Könyv

Ismét megnyílt a weimari Goethe és Schiller Archívum

2012.07.09. 09:19
Ajánlom
Mintegy tízmillió eurós (2,9 milliárd forintos) költséggel felújították és csütörtökön hivatalosan megnyitották a weimari Goethe és Schiller Archívumot.

A két éven át tartó munkálatokat 9,2 millió euróval (2,9 milliárd forint) támogatta a szövetségi költségvetés, a tartomány és az Európai Unió, hogy biztosítsák, modernizálják és bővítsék a weimari Klasszika Alapítvány kincstárát. Az intézmény további 1,3 millió eurót fordított a berendezésre. A projekt megvalósításakor a legszigorúbb biztonsági intézkedéseket alkalmazták, tanulva az Anna Amalia Könyvtár 2004-es leégésének esetéből - mondta Bernd Neumann német kulturális miniszter a megnyitón.

Németország legrégebbi, csaknem 120 éves irodalmi levéltárában Johann Wolfgang von Goethe és Friedrich Schiller kéziratain kívül további 130 irodalmi hagyatékot őriznek, többek között Wieland, Herder, Büchner, Nietzsche és Liszt hagyatékának értékes dokumentumait. "Gyűjteményünk az irodalom-, a zene- és a kultúrtörténet rendkívül gazdag leltára. Láthatóvá akarjuk tenni a 21. század számára a 18. és 19. századot" - hangoztatta Hellmut Seemann, a Klasszika Alapítvány elnöke.

A felújítás során 600 négyzetméterrel megnövelték az egész világ kutatói által használt intézmény hasznos alapterületét, kialakítottak egy klimatizált földalatti raktárt, egy új fogadócsarnokot, olvasótermeket, konferencia- és előadótermeket, megtisztították a homlokzatot, a falakat pedig megerősítették. Az újbóli megnyitás alkalmából szeptember 28-ig látható kiállításon mutatja be az intézmény számos különleges darabját, például Goethe, Schiller, Herder és Wieland kéziratait, Mozart és Beethoven leveleit.

Az archívum 1896-ban létesült a weimari klasszikusok írásainak bemutatására, és napjainkban már nem felelt meg az érzékeny kéziratok által támasztott konzerválási követelményeknek. Létrejöttét a Goethe és Schiller Archívum annak köszönheti, hogy az utolsó Goethe unoka, Walter 1885-ben Zsófia weimari nagyhercegnőnek adományozta végrendeletében a Goethe-hagyatékot. Az épület mintájául a versailles-i parkban található nyári kastély szolgált.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Könyv hír

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 
Könyv Zöldhullám

Dragomán György szerint 20 év múlva a Nagy Klímakempingben fogunk robotolni

Egyszerű klímabűnözők leszünk, szédülni fogunk az éhségtől és a hidegtől, és jégvágólézer, sós-vizes termosz és Zeppelin nélkül semmire sem jutunk. Dragomán György most közzétett videójában 2040-ből üzent a ma kezdődő Margó Fesztivál alkalmából. 
Könyv beszámoló

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Könyv interjú

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.