Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

2021.05.12. 16:30
Ajánlom
A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
vamos-103351.jpg

Vámos Miklós: Apák könyve (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Vámos Miklós íróval, a Fidelio könyvrovatának állandó szerzőjével az Apák könyve húszéves jubileumi kiadása alkalmából beszélget Szabó T. Anna, a Lírástudók házigazdája. A műsorvezető elárulta, hogy régen merült ennyire bele a regényolvasásba, mint most, a beszélgetésre készülve. Vámos Miklósnak kedvenc tengerparti strandjáról hozott egy lyukas követ ajándékba, de a stúdióban természetesen nem a kövekről, hanem a könyvekről és az írásról kérdezett. Vámos Miklós azért a köveket is szóba hozta, és elgondolkodtató megjegyzést tett:

talán érdekesebb lenne, ha a könyveket kőbe kellene vésni, jóval kevesebb fecsegés lenne a szépirodalomban és megfontolna az ember minden egyes ékezetet.”

A műsorban azt is elárulta, hogy hol vette fel életében az első követ a földről és mit gondolt róla. Az Apák könyve új kiadása mellett legújabb regényéről, a Dunapestről is mesél az író, amit regénytechnikailag a legsikerültebb művének tart, de szóba kerül a Hattyúk dala, vagy a Legközelebb majd sikerül című regénye is. Utóbbi kapcsán azt is megtudhatjuk tőle, hogy „lehet-e zenéül írni”?

Szabó T. Anna szerkesztési elveiről és munkamódszeréről is faggatja vendégét, például a Czuczor-név választásáról, ennek apropóján Vámos Miklós megosztja velünk név- és címadási technikáját is. Meggyőződése szerint a szépirodalom érzésekkel operál, nincs ez másként az Apák könyve esetében sem. Szilárd alapozásnak tartja, ha az írásai dokumentumokra épülnek, ahogy az Apák könyvében is „majdnem minden valóság”, például az a harctéren megállt tojásdad zsebóra is, amit a szerző egy bécsi múzeumban látott.

Az irodalom megtartó erejéről Vámos Miklós úgy tartja, hogy „írás és olvasás ikrek”, és „valahogy jobbá tesznek minket”.

 

Könyvajánló

A műsorban érintett könyvek:

A műsor könyvajánló rovatában öt újonnan megjelent kiadványt mutatunk be, elsőként Sarah Crossan: Darázsfészek című vers-regényét. Hogyan veszíthetünk el valakit, akiről a világ azt sem tudta, hogy a miénk? Hogyan gyászolhatunk meg valamit, ha a fájdalmunkat nem beszélhetjük ki? – kérdezi Sarah Crossan regényében, amely két egymás árnyékában létező házasság élveboncolása. Egy volt szerető érzelemteli, ám kegyetlenül őszinte vallomása szerelemről, veszteségről, az elengedés és a megbocsátás útvesztőiről.

Choderlos De Laclos: Veszedelmes viszonyok című levélregénye közbotrányt keltett a megjelenésekor, 1780-ban, ma klasszikusként tartjuk számon. Sokáig sem nyomtatni, sem árusítani nem lehetett, mert Laclos az arisztokrácia erkölcstelen életét vette célba. Könyvében a kor hálószobáinak, titkos budoárjainak történéseiről beszél, férfiak és nők cselszövéseiről, praktikáiról. A francia irodalom e világhírű alkotása Örkény István kitűnő fordításában jelenik meg.

Az élő klasszikus amerikai regényíró, Richard Ford Kanada című elemi erejű regényében határok átlépéséről, családi kötelékek titokzatos erejéről és az egyedüllétről beszél. A történet egy bankrablással indul, a narrátor, az idősödő irodalomtanár Dell Parsons meséli el szülei bankrablását, ami felborította az életét. Tizenévesen Kanadába, méghozzá Saskatchewan tartományba menekül, ikertestvére pedig elszökik otthonról. A menekülő fiút a kietlen prérin, egy isten háta mögötti, lerobbant kisvárosban Arthur Remlinger várja; egy megnyerő modorú, titokzatos, karizmatikus alak, akinek múltja sötétségbe vész.

boritok-104815.jpg

A műsorban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Ki gondolta volna, hogy Fellini rádiójátékok írásával is foglalkozott, ezek a művei olvashatók az Akarsz velem álmodni? címmel megjelent új kötetben. Fiatalon 1940 és ’43 között az olasz rádióban több rádiójátékát t is előadták, a kor szokása szerint élőben, így a felvételek nem maradtak meg, a hagyaték feldolgozása és a rádió archívum leirataiból kerültek elő. Már akkor egyértelműen megmutatkozott a későbbi világhírű rendező zsenialitása, egyszerre abszurd, frivol, humoros, és mégis érzelmes történetmesélése.

A világhírű színpadi szerző, Yasmina Reza első magyarul megjelenő regénye, a Babilon egy véres katasztrófába torkolló este emlékét dolgozza fel. A Renaudot-díjas szerző ebben aművében is arra kíváncsi, hogy mi történik akkor, ha valaki a következményekkel nem számolva ki meri mondani a véleményét, mi visz rá egy átlagembert az erőszakra, és felfedi a hajszálrepedéseket az unalmasnak tűnő hétköznapokon. Kiss Kornélia, a regény fordítója így ír munkájáról: „nagyon szeretem, ha egy író nehéz, sokszor szomorú dolgokról sallangmentesen, egyszerűen, de szívbemarkolóan tud írni, és ha még humora is van, nálam biztosan nyerő lesz! Fordítás közben sokszor eszembe jutott Camus.”

Az új adás itt hallgatható meg:

 

Lírástudók minden második szerdán este fél 8-kor jelentkezik új részekkel.

„Ezt megint nem lehet majd elmesélni” – Mesterházi Mónika a Lírástudókban

Kapcsolódó

„Ezt megint nem lehet majd elmesélni” – Mesterházi Mónika a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio április 28-án, szerda este fél 8-kor induló új irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az első adás vendége Mesterházi Mónika költő, műfordító.

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.

Lírástudók

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv Lírástudók

„Olyan regényben gondolkodtam, ami szabadságot hagy az olvasónak” – Krusovszky Dénes a Lírástudók vendége

A Levelek nélkül úgy képes rátapintani a klímaváltozás, a széthulló társadalom és a pedagógustiltakozások kérdéseire, hogy közben ki sem mozdul az alföldi kisvárosából. Új regénye megjelenésének apropóján Krusovszky Dénessel beszélgettünk.
Könyv ajánló

Eddig kiadatlan Petri-interjúkötet jelent meg

Először ismerheti meg az olvasóközönség azt a beszélgetést, amelyben a költő egyebek közt gyerekkoráról, családjáról, az egyetemről és barátairól mesél.
Könyv hír

Melyik lesz 2023 legjobb első prózakötete? – Június 30-ig lehet nevezni a Margó-díjra

Kilencedik alkalommal hirdették meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. Idén először különdíjjal is jutalmazzák a legjobb tíz szerző valamelyikét.
Könyv ajánló

Találkozzon ön is a Budapest Nagyregény szerzőivel az Ünnepi Könyvhéten!

Mások Mellett Szvoren Edina, Vámos Miklós, Szabó T. Anna, Kemény István és Tompa Andrea is mesél arról, milyen viszony fűzi őket a kerületükhöz.
Könyv interjú

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.