Könyv

Iránytű a gyerekirodalomban – indul a Fidelio Négyszögletű rovata

2023.02.20. 13:10
Ajánlom
Vajon mitől jó egy gyerekkönyv? Mi alapján választunk olvasnivalót a legkisebbeknek, vagy a kicsivel nagyobbaknak, akik még teljes mértékben ránk vannak utalva? Napjaink gyerekirodalmi kínálata átláthatatlanul bőségesre duzzadt: a webshopok, áruházláncok és könyves rendezvények állandó akciókkal és minden problémára reflektáló kiadványokkal hívogatnak. A Fidelio új rovata ajánlókkal, interjúkkal és riportokkal kíván segítséget nyújtani mindazoknak, akik színvonalas és lelket építő olvasmányokkal szeretnék megtölteni a gyerekszoba könyvespolcait.

„…nyugodtan olvashat majd bármit, ha könyvet látok a kezében, nem fogok kötekedni.”

„Fontos, hogy annak, amit olvas, legyen tanulsága és követendő példát mutasson.”

„Az a lényeg, hogy bele tudják magukat élni a főhősök helyzetébe. Lehet vicces, izgalmas, megható, de nem kell, hogy mindenképp tanítson valamit.”

„Nálam pluszpont, ha felnőttként is érdemes forgatni.”

A fenti válaszokat gyakorló anyukák adták arra a kérdésre, mit várnak egy gyerekkönyvtől, mi alapján választanak, ha könyvvásárlásra kerül a sor. Vannak, akik az aktuális – bölcsibe-oviba-bilire szoktató – problémára keresik a gyógyírt, mások pusztán szórakoztatni szeretnék az esti mese alatt csemetéjüket (és a belealvást megelőzendő, saját magukat), de akadnak olyanok is, akik jól bevált sorozatokhoz, vagy szimplán régi, gyerekkori kedvencükhöz nyúlnak. Kérdés azonban, hogy egy-egy kiábrándító választás után fenn tudják-e tartani a lelkesedést,

és vajon, amikor arra kerül a sor, hogy a gyerek maga keres olvasnivalót, lesz-e még benne kellő kitartás, lelkesedés és érdeklődés?

Negyszogletu_2-101151.jpg

Indul a Fidelio Négyszögletű rovata (Fotó/Forrás: Pixabay)

Ijesztő tapasztalat, hogy kiskamasz korukra a gyerekek többnyire leszoknak az olvasásról. Hibáztathatjuk ezért a kötelező olvasmányok sokat emlegetett „feketelistáját”, az okoseszközöket, a videómegosztó oldalakat, mindenesetre lándzsát törni az olvasás mellett a digitális világban nem könnyű feladat. Márpedig, aki szereti a könyveket, annak épül a szókincse, fejlődik a fantáziája, javul a szövegértése, nyitottabb, empatikusabb szemlélettel tekint a világ dolgaira.

Az olvasás rácsodálkozás, újabb és újabb világok felfedezése, tapasztalatszerzés és lelki építkezés.

Semmihez sem fogható utazás, melynek alapjait a gyerekkor teremti meg – aki pedig már itt eltávolodik a könyvek világától, annak később egyre nehezebb lesz visszatalálnia. Érdemes tehát nem elengedni a gyerekek kezét és időt és energiát sem sajnálva ott maradni mellettük, az útitársuk lenni, véleményt cserélni, beszélgetni, a már olvasni tudókkal is együtt fedezni fel a könyves univerzumot.

A Fidelio most induló rovatában a gyerekirodalmi szcéna képviselőit, szerzőket, kiadókat és illusztrátorokat megszólaltatva igyekszünk megmutatni azokat az aktuális irányzatokat, amelyek segíthetnek a gyerekirodalmi kínálat tengerében a minőség felé vezető támpontokat, fogódzókat találni. A nagy klasszikusokat és a legfrissebb kiadványokat egyaránt szem előtt tartva, a legkisebbeknek szóló könyveken át az ifjúsági irodalom világáig kalandozva várjuk mindazokat, akik töretlenül kitartanak az olvasás szeretete mellett.

Olvassanak, böngésszenek, tartsanak velünk a Négyszögletűben is!

Első cikkünket itt olvashatják:

„Mindjárt nyit az állatkert” – télvégi könyvajánló a közös játék jegyében

Kapcsolódó

„Mindjárt nyit az állatkert” – télvégi könyvajánló a közös játék jegyében

Februári ajánlónkban közös játékra hívó lapozót, karneváli hangulatú mesekönyvet, összművészeti élményt kínáló antológiát és egy vándor mesemondó távoli tájakra repítő történeteit hoztuk mindazoknak, akik a mesék útján járnák be a gyerekekkel a nagyvilágot.

Fejléckép: Indul a Fidelio Négyszögletű rovata (Forrás: Fidelio)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

Aki az életéről faggatta Benedek Miklóst – Vajda Katalin a Lírástudók vendége

Benedek Miklós élete végén még megbirkózott a legnagyobb kihívással: saját magáról, a saját életéről vallott Vajda Katalinnak, aki a Lírástudók podcastban elmondta, mivel kapcsolatban nyílt meg a legnehezebben az ország egyik legnépszerűbb színésze.
Könyv hír

Visszatér a Libri Irodalmi Díj – mostantól az eladási listákat vezető könyveket ismerik el

A 2023-ban megszüntetett elismerést új formában adják át idén, méghozzá a legnépszerűbb szerzőknek, a korábbinál jóval több, tizenegy kategóriában. A Libri azzal indokolta döntését, szeretnék, ha a díj odaítélésében nagyobb szerepet kaphatnának az olvasók. 
Könyv hír

Mohácsi Balázs és Puskás Panni kapta a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjat

Mohácsi Balázs hibrid műfajú pályaművében az élet, halál, költészet, család és írás témáiról beszél, míg Puskás Panni készülő regénye az időskori önrendelkezés témáját dolgozza fel. 
Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban.