Könyv

Ismét meghirdették a Janikovszky Éva meseíró pályázatot

2023.03.01. 10:05
Ajánlom
A pályázatra 7 és 16 év közötti gyerekek írásait várják tematikai megkötés nélkül. Jelentkezni emailben lehet április 12-ig. A győzteseket nyár elején, ünnepélyes díjátadón jelentik be.

Hagyományaihoz híven, immáron tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Móra Könyvkiadóval közösen a Janikovszky Éva meseíró pályázatot, amelyre 7-16 éves gyerekek pályaműveit várják, három korcsoportban:

  1. Korcsoport: 7-9 évesek
  2. Korcsoport: 10-13 évesek
  3. Korcsoport: 14-16 évesek

Közleményükben hangsúlyozták, a felhívásra március 1. és április 12. között lehet jelentkezni.

Az elkészült meséket, történeteket emailben várják a [email protected] címre.

A jelentkezők tematikai megkötés nélkül, szabadon választott téma feldolgozásával vehetnek részt. Pályázni magyarországi és határon túli településekről egyaránt lehet. Minden jelentkező egy, maximum 15 ezer karakter (öt A/4-es oldal) terjedelmű, nyomtatásban eddig még meg nem jelent írást nyújthat be. A pályaműveket a könyvtár könyvtárosaiból álló előzsűri értékeli, és az arra érdemesnek talált meséket továbbjuttatja a szakmai zsűrihez, ők döntenek a végleges díjazási sorrendről.

A pályázat idén is ünnepélyes díjátadóval zárul, amelyet június 2-án rendeznek meg Budapesten, a Palota Könyvtárban.

Fejléckép: Janikovszky Éva 1962-ben (Fotó/Forrás: Hunyady József / Fortepan)

Iránytű a gyerekirodalomban – indul a Fidelio Négyszögletű rovata

Kapcsolódó

Iránytű a gyerekirodalomban – indul a Fidelio Négyszögletű rovata

Vajon mitől jó egy gyerekkönyv? Mi alapján választunk olvasnivalót a legkisebbeknek, vagy a kicsivel nagyobbaknak? A Fidelio új rovata azoknak kíván segítséget nyújtani, akik színvonalas olvasmányokkal szeretnék megtölteni a gyerekszoba könyvespolcait.

Parkot neveztek el Janikovszky Éváról Erzsébetvárosban

Parkot neveztek el Janikovszky Éváról Erzsébetvárosban

A Dob utca 37. szám alatt található telek viseli mostantól a Kossuth-díjas író nevét, ahol korábban már felállítottak egy őt ábrázoló szobrot. A képviselőtestületi ülésen vita alakult ki a kérdésről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Könyv ajánló

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.