Könyv

Így készül a VerShaker a költészet napjára

2022.03.29. 10:40
Ajánlom
A kétéves VerShaker rendhagyó trilógiával ünnepeli születésnapját. Új, költészet témájú videósorozatukban verset mond Horváth Csenge, Orosz Ákos és Tóth András, valamint a nemsokára 80. születésnapját ünneplő Fodor Tamás is, akik a VerShaker házigazdájával, Zoltán Áronnal beszélgetnek.

Két évvel ezelőtt, április 11-én, a költészet napján indult el a költészet témájú VerShaker YouTube-csatorna Zoltán Áron, a Vígszínház Junior Príma díjas színészének vezetésével. A versmondásvideókkal egybekötött, sokszor érzékeny, személyes témákat boncolgató stúdióbeszélgetések mellett az elmúlt évben számos fesztiválon, élőben is találkozhatott a közönség a VerShakerrel. Az évforduló alkalmával egy három videóból álló sorozatot mutat be a csatorna, melynek epizódjait három különböző korosztály színészeivel, három különböző fesztiválon rögzítették: a Művészetek Völgyében, a Ráday utca reSTART Feszten és a veszprémi Holtszezon Irodalmi Fesztiválon.

A videók – amellett, hogy szórakoztató és elgondolkodtató, tartalmas kikapcsolódást nyújtanak mindenkinek, középiskolás kortól időskorig – a magyar lírai költészet örökérvényű remekműveit járják körbe. A személyes élménybeszámolókon, alkotói elemzéseken keresztül a versek különleges, intim dimenziójába nyerhet betekintést a közönség.

A sorozat első epizódjában a Holtszezon irodalmi fesztivál nyitóprogramjaként a Veszprémi Petőfi Színház vezető fiatal színésznőjével, Horváth Csengével beszélgetett Zoltán Áron. Tóth Árpád Lélektől lélekig című verse kapcsán többek között a versmondó előadóművész külső-belső útjáról, a személyes világképét meghatározó élményekről és a lírai költészet és a magány kapcsolatáról gondolkodtak közösen. Az epizód beharangozó videójában a főszervező, Varga Richárd, valamint Ugron Zsolna és Can Togay mutatják be az idén első alkalommal megrendezett irodalmi fesztivált.

A sorozat második, születésnapi részében a 2021-es nyár elevenedik meg újra, a Művészetek Völgye, ahol a POKET zsebkönyvek udvarában minden nap újabb programmal jelentkezett a VerShaker. Egyúttal a fesztiválműsorokból készült VerShaker Offline videók sorát zárja le a Versmegzenésítés challenge, amelyben Orosz Ákos, Tóth András és Zoltán Áron színművészek egy, a közönség által megszavazott verset adnak elő, saját megzenésítésükben.

A három különböző alkatú és személyiségű művész, egyszersmind jó barátok, egymástól függetlenül dolgozták fel Tóth Árpád Körúti hajnal című versét, melyet először csak az élő műsor keretében mutathattak be egymásnak is. A megzenésítések kapcsán az előadók rendhagyó módon, saját önismereti útjukon keresztül tárják fel a költemény titkos mélységeit, nem kímélve egymást személyes jellegű felismeréseiktől sem.

03VerShakerxStudioK-101639.png

Fodor Tamás (Fotó/Forrás: VerShaker)

A trilógia harmadik részében pedig a Stúdió K Színházba látogathatunk el, a budapesti Ráday utcában megrendezett őszi reSTART Feszt keretében. Itt a színház alapítójával, Fodor Tamás Jászai Mari-díjas színész-rendezővel, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával készült beszélgetés.

Petőfi Sándor, József Attila versei kapcsán többek között az előadóművész felelősségéről, a tájköltészetben rejlő előadóművészi lehetőségekről, és a vers változékony piacáról mesél a Fodor Tamás, aki egyszersmind nagymúltú versmondó is egyben. A videó tervezett bemutatója április 30-a, szombat.

Az alkotók a sorozatot mindenkinek sok szeretettel ajánlják, azoknak is, akik szeretnek egy-egy költeménnyel hosszabban elidőzni, de azoknak is, akik még nem találtak rá a versolvasás bensőséges élményére, de nyitottak arra, hogy az iskolai élményeiket felülírva, új megvilágításban találkozzanak lírai művekkel.

Fejléckép: forrás: VerShaker

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Interaktív térbejárás, felolvasóest, zenei performansz – experimentális irodalmi programok várnak a PIM-ben

Idén nyáron kísérleti kerti programokkal is várja a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum a látogatókat, alternatív olvasatokat kínálva olyan művekhez, mint Madách Imre Az ember tragédiája vagy Hamvas Béla novellái.
Könyv magazin

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv hír

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Könyv ajánló

Orvos-Tóth Noémi nyitja meg a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szeptember 26. és 29. között rendezi meg a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Idén is a Millenáris ad majd otthont a legnagyobb magyarországi nemzetközi könyves rendezvénynek.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Szívbe markoló az írói padlások posztumusz lesöprése

Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Gabriel García Márquez posztumusz kiadású, Találkozunk augusztusban című kisregényével foglalkozik. Gondolataira a Magvetőnél megjelent kötet kontrollfordítója, Kutasy Mercédesz reagál.