Könyv

Így készül a VerShaker a költészet napjára

2022.03.29. 10:40
Ajánlom
A kétéves VerShaker rendhagyó trilógiával ünnepeli születésnapját. Új, költészet témájú videósorozatukban verset mond Horváth Csenge, Orosz Ákos és Tóth András, valamint a nemsokára 80. születésnapját ünneplő Fodor Tamás is, akik a VerShaker házigazdájával, Zoltán Áronnal beszélgetnek.

Két évvel ezelőtt, április 11-én, a költészet napján indult el a költészet témájú VerShaker YouTube-csatorna Zoltán Áron, a Vígszínház Junior Príma díjas színészének vezetésével. A versmondásvideókkal egybekötött, sokszor érzékeny, személyes témákat boncolgató stúdióbeszélgetések mellett az elmúlt évben számos fesztiválon, élőben is találkozhatott a közönség a VerShakerrel. Az évforduló alkalmával egy három videóból álló sorozatot mutat be a csatorna, melynek epizódjait három különböző korosztály színészeivel, három különböző fesztiválon rögzítették: a Művészetek Völgyében, a Ráday utca reSTART Feszten és a veszprémi Holtszezon Irodalmi Fesztiválon.

A videók – amellett, hogy szórakoztató és elgondolkodtató, tartalmas kikapcsolódást nyújtanak mindenkinek, középiskolás kortól időskorig – a magyar lírai költészet örökérvényű remekműveit járják körbe. A személyes élménybeszámolókon, alkotói elemzéseken keresztül a versek különleges, intim dimenziójába nyerhet betekintést a közönség.

A sorozat első epizódjában a Holtszezon irodalmi fesztivál nyitóprogramjaként a Veszprémi Petőfi Színház vezető fiatal színésznőjével, Horváth Csengével beszélgetett Zoltán Áron. Tóth Árpád Lélektől lélekig című verse kapcsán többek között a versmondó előadóművész külső-belső útjáról, a személyes világképét meghatározó élményekről és a lírai költészet és a magány kapcsolatáról gondolkodtak közösen. Az epizód beharangozó videójában a főszervező, Varga Richárd, valamint Ugron Zsolna és Can Togay mutatják be az idén első alkalommal megrendezett irodalmi fesztivált.

A sorozat második, születésnapi részében a 2021-es nyár elevenedik meg újra, a Művészetek Völgye, ahol a POKET zsebkönyvek udvarában minden nap újabb programmal jelentkezett a VerShaker. Egyúttal a fesztiválműsorokból készült VerShaker Offline videók sorát zárja le a Versmegzenésítés challenge, amelyben Orosz Ákos, Tóth András és Zoltán Áron színművészek egy, a közönség által megszavazott verset adnak elő, saját megzenésítésükben.

A három különböző alkatú és személyiségű művész, egyszersmind jó barátok, egymástól függetlenül dolgozták fel Tóth Árpád Körúti hajnal című versét, melyet először csak az élő műsor keretében mutathattak be egymásnak is. A megzenésítések kapcsán az előadók rendhagyó módon, saját önismereti útjukon keresztül tárják fel a költemény titkos mélységeit, nem kímélve egymást személyes jellegű felismeréseiktől sem.

03VerShakerxStudioK-101639.png

Fodor Tamás (Fotó/Forrás: VerShaker)

A trilógia harmadik részében pedig a Stúdió K Színházba látogathatunk el, a budapesti Ráday utcában megrendezett őszi reSTART Feszt keretében. Itt a színház alapítójával, Fodor Tamás Jászai Mari-díjas színész-rendezővel, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával készült beszélgetés.

Petőfi Sándor, József Attila versei kapcsán többek között az előadóművész felelősségéről, a tájköltészetben rejlő előadóművészi lehetőségekről, és a vers változékony piacáról mesél a Fodor Tamás, aki egyszersmind nagymúltú versmondó is egyben. A videó tervezett bemutatója április 30-a, szombat.

Az alkotók a sorozatot mindenkinek sok szeretettel ajánlják, azoknak is, akik szeretnek egy-egy költeménnyel hosszabban elidőzni, de azoknak is, akik még nem találtak rá a versolvasás bensőséges élményére, de nyitottak arra, hogy az iskolai élményeiket felülírva, új megvilágításban találkozzanak lírai művekkel.

Fejléckép: forrás: VerShaker

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Könyv hír

Médicis-díjra jelölték Krasznahorkai László regényét

A Báró Wenckheim hazatér című regény francia kiadása felkerült a rangos elismerés hosszú listájára, a végső győztest novemberben jelentik be Párizsban. Krasznahorkai László könyve a közelmúltban már elhódított egy francia irodalmi díjat.
Könyv hír

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.
Könyv interjú

Kemény István a Budapest Nagyregényről: Megtetszett a feladat majdnem-lehetetlensége

Kemény Istvánt, a Budapest Nagyregény egyik szerzőjét kérdeztük egyebek közt arról, miért vállalta el a felkérést, hogyan lehet megőrizni az alkotói szabadságot egy ilyen projektben, illetve mely másik szerzők fejezetei inspirálták a leginkább. Villáminterjú.
Könyv ajánló

Minden eddiginél több külföldi szerzővel rendezik meg az őszi Margót

Jón Kalman Stefánssonnal és Sigríður Hagalín Björnsdóttirrel is találkozhatunk októberben a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A négynapos eseményen mutatja be új könyvét mások mellett Parti Nagy Lajos, Bödőcs Tibor és Varró Dániel is.