Könyv

J. Steinbeck: Édentől Keletre

2011.03.11. 11:05
Ajánlom
Fátyol Kamilla színész, a Maladype Társulat tagja John Steinbeck Édentől Keletről című könyvjét ajánlja.

Az Édentől keletre egy család történetét mondja el az amerikai polgárháborútól az első világháborúig tartó időszak alatt. A főszereplő két fiú, akiknek kapcsolata a bibliai Káint és Ábelt idézi meg. Ehhez a könyvhöz idő kell és türelem. Ha az ember az első harminc oldalon túl van, nem képes megválni a történettől. Csak akkor pihentettem, mikor tudtam, hogy egy szereplő meghal, hogy minél tovább éljen bennem az alakja. Az utolsó tíz oldalt nagyon lassan olvastam, olyan tempóban, hogy soha ne legyen vége. Ebben a tulajdonképpeni családregényben a karakterek szerethető emberek, akiket a saját érzelmeik hajszolnak végzetük felé. Van szabad akarat? Irányítható a sorsunk? Valóban minden rajtunk áll? Mi az emberi gonoszság? Mi a szerelem, a hűség? Milyen a testvéri rivalizálás? Ez a remekmű sok mindenben megváltoztatta a szemléletemet, a regény utolsó szava pedig életem egyik vezérelvévé vált.

John Steinbeck: Édentől keletre (Könyvmolyképző Kiadó, 2007)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Klasszikus

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv Film

Magyarországra jön a Szólíts a neveden szerzője

André Aciman a regény folytatásával együtt érkezik hazánkba ősszel.
Könyv ajánló

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Könyv interjú

„Az írók csak a könyvekben mondanak igazat” – interjú Háy Jánossal

Háy János legújabb könyvében a magyar irodalom legismertebb figuráit veszi számba. A Kik vagytok ti? nem tankönyv, de Háy reméli, tanárok, diákok és mindenki más is hasznosnak és élvezetesnek találják majd. Emellett az irodalomoktatásról és az írói szerepekről is kérdeztük.
Könyv Budapest ikonikus könyvesboltjai

Tűzeset, rablás és különleges vásárlói kérések az ország egykori első önkiszolgáló könyvesboltjában

Egykor az ország legnagyobb könyvesboltja volt, de ma is őrzi évtizedekkel ezelőtti hangulatát - és polcait. A Fókusz Könyváruház boltvezetője mesélt nekünk az üzlet történetéről és arról is, miért izgalmas itt dolgozni.
Könyv hír

Négynapos raktárvásárra készül a Móra

A Hatszín Teátrumba várják a vérbeli könyvmolyokat július 3-6. között, ahol nagy kedvezményekkel juthatunk több ezer könyvhöz.