Könyv

Ismét meghirdették a Janikovszky Éva meseíró pályázatot

2023.03.01. 10:05
Ajánlom
A pályázatra 7 és 16 év közötti gyerekek írásait várják tematikai megkötés nélkül. Jelentkezni emailben lehet április 12-ig. A győzteseket nyár elején, ünnepélyes díjátadón jelentik be.

Hagyományaihoz híven, immáron tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Móra Könyvkiadóval közösen a Janikovszky Éva meseíró pályázatot, amelyre 7-16 éves gyerekek pályaműveit várják, három korcsoportban:

  1. Korcsoport: 7-9 évesek
  2. Korcsoport: 10-13 évesek
  3. Korcsoport: 14-16 évesek

Közleményükben hangsúlyozták, a felhívásra március 1. és április 12. között lehet jelentkezni.

Az elkészült meséket, történeteket emailben várják a [email protected] címre.

A jelentkezők tematikai megkötés nélkül, szabadon választott téma feldolgozásával vehetnek részt. Pályázni magyarországi és határon túli településekről egyaránt lehet. Minden jelentkező egy, maximum 15 ezer karakter (öt A/4-es oldal) terjedelmű, nyomtatásban eddig még meg nem jelent írást nyújthat be. A pályaműveket a könyvtár könyvtárosaiból álló előzsűri értékeli, és az arra érdemesnek talált meséket továbbjuttatja a szakmai zsűrihez, ők döntenek a végleges díjazási sorrendről.

A pályázat idén is ünnepélyes díjátadóval zárul, amelyet június 2-án rendeznek meg Budapesten, a Palota Könyvtárban.

Fejléckép: Janikovszky Éva 1962-ben (Fotó/Forrás: Hunyady József / Fortepan)

Iránytű a gyerekirodalomban – indul a Fidelio Négyszögletű rovata

Kapcsolódó

Iránytű a gyerekirodalomban – indul a Fidelio Négyszögletű rovata

Vajon mitől jó egy gyerekkönyv? Mi alapján választunk olvasnivalót a legkisebbeknek, vagy a kicsivel nagyobbaknak? A Fidelio új rovata azoknak kíván segítséget nyújtani, akik színvonalas olvasmányokkal szeretnék megtölteni a gyerekszoba könyvespolcait.

Parkot neveztek el Janikovszky Éváról Erzsébetvárosban

Parkot neveztek el Janikovszky Éváról Erzsébetvárosban

A Dob utca 37. szám alatt található telek viseli mostantól a Kossuth-díjas író nevét, ahol korábban már felállítottak egy őt ábrázoló szobrot. A képviselőtestületi ülésen vita alakult ki a kérdésről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.
Könyv podcast

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv magazin

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”  

„A világmindenség globális kérdései helyére a szűkebb közösségek, családok problémái kerültek, így váltották fel a mítoszokat a mesék” – írja a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv interjú

„A legnagyobb tanítóim a gyerekek” – interjú Samuel Allo mesemondóval és Gombos Kata kiadóvezetővel

Húsz évvel ezelőtt egy bretagne-i tanár felkerekedett, hogy bejárja a világot, és szállásért, fuvarért cserébe meséket osszon meg az emberekkel. Samuel Allo vándor mesemondó a Kisgombos Könyvek alapítójával, Gombos Katával együtt mesélt lapunknak.
Könyv gyász

Elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író

Nyolcvannyolc évesen elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író, béke- és antinukleáris aktivista - jelentette be hétfőn kiadója, a Kodansha Ltd.