Könyv

Így készül a VerShaker a költészet napjára

2022.03.29. 10:40
Ajánlom
A kétéves VerShaker rendhagyó trilógiával ünnepeli születésnapját. Új, költészet témájú videósorozatukban verset mond Horváth Csenge, Orosz Ákos és Tóth András, valamint a nemsokára 80. születésnapját ünneplő Fodor Tamás is, akik a VerShaker házigazdájával, Zoltán Áronnal beszélgetnek.

Két évvel ezelőtt, április 11-én, a költészet napján indult el a költészet témájú VerShaker YouTube-csatorna Zoltán Áron, a Vígszínház Junior Príma díjas színészének vezetésével. A versmondásvideókkal egybekötött, sokszor érzékeny, személyes témákat boncolgató stúdióbeszélgetések mellett az elmúlt évben számos fesztiválon, élőben is találkozhatott a közönség a VerShakerrel. Az évforduló alkalmával egy három videóból álló sorozatot mutat be a csatorna, melynek epizódjait három különböző korosztály színészeivel, három különböző fesztiválon rögzítették: a Művészetek Völgyében, a Ráday utca reSTART Feszten és a veszprémi Holtszezon Irodalmi Fesztiválon.

A videók – amellett, hogy szórakoztató és elgondolkodtató, tartalmas kikapcsolódást nyújtanak mindenkinek, középiskolás kortól időskorig – a magyar lírai költészet örökérvényű remekműveit járják körbe. A személyes élménybeszámolókon, alkotói elemzéseken keresztül a versek különleges, intim dimenziójába nyerhet betekintést a közönség.

A sorozat első epizódjában a Holtszezon irodalmi fesztivál nyitóprogramjaként a Veszprémi Petőfi Színház vezető fiatal színésznőjével, Horváth Csengével beszélgetett Zoltán Áron. Tóth Árpád Lélektől lélekig című verse kapcsán többek között a versmondó előadóművész külső-belső útjáról, a személyes világképét meghatározó élményekről és a lírai költészet és a magány kapcsolatáról gondolkodtak közösen. Az epizód beharangozó videójában a főszervező, Varga Richárd, valamint Ugron Zsolna és Can Togay mutatják be az idén első alkalommal megrendezett irodalmi fesztivált.

A sorozat második, születésnapi részében a 2021-es nyár elevenedik meg újra, a Művészetek Völgye, ahol a POKET zsebkönyvek udvarában minden nap újabb programmal jelentkezett a VerShaker. Egyúttal a fesztiválműsorokból készült VerShaker Offline videók sorát zárja le a Versmegzenésítés challenge, amelyben Orosz Ákos, Tóth András és Zoltán Áron színművészek egy, a közönség által megszavazott verset adnak elő, saját megzenésítésükben.

A három különböző alkatú és személyiségű művész, egyszersmind jó barátok, egymástól függetlenül dolgozták fel Tóth Árpád Körúti hajnal című versét, melyet először csak az élő műsor keretében mutathattak be egymásnak is. A megzenésítések kapcsán az előadók rendhagyó módon, saját önismereti útjukon keresztül tárják fel a költemény titkos mélységeit, nem kímélve egymást személyes jellegű felismeréseiktől sem.

03VerShakerxStudioK-101639.png

Fodor Tamás (Fotó/Forrás: VerShaker)

A trilógia harmadik részében pedig a Stúdió K Színházba látogathatunk el, a budapesti Ráday utcában megrendezett őszi reSTART Feszt keretében. Itt a színház alapítójával, Fodor Tamás Jászai Mari-díjas színész-rendezővel, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával készült beszélgetés.

Petőfi Sándor, József Attila versei kapcsán többek között az előadóművész felelősségéről, a tájköltészetben rejlő előadóművészi lehetőségekről, és a vers változékony piacáról mesél a Fodor Tamás, aki egyszersmind nagymúltú versmondó is egyben. A videó tervezett bemutatója április 30-a, szombat.

Az alkotók a sorozatot mindenkinek sok szeretettel ajánlják, azoknak is, akik szeretnek egy-egy költeménnyel hosszabban elidőzni, de azoknak is, akik még nem találtak rá a versolvasás bensőséges élményére, de nyitottak arra, hogy az iskolai élményeiket felülírva, új megvilágításban találkozzanak lírai művekkel.

Fejléckép: forrás: VerShaker

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.
Könyv hír

Nádas Péter nyitja meg a Könyvhetet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 93. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet 2022. június 9-12. között a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. 
Könyv magazin

Leszünk barátok? – Neil Gaiman egyetlen szóval oldotta meg egy rajongója házi feladatát

A kortárs angol fantasy és sci-fi egyik legnépszerűbb írója, Neil Gaiman híres a közvetlenségéről. Emellett a közösségi médiában is igen aktív, ezt használta ki az egyik rajongója.