Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

2021.05.12. 16:30
Ajánlom
A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
vamos-103351.jpg

Vámos Miklós: Apák könyve (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Vámos Miklós íróval, a Fidelio könyvrovatának állandó szerzőjével az Apák könyve húszéves jubileumi kiadása alkalmából beszélget Szabó T. Anna, a Lírástudók házigazdája. A műsorvezető elárulta, hogy régen merült ennyire bele a regényolvasásba, mint most, a beszélgetésre készülve. Vámos Miklósnak kedvenc tengerparti strandjáról hozott egy lyukas követ ajándékba, de a stúdióban természetesen nem a kövekről, hanem a könyvekről és az írásról kérdezett. Vámos Miklós azért a köveket is szóba hozta, és elgondolkodtató megjegyzést tett:

talán érdekesebb lenne, ha a könyveket kőbe kellene vésni, jóval kevesebb fecsegés lenne a szépirodalomban és megfontolna az ember minden egyes ékezetet.”

A műsorban azt is elárulta, hogy hol vette fel életében az első követ a földről és mit gondolt róla. Az Apák könyve új kiadása mellett legújabb regényéről, a Dunapestről is mesél az író, amit regénytechnikailag a legsikerültebb művének tart, de szóba kerül a Hattyúk dala, vagy a Legközelebb majd sikerül című regénye is. Utóbbi kapcsán azt is megtudhatjuk tőle, hogy „lehet-e zenéül írni”?

Szabó T. Anna szerkesztési elveiről és munkamódszeréről is faggatja vendégét, például a Czuczor-név választásáról, ennek apropóján Vámos Miklós megosztja velünk név- és címadási technikáját is. Meggyőződése szerint a szépirodalom érzésekkel operál, nincs ez másként az Apák könyve esetében sem. Szilárd alapozásnak tartja, ha az írásai dokumentumokra épülnek, ahogy az Apák könyvében is „majdnem minden valóság”, például az a harctéren megállt tojásdad zsebóra is, amit a szerző egy bécsi múzeumban látott.

Az irodalom megtartó erejéről Vámos Miklós úgy tartja, hogy „írás és olvasás ikrek”, és „valahogy jobbá tesznek minket”.

 

Könyvajánló

A műsorban érintett könyvek:

A műsor könyvajánló rovatában öt újonnan megjelent kiadványt mutatunk be, elsőként Sarah Crossan: Darázsfészek című vers-regényét. Hogyan veszíthetünk el valakit, akiről a világ azt sem tudta, hogy a miénk? Hogyan gyászolhatunk meg valamit, ha a fájdalmunkat nem beszélhetjük ki? – kérdezi Sarah Crossan regényében, amely két egymás árnyékában létező házasság élveboncolása. Egy volt szerető érzelemteli, ám kegyetlenül őszinte vallomása szerelemről, veszteségről, az elengedés és a megbocsátás útvesztőiről.

Choderlos De Laclos: Veszedelmes viszonyok című levélregénye közbotrányt keltett a megjelenésekor, 1780-ban, ma klasszikusként tartjuk számon. Sokáig sem nyomtatni, sem árusítani nem lehetett, mert Laclos az arisztokrácia erkölcstelen életét vette célba. Könyvében a kor hálószobáinak, titkos budoárjainak történéseiről beszél, férfiak és nők cselszövéseiről, praktikáiról. A francia irodalom e világhírű alkotása Örkény István kitűnő fordításában jelenik meg.

Az élő klasszikus amerikai regényíró, Richard Ford Kanada című elemi erejű regényében határok átlépéséről, családi kötelékek titokzatos erejéről és az egyedüllétről beszél. A történet egy bankrablással indul, a narrátor, az idősödő irodalomtanár Dell Parsons meséli el szülei bankrablását, ami felborította az életét. Tizenévesen Kanadába, méghozzá Saskatchewan tartományba menekül, ikertestvére pedig elszökik otthonról. A menekülő fiút a kietlen prérin, egy isten háta mögötti, lerobbant kisvárosban Arthur Remlinger várja; egy megnyerő modorú, titokzatos, karizmatikus alak, akinek múltja sötétségbe vész.

boritok-104815.jpg

A műsorban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Ki gondolta volna, hogy Fellini rádiójátékok írásával is foglalkozott, ezek a művei olvashatók az Akarsz velem álmodni? címmel megjelent új kötetben. Fiatalon 1940 és ’43 között az olasz rádióban több rádiójátékát t is előadták, a kor szokása szerint élőben, így a felvételek nem maradtak meg, a hagyaték feldolgozása és a rádió archívum leirataiból kerültek elő. Már akkor egyértelműen megmutatkozott a későbbi világhírű rendező zsenialitása, egyszerre abszurd, frivol, humoros, és mégis érzelmes történetmesélése.

A világhírű színpadi szerző, Yasmina Reza első magyarul megjelenő regénye, a Babilon egy véres katasztrófába torkolló este emlékét dolgozza fel. A Renaudot-díjas szerző ebben aművében is arra kíváncsi, hogy mi történik akkor, ha valaki a következményekkel nem számolva ki meri mondani a véleményét, mi visz rá egy átlagembert az erőszakra, és felfedi a hajszálrepedéseket az unalmasnak tűnő hétköznapokon. Kiss Kornélia, a regény fordítója így ír munkájáról: „nagyon szeretem, ha egy író nehéz, sokszor szomorú dolgokról sallangmentesen, egyszerűen, de szívbemarkolóan tud írni, és ha még humora is van, nálam biztosan nyerő lesz! Fordítás közben sokszor eszembe jutott Camus.”

Az új adás itt hallgatható meg:

 

Lírástudók minden második szerdán este fél 8-kor jelentkezik új részekkel.

„Ezt megint nem lehet majd elmesélni” – Mesterházi Mónika a Lírástudókban

Kapcsolódó

„Ezt megint nem lehet majd elmesélni” – Mesterházi Mónika a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio április 28-án, szerda este fél 8-kor induló új irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az első adás vendége Mesterházi Mónika költő, műfordító.

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.

Lírástudók Szabó T. Annával

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.
Könyv hír

Nádas Péter nyitja meg a Könyvhetet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 93. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet 2022. június 9-12. között a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. 
Könyv magazin

Leszünk barátok? – Neil Gaiman egyetlen szóval oldotta meg egy rajongója házi feladatát

A kortárs angol fantasy és sci-fi egyik legnépszerűbb írója, Neil Gaiman híres a közvetlenségéről. Emellett a közösségi médiában is igen aktív, ezt használta ki az egyik rajongója.