Könyv

Ismét megnyílt a weimari Goethe és Schiller Archívum

2012.07.09. 09:19
Ajánlom
Mintegy tízmillió eurós (2,9 milliárd forintos) költséggel felújították és csütörtökön hivatalosan megnyitották a weimari Goethe és Schiller Archívumot.

A két éven át tartó munkálatokat 9,2 millió euróval (2,9 milliárd forint) támogatta a szövetségi költségvetés, a tartomány és az Európai Unió, hogy biztosítsák, modernizálják és bővítsék a weimari Klasszika Alapítvány kincstárát. Az intézmény további 1,3 millió eurót fordított a berendezésre. A projekt megvalósításakor a legszigorúbb biztonsági intézkedéseket alkalmazták, tanulva az Anna Amalia Könyvtár 2004-es leégésének esetéből - mondta Bernd Neumann német kulturális miniszter a megnyitón.

Németország legrégebbi, csaknem 120 éves irodalmi levéltárában Johann Wolfgang von Goethe és Friedrich Schiller kéziratain kívül további 130 irodalmi hagyatékot őriznek, többek között Wieland, Herder, Büchner, Nietzsche és Liszt hagyatékának értékes dokumentumait. "Gyűjteményünk az irodalom-, a zene- és a kultúrtörténet rendkívül gazdag leltára. Láthatóvá akarjuk tenni a 21. század számára a 18. és 19. századot" - hangoztatta Hellmut Seemann, a Klasszika Alapítvány elnöke.

A felújítás során 600 négyzetméterrel megnövelték az egész világ kutatói által használt intézmény hasznos alapterületét, kialakítottak egy klimatizált földalatti raktárt, egy új fogadócsarnokot, olvasótermeket, konferencia- és előadótermeket, megtisztították a homlokzatot, a falakat pedig megerősítették. Az újbóli megnyitás alkalmából szeptember 28-ig látható kiállításon mutatja be az intézmény számos különleges darabját, például Goethe, Schiller, Herder és Wieland kéziratait, Mozart és Beethoven leveleit.

Az archívum 1896-ban létesült a weimari klasszikusok írásainak bemutatására, és napjainkban már nem felelt meg az érzékeny kéziratok által támasztott konzerválási követelményeknek. Létrejöttét a Goethe és Schiller Archívum annak köszönheti, hogy az utolsó Goethe unoka, Walter 1885-ben Zsófia weimari nagyhercegnőnek adományozta végrendeletében a Goethe-hagyatékot. Az épület mintájául a versailles-i parkban található nyári kastély szolgált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv kritika

Damaszkusz illata az arab tavasz előttről

A Szofia - avagy minden történet kezdete című könyvben megelevenedő Szíria egyszerre csábító, de veszélyes hely. Az elmúlt évek sajnálatos eseményei miatt már csak az utóbbi mondható el róla. A regény bemutatja, miért menekülnek el onnan tömegével az emberek, de azt is, a tragédiák ellenére miért vágyna vissza.
Könyv kányádi sándor

Versei minden nap velünk vannak

Nagyon fontos szerepet játszott a Kaláka együttes életében, szinte nincs nap, hogy ne játszanánk valahol megzenésített verseiből - mondta Gryllus Dániel. Szabó T. Anna szerint a költő tanító volt a szó legnemesebb értelmében.
Könyv gyász

Elhunyt Kányádi Sándor

A Kossuth-díjas költő 89 éves volt.
Könyv képregény

Lorántffy Zsuzsanna, a képregényhős

A Nyugat + zombik alkotója 1655-be teleportálja magát, hogy beszámoljon Apáczai Csere János és II. Rákóczi összetűzéséről. A képregény csak lazán épít a történelmi tényekre, inkább sajátos humorú kedvcsináló.
Könyv

"Hollywoodban úgy tartották: ezek a közép-európaiak, ezek tudják a szakmát"

Volt idő, amikor referenciának számított Hollywoodban, ha valaki Közép-Európából származott - mondta el Muszatics Péter, akinek a jelenségről írt könyve most, a Könyvhétre jelent meg. A beszélgetésből az is kiderül, hogy a régióból származó filmesek hatása még mindig kézzel tapintható az amerikai filmeken.