Könyv

Iránytű a gyerekirodalomban – indul a Fidelio Négyszögletű rovata

2023.02.20. 13:10
Ajánlom
Vajon mitől jó egy gyerekkönyv? Mi alapján választunk olvasnivalót a legkisebbeknek, vagy a kicsivel nagyobbaknak, akik még teljes mértékben ránk vannak utalva? Napjaink gyerekirodalmi kínálata átláthatatlanul bőségesre duzzadt: a webshopok, áruházláncok és könyves rendezvények állandó akciókkal és minden problémára reflektáló kiadványokkal hívogatnak. A Fidelio új rovata ajánlókkal, interjúkkal és riportokkal kíván segítséget nyújtani mindazoknak, akik színvonalas és lelket építő olvasmányokkal szeretnék megtölteni a gyerekszoba könyvespolcait.

„…nyugodtan olvashat majd bármit, ha könyvet látok a kezében, nem fogok kötekedni.”

„Fontos, hogy annak, amit olvas, legyen tanulsága és követendő példát mutasson.”

„Az a lényeg, hogy bele tudják magukat élni a főhősök helyzetébe. Lehet vicces, izgalmas, megható, de nem kell, hogy mindenképp tanítson valamit.”

„Nálam pluszpont, ha felnőttként is érdemes forgatni.”

A fenti válaszokat gyakorló anyukák adták arra a kérdésre, mit várnak egy gyerekkönyvtől, mi alapján választanak, ha könyvvásárlásra kerül a sor. Vannak, akik az aktuális – bölcsibe-oviba-bilire szoktató – problémára keresik a gyógyírt, mások pusztán szórakoztatni szeretnék az esti mese alatt csemetéjüket (és a belealvást megelőzendő, saját magukat), de akadnak olyanok is, akik jól bevált sorozatokhoz, vagy szimplán régi, gyerekkori kedvencükhöz nyúlnak. Kérdés azonban, hogy egy-egy kiábrándító választás után fenn tudják-e tartani a lelkesedést,

és vajon, amikor arra kerül a sor, hogy a gyerek maga keres olvasnivalót, lesz-e még benne kellő kitartás, lelkesedés és érdeklődés?

Negyszogletu_2-101151.jpg

Indul a Fidelio Négyszögletű rovata (Fotó/Forrás: Pixabay)

Ijesztő tapasztalat, hogy kiskamasz korukra a gyerekek többnyire leszoknak az olvasásról. Hibáztathatjuk ezért a kötelező olvasmányok sokat emlegetett „feketelistáját”, az okoseszközöket, a videómegosztó oldalakat, mindenesetre lándzsát törni az olvasás mellett a digitális világban nem könnyű feladat. Márpedig, aki szereti a könyveket, annak épül a szókincse, fejlődik a fantáziája, javul a szövegértése, nyitottabb, empatikusabb szemlélettel tekint a világ dolgaira.

Az olvasás rácsodálkozás, újabb és újabb világok felfedezése, tapasztalatszerzés és lelki építkezés.

Semmihez sem fogható utazás, melynek alapjait a gyerekkor teremti meg – aki pedig már itt eltávolodik a könyvek világától, annak később egyre nehezebb lesz visszatalálnia. Érdemes tehát nem elengedni a gyerekek kezét és időt és energiát sem sajnálva ott maradni mellettük, az útitársuk lenni, véleményt cserélni, beszélgetni, a már olvasni tudókkal is együtt fedezni fel a könyves univerzumot.

A Fidelio most induló rovatában a gyerekirodalmi szcéna képviselőit, szerzőket, kiadókat és illusztrátorokat megszólaltatva igyekszünk megmutatni azokat az aktuális irányzatokat, amelyek segíthetnek a gyerekirodalmi kínálat tengerében a minőség felé vezető támpontokat, fogódzókat találni. A nagy klasszikusokat és a legfrissebb kiadványokat egyaránt szem előtt tartva, a legkisebbeknek szóló könyveken át az ifjúsági irodalom világáig kalandozva várjuk mindazokat, akik töretlenül kitartanak az olvasás szeretete mellett.

Olvassanak, böngésszenek, tartsanak velünk a Négyszögletűben is!

Első cikkünket itt olvashatják:

„Mindjárt nyit az állatkert” – télvégi könyvajánló a közös játék jegyében

Kapcsolódó

„Mindjárt nyit az állatkert” – télvégi könyvajánló a közös játék jegyében

Februári ajánlónkban közös játékra hívó lapozót, karneváli hangulatú mesekönyvet, összművészeti élményt kínáló antológiát és egy vándor mesemondó távoli tájakra repítő történeteit hoztuk mindazoknak, akik a mesék útján járnák be a gyerekekkel a nagyvilágot.

Fejléckép: Indul a Fidelio Négyszögletű rovata (Forrás: Fidelio)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.
Könyv podcast

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv magazin

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”  

„A világmindenség globális kérdései helyére a szűkebb közösségek, családok problémái kerültek, így váltották fel a mítoszokat a mesék” – írja a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv interjú

„A legnagyobb tanítóim a gyerekek” – interjú Samuel Allo mesemondóval és Gombos Kata kiadóvezetővel

Húsz évvel ezelőtt egy bretagne-i tanár felkerekedett, hogy bejárja a világot, és szállásért, fuvarért cserébe meséket osszon meg az emberekkel. Samuel Allo vándor mesemondó a Kisgombos Könyvek alapítójával, Gombos Katával együtt mesélt lapunknak.
Könyv gyász

Elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író

Nyolcvannyolc évesen elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író, béke- és antinukleáris aktivista - jelentette be hétfőn kiadója, a Kodansha Ltd.