Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

2021.02.25. 18:00
Ajánlom
Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.

„A vásárlási szokásaink, a hírfogyasztás, a kommunikáció, a trendek – az internetnek hála hétköznapi életünk minden egyes része instant, azonnal történik. De mivel az internet tempója ennyire gyors, minden más rendkívül lassúnak tűnik. Kiveszőben van a türelem. Trendek bukkannak fel és tűnnek el napok alatt, nem tudunk egyetlen dologra fókuszálni, mivel nincsen türelmünk hozzá. És ami még rosszabb, hogy mivel minden ennyire gyors, a nagy dolgok, a kapcsolatok és a karrier túl lassú számunkra. Sok ember elveszve érzi magát, és a hosszú távú célokhoz való ragaszkodás nehéznek tűnik. Meg kell kérdeznünk magunktól, mi fontosabb? A türelem vagy az instant gratifikáció?”

A fenti szöveget egy Tamar nevű felhasználó posztolta a tizenévesek legnépszerűbb közösségi platformján, a TikTokon. A rövid videót több millióan látták, 260 ezer szívecskét és 12 ezer megosztást kapott. Miközben a néhány másodperces videókra tervezett közösségi oldal épp annak a problémának a része, amelyről ebben a cikkben szó lesz, Tamar üzenetének sikere rávilágít egy fontos jelenségre:

a most felnövő tizenéves generáció, az ún. Z-generáció az első, akinek életében kezdettől fogva jelen van a közösségi média, és ez nemcsak a szülőket, hanem elsősorban őket állítja hatalmas kihívás elé.

A helyzetüket nem teszi könnyebbé az sem, hogy a felnőtt generációk hajlamosak egyszerűen lemondani róluk, mondván, hogy ezek a gyerekek úgysem olvasnak, csak a telefonjukat nyomkodják. Persze, egy sarkos szempontból igazuk van, és ezt a statisztikák is mutatják. Egy felmérés szerint a '70-es években az amerikai gimnazisták végzőseinek 60 százaléka olvasott naponta könyvet vagy magazint, 2016-ban ugyanez a szám negyede, mindössze 16 százalék. Még a televíziónézés mértéke is csökkent a digitális média javára: az amerikai iskolákból gyűjtött adatok szerint 5-6 órát töltenek a telefonjukkal a gyerekek.

Ugyanakkor ők is érzik, vagy talán ők érzik a legjobban, hogy probléma van azzal, ahogy a világháló tartalommal eteti őket: a tavalyi év egyik sláger-dokumentumfilmje volt a The Social Dilemma a Netflixen, ami a korábbi témába vágó cikkeknél hatásosabban szedte össze, hogy mi a probléma a közösségi médiafogyasztással: a Facebook, az Instagram, a TikTok stb. algoritmusait úgy tervezték, hogy a felhasználói minél több időt töltsenek rajtuk, minél kevesebb erőfeszítéssel. Magyarán: megfoszt a szabadságtól. Egy könyv, amelyben úgy kell elmerülni, hogy történhet a világban bármi, te olvasol, ennél többet követel.

A világ halad. Az irodalom marad.

Nem túlzás kijelenteni, hogy a 21. századra megváltozott az, ahogy információt szerzünk és információt feldolgozunk: már nem kell könyvtári katalóguskártyákat lapozgatni, hogy megtaláljunk egy-egy adatot, egy Google-keresés elég. Ezért váltott ki aggódó reakciót szakmai szervezetek részéről az új Nemzeti alaptanterv, amely nem csökkentette, sőt növelte a magolandó anyag mennyiségét, a korábbinál is kötöttebb pályára kényszerítve a pedagógusokat. Nem lehet megcsinálni azt, ami az irodalomtanítás – és általában az irodalom – lényege lenne, hogy

a tanárok és a diákok olyan olvasmányokról beszélgetnek, amikről közös élményük van és amiket kedvelnek. Legyenek azok kortárs művek, magas- és zsánerirodalom, sci-fi, fantasy, hazai- és világirodalom.

Pedig határhelyzetben vagyunk. Soha nem volt még generáció, amely olyan kitett lenne a világ exponenciális felgyorsulásának, mint a mostani tizenévesek. Most magukra hagyni őket, illetve még több terhet és kötöttséget pakolni rájuk és tanáraikra bűn és felelőtlenség. Elsősorban azt kellene nekik megtanítani, hogy mire való az irodalom, és miért olvasunk könyvet.

A bizonytalanság bölcsessége

Irodalmi műveket nem azért írnak, hogy kánonokat hozzanak létre belőlük. Irodalom nem azért képződik, hogy bemagolandó, egzakt tudomány legyen, évszámokkal, alkotói korszakokkal, kvízkérdésekkel. Irodalom nem azért lesz, hogy nyűg legyen olvasni.

A cseh regényíró, Milan Kundera egy esszéjében a „bizonytalanság bölcsességét” tulajdonította a regénynek. Olyan művészi formának nevezte, amely kimozdítja az olvasóját a mindentudás téveszméjéből, a vagy-vagy paradigmából, új nézőpontokat, és egyetlen művön belül is több igazságot ismertet. Ez természetesen teljesen más, mint a közösségi média vagy a politika igazsága. A Facebook buborékba zár, a politika pedig a maga igazát hirdeti (sőt, mindegyik oldal a sajátját).

A fikciós mű viszont nyitottabbá, empatikusabbá tesz és enged az egó szorításán, megengedi, hogy az olvasó félretegye saját bánatát, szorongását vagy éppenséggel lelki társra találjon a regénybeli karakterekben.

Hogy más fontos jótéteményekről ne is beszéljünk, miszerint segíti a koncentrációt, a hosszú távú figyelmet, a memóriát, a többlépcsős gondolkodást, a szövegértést, a véleményformálást, szélesíti a morális döntések nézőpontját. Pont az ellenkezője annak, amit a közösségi platformok tesznek a gyerekeinkkel. (És legyünk őszinték magunkhoz, mi, idősebbek: velünk is.)

read-reading-book-reader-4ed120d3c6e6208081bc8b015b214a5b-165128.jpg

"Ne vegyük el a gyerekektől ennek az örömét azzal, hogy megtanulandó, egzakt tudománnyá tesszük az irodalmat." (Fotó/Forrás: HippoPX)

Az alaptantervről, az érettségiről és általában az oktatásról döntő Gyulák széke nem tudja, hogy a jelenlegi, válságos helyzet nem a gyerekek hibája. Ők akkor is „csak” gyerekek, ha mások, ha máshogy viselkednek, mint az ötven vagy száz évvel ezelőtt felnövők.

Ne gondoljuk, hogy ők választották a társaktól jövő nyomást, a telefonfüggést, a rövid koncentrációkészséget. Legyünk megértéssel irántuk.

Ugyanolyan megértéssel, mint a tüdőbetegek iránt, akik addig dohányoztak – nem tudva, mit okoz, mert még nem volt a köztudatban –, hogy végül kezelésre szorulnak.

A mai fiatalok ugyanúgy szeretnének jobb és bölcsebb életet élni, új ideákkal megismerkedni, mint a korábbi generációk tinédzserei. Közben nagy bajban vannak (és nem csak ők). A kezükbe került az okostelefon, amelyen minden információ elérhető, és amely figyelmük minden egyes percét követeli. Ugyanakkor vágynak arra, ami nem talmi, ami nem mulandó. A hosszú távú figyelemre, a sikerélményre, amit egy-egy könyv elolvasása jelent. Ne vegyük el a gyerekektől ennek az örömét azzal, hogy megtanulandó, egzakt tudománnyá tesszük az irodalmat, ami lényegéből fakadóan sosem volt merev képződmény és ideológiai üzenetek hordozója.

Szintén Kundera írja (meg persze mások is), hogy az irodalom előbb felfedezte a lélektant, mint Freud, előbb művelte a fenomenológiát, mint a fenomenológusok. Képes olyan területre is behatolni, ahová a tudományok még nem. Az irodalom elsősorban a jelen művészete, mert a jelen az, amely a legkönnyebben kicsúszik a kezeink közül. Nem műveket kell tanítani, hanem olvasni kell tanítani, ahhoz pedig szabadság kell. Az irodalom a szabadságról és a szabad beszélgetésről szól.

Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatásban, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számukra is megterhelő, felgyorsult világban szükségük van, akkor tényleg nem az ő hibájuk lesz, hogy nem olvasnak.

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Kapcsolódó

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Színház

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház

Színház az egész világ? – néhány elgondolkodtató idézetet gyűjtöttünk össze a színházi világnap alkalmából

Shakespeare maximáját jól ismerjük, de azt már kevesebben tudjuk: milyen bonmot-val reagált erre Paul Beatty, mi baja volt Diderot-nak a színházzal, és hogyan állíthatta Váradi Hédi bármiféle arisztokraticizmus nélkül, hogy a színház a kiválasztottaké.
Színház

Samiha Ayoub üzenete a színházi világnapon

1962 óta ünnepeljük a színházi világnapot március 27-én. Ebből az alkalomból minden évben egy jelentős színházi személyiség fogalmazza meg üzenetét a művészeknek és a közönségnek. Idén az egyiptomi Samiha Ayoub osztotta meg gondolatait.
Klasszikus

Kortárs oratórium három zeneszerző tollából – Jób könyve hangzik el a Magyar Zene Házában

Nagypénteken egy ószövetségi témájú, vadonatúj zeneművet ismerhet meg a közönség a Magyar Zene Házában tartott koncerten. Dargay Marccell, Dinyés Dániel és Futó Balázs a bibliai Jób könyvét dolgozták fel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kiss Noémi és Péntek Orsolya kapta a Békés Pál-díjat

Az elismerést olyan prózaírók kaphatják meg, akik műveikben a történetmondás hagyományának megőrzésére és megújítására tesznek kísérletet.
Könyv ajánló

Irodalom az egész családnak – Idén is megrendezik az IRKÁT

Második alkalommal rendezik meg az Irodalmi Kavalkád (IRKA) elnevezésű egynapos irodalmi és összművészeti programot, amelynek fókuszában ezúttal Petőfi Sándor költészete áll.
Könyv magazin

Beleolvasó – Prieger Zsolt: Kedves Teréz!

„Szentek leszünk, makulátlanok, szeplőtelenek, mint az állatok” – írja az Anima Sound System vezetője, aki új könyvében Martonvásárhely leghíresebb grófnőjéhez címzett leveleiben írja meg a gondolatait. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv hír

Jane Goodall Magyarországon népszerűsíti új könyvét

A világhírű főemlőskutató és környezetvédő május 9-én mutatja be A remény könyve című új kötetét, és előadást is tart az ELTE Lágymányosi Campusán.
Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.