy-egy versre.
Könyv ajánló

Kedvezményesen vásárolhatunk bérletet a Könyvhéten a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba

Viszkok Fruzsi online tartalomkészítő, Kamarás Iván, Makranczi Zalán, Nagy Katica, Vilmányi Benett és Wunderlich József színészek is ott lesznek Budapest idén 120 éves könyvtárának meghívására a Vörösmarty téren. 
Könyv ajánló

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Könyv ajánló

Elrettentésre használható a magyar példa

Ha hihetnénk a magyar kormánypropagandának, azt gondolnánk, hogy Åsa Wikforss új könyve bizonyíték arra, hogy utalnak/lenéznek minket a svédek. De igazán nem erről van szó! Sőt…
Könyv hír

Nádasdy Ádám nyitja meg az Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Egy hét múlva kezdődik a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb eseménye, a 95. Ünnepi Könyvhét. A négynapos fesztivált mintegy száz színpadi program is színesíti.