Könyv

Ismét megnyílt a weimari Goethe és Schiller Archívum

2012.07.09. 09:19
Ajánlom
Mintegy tízmillió eurós (2,9 milliárd forintos) költséggel felújították és csütörtökön hivatalosan megnyitották a weimari Goethe és Schiller Archívumot.

A két éven át tartó munkálatokat 9,2 millió euróval (2,9 milliárd forint) támogatta a szövetségi költségvetés, a tartomány és az Európai Unió, hogy biztosítsák, modernizálják és bővítsék a weimari Klasszika Alapítvány kincstárát. Az intézmény további 1,3 millió eurót fordított a berendezésre. A projekt megvalósításakor a legszigorúbb biztonsági intézkedéseket alkalmazták, tanulva az Anna Amalia Könyvtár 2004-es leégésének esetéből - mondta Bernd Neumann német kulturális miniszter a megnyitón.

Németország legrégebbi, csaknem 120 éves irodalmi levéltárában Johann Wolfgang von Goethe és Friedrich Schiller kéziratain kívül további 130 irodalmi hagyatékot őriznek, többek között Wieland, Herder, Büchner, Nietzsche és Liszt hagyatékának értékes dokumentumait. "Gyűjteményünk az irodalom-, a zene- és a kultúrtörténet rendkívül gazdag leltára. Láthatóvá akarjuk tenni a 21. század számára a 18. és 19. századot" - hangoztatta Hellmut Seemann, a Klasszika Alapítvány elnöke.

A felújítás során 600 négyzetméterrel megnövelték az egész világ kutatói által használt intézmény hasznos alapterületét, kialakítottak egy klimatizált földalatti raktárt, egy új fogadócsarnokot, olvasótermeket, konferencia- és előadótermeket, megtisztították a homlokzatot, a falakat pedig megerősítették. Az újbóli megnyitás alkalmából szeptember 28-ig látható kiállításon mutatja be az intézmény számos különleges darabját, például Goethe, Schiller, Herder és Wieland kéziratait, Mozart és Beethoven leveleit.

Az archívum 1896-ban létesült a weimari klasszikusok írásainak bemutatására, és napjainkban már nem felelt meg az érzékeny kéziratok által támasztott konzerválási követelményeknek. Létrejöttét a Goethe és Schiller Archívum annak köszönheti, hogy az utolsó Goethe unoka, Walter 1885-ben Zsófia weimari nagyhercegnőnek adományozta végrendeletében a Goethe-hagyatékot. Az épület mintájául a versailles-i parkban található nyári kastély szolgált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Mán-Várhegyi Réka nyerte az Európai Unió Irodalmi Díját

A rangos elismerést Mágneshegy című regényével érdemelte ki. Az 5000 euróval járó díjat október 2-án adják majd át Brüsszelben.
Könyv sherlock holmes

Sherlock Holmes íróját tündérekkel verték át

A világ legismertebb mesterdetektívjét - és posta címét - alkotta meg, mégis egész életében elégedetlen volt írói sikereivel. Élete végén a spiritualizmus bűvkörébe került és egy tündérekkel kapcsolatos botrányba is belekeveredett. Százhatvan éve, 1859. május 22-én született Sir Arthur Conan Doyle, a modern bűnügyi regény megteremtője, Sherlock Holmes "atyja". 
Könyv kult50

"A boldogságkeresés nem függ össze az életkorral" - Pallai Mara és Krusovszky Dénes a Kult50-ben

Pallai Mara Budapest Bábszínház művésze az egyik legfelkészültebb és legérzékenyebb bábszínész, akire az elmúlt években több fővárosi színház is felfigyelt. Krusovszky Dénes első regénye
Könyv galéria

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Könyv magazin

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.